Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Piffpaff napisał:

Powiem wam ze chyba się przeliczyłem z inwestycja na owies w tym roku🤣 250kg polifoski 750 zł, 200kg mocznika 400zl, oprysk na chwasty ok 100zl, nasiona swoje to już huk nie liczę, paliwo ok 400zl usługa koszenia ok 500zl podatek 120zl= 2270zl brutto na ha A że zapowiadają slaba cenę powiedzmy 500zl (jak pszenica po 650 to i tak bogato licze) to wychodzi 4.5t żeby wyjść na zero a taki plon u mnie to musi być bardzo dobry rok. Dobrze że tylko 2 ha w tym roku😉

To u mnie tylko z 150 kg saletry,oprysk na chwasty,skracanie i żniwa

Opublikowano

To u mnie 150kg soli

170 kg fosforanu

170l rsm32

Chwast

Skracanienie 

Grzyb.

Odchwaszczać pasowałoby chyba na dniach ale grafik zajęty.

Opublikowano
lukasz1995 napisał:

5 godzin temu, Piffpaff napisał:

Powiem wam ze chyba się przeliczyłem z inwestycja na owies w tym roku🤣 250kg polifoski 750 zł, 200kg mocznika 400zl, oprysk na chwasty ok 100zl, nasiona swoje to już huk nie liczę, paliwo ok 400zl usługa koszenia ok 500zl podatek 120zl= 2270zl brutto na ha A że zapowiadają slaba cenę powiedzmy 500zl (jak pszenica po 650 to i tak bogato licze) to wychodzi 4.5t żeby wyjść na zero a taki plon u mnie to musi być bardzo dobry rok. Dobrze że tylko 2 ha w tym roku😉

To u mnie tylko z 150 kg saletry,oprysk na chwasty,skracanie i żniwa

Też jakiś pomysł ale z owsem wywieziesz fosfor i czesc potasu jak sloma zostaje więc w kolejnym roku trzeba by uzupełnić i tak koło się zamyka

Opublikowano

Ja w tym roku pod owies 6 ton pomiotu od niosek + 3 t bydlęcego żeby się lepiej na rozrzutniku trzymało, do tego po 70 kg saletrzak i saletrosan. Na każde pole po żniwach poszło 3 t radkowit premium i pod każde pole poplon siany w lipcu i zostawiony na zimę Rzodkiew oleista, facelia, seradela. Uprawa bezorkowa. Owies już powschodził siany 2 marca. Planuje robić tylko chwasty. I skrzypionki jakby były.

Opublikowano

dziś rozmawiałem z kolesiem co pracuje u obszarowca to mówił że zawsze siali kuku a w tym roku 40ha grochu i 50ha owsa więc kto może ten sieje. Będzie tani opal w tym roku hehe

Strongman napisał:

Chodzi w tej chwili aby duzo nie wydać, dopłatę wziąć i przewegetować.

ciężko było się przestawić na wydawanie dużej kasy na nawozy i ochronę a teraz trzeba się przyzwyczaić do wegetacji

Opublikowano (edytowane)

Sami widzicie npk pod oziminy ,ludzie zrezygnowali i co źle zrobili,wychodzi na to ze dobrze, a to nie warzywa owoce ziemniaki ze jednego roku jest cena a drugiego za darmo ,ale co rok to inna sytuacja a tu te zboże się kumuluje niema nowego sezonu ze stare zgnjie i nowy sezon i nowa cena.

Obok mnie zagłębie krowiarzy to po 200zł za belkę siana płacą po sipmie a ludzie jak przestali chodować to zaorali łaki i zasieli zboże 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
14 godzin temu, Agrest napisał:

To u mnie 150kg soli

170 kg fosforanu

170l rsm32

Chwast

Skracanienie 

Grzyb.

Odchwaszczać pasowałoby chyba na dniach ale grafik zajęty.

Czym odchwaszczasz?

Opublikowano

Nie wiem jeszcze. Może fluroksypyr i tribenuron.

Przed zabiegiem zdecyduję jak będę widział co na polu rośnie

Opublikowano

Planuje nawozenie azotem w owsie około 75-90 kg mam do dyspozycji mocznik oraz saletrę, co byście polecili, całość pod korzen, pogłównie czy podzielić np 100 mocznika pod korzen i 100 saletry poglownie

Opublikowano

kazda opcja dobra, możesz sam mocznik i wszystko pod korzeń, możesz połowę mocznikiem pod korzeń a polowe saletra na 3-4 liść albo sama saletrę. Ja jadę zawsze mocznik i polifoska pod korzeń, chwasty i zazwyczaj na tym koncze zabawe w owsie