Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zniknęły pólbiegi w Forterze


71 odpowiedzi na ten temat

#1 Share kamieniak89

kamieniak89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamień Wielki-Lubuskie

Napisany 10 maj 2008 - 23:48

Zniknęły pólbiegi w Forterze Jakieś dwa- trzy dni temu w naszej forterze znikły półbiegi, nie działają i nie świecą się kontrolki. Sprawdzałem kostki i jest ok, a w instrukcji nic o takim zjawisku nie znalazłem, na skrzyni nigdy nie był nadmiernie myty itp. Może ktoś z was już miał taki przypadek i podpowie co robić, czy wzywać serwis??? Pozdrawiam
Nareszcie mam nowy aparat :)

Moje filmiki na YT http://pl.youtube.com/user/michalh89

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zniknęły pólbiegi w Forterze Dzisiaj, 08:07
  •  

#2 Share pioter

pioter

    Zaawansowany

  • V.I.P.
  • rank
  • 3151 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:z centrum dowodzenia światem 8)

Napisany 11 maj 2008 - 10:32

Zniknęły pólbiegi w Forterze u znajomego jeszcze na gwarancji jeden półbieg się skończył, więc serwis zrobił.pogadaj z jakimś mehanikiem z serwisu czy można to zrobić we własnym zakresie czy trzeba serwis wzywać.

Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!


#3 Share krzysiu

krzysiu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 643 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 11 maj 2008 - 17:36

Zniknęły pólbiegi w Forterze Rozkręć tą plastikową rączke z przyciskami żół wając wszystkie 3 kabelki mają być podpięte jeżeli nie są a może się np. urwać to nie zareaguje na twoje naciskanie, jak nie to przy zbiorniku paliwa bodajrze masz dwa elektrozawory mały defekt ich i nie chodzi jedno z dwóch raczej nic groźnego nie popsuło się.

#4 Share morowa91

morowa91

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 454 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wielkopolska

Napisany 11 maj 2008 - 17:41

Zniknęły pólbiegi w Forterze A masz go jeszcze na gwaracji??? bo jak masz to odaj na serwis i oni ci zobaczą i zrobią jak się należy ;) U mnie w okolicy jeden rolnik też miał problem z sprzęgłem w Zetorze 11441 i zgłosił, a następny dzień mił naprawione

#5 Share kamieniak89

kamieniak89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamień Wielki-Lubuskie

Napisany 11 maj 2008 - 18:25

Zniknęły pólbiegi w Forterze Na gwarancji jeszcze jest, ale chciałem zasięgnąć języka żeby nie wyszło że to błachostka, ja szukałem na kostkach ale nic nie znalazłem. A co do samego zetora to robote robi ma już 720h w niecały rok przy małym usprzętowieniu dla niego, ale najgorsze w nim jest skakanie i mała liczba biegów, albo ściślej mówiąć wysoka prędkość pierwszego biegu. Pozdrawiam.
Nareszcie mam nowy aparat :)

Moje filmiki na YT http://pl.youtube.com/user/michalh89

#6 Share chłop z mazur

chłop z mazur

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 423 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 11 maj 2008 - 20:50

Zniknęły pólbiegi w Forterze A jeśli można spytać to co się teraz dzieje po wciśnięciu guzika półbiegu? nie dzieje się nic (czyli jedziesz z tą samą prędkością), czy ciągnik się zatrzymuje?
Agatka (dla przyjaciół Bajbusek) Taka maleńka istota, a nadaje życiu zupełnie nowy wymiar :D

Praca wymagająca zaangażowania więcej niż jednej osoby jest pracą źle zorganizowaną!

#7 Share kamieniak89

kamieniak89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamień Wielki-Lubuskie

Napisany 11 maj 2008 - 22:04

Zniknęły pólbiegi w Forterze Nie dzieje się nic, jedzie tak samo
Nareszcie mam nowy aparat :)

Moje filmiki na YT http://pl.youtube.com/user/michalh89

#8 Share adikpl1

adikpl1

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1851 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:BLM

Napisany 12 maj 2008 - 07:15

Zniknęły pólbiegi w Forterze

Nie dzieje się nic, jedzie tak samo


Czyli od strony mechanicznej to pewno nic, tylko jakaś pierdółka od elektryki, ale niestety ważna.

