Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

McCormick MTX ma silnik Perkinsa, a Case MX Cumminsa reszta to to samo. Wspomniany wyżej MXM to całkowicie inny cięgnik bodaj już z grupy CNH nie mylić z MX bo nic z nim nie ma wspólnego. W tym MXM z ogłoszenia powyżej przebieg niby 3900, a tylne opony łyse... Widziałem u znajomego opony z przebiegiem 3500mtg i właściwie nie było widać śladów zużycia, w innym z przebiegiem 5tys conajmniej 50% jeszcze było. Na moje oko to on przebieg ma 7-8tys i to optymistycznie albo zasuwał tylko w "transporcie"

Edytowane przez grego
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Stoję przed wyborem ciągnika rolniczego w okolicach 300 tysięcy. Obecnie jestem zdecydowany na Case Puma 145 (powershift, IV elektrohydrauliczne zawory, amortyzowana oś i kabina) za 275 tysięcy, jednak ciągle targają mną emocje. Od 9 lat użytkuję JD6420 i przez ten czas nabyłem sentymentu do tej marki, ale cena wywoławcza za model 6140R (DirectDrive, TLS amortyzowana kabina) wyniosła 330 tysięcy. Tu pojawia się moje pytanie: Bardzo prosiłbym użytkowników traktorów marki CASE o wyrażenie swoich opinii o tych maszynach, zastanawiam się jeszcze nad zainwestowaniem w przekładnię CVX. W grę wchodzi jeszcze NH T7185 z przekładnią Auto Command w cenie około 300k.

Mam więc do wyboru 3 traktory i proszę o pomoc. Czy warto dopłacać do przekładni bezstopniowej w CASE?, czy może jednak brać jelonka.

Edytowane przez pi0tr
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Koledzy moi co powiecie o maszynach John Deere 6170m,6150m i 6150r

Planujemy wraz z tatą zakupić nowy ciągnik na PROW 2014/20 miał by być to ciągnik tak mniej więcej 150/160km może troche więcej

nasze gospodarstwo liczy ok.50 ha i jest możliwość powiększenia areału.

Jak sądzicie który sprzęt będzie najlepszy na ziemie klasy 3i4 do pługu 4x50+packomat, joskin quadra tandem 18000l/20000l joskin 15t tandem (przyczepa) tależówka/agregat 6m

Prosze niech ktoś zainteresuje się moim postem i zeche mi pomóc i prosił bym także o cenę tych maszynek ;) pozdrawiam.

Opublikowano

Fendta 515 na twoim miejscu bym sobie od razu odpuścił,jest dużo starszy od pozostałych więc pewnie będzie bardziej zjeżdżony.

Z tych które wymieniłeś ja wybrałbym któregoś JD dlatego że słyszałem od właścicieli JD z tamtych lat bardzo dużo dobrych opinii (Niektórzy narzekają na wysokie spalanie przy mniejszym obciążeniu ale poza tym sprzęt jest świetny.

Z MF z tamtych lat nie miałem żadnego doświadczenia,nawet nie rozmawiałem z żadnym właścicielem więc nie mam żadnej opinii na ich temat ale jak w każdym ciągniku na pewno nie warto pchać się w wersje z przekładniami bez stopniowymi (W MF Dyna) jeśli jej nie potrzebujemy.

Opublikowano

Właśnie dlatego Fendt mnie nie przekonuje za bardzo, niby ludzie chwalą jednak minimum 15 lat ma a John Deera znajdzie się nawet 8-9 letniego w tej cenie. Co do automatycznych skrzyń to od razu sobie odpuściłem, jeśli bym nowy kupował to tak, ale używki już trochę godzin mają narobione i trochę strach. Co do spalania to u mnie ciągnik ten będzie z przeznaczeniem do ciężkich prac ( orka, siew zbóż, transport ,agregat uprawowy) do lżejszych prac mam drugi .  Jeśli ktoś ma doświadczenie z John Deerem niech podpowie na co zwrócić uwagę przed zakupem :)

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów i koleżanki :) których mamy coraz więcej na forum. Ponownie staje przed zakupem ciągnika i liczę na waszą pomoc i opinie. Chodzi to o ciągnik używany cena do 70tys. ale to już max. Przedział mocy od 150-170KM. Co doradzicie? 

Dziś się rozglądałem i w oko wpadła mi Renia 180.94. Możecie coś o niej powiedzieć? Zwłaszcza o skrzyni i biegach?

