Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z rozruchem 155.54


32 odpowiedzi na ten temat

#1 Share Rabe

Rabe

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice siemiatycz

Napisany 21 styczeń 2013 - 19:44

Problem z rozruchem 155.54 Panowie mam problem z odpaleniem tego ciągnika a mianowicie rozrusznik nie jest w stanie zrobić nawet 2 obrotów silnika, druga renówka 145.54 kręci bez problemu dodam że silniki różnią się tylko pompom paliwową. Pierwsze do sprawdzenia poszedł rozrusznik, przełożyłem z 145 do 155 i po zamianie to samo 145 kręci świetnie 155 wcale, następnie akumulator i znowu po podmiance nic się nie zmieniło, zwarcie na krótko to samo, dalej do sprawdzenia poszły kable bo podejrzewałem brak masy,drugie kable podpiełem bezpośrednio na rozrusznik bez chebla i znowu nic, myślałem że może oba akumulatory są słabe ( choć 145 kręci na obu lux) dałem akumulator od kombajnu 225 Ah 1150a i dalej rozrusznik nie jest w stanie przełamać silnika olej w obu silnikach ten sam nowe klemy wszystkie styki są przeczyszczone swiece płomieniowe też działają macie jeszcze jakieś pomysły bo już ręce mi opadają a ciagnik jest potrzebny

Edytowany przez Rabe, 21 styczeń 2013 - 19:52.


Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z rozruchem 155.54 Dzisiaj, 09:30
  •  

#2 Share marhan251

marhan251

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 9 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 styczeń 2013 - 20:04

Problem z rozruchem 155.54

Panowie mam problem z odpaleniem tego ciągnika a mianowicie rozrusznik nie jest w stanie zrobić nawet 2 obrotów silnika, druga renówka 145.54 kręci bez problemu dodam że silniki różnią się tylko pompom paliwową. Pierwsze do sprawdzenia poszedł rozrusznik, przełożyłem z 145 do 155 i po zamianie to samo 145 kręci świetnie 155 wcale, następnie akumulator i znowu po podmiance nic się nie zmieniło, zwarcie na krótko to samo, dalej do sprawdzenia poszły kable bo podejrzewałem brak masy,drugie kable podpiełem bezpośrednio na rozrusznik bez chebla i znowu nic, myślałem że może oba akumulatory są słabe ( choć 145 kręci na obu lux) dałem akumulator od kombajnu 225 Ah 1150a i dalej rozrusznik nie jest w stanie przełamać silnika olej w obu silnikach ten sam nowe klemy wszystkie styki są przeczyszczone swiece płomieniowe też działają macie jeszcze jakieś pomysły bo już ręce mi opadają a ciagnik jest potrzebny



Miałem kiedyś podobny albo nawet i ten sam problem,lecz okazało sie że to nic innego jak tylko na komutatorze,są zapchane rowki,,mimo energii która jest tam przesłana,to nie jest wykorzystana przez rozrusznik,to na pewno nie dzieje się nagle,wszystko jest z czasem.tam w nim są 4 szczotki,sprawdź.
ich stan,popraw,wyjmij oczyść,spójrz od razu na luz tulejek,a zapewniam że ten rozrusznik będzie chodził.
nie rób nic innego jak sprawdz ten rozrusznik,i to co piszę.
poza tym napisz jak one się tobie sprawują??

#3 Share Rabe

Rabe

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice siemiatycz

Napisany 21 styczeń 2013 - 20:38

Problem z rozruchem 155.54 to nie rozrusznik bo gdyby jeden nie kręcił to tak ale ani jeden ani drugi rozrusznik nie jest w stanie przekręcic silnika a po założeniu do 145 oba kręcą bardzo lekko i jeszcze coś 155 przy -5 wystarczy 4-5 obrotów i pali a 145 trzeba ze dwa razy przekręcić problem jest dopiero teraz jak -15

#4 Share rafal831

rafal831

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 87 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łowicz

Napisany 21 styczeń 2013 - 21:00

Problem z rozruchem 155.54 a wcześniej były z nim problemy? jakieś objawy typu stuki. puki, dymienie, nierówna praca itp? bo to wygląda jak płyn nad tłokiem

#5 Share mariuszd93

mariuszd93

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3454 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie LCH
  • Zainteresowania:mechanika

Napisany 21 styczeń 2013 - 21:06

Problem z rozruchem 155.54 Zalany płynem czy wodą ? nie rozmroził się ?

