Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli jeśli chcę wykosić jeżyny to trójzębem, a np. młode wyrastające krzaki to tarczą? :)
Edit: mam dołączony kłębek takiej skręconej żyłki. Czy ona służy do koszenia czegoś innego?

Edytowane przez Marcin3210
Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy od mocy kosy i samej żyłki. Np. paski Oregon Techni-Blade mają od 5 do nawet 7mm i ostre brzegi ( jak piła ), super sprawa na jeżyny i młode drzewka ( samosiewy do grubości 1cm). 

Co do zwykłej żyłki z rolki to trawa i chwasty o w miarę miękkich łodygach. 

Trójząb poradzi sobie z twardymi chwastami, jeżynami czy młodymi drzewkami.

Piłka to już muszą być grubsze sztuki.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Witam!
Pytanie takie może niebywałe. Zamierzam kupić kosę spalinową Sthila fs 310 czterosuwy. Koszę do tej pory kosiarką ręczną i trzeba się nachodzić za nią. Odrzut na bok,także nie trzeba się z koszem bawić,ale te spacery za kosiarką. Myślę wyręczyć tą kosiarkę kosą i jakie jest porównanie? Kosa że 7kg,trochę cięży na plecach i trzeba zadawać prawo-lewo...
Kosiarka znowu chodzenie za nią.
Podwórko,maliny,sad- te podmioty muszę skaszać.
Czy kosą będzie trochę lepiej,niż kosiarką?
Jak ktoś ma porównanie,to proszę o informację...
Pozdrawiam.

Opublikowano

Ty za tą kosą masz zamiar jeździć , bo rozumiem że "spacer" odpada ? :D

Opublikowano

Chodzi mi o porównanie np.wykoszenia 10ar? Szybciej i lżej będzie to kosiarką pchając ją-tu wiem jak jest,bo to robię.
Czy kosą na ramieniu mahać?
Oczywiście najlepsza opcja,to traktorek kosiarka,ale cena i w sadzie pod gałęziami się nie da pracować traktorkiem.
Tu i tu jest wysiłek,ale może przeważa coś na korzyść kosy,albo kosiarki

Opublikowano

Moim zdaniem lżej kosiarka. Kosa będzie miała przewagę na nierównym i w zakamarkach. Mam fs 240 i jak kończę zbiorniczek to plecy już to odczuwają. Fakt, że mam je dobite. Już na wszelkie sposoby szelki i kat na kosie regulowalem, ale nic to nie dało.
Zawsze możesz kosiarka kłaść na równym terenie, a przy samych drzewkach, ogrodzeniu itp kosa.

Opublikowano

Do póki teren równy i trawa nie za wielka wózkowa kosiarka z napędem wygodniejsza. Szybko idzie robota i nie męczysz się samym chodzeniem.

Upierdliwe jest obkaszanie koło drzewek, upierdliwe są kretowiny, praktycznie trawa z rosą czy po deszczu nie do skoszenia. 

Kosą małą trawę też szybko skosisz, lekko idzie nie męczy się człowiek. Im trawa większa trzeba się trochę więcej namachać, ogólnie trzeba do niej więcej energii.

Za to jest niewrażliwa na mokrą trawę, kretowiny, nierówny teren bardziej poręczna w obkaszaniu. Ale tez ma większe koszty eksploatacji dwusuw mimo wszystko pali więcej paliwa z olejem, czterosuw pojęcia nie mam nie spotkałem.

Opublikowano

Jest cała masa silników 4t w kosach. Począwszy od 4-MIX Stihl, przez różnego typu OleMac, a skończywszy na japońcach. 

4T są lepsze, żywotniejsze ale i droższe. Do użytku domowego wystarczy jeszcze mocno popularny 2t.

Co do wyboru między kosą a kosiarką - dla mnie to dwa różne urządzenia do zupełnie innych zastosowań, najlepiej mieć to i to.

Opublikowano

Jest cała masa silników 4t w kosach. Począwszy od 4-MIX Stihl, przez różnego typu OleMac, a skończywszy na japońcach. 

4T są lepsze, żywotniejsze ale i droższe. Do użytku domowego wystarczy jeszcze mocno popularny 2t.

Co do wyboru między kosą a kosiarką - dla mnie to dwa różne urządzenia do zupełnie innych zastosowań, najlepiej mieć to i to.

Dobre sobie.Od kiedy silniki4t są lepsze i żywotniejsze.Obejżyj najmocniejsze kosy profesjonalne stihl i wyciągnij wnioski dlaczego są tam silniki dwusuwowe.