#9 Share chłop z mazur

chłop z mazur

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 423 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warmia

Napisany 12 maj 2008 - 09:06

Zniknęły pólbiegi w Forterze To zapewne jakiś element elektryczny. A pytam bo znajomemu znikł pierwszy półbieg, tyle tylko że i niego po wciśnięciu ciągnik się zatrzymywał. Po rozebraniu okazało się że obciął się jakiś frez.
Agatka (dla przyjaciół Bajbusek) Taka maleńka istota, a nadaje życiu zupełnie nowy wymiar :D

Praca wymagająca zaangażowania więcej niż jednej osoby jest pracą źle zorganizowaną!

#10 Share krzysiu

krzysiu

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 643 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 12 maj 2008 - 20:24

Zniknęły pólbiegi w Forterze Podtrzymuje moje zdanie jak zrbisz to powiedz co było ale tylko urwany kabelek w dźwigni na żółwikach lub na elektrozaworach ale to nie możliwe bo są dwa oddzielne i jak by np coś się stało to z jednym a u Ciebie poprostu na odległść widzę że znikł sygnał z żółtego przycisku do właśnie zaworu i to jest coś z kablami lub z przyciskiem co mało prawdopodobne przyciski są trwałe i tak na raz hop nie siadają lub masz bezpiecznik przepalony sprawdź w skrzynce
czy zih wszystkie są ok.

a co do kolegów uważających dziśejsze Zetory za słabsze od starych to zobaczymy za pare lat bo ja kupiłem moją 11441 właśnie dlatego że sąsiedzi mieli stare 52xx, 62xx, 77xx i do dziś chodzą jak legenda po naszej wiosce a moja 11 narazie fajnie śmiga ale co może powiedzieć użytkownik w okolicach 2000mth ja jak przetrwa forum i sam będe z wami pisał to się wypowiem o trwałości koło 10000tys mth wtedy to będe juz wiedział co się dzieje i czy warto było kupić Zetorka w 2003r za 30tys mniej niż TL100 i za 100tys mniej niż 309CI ale to za pare lat, pozdrawiam i krytyków tacy ludzie też potrzebni

a jak na podstawie takiej sądzić że ciągnik zly to kołomnie po 200mth w Fendt 412VARIO była wymiana kompletu pompowtryskow za nie małą kase to też już świadczy że zgrzyt?????

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zniknęły pólbiegi w Forterze Dzisiaj, 08:07
  •  

#11 Share kamieniak89

kamieniak89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamień Wielki-Lubuskie

Napisany 12 maj 2008 - 20:34

Zniknęły pólbiegi w Forterze Bezpieczniki sprawdzałem i są ok. W sumie mogłem bardziej wujka namówić na jakiegoś Nh bo forterra stała coś ok 140 tys, a dokładając jakieś parę tysiaków był by np NH, ale cóż życie no i ten jest taki przejściowy i po leasingu będzie pewnie sprzedany bo jeździ nim dokładnie 5 kierowców i różnie to bywa ;)
Nareszcie mam nowy aparat :)

Moje filmiki na YT http://pl.youtube.com/user/michalh89

#12 Share fento

fento

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 51 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wielkopolska

Napisany 25 maj 2008 - 09:24

Zniknęły pólbiegi w Forterze W mojej forrterce też znikły półbiegi ale jak się okazało urwał sie kabel w dźwini zmiany biegów przy przycisku włączania . Wystarczyło przylutować kabel i wszystko działało jak należy .

#13 Share bolo12121

bolo12121

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 206 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Podkarpacie

Napisany 25 maj 2008 - 18:12

Zniknęły pólbiegi w Forterze to jak masz go na gwaranci to wzywaj serwis a nie będziesz coś w nim grzebał potem coś sie gorzej popsuje i gwarancja ci tego nie obejmie bo powiedzą w serwisie '''a poco pan tam łapki pchał jak ciągnik jest na gwaranci ''''
kiedyś ursus c328
teraz c330 i c360
Deutyz Fahr M 88

#14 Share tomekzet

tomekzet

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 579 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:małopolska

Napisany 25 maj 2008 - 19:16

Zniknęły pólbiegi w Forterze a czy dolewałes ostatnio oleju do skrzyni??? lub pracowałes z jakas maszyna do której uzywałes hydrauliki??? bo znajomy miał podobny przypadek tylko w JD ze poprostu dwa rozdzaje olejow sie zmieszały i przez to polbiegi przestaly dzialac..... <_<

#15 Share kamieniak89

kamieniak89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamień Wielki-Lubuskie