Nigdy nie zatrzymuj w sobie bąków! Wędrują one bowiem w górę kręgosłupa do mózgu i w ten sposób rodzą się w Tobie gówniane pomysły... :P 


#6 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 styczeń 2013 - 21:07

Problem z rozruchem 155.54 To znaczy, że masz problem z silnikiem. Coś go trzyma - panewka.

#7 Share Rabe

Rabe

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice siemiatycz

Napisany 21 styczeń 2013 - 21:08

Problem z rozruchem 155.54 latem gdy silnik dobrze się nagrzeje to roztusznik też nie da rady ruszyć trzeba pocekać z 10min aż ostygnie ale to chyba wina już starego akumulatora co dziwne silnik nie kopci nawet jak zimny ma moc po przesiadce z1224 to jest wręcz narywisty nic nie puka o ile rozrusznik zdoła zakręcić to bardzo lekko pali

#8 Share mariuszd93

mariuszd93

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3454 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:lubelskie LCH
  • Zainteresowania:mechanika

Napisany 21 styczeń 2013 - 21:17

Problem z rozruchem 155.54 Odkształcony {spuchnięty} tłok może skoro jak gorący też nie kręci

Nigdy nie zatrzymuj w sobie bąków! Wędrują one bowiem w górę kręgosłupa do mózgu i w ten sposób rodzą się w Tobie gówniane pomysły... :P 


#9 Share Rabe

Rabe

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice siemiatycz

Napisany 21 styczeń 2013 - 21:27

Problem z rozruchem 155.54 oba zalane płynem ciśnienie silnik trzyma oleju ani nie wyrzuca ani nie bierze gdy jest troche cieplej pali dobrze a teraz przy nawet dużym akumulatorze jest w stanie zrobić 3-4 powolne obroty i rozrusznik wymieka z tym paleniem na gorącym to miałem 3 razy tak teraz sobie przypomniałe zę masa na cheblu była zardzewiała a jak sprawdzić ten spuchnięty tłok

#10 Share rafal831

rafal831

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 87 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łowicz

Napisany 21 styczeń 2013 - 22:09

Problem z rozruchem 155.54 nie wiem jak tam skrzynia biegów i sprzęgło są sterowane ale jeżeli nie mają żadnej pompki albo coś to spróbował bym go na zaciąg zapalić na dużym biegu. jeżeli silnik by coś blokowało to koła złapią poślizg na śniegu i nic sie nie stanie. a ciśnienie oleju na wale mu badałeś? bo rzeczywiście że może być przytarty na panewkach lub też na pierścieniach. a stan oleju jest? no i jak wygląda i jaki czas temu wymieniany. sprawdź czy nie ma jakichś przebarwień, opiłków itp. no i ile lat ten ciągnik masz i czy wcześniej też miał takie problemy

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z rozruchem 155.54 Dzisiaj, 09:30
  •  

#11 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 styczeń 2013 - 22:15

Problem z rozruchem 155.54 A odpalasz z wciśniętym sprzęgłem?
Sprzęgło rozłącza skrzynie?

