Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Słuchaj, a nóż widelec może ktoś dokupi przystawkę i na przyszłe żniwa będzie jak znalazł. Ja próbuję w tym roku bo i dobrze się składa, że rzepak dodatkowo jest zaprawiany przeciwko insektycydom. 

Opublikowano

Przeciwko insektom chyba.

Wczoraj zakończyłem żniwa owsiane. Postanowiłem skosić tą miernotę co pokazywałem na zdjęciach ale okazało się, że było to kompletnie nieopłacalne, ale na przyszłość będę już wiedział, że takiego owsa po prostu nie kosić. Z 90 arów pół zbiornika Bizona. Takiego tragicznego roku jeszcze nie miałem, owies zazwyczaj dawał 3-4 tony. A w tym roku ze wszystkich kawałków wyszła średnia około 1t. A miałem takie ambitne plany z sołtysem handlować ale nie ma czym. :P

Opublikowano
Wykosiles owies Breton na ugorze zdjęcia w galerii, oddał 6,470kg/ha. Zważone żeby nie było. Pomimo tego że sporo zostało w polu bo wyległ to jestem zadziwiony takim wynikiem. 20 letni ugór, ciężka ziemia i są efekty
Opublikowano
39 minut temu, kamil255 napisał:

Wykosiles owies Breton na ugorze zdjęcia w galerii, oddał 6,470kg/ha. Zważone żeby nie było. Pomimo tego że sporo zostało w polu bo wyległ to jestem zadziwiony takim wynikiem. 20 letni ugór, ciężka ziemia i są efekty

pięknie wyglądał i oddał swoje,jaka agrotechnike zastosowałeś pod ten owies???? 

Opublikowano
Przedsiewnie 100kg/ha Polifoski 6, więcej nie dawałem na pierwszy raz bo to ugór, ph4,6. Wysiew 160kg/ha Skracalem pierwszy raz owies i mogłem dać wieksza dawkę może wtedy by ustal 3 dokarmiania dolistne plonvit opty i na tym się kończy całe nawożenie. Tona minimum została w polu bo nie dało się wszystkiego wyzbierac tam gdzie leżał bo był strasznie do ziemi przyduszony i ziarno się wysypało. Mogło być jeszcze lepiej ale na wiosnę 2 miesiące suszy teraz dopiero się dało wjechać kombajnem bo ponad 2 tygodnie deszcz ostro padał, jak na takie warunki to jestem strasznie zadowolony. Ciężka ziemia robi swoje
Opublikowano
23 minuty temu, kamil255 napisał:

Przedsiewnie 100kg/ha Polifoski 6, więcej nie dawałem na pierwszy raz bo to ugór, ph4,6. Wysiew 160kg/ha Skracalem pierwszy raz owies i mogłem dać wieksza dawkę może wtedy by ustal 3 dokarmiania dolistne plonvit opty i na tym się kończy całe nawożenie. Tona minimum została w polu bo nie dało się wszystkiego wyzbierac tam gdzie leżał bo był strasznie do ziemi przyduszony i ziarno się wysypało. Mogło być jeszcze lepiej ale na wiosnę 2 miesiące suszy teraz dopiero się dało wjechać kombajnem bo ponad 2 tygodnie deszcz ostro padał, jak na takie warunki to jestem strasznie zadowolony. Ciężka ziemia robi swoje

bez azotu, ph 4.6 i plon 7+  ???

Opublikowano
Azot jedynie z dolistnych nawozów, ziemia wyspoczywana i są efekty, i nie 7+ bo jak pisałem sporo zostało w polu a dla mnie się liczy tyle ile zebrałem. Owies siałem żeby tylko zmienić płodozmian bo przewagę mam pszenicy i uprawa miała być jak najniższym kosztem q że się udało to jestem zadowolony. Byle tylko teraz sprzedać po dobrej cenie
Opublikowano (edytowane)

No to u mnie w tym roku Nawigator na ziemi gliniastej oddał 4t/ha ,przedsiewnie poszło 100kg soli potasowej i 100 kg mocznika , pogłownie 100kg saletry,herbicyd ,skracanie CCC i 2x odżywka micro+siarczan+mocznik,susza też u nas duża była ale na tym kawałku o dziwo owies się utrzymał bo 500m dalej ziemia lżejsza i już tylko 2t/ha przy takim samym nawożeniu ph tez w granicach 4,7.Materiał był kupiony kwalifikwoany i koszty sie pewnie zwróca bo sprzedam pewnie troche na siew po wyższej cenie.Według mnie żeby osiągnać wysoki plon owsa to trzeba zadbać i o nawożenie ale i woda przedewszystkim bo  owies potrzebuje jej bardzo dużo. @kamil255u ciebie pomogło chyba to że ziemia odpoczęta i troche cięższa ale mimo to, to plon nadzywczajny bo u nas w dobrym roku to kosza max po 4-5 ton owsa.

