Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 24.07.2021 o 09:05, Lukasz3991 napisał:

@farmtrac8244 na cięglę przy pedale hamulca od zaworu sterującego hamulcami? Nie ma to wpływu bo zawór przy butli sam przez siebie upuszcza powietrze. Dziwna sprawa bo jak ja kwadratem zrobiłem obrót i to chyba niecały to o bar się zmieniło. Jedynie nurtuje mnie po co jest śruba z nakrętką po przeciwległej stronie kwadratu.

Jeszcze takie głupie pytanie z mojej strony, ale czy kiedyś te hamulce dobrze działał? Zasadniczo chodzi mi o to czy masz zawory w dobrej kolejności podłączone i oczywiącie w dobre przyłącza.

Chcesz to Ci zdjęcie u siebie zrobię. Bo to aż dziw że nie puszcza. Chyba że uszkodzony.

Wcześniej działały ,podłączone jest dobrze. próbowaliśmy obrócić ale nic nie dało. Nowy kupiłem i chodzi jak powinien. Rozebrałem stary i co zauważyłem ,że jest jakby pęknięcie wewnątrz.

Opublikowano
jahooo napisał:

ja regulowałem tą śrubą z kontrą

jest opcja, że masz zawór nie w tę stronę podłączony

ja na starym krecilem wssystkim co sie dało rozbieralem czyscilem smarowalem i nic az ze złości kawalek odszczypalo mi sie .kupilem nowy i wyregulowalem tym pokretlem u góry

Andpol napisał:

mam chyba zepsuty zawór bo nie chce zawór bezpieczeństwa działac jak go się reguluję?

dopiero co strone wczesniej opisalem co i jak

Opublikowano

Wyskakuje też coraz częściej żółw i zając mechanik powiedział że są 2 skrzynie i jakby to rozebrać i sprawdzić to jaki byłby koszt +części? Wytrzyma do zimy 22ha do ciężkiej  roboty ma? Sianie nawozu i zboża oraz opryski Władek robi bo b.mało ropy pije.

Opublikowano
6 godzin temu, Andpol napisał:

Wyskakuje też coraz częściej żółw i zając mechanik powiedział że są 2 skrzynie i jakby to rozebrać i sprawdzić to jaki byłby koszt +części? Wytrzyma do zimy 22ha do ciężkiej  roboty ma? Sianie nawozu i zboża oraz opryski Władek robi bo b.mało ropy pije.

taki średni koszt remontu skrzyni w mtz to tak 3-4tyś 

Opublikowano
Andpol napisał:

pronar 80 6 bieg wyskakuje czasami czy to oznacza poważną awarię i co to może być?

Andpol napisał:

To omijaj 6 i pracuj 5 lub 7 może jakoś do zimy wytrwasz. Jak żółw/zając wyskakuje to i tak obie skrzynie pewnie będą się kończyć.

Opublikowano

Koledze chyba chodziło o to czy w moście nic na tym wałku nie jest założone i czy nie spadnie po wysunięciu. Do mostu jeszcze nie zaglądałem ale jak patrzę na rysunki to nic tam na tym wałku raczej nie ma.

Opublikowano
Dnia 10.05.2009 o 12:33, adamlupus napisał:

@jaro nie wiem co do tego ma Navara...

A wracając do tematu. Belarki nie mam, mam za to przyczepę samozbierającą. Gabarytowo jest nieporównywalna z prasą- większa, a co za tym idzie "trudniej" nią manewrować na polu...tak wynikałoby z twojego wnioskowania. Prawda? Więc powiem Ci, że nie praca nią i Belarusem nie sprawia większych problemów. I nie wiem o jakim "szarpaniu wajchą" mówisz :P

@jaro czy twoim zdaniem każdy inny ciągnik zrobi coś za mnie? podniesie podbieraki? "złamie" zaczep? włączy/wyłączy posów taśmy? zmieni bieg? :P ..i widzisz, takim bezpodstawnym "domniemaniem" tworzysz wokół Belarusa otoczkę niesławy :P

Pracuję na nim, i wiem, że ten ciągnik daje sobie radę w takich pracach. Co do pracy w nim- nie pamiętam juz jak tam MTZ miały z komfortem, ale myśle, że w Belarusach to wygląda znacznie lepiej. Pamiętaj, że to z jakim łukiem ciągnik bierze zakręt jest ograniczone przez to co ma podpięte- w przypadku przyczepy, belarki, beczki, jest to zaczep i przekaźnik WOM, więc nie sztuką jest brać ciasno zakręt i ładować się tylnim kołem na podczepioną maszynę.

