Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

rozsiewacz-nawoz%C3%B3w-promar-roltech-a

Pytanko - mam  os takiego - 600. Zima przydałoby się zrobić nadstawki. Chciałem budżetowe - na rogach kątowniki, na prostych plaskownik i deski. Jakiej wysokości by trzeba było żeby zwiększyć do tych 800? W ogóle więcej jest sens, czy przy takiej konstrukcji nie ryzykować? 

Przy zakupie nowego,nadstawka,to koszt ok.300 zł.  Mam 1200 l i po odjęciu nadstawki bb mocznika wchodzi elegancko, U kumpla siewnik 1000 l,po odpięciu nadstawki jest już kłopot z mocznikiem przy niedokładnym podjeżdzie z ładowaczem,i już na początku ,,przygody nawóz na ziemi. Nadstawka to nie problem,tylko nie wiadomo czy rama ulepiona jest z tego samego materiału przy powierzchni 600 i 1200 l w oryginale. Na oko wygląda podobnie. Osobiście bym dokupił u  deelera,ale czy ma przejście z 600 w 900,no 1000 l max,to już warto popytać. Należy pamiętać że przy tych,, siewnikach''   , jest już bardziej ,,atrakcyjne''  wygarnianie pozostałego nawozu przy nadstawce.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, waldini24 napisał:

Ło Matko, przecież to z 10lat w stawie musiało stać żeby tak zielonym zajść. Ale jak szukasz w tych okolicach to koło Łowicza widziałem MF 690 za niewiele większą kwotę, i z 4x4

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

Ten wałek może być za słaby do karczownika korzeni. U mnie sąsiad skasował 1ha porzeczki to skosił po samej ziemi potem poszedł agregat talerzowych 2 razy w odstępach 2 tygodniowych i na jesień orka głęboka znowu po orce talerzowych i siew zboża. Niewidać żadnych korzeni

Opublikowano

Ja wiem tylko koleś sobie w kolono strzelił z tym błędnym zapisem przebiegu i ceną oczywiście, ale tę pomijam.

Opublikowano
29 minut temu, stempos1980 napisał:

Ten wałek może być za słaby do karczownika korzeni. U mnie sąsiad skasował 1ha porzeczki to skosił po samej ziemi potem poszedł agregat talerzowych 2 razy w odstępach 2 tygodniowych i na jesień orka głęboka znowu po orce talerzowych i siew zboża. Niewidać żadnych korzeni

29 minut temu, jahooo napisał:

Miałem, cienizna, może do opryskiwacza jakiś czas wytrzyma

to poleci ktoś jakiś możliwy wałek? 

Opublikowano

Kupiłem do sieczkarni do kukurydzy jakis włoski, rura na 3 garby i daje radę (sieczkarni używam jako rębaka). Cena za dość krótki wałek 450zł.

Do tłuki kupowaliśmy do kółka rolniczego nowy wałek to około 600zł, chyba SIPMA z tego co pamiętam, w każdym razie jakaś polska firma

Opublikowano

Czasami moze sie okazac ze drogo wyniesie taka akcja naprawa 

Zalezy jaki rewers 

W okolicy byla renia cos 70'km z turem bez papierów za 21 tys jezdzila do tylu tylko ...

Drogo sie ceni 

Opublikowano

Problemem może być nie tylko koszt, ale również znalezienie części to takiej konkretnie skrzyni. Myślę, że handlarz rozeznał juz temat i naprawa się po prostu nie opłaca. Znam osoby, którym w tym typie padła skrzynia i po kupnie drugiej na części okazało się, że nic ze środka nie pasuje i nie da się tego pożenić, trzeba było wałek dorabiać i dwa tryby.

Opublikowano

Nie żebym był jakimś fanbojem polskiej/czechoslowackiej myśli technologicznej, ale wszędzie gdzie pojawia się wojenka zachód vs nasz/pekpikowy sprzęt wszyscy bronią zachodnich, że w zasadzie są nie do zajechania, że co to za problem części znaleźć w dzisiejszych czasach, że w necie wszystko jest i na drugi dzień kurier przywiezie, że w jakimś zetorku też mało nie kosztuje skrzynia, a tu bach - ciągnik za niecałe 25tys(gdzie normalnie że 30-40pare tys chodza)  i wszyscy piszą, że pewnie nie oplaca się robić, albo części się nie znajdzie.. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v