Napisany 26 czerwiec 2008 - 15:24

Zniknęły pólbiegi w Forterze Powiem tak sprawa oparła się właśnie o kabelek, który się oderwał od takiej "cewki", teraz wszystko działa i jest ok, ale ciągnik odbiore dopiero jutro albo w poniedziałek bo zakładają mi w końcu 3 sekcje hydrauliki po roku od kupna!!! no i są jakieś problemy ze sprzęgłem ;)
Nareszcie mam nowy aparat :)

Moje filmiki na YT http://pl.youtube.com/user/michalh89

#16 Share masseyferguson6140

masseyferguson6140

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1432 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Lubelskie(okolice Łukowa)

Napisany 09 październik 2008 - 20:34

Zniknęły pólbiegi w Forterze

Powiem tak sprawa oparła się właśnie o kabelek, który się oderwał od takiej "cewki", teraz wszystko działa i jest ok, ale ciągnik odbiore dopiero jutro albo w poniedziałek bo zakładają mi w końcu 3 sekcje hydrauliki po roku od kupna!!! no i są jakieś problemy ze sprzęgłem :o

I jak ciągniczek zrobiony sprzęgło jest OK.
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa

#17 Share Daniel215

Daniel215

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 1075 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Malbork

Napisany 22 grudzień 2008 - 21:48

Zniknęły pólbiegi w Forterze kamieniak89@ możesz odpowiedzieć co było ze sprzęgłem nie tak,bo to dość czesty problem w forterrach.... ;)

#18 Share kamieniak89

kamieniak89

    Zaawansowany

  • Members
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kamień Wielki-Lubuskie

Napisany 25 grudzień 2008 - 14:12

Zniknęły pólbiegi w Forterze To ze sprzęgłem tak robili aż nie zrobili ;) , i teraz przed nowym rokiem zetor jedzie na ostatni przegląd, i ma być robione sprzęgło, pewnie z miesiąc postoi, albo i dłużej, w końcu taki serwis ;) . A wtedy nie zrobili bo szło to jak krew z nosa, a w sezonie nikt nie odda ciągnika na czas nieokreślony. Co do przyczyny awari sprzęgła sądzę że dostało ono w dupe gdy półbiegi były popsute, a że naprawa ich trwała bardzo długo, prawie jak z tym sprzęgłem, i było to w szczycie prac to się na to nic nie poradzi. Z tego taki morał dla serwisu aby szybko usuwać usterki, bo czym dłużej się zwleka tym więcej jest roboty.
Nareszcie mam nowy aparat :)

Moje filmiki na YT http://pl.youtube.com/user/michalh89

#19 Share zetor1991

zetor1991

    Użytkownik

  • Members
  • PipPip
  • 99 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 styczeń 2009 - 08:03

Zniknęły pólbiegi w Forterze

Jakieś dwa- trzy dni temu w naszej forterze znikły półbiegi, nie działają i nie świecą się kontrolki. Sprawdzałem kostki i jest ok, a w instrukcji nic o takim zjawisku nie znalazłem, na skrzyni nigdy nie był nadmiernie myty itp. Może ktoś z was już miał taki przypadek i podpowie co robić, czy wzywać serwis??? Pozdrawiam


polbiegi sie psuja ale tylko wtedy jak ktos jezdzic nieumie bo do transportu sie ich nieuzywa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111

Reklama AgroFoto Ads

  • watermark
  • Reklama
Zniknęły pólbiegi w Forterze Dzisiaj, 08:07
  •  

#20 Share statek

statek

    wieczny student

  • Members
  • PipPipPip
  • 1667 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sejny
  • Zainteresowania:Piłka nożna, elektronika, komputery

Napisany 18 styczeń 2009 - 11:55

Zniknęły pólbiegi w Forterze prawdopodbnie problem byl tego typu iz w kabinie pod nogami, tam jest wykladzina, zdejmij ja i pod spodem sa sprezynki i elektrozawory sterujace polbiegami i wlaczaniem WOM, u mnie pekla sprezynka

Fendt 412 TUZ WOM TI TMS, MF 5435 z ładowaczem Stoll 15, NH T5060, JCB 527-58, Zetor 7211, wóz sano 10m3 agregat ares l/z siewnik famarol i gaspardo SP4, Joskin Modulo2 8400l, gruber Rolmako 3m, sieczkarnia Claas Jaguar 840 + kemper 3000, pług kverneland AB 100. 130ha i 200 krówek


Podobne tematy