Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Już poszły w górę bo idioci myśleli że coś się bierze z niczego. Wmówioni im że  500+ dostaną a w zamian nic władza nie weźmie. . 

z niczego? Chociażby z tego vat-u który przestał się rozpływać

10 minut temu, marko-kolo napisał:

wszystko już dawno poszło w górę 😄...ale taki tępak udaje że   jest inaczej  

no jak tani ruski węgiel się skończy to dopiero będzie taniocha 😉

trudno żeby nie drożało skoro każdy by chciał więcej zarobić. Nawet rolnik

Opublikowano
8 minut temu, marko-kolo napisał:

wszystko już dawno poszło w górę 😄...ale taki tępak udaje że   jest inaczej  

no jak tani ruski węgiel się skończy to dopiero będzie taniocha 😉

Matka wie że ćpiesz?

PO wprowadzeniu euro Litwini i Słowacy na zakupy Jadą tutaj.Produkty wzrosły nawet o 40 procent

Wymoczku Peowy.

Opublikowano (edytowane)

I to jest właśnie fenomen . Propaganda mówi - dajemy wam to co zabraliśmy tym złym. Podatków przecież wam nie zwiększamy A to że wprowadzamy nowe opłaty, daniny to nie ma znaczenia. Opodatkowujemy wprawdzie banki, podnosimy koszty pracy ale to nie dlatego że nam brakuje kasy tylko dla dobra obywatela. 

Jak mawiała poprzednia premier  - wystarczt nie kraść i na wszystko starczy. Po kiego więc powstaja to coraz to nowe parapodatki, opłaty i daniny? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

ochrona marszu zajmie sie wojsko-policja choruje ,w malopolsce prawie 50 % na l-4,

nawet hejnalista z wiezy mariackiej musial zostawic trabke i gasic pozary-niestety to nie zart, rzeczywistosc przerasta kabaret..............

gorale sie wieszaja, gdy wieje halny a prawicowa gadzina wychodzi na jaki sygnal ????????? smog???? 

Opublikowano

Ciekawe jak ci policjanci tak z dnia na dzień wróca z tego L4. Czy jest w ogóle mozliwe by przed końcem zwolnienia podjeli pracę ? ? Nie można przecież pracować w czasie zwolnienia bo ZUS może za d*pę wziąć.

Opublikowano

msz nie reaguje tuskowi niemieckiemu to nie przeszkadza i taka zabawa o polakach przykre bo jak by my takie coś ehhhhhhh

polak szuka żony) - jednego z niemieckich programów szydzących z Polaków.

- Jaka jest różnica między polskim weselem a polskim pogrzebem?

- Na pogrzebie jest o jednego pijanego mniej.

- Cztery kłamstwa w ośmiu słowach?

- Uczciwy Polak jedzie trzeźwy własnym samochodem do pracy.

Dlaczego Jezus nie urodził się Polsce?

- Bo nie potrafili znaleźć trzech mądrych gości i dziewicy.

0007PDT8YWPT0JPX-C122-F4.png

Niemiecki żart obrazkowy: "Polacy na księżycu"

Jaki problem ma dziecko Polki i Cygana?

- Jak jest głodne, to nie wie, czy kraść, czy żebrać.

kanał rtl 2

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

o po chorobie -smerfna epidemia minela- kasa poszla i pieski moga dalej szczekac uzdrowione

Kasa ok, (choć też tak napisane w tym porozumieniubedzie na koncie dopiero się zobaczy) poza tym Joachim wygrał. Do tego przedtem konsultoeali decyzję odnośnie porozumienia, teraz nie. 

Najlepszy jest punkt porozumienia mówiący o tym, że będą chcieli dać dodatki dla tych, co mają 25lat stażu i mogliby iść na emke, żeby na te emerytury nie szli.. Teraz to niektórych oficerów, specjalistów wysokiej klasy, to dopiero chyba w trumnie od biurka zabiorą. 