Edytowane przez Szczerbatek902
Opublikowano
Dokładnie pierwsze zboże od 20 lat i się.ia trzymała wilgoć. Pisze jak mi wyszło po zważeniu. Jaki miałby sens pisać nieprawdę. Szczerze to pszenica mniej dala w tym roku na niektórych kawałkach
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil255 napisał:

Azot jedynie z dolistnych nawozów, ziemia wyspoczywana i są efekty, i nie 7+ bo jak pisałem sporo zostało w polu a dla mnie się liczy tyle ile zebrałem. Owies siałem żeby tylko zmienić płodozmian bo przewagę mam pszenicy i uprawa miała być jak najniższym kosztem q że się udało to jestem zadowolony. Byle tylko teraz sprzedać po dobrej cenie

no napisałeś że dał 6, coś tam i tona została w polu, czyli 7+. ja w tamtym roku miałem na jednym ugorze 6 a na drugim 3-5. ale dostał 220 l rsm 26 i pół tony kredy w granuli nojii npk

Opublikowano (edytowane)

stosował ktoś całe nawożenie azotowe pod owies przedsiewnie np: 150kg mocznika czy lepiej dzielić i dać 100kg mocznika przedsiewnie i 100kg saletry pogłównie ,jezeli ktoś miał porównanie to niech się wypowie.😃  i jakie nawozenie pk zastosowac pod owies kiedy fosfor-bardzo niska a potas- średnia?

Edytowane przez Szczerbatek902
Opublikowano

Cała dawka azotu pod korzeń to średni pomysł lecz dobry przy słabej ziemi i suchym roku. Ja też to testował ale jednak u mnie lepiej spisuje się dzielenie azotu na 2 lub 3 dawki.

Co do fosforu i potasu to popatrz jakieś nawozy z osobnymi składnikami np sól potasowa czy polidap. Chyba że nie chcesz kombinować z mięszaniem to którąś polifoske bym proponował, która zawiera odpowiedni stosunek P do K w zależności od twoich potrzeb. Wielkość nawożenia dopasuj na podstawie swojego spodziewanego planowanego plonu.

Opublikowano
Co roku przed siewnie sypie 250kg polifoski i 100kg mocznika na ha a do tego 1 jadę odrzywka plus ok 10kg mocznika i na tym koniec. Plon wystarczający, w tym roku ok 4t i nie muszę się bać że położy roślinę
Opublikowano

Jak myślicie warto będzie dać przed orką zimową nawóz PK razem z obornikiem? Chodzi mi o takie zastosowanie, aby ten nawóz był głębiej wymieszany z glebą, bo jak się uprawia zaoraną glebę przed siewem na wiosnę to drapie się może na 5cm i ten nawóz jest bardzo płytko zlokalizowany.

Na jesieni będzie wywożony obornik pod owies i chodzi mi po głowie aby na to rozsiać jeszcze PK (sól potasowa i superfosfat) i wtedy zaorać a na wiosnę od razu siać zestawem uprawowo-siewnym. Gleba to pół na pół IVb-V. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Opublikowano

Sam tez osobiście myślałem nad takim zastosowaniem, ale jednak wydaje mi się, że jeżeli zima będzie obfita w śnieg a jesień i wiosna w deszcz to te składniki mogą być wymyte w glębszą wartsywę gleby. Na ciężkich glebach jak najbardziej ok.

Opublikowano

Nie warto dawać pk na jesieni. Nie na tych naszych ziemiach mazowieckich. Sam rozsiałem w zeszłym roku polifoske na jesieni bo miałem siać pszenzyto oz. ale, że jesień była za mokra i nie dało rady wjechać w pole byłem zmuszony zasiać owies na wiosnę, i tam gdzie wysiałem polifoske na wiosnę to owies był zdecydowanie lepszy względem pól gdzie polifoska była wysiana jesienią, a gleby klasowe identyczne.