Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pod pompę hydrauliczną umieszczoną na silniku są podłączone dwa przewody, jeden zasilający, drugi tłoczący do góry.
Jeśli czegoś nie wiesz to wstawiaj zdjęcia swojego ciagnika z zaznaczonymi elementami o które pytasz. Albo do tematu, albo na jakiś hosting np Zapodaj

Opublikowano (edytowane)

No ja pod pojęciem ,,silnik" rozumiem właśnie że podłączona do obudowy silnika, a to że do pompy przy silniku to wiem dzięki za odpowiedzi jak nie będę jeszcze czegoś wiedział to się skieruję na forum :) jeszcze raz dzięki ^^

Edytuję, ponieważ czytałem ciekawy artykuł na temat wspomagania i wyczytałem że o zamontowaniu wspomagania niestety blokada nie będzie działać (chyba ze się wymieni półksiężyc, a sterowanie automatyczną blokadą będzie musiało być połączone w ten sposób ze linki będę ciągnęły tą stara dźwignię którą kiedyś kierowało serwo.
Zaciekawiło mnie również to że gdy montuje się wałek bez ślimaka wewnątrz kolumny to działa to bezkolizyjnie bez przeróbek, ale mnei ciekawi czy w takim przypadku będzie działać automatyczna blokada?
Mam tu na myśli aby założyć wałek bez ślimaka, tłok od wspomagania zamontować do dźwigni zwrotnicy tak jak powinno to być ale nie wymieniać ani drążka ani tych dźwigni zwrotnicy, w końcu sterowało to by blokadą, tylko zastanawia mnie czy takie rozwiązanie mogłoby działać bezproblemowo? Według mnie tak, lecz nie znając całkowicie budowy tego wolę się dopytać tu na forum bardziej doświadczonych

Edytowane przez MrRolnik4011
Opublikowano

Tyle razy już to wałkowaliśmy na forum. Jak zostawisz na dwa drążki to wszystko będzie działać jak trzeba, wystarczy zmienić ten wałek w serwie. Jedyny minus to więcej gałek na których może złapać luz. Ja mam tak zrobione. Tak było w wersjach przejściowych gdy zaczynali zakładać w fabryce orbitrol. Nawet w ciągnikach z orbitrolem pod kierownicą nadal były dwa drążki żeby działała automatyczna blokada.

Opublikowano

Ciągniki belarus  które nie mają kolumny serwo mają most krzyżakowy a w nim czujnik który steruje blokadą automatyczną. Ogólnie cała ta blokada auto jest o kant d*py rozbić i szkoda się nad nią rozwodzić.  To wariacja, wybryk natury szczała nie wart.....  Wywal to i zrób blokadę normalną.

Opublikowano

Jakby jej troche czasu poświęcić na wyregulowanie to nie jest głupia sprawa. Ja z tą blokadą troche walczyłem i już dziala tylko muszę na drążkach podregulować bo sporo trzeba skręcić w prawo żeby puściła.

Opublikowano

mam pyt zy zwykly 820 na moscie ramowym da rade z agregatem siewnym agro masz 2,5m na grabkach wal packera siewnik na pojedynczym talerzu calos waga z zborzem 1,7t .chodzi mi o podnoszenie i stabilnosc podczas dojadu na pole droga

Opublikowano (edytowane)

Przodek będzie w górze. Popatrz na masę ciągnika w stosunku do agregatu. Możesz dołożyć że 600 kg balastu i wzmocnić z tyłu podnośnik to może ci się uda jak nie masz gorek takich jak u mnie. Wujo ciąga brone 2,5m staltech to przy manewrach potrafi przód podnieść a ona waży 1100kg

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Belarus na krzyżaku ,jest stabilniejszy ,swoim dzwigam 1,2 t  agregat swojej produkcji +Poznaniak 3m  i zero problemów ,ale 500kg wiecej + długość ,może stwazac problem na uwrociach ,Pronar 82A dzwiga agregat Agro-masz 3m z siewnikiem ale wał rurowy  ,zasyp 300kg czyli zblizony do wagi o którą pytasz

Opublikowano

82 ts z agregatem agro tom 3 metry wał rurowy i poznaniak 3m. waga to około 1,5 t. na przodzie 200+180 kg obciążniki i daje rade. Ale widze ze to już maksimum jego możliwości.

Opublikowano

Ja po swoim widze, że w agregacie daje rade ale to jest męczarnia dla niego. Agregat waży jakieś 1200 plus 200 kg zasypu i na przodku oprócz tuza i sześciu obciążników (200kg) musze jeszcze zapinać 500 kg. 350 było za mało. oczywiście dołożyłem siłownik do podnośnika. W tym roku dociągałem wszystkie śruby między skrzynią a dyfrem. Ciekawe dlaczego popuściły? Mam tylko 10ha do obsiania i jeżdżę z tym agregatem jak z jajkami. Oprócz pytania czy da rade trzeba jeszcze pytać jak długo da rade.

Opublikowano

Ucichło zapewne przez zmiany tu wprowadzone ;) 

Kolega @mani51 dobrze prawi, oprócz tego, czy w danym momencie da radę, trzeba patrzeć na to, jak długo wytrzyma takie obciążenia, które nie ma co ukrywać, niekiedy są za duże jak na ciągnik typu MTZ. Swoim Mtz 82 targałem przez sezon 3 skibowy obrotowy pług na resorze, co waży prawie tonę i Rusek nawet sobie radził. Ale gdybym tak porobił nim kilka sezonów, to już tak kolorowo by nie było, bo jednak taka masa i balast na przodzie około 700kg niestety nie naprawia ciągnika.

Opublikowano

koledzy po co balast czy to belarus czy mtz ,czy pronar jedno i to samo ,masa wlasna 4500kg i dziwię się ze dokładacie jeszcze te kg z przodu ,do 1,5 tony dzwiga i jest sterowny (biorąc pod uwagę długość sprzętu od tuz )

Opublikowano

Kolego, jak założyłem pług obrotowy, co ma 3,5m długości i waży tonę, a na przodzie miałem standardowe obciążenie, to przy delikatnym ruszaniu podrywało przód do góry, a gdzie tu jazda z nieco wyższą prędkością. A po drugie to Mtz 82 nie chwyci 4500 kg masy własnej.