Opublikowano
Daron - ile jest 55-25? Dali jeszcze parę lat rabatu bo szkolenie i termin to także służba. Czyli biorąc pod uwagę 19 latka może przejść na emeryturę minimum w wieku 44 lat co daje typowego policjanta w systemie 15 letnim tylko tamten dostawał godziwiej bo miał w tym wieku dopracowane i nałapane punktów za to, że mu sagan nie jedzie. 500 w 2020 ma być formą przypominajki na wybory? Problem leży gdzie indziej. Do porozumień będzie regulamin czyli przepisy i tam trzeba szukać kruczków. Piszę to dlatego, że jest to nagła zgoda po długim czasie negocjacji.
Opublikowano

W jaki sposób wojsko może zabezpieczyć taki marsz? Ano może, w grochówkę.😁Jedyne co można zrobić legalnie to patrole mieszane policjant -żandarm. Ponieważ  żandarmeria ( z opaskami MP na ramieniu) raczej u zwykłego cywila nie znalazłaby zrozumienia np podczas próby legitymowania albo zatrzymywania. Jak ktoś wpada na kretyński pomysł aby ogłaszać wszem i wobec że to wojskko przejmie funkcje ochronne podczas święta, to powinien sobie wymianę mózgu jak najszybciej zaplanować. Do kompletu brakuje tylko SKOTów i koksowników. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, saszeta napisał:

zapraszał jako prezydent wszystkie siły polityczne. A że lewa strona czyli cała żydokomuna powiedziała nie bo nie ( takie argumenty) to co tu było organizować. Nawet prezes chciał iść w marszu z Tuskiem. I jak była odpowiedź? W sumie nie bo nie

Zapraszał Duda i stchórzył podobnie Morawiecki, który sam przyznał, że boi się haseł. Więc co mieli robić inni politycy zorganizowali swoje plany. A, że potem Hanka zmusiła Dudę i Morawieckiego by coś zrobili to inna sprawa.

10 godzin temu, Alamo napisał:

Dzięki POżytecznym idiotom- ich kartą wyborczą, wpakowaną w urnę ceny żywności i wszystkiego pójdą w górę.

@Ulman @daron64 @marko-koIo @jacus

Przewodniczący Platformy Obywatelskiej Grzegorz Schetyna ogłosił na kongresie Europejskiej Partii Ludowej w Helsinkach, że jego ugrupowanie po odsunięciu Prawa i Sprawiedliwości od władzy zaproponuje dołączenie Polski do strefy euro.

Co zakupy pewnie robi mama? Gdybyś sam je robił to już dawno zauważył byś, że u nas ceny podobne jak na zachodzie. Tylko zarobki nie te.

9 godzin temu, Alamo napisał:

https://dorzeczy.pl/kraj/83097/Urodziny-Hitlera-byly-oplacona-ustawka-20-tysiecy-zlotych-w-tle.html

Wszystko wskazuje na prowokację mediów Michnikoidozy z których rokoszanie @Ulman @daron64 @marko-koIo @jacus

czerpią info

Tak wszystko wskazuje na prowokację. W polityce czy jak jej tam robi z was durni kolejną nie prawdziwą wrzutką. Sam Ziobro widać w to nie wierzy bo wczoraj kilka razy powtarzał, że to trzeba sprawdzić. naprawdę jesteś tak głupi by wierzyć oskarżonemu w jego brednie, że to tvn dał im kasę?

@mirro marsz będzie ochraniać policja. Dzisiaj wszyscy wyzdrowieją bo wczoraj pięknie rozegrali nieudolny rząd. Dostali chyba więcej niż chcieli. Podwyżki, które im się należą. Oraz to co im się wg mnie nie należy tj obniżenie wieku i dodatki za pozostanie w służbie. Które się należą ale tym, którzy faktycznie pracują a nie siedzą za biurkiem. A jak znam życie to ci za biurkami skorzystają na tym najbardziej bo o ni z reguły i tak zostają. A odchodzą ci faktycznie pracujący. A my wszyscy będziemy musieli za to zapłacić.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, saszeta napisał:

Ty na siódmą do pracy przychodzisz? To jest forum rolnicze a nie widzę żadnej Twojej aktywności w innych tematach