#12 Share Rabe

Rabe

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice siemiatycz

Napisany 21 styczeń 2013 - 22:19

Problem z rozruchem 155.54 mam go 1,5 roku jest z 91 olej zlany 3/4 poziomu bagnetu na wiosne miał iść do wymiany już trochę ciemny przepracował ok. 150mth olej jak każy inny nie biał bez ropy opiłków też nie widać ciśnienie nie badałem ale nawet na małych obrotach na rozgrzanym silniku kontrolka się nie świeci zimą powyżej -8 zawsze ma taki problem, ciągnik full mechanik właśnie chciałem go na zaciąg ale stoi w takim miejscu że go nie wyciągne

#13 Share rafal831

rafal831

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 87 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łowicz

Napisany 21 styczeń 2013 - 22:30

Problem z rozruchem 155.54 to jedyne co to ognisko pod ciągnikiem, odpalić, w dogodniejsze miejsce postawić żeby miał ciepło i robić robote a w miedzyczasie szukać i pytać bo to raczej dość nietypowy objaw. spróbuj jeszcze załatwić prostownik z rozruchem lub coś w tym stylu i może tak pójdzie. no i zawsze możesz dać w dolot troche samostartu, plaka albo innego dezodorantu dla ułatwienia rozruchu

#14 Share Rabe

Rabe

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice siemiatycz

Napisany 21 styczeń 2013 - 22:44

Problem z rozruchem 155.54 cha cha cha ognisko to już prawie rozpaliłem bo przytrzymałem płomieniówke ze 4min to mało ta guma przy turbo się nie zajarała

#15 Share akowicz111

akowicz111

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 399 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:podlaskie, pow.sokólski

Napisany 21 styczeń 2013 - 22:49

Problem z rozruchem 155.54 Ja bym stawiał na za duży luz na dzwigienkach klawiatury (zawory za mało się otwierają).

#16 Share krzysztofwyp17

krzysztofwyp17

    Nowicjusz

  • Members
  • Pip
  • 42 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 styczeń 2013 - 21:30

Problem z rozruchem 155.54 Kolego , skoro rozrusznik nie może zrobić nawet obrotu to może któraś z tulei została zassana do korbowodu.Spotkałem się z takim czymś w kombajnie zbożowym i wtedy też nie można było ruszyć wałem. Ale z drugiej strony to mało możliwe ,gdyż wcześniej by CI silnik staną

#17 Share renault

renault

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 styczeń 2013 - 22:01

Problem z rozruchem 155.54 powiem ci że to naprawdę dziwny objaw że nie kręci poniżej -8 stopni a może w skrzyni masz gęsty olej i filtr hydrauliczny trochę brudny zrobi obrót czy dwa zaciągnie i ją pompa trzyma na tyle że rozrusznik stęka, myślę też że może trochę zapłon może zbyt wczesny. u ciebie jest pompa rzędowa?

#18 Share Rabe

Rabe

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice siemiatycz

Napisany 22 styczeń 2013 - 22:39

Problem z rozruchem 155.54 właśnie w 155 siedzi pompa rzędowa rozrusznik jest w stanie zrobić 3-4 powolne obroty przy durzym akumulatorze, mam taką teorię że może poprostu rozruszniki mają zbyt małą moc kW i nie są przystosowane do naszych warunków atmosferycznych

#19 Share mtracz

mtracz

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 3275 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 22 styczeń 2013 - 22:48

Problem z rozruchem 155.54 Chyba sam sobie wyjaśniłeś że to nie rozruszniki skoro sam je zamieniałeś między ciągnikami. Skoro jednym kreci to i drugim powinien.
Wina ciągnika.
Sprzęgło rozłącza skrzynie?

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Problem z rozruchem 155.54 Dzisiaj, 09:30
  •  

#20 Share Rabe

Rabe

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 79 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice siemiatycz

Napisany 22 styczeń 2013 - 23:21

Problem z rozruchem 155.54 sprzęgło jest zawsz wciśnięte więc skrzynia rozłączona, 155 ma 6500mth a 145 11800mth więc w 155 silnik jest nieco sztywniejszy poza tym różnią się pompą rzędówka pewnie jest ciężejsza i 155 ma podłączoną sprężarkę od klimatyzacji a w 145 jest zdjęty pasek. Rozruszniki mają 3.2 kw czy to trochę nie za mało na te silniki np. 1224 ma rozrysznik chyba 5,5 kw i 24v

Podobne tematy rozruchem 15554