Edytowane przez corrado
Opublikowano (edytowane)

A jak panowie myślicie, jest sens zakrzątać sobie głowę Fendtem 716 ?  Przeglądając teraz natknąłem się na pare sztuk, roczniki 2002-2004, cena porównywalna z JD 6920. Oraz znalazłem takiego classa : http://otomoto.pl/claas-arion-640-cebis-2008-rok-oryg-opony-160-km-john-deere-case-fendt-A461419.html  . jak uważacie? na czym skupić poszukiwania ?

Edytowane przez Bartek72511
Opublikowano

Witam,

Szukam jakichkolwiek porad dotyczących zakupu ciągnika 130-140 KM. Ciągnik miałby być jako główny w gospodarstwie 50ha (ciężkie ziemie, teren pagórkowaty) i wykorzystywany do orki, rozrzutnika, siewu z agregatem upr-siew, transportu i uprawy. Kwota jaką mogę przeznaczyć to ok 300-330 tys brutto. Zbędnych bajerów nie potrzebuje, ważne, aby była amortyzowana przednia oś, przedni TUZ i obciążniki.

Myślałem przede wszystkim o case oraz valtrze, z racji bliskości serwisu. Ale czy ta kwota wystarczy na valtrę, wątpie.

Z góry dzięki za odpowiedz.

Opublikowano (edytowane)

Myślę, że bardzo trafnym wyborem będzie New Holland T6.175 o mocy znamionowej 140KM + 33KM na EPM. Skrzynia 16x16 Electro Command, EDC, 4 zawory mech, pompa 113l/m CCLS, kabina amortyzowana, klimatyzacja, 2 siłowniki 90mm za ok. 230tys zł netto. W razie pytań śmiało pisz na PW.

Edytowane przez arti17cf
Opublikowano

Marka w koncernie chn jest nie ważna więc targuj to co wyjdzie najkorzystniej w stosunku cena wyposażenie. Osobiście użytkuje case maxxum 125 taki sobie ciągniczek mało zwrotny( jak się człowiek przesiadł z 4 cyl 100km). Jeśli chodzi o moc w polu lepsza będzie puma 130EP od maxumów(cena powinna być podobna do maxxum140). Popytaj o claasy takie jak ten ze starego typu tylko lepiej wyposażone http://allegro.pl/ciagnik-rolniczy-claas-arion-630-i4832207275.html (uwaga ciągniki z arion z oznaczeniem C są trochę biedniejsze i mniej oszczedne). Może uda ci się wyszarpać w tej cenie biednego deutza 6150 lub cos innego z sdf.

Opublikowano

Myślę, że bardzo trafnym wyborem będzie New Holland T6.175 o mocy znamionowej 140KM + 33KM na EPM. Skrzynia 16x16 Electro Command, EDC, 4 zawory mech, pompa 113l/m CCLS, kabina amortyzowana, klimatyzacja, 2 siłowniki 90mm za ok. 230tys zł netto. W razie pytań śmiało pisz na PW.

W taki wyposażeniu mam taki ciągnik za 210 tys netto ( za amortyzowaną ośkę trzeba by dopłacić około 12 tys i tuz jakieś 5tys ) 

Opublikowano (edytowane)

New holland raczej odpada, bo za daleko do serwisu.. W okolicy w ogóle nie ma Deutza, chociaż dealer jest w miarę blisko, więc ciężko bedzie znaleźć konkretne opinie na temat tych ciągników. W przyszłym tygodniu udam się do dealera Case'a i podpytam o cene maxxuma 140 i najmniejszej pumy.

Edytowane przez akuraciarz
Opublikowano

pisałem ci że 130 starczy w case może być taki kłopot że oni sprzedają wersjami wyposażenia jak samochody więc poza amortyzacją osi mogły ci jakieś bajery dojść, ja u siebie w maxxumie 125 jak go brałem to była opcja wyposażenia 400 z amortyzacja kabiny bez amorki osi ale doszła wtedy większa hydraulika i wzmocnione siłowniki i kilka pierdół w porównaniu do podstawy. W temacie o cennach chn na af na stronie bodajże 16 padały cenny za 145 z skrzynią 18x6 z tuzem i amortyzacja około 260 netto. Zapytaj  jeszcze w tamtym temacie o cenne może ktoś odpowie.

Opublikowano

Witam kolegów.

Z racji, że zbliża się nabór na kolejny PROW chciałbym się Was poradzić jaki ciągnik o mocy 130-150 km wybrać?

Może ktoś poleci coś ciekawego?

Zastanawiam się między Case, NH, DF, Claas, może Steyr najlepiej 6 cylindrowy, w granicach 300 tys netto z przednim TUZ-em, amortyzowaną osią i kabiną, i z jakąś przyjemną skrzynią. 

Który wybrać i dlaczego?