Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, szzone napisał:

Dolny śląsk (Legnica, Wrocław, Jelenia G, Zgorzelec) 55-67gr/kg. ilość 10-12t. tydzień.  Średnia ok. 60gr. Pozostało jeszcze ok. 100t.

Skąd u was takie ceny??? Ja takiej nie miałem już z 7 lat.

Opublikowano

Ba żeby tylko. A stale ta sama śpiewka że mi płaci najlepiej i nic z nich nie ma. A w detalu biorę 80gr z czego u mnie w wiosce biorą 50gr za kg i weź tu na czymś zarób.

Opublikowano

Panowie, jak przewidujecie ceny na wiosnę? Mam wprawdzie nie za dużo ( około 80 t ). Koledzy mi mówią, że wiosną ceny spadną jeszcze bardziej.

@damii1 to rumuny przyjezdzają pod proszowice?? Dawno już nie widziałem ich. Nie wiesz czy w Czuszowie skupuje ten rumun "Herkules"?

Opublikowano
22 godziny temu, Marl napisał:

Panowie, jak przewidujecie ceny na wiosnę? Mam wprawdzie nie za dużo ( około 80 t ). Koledzy mi mówią, że wiosną ceny spadną jeszcze bardziej.

@damii1 to rumuny przyjezdzają pod proszowice?? Dawno już nie widziałem ich. Nie wiesz czy w Czuszowie skupuje ten rumun "Herkules"?

Jak wiosną cena jeszcze spadnie to ja rezygnuje z uprawy

Opublikowano

U mnie bez zmian hurt 4zł detal 6zł i gościu co jeździ po jarmarkach mówił że to dobra cena bo w niektórych miejscowościach jeszcze taniej ,dobrze że to bardzo mała część dochodu z mojego gospodarstwa, klapa z tymi ziemniakami :(

Opublikowano

Zdaniem moich kolegów to, ze ziemniaki są za "parę groszy" to zasługa wagopakowaczek, raszlownic i skrzyniopalet... No i wózków widłowych :D Śmiałem się z tego kiedyś ale teraz przyznaje im rację. Nie ma co się spodziewać cen wysokich skoro uprawa kartofli to dość prosta robota, a maszyny ułatwiają prace. 

Opublikowano
11 godzin temu, Marl napisał:

Zdaniem moich kolegów to, ze ziemniaki są za "parę groszy" to zasługa wagopakowaczek, raszlownic i skrzyniopalet... No i wózków widłowych :D Śmiałem się z tego kiedyś ale teraz przyznaje im rację. Nie ma co się spodziewać cen wysokich skoro uprawa kartofli to dość prosta robota, a maszyny ułatwiają prace. 

Tu bym polenizował. Moim zdaniem ta cena jest spowodowana wolnym handlem, wysokim plonem, i masą pośredników którzy biorą najwięcej. Nie powiem sprzęt ułatwia życie ale jak brak ludzi lub przy tych cenach płacić za stanie 15 zł lub więcej to w sumie człowiek nie ma większego wyboru.

Opublikowano

ja juz sprzedalem wszystko-znaczy pare ton , takie hobby w cenie 70 gr kg, jak za dawnych lat-20 lat temu tez po tyle handlowalem:P. cena dostosowana do lokalnej hurtowni- oni tir-ami przywoza ze swiata znaczy spod miechowa, na szczescie to jest wyrob ziemniakopodobny i nikt ze stalych klientow tego nie bedzie jadl, procz wyjatkowej okazji typu powodz bo susza na naszych glebach nie jest taka straszna. oni kupuja po 40 g sprzedaja po 60 a na sklepie po 80 , spora czesc tych zafoliowanych na paletach niedawno wyrzucili bo splesnialy.

znam mecenasow co wazyli te worki ze sklepow i one nigdy nie mialy 15 kg tylko ok.13 -czy to bierzecie pod uwage przy podawaniu ceny za kg ???? oni sprzedaja w cenie za worek nigdzie nie ma napisu 15kg. dopiero w sklepie jest cena za kg.......

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez farmer1111
      Poszukuje ziemniaków paszowych  lubelskie
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
    • Przez warchest
      witam sprzedam obsypnik do ziemniakow 3 rzedowy stan dobry lokalizacja powiat płocki , nr tel 728 381 453 lub 728 563 090 

• Przez MarcinSp10
      Potrzebuje od specjalistow rady na temat ziemniakow czym najlepiej spryskac ziemniaki od chwastow zawsze przed wschodami dawalem roundupem ale potem i tak zarastaly. Polecono mi na nastepny rok spryskac Srodkiem titus 25wg tydzien po posadzeniu . Czy warto tym pryskac??
    • Przez topfarmer
      Cześć
      Mam problem z moim kombajnem grimme lk650 i nie wiem jak go rozwiązać.
      Podczas kopania ziemniaków i przejechaniu dosłownie kilku metrów pod plastikową rolkę podchodzi kamień ( około 3 cm) i blokuje całą taśmę boczną podajnikową. Sprawdzałem w katalogu wszytko jest na swoim miejscu , rolki praktycznie nowe. W załączniku przesyłam zdjęcia.
      Czy ktoś z posiadaczy tego modelu spotkał się z takim problemem?
      Dodam że ogólnie w tamtym miejscu gromadzi się bardzo dużo łęcin, ziemi itp. Czy jest to normalne?

• Dodaj nową pozycję...
v