Opublikowano

Kolego wincenty od zawsze,tylko do tej pory nie stosowano w podkaszarkach i kosach bo masa była większa,a częsciowy problem ze smarowaniem,dlaczego w kołowych kosiarkach juz dawno zrezygnowano z dwusuwa tylko masz 4t,brigs itp,bo tam są stałe obroty a w podkaszarce,kosie gazu trzeba co chwila dodawać i plus wiele innych przyczyn.dlatego w kosach lepiej sprawdza się2t

Opublikowano

Witam!

Pytanie takie może niebywałe. Zamierzam kupić kosę spalinową Sthila fs 310 czterosuwy. Koszę do tej pory kosiarką ręczną i trzeba się nachodzić za nią. Odrzut na bok,także nie trzeba się z koszem bawić,ale te spacery za kosiarką. Myślę wyręczyć tą kosiarkę kosą i jakie jest porównanie? Kosa że 7kg,trochę cięży na plecach i trzeba zadawać prawo-lewo... 

Kosiarka znowu chodzenie za nią. 

Podwórko,maliny,sad- te podmioty muszę skaszać. 

Czy kosą będzie trochę lepiej,niż kosiarką?

Jak ktoś ma porównanie,to proszę o informację...

Nie napisałeś jaką duża masz kosiarkę ,ale kosą spalinową idzie naprawdę szybko ,lecz jak chcesz mieć porządek ,to musisz potem pograbić trawę ,przy kosiarce tego nie robisz ,bo sama zbiera .  Kosą wytniesz wszelkie zakamarki ,rowy no i jak są kamienie ,to  żyłka sprawdzi się lepiej . 

Opublikowano

Dobre sobie.Od kiedy silniki4t są lepsze i żywotniejsze.Obejżyj najmocniejsze kosy profesjonalne stihl i wyciągnij wnioski dlaczego są tam silniki dwusuwowe.

Silnik dwusuwowy jest lekki i to jest jedyny powód dla czego jest w kosach czy piłach a trwałością do czterosuwa to mu daleko.

Opublikowano

Japońskie silniki czterosuwowe w kosach ważą 2, 76 kg, także też cieżkie nie są i można nimi pracować już w dowolnej płaszczyźnie co zawsze było przeszkodą że te silniki nie mogą pracować w różnych pozycjach, Cena tanich kos z dwusuwami robi swoje. 

Opublikowano

Taka to prawda,że dobrze mieć kosiarkę i kosę. W zakamarkach i nierównym terenie to kosą,a na równym terenie kosiarką wózkowa.
Moja kosiarka ma 3.5km.Jest lekka z wyrzutem na bok i całkiem lekko ją pchać,zwłaszcza jak się podniesie o jeden stopień przednie kółka.
W tych kosach 4-suw jest to przyjemne i cichsze brzmienie pracy silnika i to mi się podoba.

Opublikowano

Drogi kolego @wincenty5 - jak już zauważyłeś to nie masz racji:) Silniki 4t są ok 2x trwalsze do 2t ( a nawet i 3x). W profesjonalny kosach spalinowy najważniejszy jest stosunek mocy do masy, dlatego do tej pory wygrywały silniki 2t ( mają większą moc z tej samej pojemności ). Dlaczego napisałem "do tej pory", bo trendy są w stronę ekologii a silnik 2t nigdy nie dorówna 4t jeśli chodzi o zanieczyszczenie środowiska ( w 2t zawsze część paliwa będzie niespalona, nie wspominając o większym spalaniu ). 

Kolego @krzy24 - ładniej pracuje bo 2t nie będzie nigdy nie będzie miał tej kultury tak jak i równej pracy na biegu jałowym.

Opublikowano

silnik 4 suw ma większy moment obrotowy ale ze wzgledu na cykl mniejsza moc

Róznica jest taka, że czteromixy 1,8 konia ciągną mniej wiecej tak jak 2,5 - 2,8 konne dwusuwy a sa cichsze i pala mniej.

Uzywałem takich maszynek i uważam, że są bardzo fajne jak ktos potrzebuje maszyny w typowej mocy dwusuwa jak napisałem wyżej.

Kosa w okolicy 3,5 konia niema odpowiednika w 4t.

Opublikowano

daj spokój - w cenie wyjdzie pewnie tak że kup ten 3,5 konny. Stihl będzie lżejszy od Husqvarny a ta taką samą jak Shindaiwa lub Echo z tym, że Echo jest naprawdę mocne.