Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie wiem że temat piasty tylnego koła już był wałkowany kilka razy ale w sumie nic z nich nie wyczytałem albo już to zastosowałem i nic. Luzuje mi się prawa strona klin oryginał, śruby podkładki nowe dokręcane długą rurą na klej do gwintów czerwony i nadal sie luzuje klin jak by dalej luźny a piasta w sumie przylega do osi wszystko wyczyszczone itd. co jeszcze można zrobić żeby to sie nie luzowało   przesuwa się na zewnątrz ( lewa strona jest oke ) nie wiem w sumie co ewentualnie wywalić czy piastę czy półoś bo już 4 raz to robię szlak mnie trafia, podczas ruszania lub zmiany biegów przód tył ,słychać taki huk z prawej strony  ( tak jak by klin uderzał o piastę. sam już nie wiem ( podkładki sprężynowe się prostują przy dociąganiu nic już z tego nie rozumiem. 

Opublikowano
56 minut temu, Y635 napisał:

witam zmieniał ktoś z forumowiczów siłownik hydrauliczny w mtz82 ze c100 na c125 jesli tak to trzeba coś przerabiać

kilka razy już było to pytanie. Trzeba wywalić blokadę podnośnika, tą nad siłownikiem która blokuje podnośnik w górnym położeniu ( ta do transportu)

z tym klinem , to bym dorobił na frezarce pod wymiar. Bo trochę szkoda kasy na wymianę półosi i piasty. A może się uda

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Zastanawiam się właśnie jeszcze nad dorobieniem klina bo z Lewej strony jest nie oryginalny po poprzednim właścicielu i tam jest spokój no ale za przesuwanie po długości osi ( od do kabiny ) to ma większy wpływ klin i styk osi z klinem czy styk płaszczyzna piasty z półosią no bo bardziej patrzyłem na to w ten sposób że klin blokuje tylko piste na osi do przodu do tyłu a nie na boki ) ale moze zle do tego podszedłem

Opublikowano

Panowie robił ktoś tulejowanie przedniej osi? Zauważyłem trochę luzu tam. Trzeba rozjezdzac przodkiem? No i jak z wybijaniem tych sworzni i tulei? A drugie pytanie cieknie mi olej z uszczelniacza spod pokrywy rozrządu na wale. Czy demontujac samo koło pasowe wymianie uszczelniacze?

Opublikowano
artur125 napisał:

półoś i piasta powinny mieć zazębienia,żeby na boki nie latało

na nowych sa takie ząbki że kombinerkami je wygniesz . ja u siebie dorobilem klina pod wymiar wyczyszczone na glanc piaste posadzilem na kleju do lozysk a sruby posmarowalem czerwonym klejem i trzyma juz pare lat teraz sie głowie jak to będzie odkrecic bo z jednej strony poci sie

Opublikowano

Panowie mam problem ze skrzynią biegów, przeczytałem tamaty na forum i nic nie wynalazłem co by się u mnie sprawdziało. A mianowicie skrzynia jest po remoncie pozakładane są nowe tryby i łożyska które tego wymagały. Luzy w skrzyni są polikwidowane podkładkami dystansowymi a biegi nadał wyskakują. Kupiłem nawet nowe wodziki i nadal pod obciążeniem wyskakują, więc na dniach rozebrałem znowu skrzynię a tam wszystko jest w porządku.

Dodam że biegi zaczęły wyskakiwać podczas sypania nawozów gdy było miejscami mokro

Już nie wiem o co gra bo wszysko jest jak by ok to przed remontem tryby były okrągłe a tylko 5 wyskakiwała a tu tera wszystkie wyskakują.

No ręce opadają😭

Opublikowano

A pro po zwrotnic, ostatnio parę razy mi się zdażyło podczas wyjeżdżania z garażu po oderwaniu ładowacza od ziemi takie dziwne szarpnięcie. Tak jak by przodek nie przysiadł od razu pod ciężarem tylko z chwilowym opóźnieniem i do tego dość gwałtownie tak jak by się coś oberwało. Poza tym nic nie stuka hałasuje,  przodek ciągnie jak należy. 

Opublikowano

Tylko że przodek od 1986 r gdy opuścił fabrykę nie był tykany. Może nie tyle że nie było wycieku bo gdy go latem postawię na słońcu, trochę się go pokaże. Chodziło mi o to że w porównaniu do kilku innych które widziałem całe zażygane aż leje się po felgach to mój jest niemal suchutki. 

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, robert983 napisał:

Z tą zkrzynią i ja mam ból ,bo na 6 pod obciążeniem mi wyskakuje zając na żółwiu jest oki , na innych biegach jest oki 

Mi wyskakiwały jak miałem zajechana skrzynie po remoncie nic nie wyskakuje.

Opublikowano

a ja zauwazylem ze przy przejezdzaniu prze dziury cale zwrotnice pracuja przod tyl, tam sie cos wymienia czy tak to ma byc? od nowosci 2500mtg ruskich, czyli pewnie z 5 tys normalnych

Opublikowano

Panowie a propo skrzyni w mtz czy grzeją wam się mocno skrzynie podczas pracy ? Bo u mnie cały czas się grzeje nawet jak jest zimno a o lecie już nie wspomne teraz wymieniłem olej na oryginalny z baniek i nadal to samo dodam że skrzynia od nowości nic nie rozbierana wszystko ładnie cicho chodzi . 

Opublikowano
Bambi14 napisał:

a ja zauwazylem ze przy przejezdzaniu prze dziury cale zwrotnice pracuja przod tyl, tam sie cos wymienia czy tak to ma byc? od nowosci 2500mtg ruskich, czyli pewnie z 5 tys normalnych

Na pewno "pracują" zwolnice czy może buja się cały przedni most? Może masz luz na sworzniu?

Opublikowano
Skoczek1994 napisał:

A pro po zwrotnic, ostatnio parę razy mi się zdażyło podczas wyjeżdżania z garażu po oderwaniu ładowacza od ziemi takie dziwne szarpnięcie. Tak jak by przodek nie przysiadł od razu pod ciężarem tylko z chwilowym opóźnieniem i do tego dość gwałtownie tak jak by się coś oberwało. Poza tym nic nie stuka hałasuje,  przodek ciągnie jak należy. 

Widać ewidentnie że siada na amortyzacji? Bo u mnie dziwnie stukało z przodu jak popuściły śruby mocujące kołyskę mostu do podłużnic obok silnika.