Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, arkady12 napisał:

jak to firma kolego tego tura ?? ( ja już obdzwoniłem wszystkie ... szkoda słów aby wepchnąć na siłę to co się ma - byłem obejrzeć jednego z dolnej półki cenowej to po 3 miesiącach już mieli serwis i tak stoję w miejscu bo środki ograniczone ;/ ) 

Numer Tel: 510471971 Firma z pod Kalisza ale montują na terenie całego kraju do 100km dojazd gratis a potem cena do uzgodnienia

• Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, mani51 napisał:

Jeszcze trochę i zmienisz zdanie :-)

Nie sądze😁 miałem już go dość ,ale porobiłem co musiałem i teraz sobie chwale ,mam okazje robić sprzetem z zachodu, ale na moje ha rusek jest lepiej niż Oki

Opublikowano

W końcu jest! Długo oczekiwana awaria nadeszła. Mianowicie podczas gdy silnik jest odpalony, wtedy na cienkim kablu na wsuwkę na rozruszniku (małym) jest prąd (+). Podczas gdy silnik jest zgaszony prąd na tym kablu ginie (próbówka gaśnie). Efektem całego zamieszania jest to, że po odpaleniu ciągnika i puszczeniu stacyjki rozrusznik dalej pracuje, więc trzeba szybko ściągnąć przewód z wsuwką, a na zdjęciu jest to ten zielony wychodzący z małej puszki. Prąd do niej doprowadza grubszy pomarańczowy przewód z rozrusznika. Stało się to nagle, nie wiadomo skąd.

20180806_195605[1].jpg

Opublikowano (edytowane)

u mnie tak było i winny był przekaźnik ominełem przekaźnik dałem + bezpośrednio z stacyjki na rorusznik i jest spokój Wystarczyło wyłączyć mase a rozrusznik nie pracował mimo odpalonego silnika i ładowania 

Edytowane przez radio19966
Opublikowano

Jeśli po wyłączeniu masy rozrusznik nie wycofał bendixa to nie jest wina przekaźnika tylko rozrusznika. Albo łapie elektromagnes w rozruszniku i nie pozwala  wycofać sie bendixowi, albo łapie sam bendix.

Opublikowano

radio, kable wyglądają dobrze, może coś w środku jest nie tak.

seweryn, tak też myślałem, ale czemu u licha przy odpalonym silniku na kabelku jest prąd? Gdy silnik zgaśnie, prąd znika i rozrusznik staje.

Opublikowano

Coś masz poplątane. Możliwe że z przekaźnikiem blokady rozrusznik. Najlepiej to te ruskie przekaźniki wywalić i założyć jakieś ludzkie. Od blokady rozrusznika całkiem się go pozbyć i tak najczęściej kable z czujnika przy skrzyni zdjęte. 

Żeby zmaleźć sprawcę załóż żarówkę na ten kabel i szukaj kiedy zgaśnie.

Opublikowano
6 godzin temu, LTZ55a napisał:

ale czemu u licha przy odpalonym silniku na kabelku jest prąd? Gdy silnik zgaśnie, prąd znika i rozrusznik staje.

to wygląda jakby alternator zamiast na akumulator, dawał prąd na elektromagnes. 

Opublikowano
10 godzin temu, radio19966 napisał:

a jaki masz alternator ? i czy działa ci RB1 ?

Ja mam alternator boscha 120A. Do niego podłączone dwa kable jeden grubas do przełącznika 12/24 i drugi kontrolka.

Opublikowano
6 minut temu, seweryn20 napisał:

Ja mam alternator boscha 120A. Do niego podłączone dwa kable jeden grubas do przełącznika 12/24 i drugi kontrolka.

pytałem LTZ nie ciebie ;p ale jak już się chwalimy jakie mamy "ALTERNATORY" to ja jeszcze w tym roku miałem orginał ale padł i założyłem teraz Valeo 70A 12V 

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj strzelił mi łącznik centralny w MTZ 82. Pekla sruba tuz za przegubem. Polecacie oryginał czy jakiś inny? Proszę o szybką odpowiedź, bo ze spawanych strach jeździć. 

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Kup oryginał bo mtz ma inny rozmiar sworzni niż inne ciągniki bo w innym łaczniku bedziesz miał luzy bo ma grubsze sworznie i długośc jest mtz łacznika dopasowana do pracy z maszynami 

Opublikowano

Możesz kupić dowolny a otwór zatulejować. W każdym razie do ruskiego z łącznikiem problem bo jest krótki gdzie wiekszość ciągników szczególnie większych ma długie. Kup ten sam tylko oryginał i bedzie chodzić długo.

Opublikowano

@adamson330 mysle że powinien łacznik pasować do mtz 82 od ciężkiej serji. Najlepiej jak byś porównał w sklepie te dwa łączniki bo pewien nie jestem. A co za maszyny podnosisz że ci się urwał ? Jak kupisz oryginał belarusa to powinien lata chodzić zwykły bo jest dosyć mocny jak na udzwig mtz ale zrobisz jak uważasz zawsze mocniejszy to pewniejszy:P

Opublikowano

Duża seria belarusa to z lekka idiotyczne stwierdzenie. To nie zetor czy ursus, nie ma serii a duży belarus jest na prawdę bardzo wielki. 

W każdym razie czy mtz-82 czy kolejne podobne belarusy  jak 8XX, 9XX czy 1221 mają łącznik taki sam a jedyna różnica to grubszy bolec przy ciągniku w 1221 i może w 1025. Większych pod uwagę nie biorę bo i tak do 82 go nie włożysz.  Stary pewnie kiedyś był przegięty i może prostowany to się w końcu urwał. Kup oryginał i  tak w tym ciągniku maszyny jakie się zapina nie są wstanie go urwać.

Opublikowano
17 godzin temu, LTZ55a napisał:

Taki, 700W . A czy to RB działa, to sam nie wiem. Jest podłączone, tylko pierwszy od lewej na dole jest wolny styk. 

podłącz ten styk do masy w elektryce nie moze być wolnych styków albo mają mieć + albo - nie mogą wisieć w powietrzu bo się magia dzieje wtedy

Opublikowano
19 godzin temu, tomekmtz napisał:

@adamson330 mysle że powinien łacznik pasować do mtz 82 od ciężkiej serji. Najlepiej jak byś porównał w sklepie te dwa łączniki bo pewien nie jestem. A co za maszyny podnosisz że ci się urwał ? Jak kupisz oryginał belarusa to powinien lata chodzić zwykły bo jest dosyć mocny jak na udzwig mtz ale zrobisz jak uważasz zawsze mocniejszy to pewniejszy:P

Urwał mi się w gruberze 4 belkowym rabek werk 11 łap + bronia redlczkowa. Bardzo długi  jest. Przód w standardowym obciążeniu podrywa. 

Zrobię jak mówicie. Kupię oryginał. Dzięki za pomoc  Panowie 😀

@ Seweryn 

Dla mnie to określenie  idiotyczne jest z Twojej strony tez nie na miejscu.  Nie muszę się na tym znać na modelach MTZ-ow . Jak to się mówi, po to jest to forum.

Pozdrawiam ☺