Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dużo liczenia raczej nie ma.  Jakie wymiary ma paka?  ~ 4.1 x 2.2 x 0.5(burty?) =4.5. A waga owsa to pewnie ~0.5. 

Zostaje kwestia tego czuba, no i czy poza środkiem jest równo z burtami wszędzie. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Dzwonili do mnie z agroloku czy nie chciałbym kwalifikatu.zawsze tam na hektar biorę, to pytam co tam maja, że ze 200kg bym wziął. Mają tylko harnasia, w cenie 2700zl za tonę.. Komuś tu się chyba sufit na łeb spierdolil. 

Opublikowano

A na jaką głębokość siejecie owies? Ja w zeszłym sezonie siałem łubin tak koło 8 cm i potem owies bez regulacji docisku i powiem wam że wschody były super a sąsiad siał poznaniakiem bez docisku tego samego dnia to u niego słabo bo dużo ziarna było na wierzchu 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Praktykował ktoś wcześniejszy siew owsa nawet po koniec lutego? Jeszcze z tydzień i myślę że u mnie można zacząć prace polowe , a wiem że chyba w tamtym roku ktoś tak zasiał z tego forum  i ciekawi mnie co z tego wyszło.

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Poczytaj sobie wcześniejsze strony tematu, z tego co pamiętam byli tu zawodnicy co siali około połowy lutego. Wszystko zależy od regionu u mnie na płn-wsch wcześniej niż w połowie marca nikt nie sieje raczej. Poza tym legalnie azotu pod korzeń w lutym nie dasz. 

Opublikowano

Im wcześniej tym lepiej, system korzeniowy zbuduje, a na wierzch wyjdzie jak będzie odpowiednia temp gleby. 

2 godziny temu, soltys48 napisał:

JEśli chcesz uzyskać dobrą gęstość to max 400szt

Niby tak, szczerze powiem że posiałem na kg nie chciało mi się badać zk i mtn. Posiałem 200kg, a gęstość 53, gdzie w owies łapie się przy 46 w tym roku. 

Opublikowano

U mnie brak zimy, tylko czekać jak pole obeschnie dlatego siew bliżej marca  jest jak najbardziej realny , region południe. W perspektywy przepisów to nawet użycie nawozu NPK jest niedopuszczalne do 1 marca gdyż prawdopodobnie każdy nawóz zawierający w swoim składzie azot jest traktowany na równi z nawozem azotowym. Będziemy widzieć co to będzie, może jeszcze zima przyjdzie i nawet w marcu nie będzie możliwości uprawy. 

Opublikowano
thor1984 napisał:

Byłem dziś w centrali i owies 210-220 zł za metr i podobno ma drożeć. Koleś mówił, że dużo materiału siewnego idzie do Niemiec.

Już mają owies? Jak dzwoniłem dwa dni temu nie było jeszcze.

Opublikowano

powiedziałbym ze przy tej pogodzie na zachodzie kraju tez jest szansa na szybki wyjazd w pole, ale do konca lutego pogoda moze sie zmienić jeszcze 18 razy wiec bez cisnienia

Opublikowano
1 godzinę temu, Piotrek1975 napisał:

Już mają owies? Jak dzwoniłem dwa dni temu nie było jeszcze.

Wujek mówił, jak dzwonił do lokalnej "centrali", to miesiąc temu nic nie mieli jeszcze. Zadzwonił wczoraj to powiedzieli, że przyjechały dwa tiry i całość zabrali i nie ma materiału.. Chyba po ludziach będzie trzeba kupować. 

Opublikowano
daron64 napisał:

Wujek mówił, jak dzwonił do lokalnej "centrali", to miesiąc temu nic nie mieli jeszcze. Zadzwonił wczoraj to powiedzieli, że przyjechały dwa tiry i całość zabrali i nie ma materiału.. Chyba po ludziach będzie trzeba kupować. 

Ja sobie zamówiłem i ma mi trzymać ale czy tak zrobi to nie wiem. Wrazie czego mam swoje Bingo, odemnie ludzie zamawiają do siewu więc jak nie dostanę w centrali to sieje swoim wszystko.