Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, rolnikos25 napisał:

mam mieszankę zasianą: owies, jęczmień, pszenicę, stosował ktoś w takiej mieszance fungicydy albo na sam owies?

Nie ale może to błąd? W zeszlym roku miałem rekord plonu owsa a rdza go zżarla. Moze zwykly tebukonazol zalatwilby sprawe i plon bylby jeszcze wiekszy kto wie?

Opublikowano
6 minut temu, rolnikos25 napisał:

no właśnie się zastanawiam w tej mieszance czy nie opryskać 0,5 elatusa+ 0,6-0,7 tebu 

Niech sie ktoś wypowie kto stosował choc ja bym nie szedł w jakieś drogie fungi bo w przypadku owsa to nieopłacalne. 

Opublikowano

Ja planuje dać same tebu nawet 1l, zawsze coś zadziała, miałem w tym roku zaprawić ziarno ale się nie wyrobiłem to pierwszy raz dam grzybówke w owsie, oczywiście o ile będzie potencjał

Opublikowano
Przed chwilą, lolq1660 napisał:

Ja planuje dać same tebu nawet 1l, zawsze coś zadziała, miałem w tym roku zaprawić ziarno ale się nie wyrobiłem to pierwszy raz dam grzybówke w owsie, oczywiście o ile będzie potencjał

Zaprawianie to wdlug.mnie zbedny wydatek co do tebu jak beda jakies oznaki na liściach że przydalo by sie dac fungi to tak bo interwencyjnie jakoś tego nie widzę choc może na lepszych glebach 🤔

Opublikowano
Michal014d napisał:

Przed chwilą, lolq1660 napisał:

Zaprawianie to wdlug.mnie zbedny wydatek co do tebu jak beda jakies oznaki na liściach że przydalo by sie dac fungi to tak bo interwencyjnie jakoś tego nie widzę choc może na lepszych glebach 🤔

Chodzi o to że owies dla wielu to taki odpad, dlatego chciałem raz poprowadzić go trochę "luksusowo" 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Nie ale może to błąd? W zeszlym roku miałem rekord plonu owsa a rdza go zżarla. Moze zwykly tebukonazol zalatwilby sprawe i plon bylby jeszcze wiekszy kto wie?

A nie wpadłeś na to że ta rdza może mu wcale nie przeszkadza i to byłby zbędny wydatek. Tak tylko pytam 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, karolr2 napisał:

A nie wpadłeś na to że ta rdza może mu wcale nie przeszkadza i to byłby zbędny wydatek. Tak tylko pytam 

Nie wiem nie zastanawiałem sie nad tym. Ale z drugiej strony po co na inne zboża ludzie walą 3 zabiegi fungicydowe może to też zbędny wydatek? Takie trochę głupie gadanie tymbardziej że 50zł za tebu na hektar to śmieszny wydatek a może by coś pomógł. Wypowiem sie jak zastosuje bo to trochę takie gadanie o teori a nie praktyce.

Opublikowano (edytowane)

50 +paliwo + czas czyba bym wolał z dzieckiem na picce albo z kolegą flaszkę zrobić. Ale jak to woli działaj i opisz wrażenia 

Edytowane przez karolr2
Opublikowano
3 godziny temu, karolr2 napisał:

50 +paliwo + czas czyba bym wolał z dzieckiem na picce albo z kolegą flaszkę zrobić. Ale jak to woli działaj i opisz wrażenia 

Jak będzie potrzeba tzn. Np.jakaś rdza wyskoczy to moze spróbuje pare ha zrobić. Interwencyjnie albo na tzw. wszelki wypadek absolutnie nie bo jak napisałeś może być to zbedny wydatek.

Opublikowano
22 godziny temu, Michal014d napisał:

Niech sie ktoś wypowie kto stosował choc ja bym nie szedł w jakieś drogie fungi bo w przypadku owsa to nieopłacalne. 

Ja w ubiegłym roku pryskalem ponad 20 h. Bo owies robił się cały żółty po wykłoszeniu. Koszt do 60 zł. Napewno zabieg nie przepłacony i w obecnym sezonie jak będą się robić podobne sytuacje to będę pryskał tylko może trochę wcześniej.

Opublikowano

Witam. Posiałem owies na nowym polu. Pole 20 lat stało. Ugór jak cholera. Jesienią zaorane. Teraz talerzowane, brony i  siew. Tak twardo że nie mogłem go urobić. Jeździłem po 5-6 razy talerzówką, bronami po 3-4 razy.  Zostało troche kołtunów. Wizualnie wygląda jak pobojowisko. Wkurzony jestem bo to dramat. Do tego dużo ziarna na wierzchu. Myślicie że owies sobie poradzi przy wilgoci? Ilość wysiewu duża, powiedziałbym że nawet bardzo, ale widać to ziarno

Opublikowano
30 minut temu, Samsung123321 napisał:

Witam. Posiałem owies na nowym polu. Pole 20 lat stało. Ugór jak cholera. Jesienią zaorane. Teraz talerzowane, brony i  siew. Tak twardo że nie mogłem go urobić. Jeździłem po 5-6 razy talerzówką, bronami po 3-4 razy.  Zostało troche kołtunów. Wizualnie wygląda jak pobojowisko. Wkurzony jestem bo to dramat. Do tego dużo ziarna na wierzchu. Myślicie że owies sobie poradzi przy wilgoci? Ilość wysiewu duża, powiedziałbym że nawet bardzo, ale widać to ziarno

Jak będzie dużo wilgoci to poschodzi. Miałem też tak na polach z gliną. Aby deszczyk był. 

Opublikowano
23 minuty temu, Mariu napisał:

Jak będzie dużo wilgoci to poschodzi. Miałem też tak na polach z gliną. Aby deszczyk był. 

Jest wilgotno i ma padać cały tydzień. To tak w najbliższym czasie. Paskudnie uprawione pole ale ciężka glina, do tego miejscami mokro. Robiłem co mogłem

Opublikowano

moim zdaniem przesadziłeś z uprawa jeśli jest to glina. Podobny błąd popełnił u mnie koleś ze wsi, uprawiał jak pojeb... żeby pokazać ze z gliny zrobi drobna grodke i w to posiał zboże. Skonczylo się w tym ze plon mizerny. Mam gline i ograniczam się do uprawki po zniwach potem orka i raz kultywator siew i brony, z ozimina jest o tyle lepiej ze ziarno które leży nie przykryte zima od deszczu i śniegu zostanie przykryte przez rozmywające się grudy wiec wzejdzie później a w jarych jest trochę gorzej ale zawsze norma wysiewu jest większa wlasnie na stratę która nie będzie przykryta.

Opublikowano
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Na takich ugorach to często owies udaje się bardzo dobrze więc nie przejmuj się tak , zresztą i tak najwięcej zależy od ilości opadów w maju

A tak na przyszłość to lepiej wynająć kogoś z dobrym sprzętem i nie walczyć samemu bo to wcale nie taniej i na pewno nie lepiej 

Opublikowano (edytowane)

A bo to raz gdzieś nie przykryty owies, zawsze gdzieś trochę na wierzchu jest. Właśnie nadają deszcz nawet z śniegiem więc będzie dobrze. Kiedyś miałem dzierżawę 6 klasy to tam był aż za bardzo przykryty, na szczęście już nie mam. 

Edytowane przez Mariu
Opublikowano

owies lubi siedzieć głebiej w ziemi. W zeszyłm roku miałem ustawiony siewnik po pszenicy i sporo nasion owsa było na wierzchu. były opady ale wschody słabe. sasiad posiał poźniej ode mnie ale głębiej i wschody piekne