Skoro nie widzisz udaj się do okulisty. Forum rolnicze nie rolnicze. Głupotę i obłudę wszędzie trzeba piętnować. Jeszcze raz ci napiszę. Duda z Morawieckim zapraszali na marsz i potem powiedzieli, że nie pójdą bo się boją o hasła narodowców. Jak ich Hanka pod ścianą postawiła to nagle pójdą. Ten rząd jest symbolem głupoty i indolencji. każdy ich rozgrywa jak chce czy to w kraju czy za granicą. Przykładem policjanci. Gdyby pis nie udawał, że nie ma strajku pewnie zgodzili się na mniej. Przeciągnęli strajk do 11 i Brudziński z rządem postawieni pod ścianą dali więcej. A my za to zapłacimy. Gdyby podjęli się organizacji marszu 11 jak w normalnym kraju kilka miesięcy wcześniej mieli by czas go zaplanować i zabezpieczyć. Zaprosić gości z zagranicy. A tak Hanka ich rozegrała. Nie chcieli w marszu iść ale pójdą. Nie dlatego, że zaplanowali to ale dlatego, że ktoś postawił ich pod ścianą. Taki mamy rząd.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Romanie nie denerwój się , z Polaków śmieją się za granicą już od dawna więc nie dziwmy się a wręcz im nie pomagajmy w propagowaniu ich kpin , co sam zrobiłeś  :) . Celowo wszystkie gadzinówki Niemieckie przed świętem niepodległości skumulowały dowcipy o Polakach i je propagują w Polsce by za bardzo Polacy dumni z kraju nie byli , myślisz że to przypadek ?  a Ty jeszcze im pomagasz w "podaj dalej" . Pedagogika wstydu w natarciu więc nie przejmuj się niemcami  którzy maja więcej kompleksów niż Polacy a flustracje wyładowują na Polakach jak to już w historii było tylko reaguj podobnie :) i wal w nich dowcipem ;

- Niemieccy piłkarze są jak niemieckie jedzenie, żeby byli dobrzy muszą być
przywiezieni z Polski

- Dlaczego prostytutki na Mundial w Niemczech są importowane? Żeby Niemki
nie musiały dopłacać.

- Dlaczego Niemcy nie radzą sobie z powodziami? Bo nie da się ich
rozstrzelać.

- Niemcy wymyślili nowa mikrofalówkę, ma 10 miejsc siedzących.

- Jedźcie do Niemiec, majątek waszych dziadków już tam jest.

- Jak to jest, że w Niemczech produkują tyle dobrych samochodów? Jak się ma
takie żony, czymś trzeba się zająć.

- Dlaczego Niemcy lubią Mercedesy? Bo mają celownik i czują się jak w
Tygrysie.

- Co to znaczy, gdy krowa jest ładniejsza od kobiety? Po prostu
przekroczyłeś granicę na Odrze.

- Jak odróżnić niemiecką kobietę od niemieckiej krowy? Po kolczykach.

- Dlaczego narodowy test inteligencji Niemców wypadł tak słabo? Bo pisali
ludzie, a nie krasnale ogrodowe.

- Dlaczego Niemiec nie złapie AIDS? Bo nie ma przyjaciół.

- Po czym poznać postępowego Niemca? Nie odwozi dziadków do domu starców,
tylko na zabieg eutanazji.

- Gdzie leżą Niemcy? Pod Stalingradem.

- Wiecie, że na 10 kobiet niemieckich 12 jest brzydkich?   

Może w tv polskie powinno także robić podobne programy wzorem Kupy Wojewodowego i lecieć po bandzie na temat np. niemców i Francuzów ale TVP nie wypada jako publiczna a prywaciuchy są zniemczeni więc nie będą s..ali we własne gniazdo . Co najwyżej mogą zrobić prowokację w lesie z dziećmi za pomocą wafelków :) , którą przetrzymają parę miesięcy by wyciągnąć  przed świętem Polaków nomen omen wspomnienie o nazistach niemieckich który przedstawiają jako to by Polacy kontynuowali  tradycję Helmutów :) .

Naprawdę możemy być dumni z patriotyzmu w kraju  skoro obce państwa by nas poniżyć posuwają się do prowokacji w lesie lub szczekaczki na posiedzeniach KC EU nazywają marsz faszystowski  bo  mogą się do nas przyczepić tylko takimi sposobami .  Nie mogą przyczepić niemieckich symboli do znanych Polaków to wysuwają teorię  że skoro dzieci w lesie bawią się wafelkami to wszyscy Polacy tacy są , tylko w ten sposób mogą się wybielać po przez poniżanie Polaków , tylko w ten sposób mogą zacierać ślady że to oni są "spadkobiorcami " historii wojennej , że w ich żyłach płynie krew ich dziadków a że Polacy jak mało kto nie kolaborował z faszystami mają moralne prawo przypominać niemcom  jaką maja historię więc jesteśmy atakowani by umniejszyć nasz głos więc Romek przyzwyczaj się do tego że w dojczlandzie będą nas atakować na śmiesznie i na poważnie  a w kraju walczmy by telewizję w kraju były polskie i nie propagowały ich punktu widzenia bo na razie nawet jeśli w telewizji zaiskrzy choćby cień odgryzienia obcej nacji to zaraz wszystko utną tak jak np.  jedna pomarańcza -jedna kamienica /    dziś już tego programu nie ma :) 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, marks50 napisał:

