Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zobaczcie, co może być przyczyną tak mizernego stanu owsa? Jestem na inspekcji pola u kuzyna i zastanawiamy sie co tu mu się nie podoba. Robiliśmy próby gleby i pH jest "w normie", w tym miejscu 4,7 i z tego powodu nie powinien tak zdechnąć. Przedsiewnie sypał korn kali i saletrę a po wschodach jeszcze raz saletrę. W tym słabym miejscu jest typowy piach 6 klasy ale też wcale nie było tak sucho żeby go miało tak przetrzebić - nie w tej fazie wzrostu.

Siany był jakoś w pierwszej połowie marca.

Najmocniej podejrzewam lichy materiał siewny, bo to owies jeszcze "po dziadku" zbierany i zasiewany ponownie od kilkudziesięciu lat, jedynie jest czyszczony na wialni z sitami.

Te pole jest też w monokulturze owsianej już od kilkunastu lat, zawsze zaorane na zimę ale zawsze robione po macoszemu czyli żadnych zabiegów na chwasty, nawet na perz w ściernisku.

Od wielu lat też te pole nie wiedziało żadnych nawozów, ten sezon jest pierwszy bo kuzyn przejął pole po ojcu 

Dla porównania zdjęcia z tego pola ale z różnych miejsc

IMG_20250425_173901.jpg

IMG_20250425_173904.jpg

IMG_20250425_174435.jpg

IMG_20250425_174100.jpg

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano (edytowane)

Owies Poker siew 1.03 pod korzeń 5 t pomiotu od niosek i to wszystko z nawożenia. Po weekendzie chwasty goldem 1,25 i skrzypionki cyperkillem, mam nadzieję że to będzie koniec zabiegów w razie potrzeby cyperkill w późniejszych fazach.

Po lewej owies ozimy Kws Snowbird. Dostał 120 N

64D3517F-119B-4E03-AB93-2CABF24B179B.jpeg

Edytowane przez cotamjaktam
Opublikowano
KlimekPL napisał:

Zobaczcie, co może być przyczyną tak mizernego stanu owsa? Jestem na inspekcji pola u kuzyna i zastanawiamy sie co tu mu się nie podoba. Robiliśmy próby gleby i pH jest "w normie", w tym miejscu 4,7 i z tego powodu nie powinien tak zdechnąć. Przedsiewnie sypał korn kali i saletrę a po wschodach jeszcze raz saletrę. W tym słabym miejscu jest typowy piach 6 klasy ale też wcale nie było tak sucho żeby go miało tak przetrzebić - nie w tej fazie wzrostu.

Siany był jakoś w pierwszej połowie marca.

Najmocniej podejrzewam lichy materiał siewny, bo to owies jeszcze "po dziadku" zbierany i zasiewany ponownie od kilkudziesięciu lat, jedynie jest czyszczony na wialni z sitami.

Te pole jest też w monokulturze owsianej już od kilkunastu lat, zawsze zaorane na zimę ale zawsze robione po macoszemu czyli żadnych zabiegów na chwasty, nawet na perz w ściernisku.

Od wielu lat też te pole nie wiedziało żadnych nawozów, ten sezon jest pierwszy bo kuzyn przejął pole po ojcu 

Dla porównania zdjęcia z tego pola ale z różnych miejsc

mi to bardziej wygląda na zbyt głęboki siew

Opublikowano

U mnie dolało 

1 maja można siać łubin. Wcześniej nie dało rady bo grypa mnie dopadła i sucho w Uj było w polu . 

5 minut temu, mf362 napisał(a):

U mnie dolało 

1 maja można siać łubin. Wcześniej nie dało rady bo grypa mnie dopadła i sucho w Uj było w polu . A owies i jęczmień ożył 

Opublikowano
3 godziny temu, cotamjaktam napisał(a):

Owies Poker siew 1.03 pod korzeń 5 t pomiotu od niosek i to wszystko z nawożenia. Po weekendzie chwasty goldem 1,25 i skrzypionki cyperkillem, mam nadzieję że to będzie koniec zabiegów w razie potrzeby cyperkill w późniejszych fazach.

Po lewej owies ozimy Kws Snowbird. Dostał 120 N

64D3517F-119B-4E03-AB93-2CABF24B179B.jpeg

Bardzo ładny.  Dawka gold dobra, ja daję jeszcze większą i czyści miód. Kiedy siany? Bo owies u mnie ciut większy ale chwasty były dwa razy takie w momencie zabiegu😆

Opublikowano

Z tego co widać na tym zdjęciu to są dolne liście normalne że usychają, górne są zdrowe

27 minut temu, BusteR napisał(a):

Miał ktoś doczynienia z takimi objawami. Owies Poker siany 12 października. 

image.jpeg

image.jpeg

Opublikowano

pierwsze efekty już po kilku dniach powinno widać a całkowite zamieranie nawet 2 tygodnie. 2 lata temu po 2 tygodniach od zastosowania wszystkie chwasty były zielone ale wzrost się zatrzymał, miałem już poprawiać ale po prawie 3 tygodniach wszystko uschlo i do żniw czysto

Opublikowano
6 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Powiększa mi się dziura na tym polu. To już chyba pewne że siedzi i wpieprza to jakiś pasożyt ale co to dokładnie może być jak to zwalczyć?

IMG_20250426_113612.jpg

Łokaś garbatek

Opublikowano
Godzinę temu, Piffpaff napisał(a):

pierwsze efekty już po kilku dniach powinno widać a całkowite zamieranie nawet 2 tygodnie. 2 lata temu po 2 tygodniach od zastosowania wszystkie chwasty były zielone ale wzrost się zatrzymał, miałem już poprawiać ale po prawie 3 tygodniach wszystko uschlo i do żniw czysto

W optymalnych warunkach?

13 minut temu, jajonasz napisał(a):

moment, po goldzie to i owies siada na chwilę 🤭

Pytam bo dawkę dałem aż za duża, a od 4 dni wszystko stoi jak stało. a nie miałem okazji jeszcze tego środka stosować. Według tego co mówisz i zalecanej dawki to powinno zadziałać jak glifo 😉

Opublikowano

Na łokasia pryskalem na wieczorze Mospilanem i pomogło, problem znikł ale to było na jesieni w jeczmieniu bo dziad przez kilka dni przeżedził plantacje.