@jaro mam prośbę: skonkretyzuj co Ci się nie podoba w ergonomii i komforcie Belarusa??? bo samo powtarzanie, że w Belarusie nie ma komfortu i ergonomii nie jest w zasadzie twierdzeniem do polemiki

A ja myślę ze ten kolega narzekający to nie bardzo ma pojęcie o manewrowaniu ciagnikiem bo jak będę chciał to będę się obracał MTZ-e-m wokół własnej osi kolego rozłącz hamulec przyhamuj jedno koło a zobaczysz ze zawrócisz w miejscu Tyle na temat skrętu 

Opublikowano
Dnia 7.03.2008 o 07:25, fobos napisał:

Nie pamiętam dokładnie jaki ma promień zawracania, ale z tego co się orientuję ma ten jednak wynik nieco gorszy na krzyżakach, w każdym razie jest wystarczający do możliwości mojego podwórka i to się liczy.:huh:

U mnie mtz-cik niedługo będzie miał drugie urodziny i do tej pory jestem z niego zadowolony i mam nadzieje że tak zostanie.

Panowie taka blaszka na pedale hamulca używajcie jeśli macie problem z zwrotnością będziecie zawracać wkoło własnej osi 😊 

Opublikowano

Witam. Czy mogę podpiąć tura bezpośrednio z zasilania pompy i powrót zrobić do zbiornika z olejem? Teraz mam pod rozdzielacz ale jedna wajchę muszę mieć opuszczoną a planuje wywalić ten ruski rozdzielacz i reduktor a założyć inny dwusekcyjny. 1 sekcja do podnośnika druga do kipra. Czy muszę wziąć 3 sekcyjny i pod jedną sekcję podpiąć tura i wtedy sekcja musi być z zatrzaskiem żeby nie wracała dźwignia. Może być z zatrzaskiem i jednocześnie z funkcją pływająca czy nie zbyt się nada. wklejam link https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-3-sek-40l-funkcja-plywajaca-zatrzask-9266994333

Opublikowano

Dziś dałem trójnik z pompy do oddzielnego rozdzielacza drugi wąż od trójnika do reduktora. Dziury w reduktorze z których wychodziły węże do siłownika zaślepiłem dałem prosto z dołożonego rozdzielacza do siłownika. Powrót tak samo trójnik i do zbiornika. Jak włączę wydatek w starym rozdzielaczu to dodatkowy dołożony rozdzielacz działa podnosi nie opuszcza ale za to tur przestał działać. Dopiero jak ruszę joystickiem i dodatkowym rozdzielaczem to wtedy dopiero tur podniesie. Co jest nie tak?

Opublikowano

Rozdzielaczy nie łączy się równolegle na trójnikach tylko jak już to szeregowo przez kontynuację ciśnienia. Na trójniku to tylko ruska hydraulika działa ale to zupełnie inna bajka. Musisz wszystko przerobić. Ja po raz kolejny nie będę tego tłumaczył bo jest to wiele razy opisywane na forum.

Opublikowano

Mógłby ktoś narysować jakiś schemat bo widziałem te wpisy ale nie za bardzo wiem o co chodzi... każdy rozdzielacz ma kontynuację ciśnienia?

A w tym regulatorze pod siedzeniem zaślepiam wszystkie dziury. Nie jest on mi już potrzebny wgl?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam z oryginalnej ruskiej hydrauliki tylko pompę. Najpierw dałem zasilanie na rozdzielacz tura potem z kontynuacji ciśnienia zasilam rozdzielacz pod kierownica i na końcu na podnośnik. Regulator chyba nie będzie pracować w ten sposób a najlepiej to go wywal. Schematów tutaj takich jest mnóstwo poczytaj tematy o hydraulice w rusku. 

O ile dobrze pamiętam kontynuacja ciśnienia jest oznaczona literka T w rozdzielaczach ? Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Wkręcasz tam specjalną tuleje ciśnieniową.

Edytowane przez pawel86lhr
Opublikowano

Jeśli kupię rozdzielacz dwusekcyjny i podłącze przez trójnik od zasilania pompy prosto do zasilania tura i drugi wąż do nowego dwusekcyjnego rozdzielacza to podnoszenie łap i wywrot będzie działał czy lepiej kupić rozdzielacz trzy sekcyjny z jedną sekcja z zamkiem i podłączyć tura pod sekcję z zamkiem ?

Opublikowano

z trójnikiem nie będzie działać - płyn pójdzie tam, gdzie mniejszy opór

rozdzielacze łączy się szeregowo, o ile sa do tego przystosowane, albo równolegle przez dzielnik strumienia

• Like 1
Opublikowano

Kontynuacja to N (next) a T to powrót (tank) Jeśli nie podłączamy kolejnego rozdzielacza to T i N można używać jako powrót do zbiornika, zależy gdzie wygodniej podpiąć. Jeśli podłączamy kolejny rozdzielacz to tylko do N przez tuleję ciśnieniową a T powrót do zbiornika. I uprzedzając pytanie powrót musi być z każdego rozdzielcza, nie można zaślepić T jeśli do N jest wpięty kolejny rozdzielacz.