Naprawdę możemy być dumni z patriotyzmu w kraju  skoro obce państwa by nas poniżyć posuwają się do prowokacji w lesie

Oj, nawet nie muszą tego robić, patrioci sami sobie z tym świetnie radzą.

9 minut temu, marks50 napisał:

Romanie nie denerwój się...

Opublikowano
Mirro - jak to w jaki? Dadzą ostrą amunicję Kompanii Reprezentacyjnej. Tak mi się przypomniało. Ten cały katafalk czy trumna z szanownym Lechem Kaczyńskim - wiecie na jakiej armacie była wieziona? Bo wszystko jest antypis :-D
Opublikowano
3 godziny temu, DTaras napisał:

Daron - ile jest 55-25?

500 w 2020 ma być formą przypominajki na wybory? Problem leży gdzie indziej. Do porozumień będzie regulamin czyli przepisy i tam trzeba szukać kruczków. Piszę to dlatego, że jest to nagła zgoda po długim czasie negocjacji.

Jest 25 lat bez granicy 55lat. Dla mnie jeden uj, bo mi rok tylko zetnie. Ale dużo jest malolatow właśnie 19-21lat. Dla nich to jednak spora różnica. 

500 w 2020 i inne obietnice, nad którymi będą pracować, to jest takie coś,  w co się wierzy jak się podpisze rozkaz. A najlepiej jak już wpłynie na konto. 

Jest bodaj zapis, że zgadzają się nie protestować do końca czasu trwania porozumienia, ale nie mam zapisanego plikiu, nie chce mi się szukać. 

2 godziny temu, hubertuss napisał:

@mirro marsz będzie ochraniać policja. Dzisiaj wszyscy wyzdrowieją bo wczoraj pięknie rozegrali nieudolny rząd. Dostali chyba więcej niż chcieli. Podwyżki, które im się należą. Oraz to co im się wg mnie nie należy tj obniżenie wieku i dodatki za pozostanie w służbie. Które się należą ale tym, którzy faktycznie pracują a nie siedzą za biurkiem. A jak znam życie to ci za biurkami skorzystają na tym najbardziej bo o ni z reguły i tak zostają. A odchodzą ci faktycznie pracujący. A my wszyscy będziemy musieli za to zapłacić.

Jeśli faktycznie będą wprowadzać zapis o premiach dla tych, którzy będą chcieli zostać po 25 latach, to dla mnie jest porażka. Wiadomo, że ta kasa pójdzie do tych co są przyspawani do stolkow. 

Np chłopak od nas poszedł na emeryturę, miał ponad 25 lat stażu, w stopniu ppor.,  nie wiem na której był grupie.  Emki ma koło 4 tys. To teraz wszystkie biurowce, za te sama robotę co do tej pory i za zablokowanie etatu dostaną ekstra, w zależności od stopnia i grupy 1-2tys zł. Skończy się to tym, że jeszcze więcej osób będzie spierniczac zaraz po nabyciu praw emerytalnych.  Dla wszystkich pracy za biurkiem nie starczy. A tak jak ja nie mam żadnych pleców, placówka w miarę młoda stażem, wszystkie stanowiska dające jakąś perspektywę zajęte na ładnych kilka lat, do tego jak dojdą te przywileje, to w wieku 55lat mam w terenie latać za tysiaka wiecej? No sorry, to będę wolał wstawić 2 krowy więcej i zająć się w pełni gospodarka. Kto dostałem ie jakiś stołek do tego czasu to będzie się go trzymał rękami i nogami. 

A co do tego, kto kogo ograł, to jednak bredzinski ograł związki. Miało być twarde stanie przy swoich postulatach. A wyszło jak zawsze. Dostali kase(co wiadomo, zawsze lepiej mieć parę stawek więcej niż mniej) i emka bez granicy wieku. No i to w zasadzie byłoby na tyle. 

