Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hehe daje propozycję ,

ale nie rozumiem tego że w Twoich stronach nie ma nikogo kto sie zajmuje takimi usługami dla rolnictwa ,

jak byłem młody to w mojej wiosce było trzech co zrobili wszystko od kowala co lemiesz wyklepał po spawacza co konstrukcje dachowe robił ,dzis ja takie roboty robie   stara gwardia odeszła  :(

Opublikowano
20 minut temu, stempos1980 napisał:

daron to co dziś nabyłeś? Pochwal się 

Stara famarolke.  Do kompletu do starego nordstena, starego Kverneland'a, starego zetorka, starego rekorda, starego hardiego, starego rozrzutnika :)

Jakby to była końcówka lat 80 tych, to całkiem prężnie rozwijające się gospodarstwo by było :D

@Tomasz

U nas już nie ma starej gwardii. Na gminę jest jeden znajomy, co zrobi wszystko ze wszystkiego.  Ale już też zdrowie nie najlepsze i bardziej w konkretniejsze roboty idzie typu jakiś osprzęt do koparek itp. No i jest takim lokalnym naprawiaczem starych złomow - coś się zlamalo/ukrecilo/urwalo/polamalo/trzeba pospawac/wytoczyc - jedziesz do Edzia, a Edzio zrobi wszystko. Jak go zabraknie to spora część gospodarek w rejonie upadnie :)

Sa w rejonie pojedyncze zakłady, ale nic godnego polecenia niestety. 

Opublikowano

lee to lipa ,u nas takie roboty maja wziecie ,trzeba być elastycznym bo potrzeby sa różne ,fakt jest coraz wiecej rolników co sami sobie wszystko robia ,

w mojej okolicy tokarzy brakuje z doświadczeniem, ja współpracuje z takim dziadkiem co wytoczy wszystko jak go zabraknie to bedzie problem , ,reszta sie dopiero uczy

Opublikowano
21 minut temu, daron64 napisał:

Stara famarolke.  Do kompletu do starego nordstena, starego Kverneland'a, starego zetorka, starego rekorda, starego hardiego, starego rozrzutnika :)

Jakby to była końcówka lat 80 tych, to całkiem prężnie rozwijające się gospodarstwo by było :D

starą  famarolkę i jeszcze w niedzielę??

Choć opij z sąsiadem co by sie nie psuła i dobrze uprawiała;)

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz78 napisał:

lee to lipa ,u nas takie roboty maja wziecie ,trzeba być elastycznym bo potrzeby sa różne ,fakt jest coraz wiecej rolników co sami sobie wszystko robia ,

w mojej okolicy tokarzy brakuje z doświadczeniem, ja współpracuje z takim dziadkiem co wytoczy wszystko jak go zabraknie to bedzie problem , ,reszta sie dopiero uczy

U nas niestety tylko edzio się ostal. Bieda będzie jak go zabraknie kiedyś. Młodych nie ma nikogo, parę osob co jeździ na zachód spawać jest, ale ciężko mi powiedzieć jaki poziom reprezentują. Ale kogoś takiego, kto stare lepiuchu uratuje, to nie ma. 

12 minut temu, stempos1980 napisał:

daron ważne że jest sprawne wszystko i spełnia swoje zadania. Niech służą bez awaryjnie

Sprawne może nie wszystko, ale musi wystarczyć :)

2 minuty temu, soltys48 napisał:

starą  famarolkę i jeszcze w niedzielę??

Choć opij z sąsiadem co by sie nie psuła i dobrze uprawiała;)

3 tyg temu w niedzielę woziłem gnojowke, 2 tygodnie temu woziłem gnoj, także takie tam kupno to żadna praca :)

Do sąsiada już nie dzwoniłem, rame pod dach, oski do chaty do garażu. W wolnym czasie sobie łożyska i talerze wymienię, pomaluje może i potem ramę do garażu i też może coś się farba popacia do wiosny. Patrzyłem to z mojej starej famarolki chyba talerze podejda, a są w miarę ok, jeszcze komunistyczne, to jakby podeszła byłoby super. 

Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał:

@daron64 te talerze to standart

Myślałem, że mniejsze, ale wziąłem jeden z kupki że swojej i porównał em do tego gładkiego co luzem był z talerzowka, to wygląda tak samo, tylko nie wiem jak otwór na oske, bo w moim talerzu jakby większy, ale może po prostu bardziej rozbity. Jakby pasowały to zawsze parę złotych w kieszeni. 

Opublikowano
Dnia 3.11.2018 o 10:57, bratrolnika napisał:

Ale tu nikt nie pisze że się nie da, tylko czy warto, dać 25 za traktor i do tego naprawa to może wyjść tyle że kupisz sprawnego i bez grzebania. A i ruskich na jedną rakietę co w kosmos leci zrzuca się 140milionow obywateli, a w przypadku traktora ani państwo ani sąsiad ci nie dołoży do naprawy 

Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę to,że na jedną ruską rakietę w kosmosie ileś tam tych rakiet nawet tam nie doleciało a ich szczątki leżą powbijane w ziemię w okolicy Kosmodromu Bajkonur :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytanie, jestem na etapie poszukiwan ciagnika i pytanie brzmi czy Zetor 5211 da rade smigac z pługiem 3 na 3 biegu? Czy lepiej szukac 7211? Obecnie mam c 360 3p i na 3 ma troche ciezko.

Do tego dochodzi jeszcze agregat Dziekan Herkules 2,4 w ktorym tez pod gorki troche pierdzi.

Edytowane przez matisz
Opublikowano
4 minuty temu, matisz napisał:

Witam mam pytanie, jestem na etapie poszukiwan ciagnika i pytanie brzmi czy Zetor 5211 da rade smigac z pługiem 3 na 3 biegu? Czy lepiej szukac 7211? Obecnie mam c 360 3p i na 3 ma troche ciezko.

Do tego dochodzi jeszcze agregat Dziekan Herkules 2,4 w ktorym tez pod gorki troche pierdzi.

5211 jest trochę silniejszy wiekszy uciag niz 3p

Ale szału nie ma na ciezszych glebach , przelozenia ma dlugie porownac z 360 i bardzo nie poszalejesz ...7211 to juz prawie w kazdych warunkach bez redukcjii :)

jak masz,kasy na tyle to bierz wiekszego 

Opublikowano

No własnie bardziej skłaniam sie ku 7211 do orki i uprawy a siew nawozy i pryskanie 3p. Ale w okolicy znacznie wiecej 5211 do sprzedania ale chyba trzeba zaczac szukac dalej.

Opublikowano
5 minut temu, matisz napisał:

No własnie bardziej skłaniam sie ku 7211 do orki i uprawy a siew nawozy i pryskanie 3p. Ale w okolicy znacznie wiecej 5211 do sprzedania ale chyba trzeba zaczac szukac dalej.

Ja nie mamtego ciagnika ale w okolicy jest 5211 to wiem co pociagnie moze uciag lepszy od c360 ale silniczek czuje obciążenie .

Poszukac dalej a cos w dobrym stanie bo 7211 lubia byc wyeksponowane ,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v