Opublikowano

Zawsze z zewnątrz wygląda to dużo lepiej niż faktyczne korzyści. Nikt nie pokusi się o zweryfikkowanie tego. Odbieranie wolnego za nadgodziny to zawsze byłą fikcja, za służbę w dni wolne od pracy również. To trzeba ucywilizować i określić jasne zasady. Zawsze przełożony odpowiadał że później. Potem to się kumuluje i płacz że ludzie wkurwieni. 

Opublikowano

U nas kwestia nadgodzin jest załatwiona przelomowkami. Jeszcze jakby miało to być rozliczane miesięcznie, to może może, ale w systemie półrocznym to nie ma szans, eby ktoś coś dostał za nadgodziny. 

Opublikowano

Płatne za nadgodziny, podwyżki ok. Trzeba by ci ludzie mieli wynagrodzenie takie aby państwo nie miało problemu z naborem do tej pracy. Ale wiek emerytalny i jak to określono wysokie dodatki za pozostanie w pracy zamiast przejścia na emeryturę to przegięcie pały. Wiadomo, że najbardziej skorzysta na tym tak zwana kadra z za biurek. W której wakatów nigdy nie ma. Jeśli już takie dodatki powinny być dla pracowników służb, którzy jeżdżą do pożarów, patrolują ulice czy tam są w dochodzeniówce. A nie siedzą za biurkiem a ich praca ma charakter wyłącznie urzędniczo administracyjny. Jak w normalnej administracji. Żeby nie było jestem za redukcją przywilejów dla wszystkich. Bo jakiś czas temu pis dał przywileje emerytalne górniczym związkowcom. Tak, że mogą korzystać z tych samych praw co górnicy pracujący pod ziemią. No i już gdzieś czytałem, że podobny protest zapowiada administracja skarbowa i służba celna. Kto następny?

Opublikowano

Wszelkiej maści dodatki tylko dla ludzi z terenu nie przejdą w żadnej formie, bo gora się na to nie zgodzi. Już tak nie raz było. 

25lat i emerytura to z jednej strony nic dobrego, ale z drugiej wyobrażasz sobie, że taki 64 latek w drogowce kogoś ściga autem? Biegnie za jakimiś gowniarzami? Patroluje ulice? Patroluje granice? Wchodzi do celi, gdzie siedzą gowniarze po 20pare lat? Wiadomo, że jest masa stanowisk, na których można by sobie było spokojnie siedzieć i robić swoje, do tego normalnego wieku emerytalnego. Ale jest też masa, gdzie to po prostu nic dobrego nie przyniesie. Nie wiem jakie wyjście z tej sytuacji byłoby dobre.  Wiem, że Brudziński dał kasę, żeby kupić sobie spokój. Bo dać kasę jest najłatwiej. Nie wiem dlaczego związkowcy tak łatwo się na to zgodzili. Nie wiem czy sama kasa o 25lat wystarczy żeby przyciągnąć młodych. Boję się, że będzie to co najwyżej ciągnąć młodych, którzy nie mają żadnego pomysłu co ze sobą zrobić, nie mają wiedzy, nigdzie nie pracowali itd. A jak widzę u siebie, to właśnie tacy maja te robotę najbardziej w d*pie. Sorry, że generalizuje,bo jest też oczywiście cała masa ludzi, którzy poważnie podchodzą do swojej roboty. 

Opublikowano

Popatrz sobie na USA. Tam każdy nosi broń, policjanci jeżdżą sami na patrole. Widać można. U nas gdyby każdy nosił broń to policja jeździła by na patrole po 6 a nie po dwóch. Bo dzisiaj jak są we dwóch to jak gówniarzerja rozrabia to często gęsto boją się zaczepić. Ja wiem, że tam policjant ma inne prawo użycia broni. Ale na zachodzie policjanci pracują dużo dłużej niż u nas. Czyli się da. I nikt nie każe do 65 roku. Ale choćby do 55. Teraz gdy obniżą z powrotem ten wiek to mając lat 18 po ogólniaku idziesz na 25 służby i wychodzisz jako 43 letni emeryt. Oczywiście nie odpoczywasz na emeryturze tylko szukasz nowej pracy. Ale państwo już zus u nie ściąga. Tylko musi płacić. A ci co siedzą za biurkami śmiało mogli by to robić do 65 roku życia bez żadnych specjalnych wysokich dodatków.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v