Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie narazie w kąciku pola, gdzie zawsze jest bagno, tak i w tym roku nic się nie zmieniło, ale to malutki kawałeczek w rogu za drzewami, także wyjebane. Jeszcze tylko w tej czarnej plamie mogę się zakopać. Generalnie spoko się uprawia, ale jak sobie pliczylem z grubsza czasy, to muszę dziś rozsiać nawozy, załadować zboże i wywieźć na pole, wyciągnąć siewnik i najlepiej ustawić, a jutro core na 7 do ciotki i o 8musze być na polu żeby była szansa czasowo to jutro spiąć 🤣 jak te parę lat po ojcu gospodarze, to chyba jeszcze nie było roku żebym sobie ją spokojnie w polu porobił, zawsze zapierdol z językiem na brodzie

IMG_20210325_143506793_HDR~2_copy_1156x650.jpg

Opublikowano

U mnie owies pokiełkował, a pole obok nawet nie ruszone. Nie to że się nie da. Mówi sąsiad, że ziemia do siewu musi się ogrzać. W sobotę będzie siał, a mój to wedle jego teorii miał w ziemi zgnić. Swoją drogą w zeszłym roku siałem pierwszy, a ostatni kosiłem. Nawigator i tak miał jeszcze zielonkawe łodygi przy ziemi.

Opublikowano

Ja chyba rezygnuję z sobotniego siewu. Za mokro, na 4kl niby ok, ale mokra ziemia i prawie na każdym kawałku jest miejsce gdzie bagno. Nie będę omijał i się pierdzielił potem

Opublikowano

Jak to u Ciebie wszędzie wygląda jak na zdjęciu, to chyba bez sensu sobie kolein tylko na polu porobić. Ja w poniedziałek, gdzie prawie ja pusto się zakopalem, to dziś z "agregatem" na spokojnie poszlo. Teraz wieczorem jeszcze nawozy rozsiewalem, to nie ciałem nigdzie kolein, wiatr był i słońce, to moment podsychalo. Plan na dziś wykonany, a czy jutro starczy dnia, to się okaże. 

Opublikowano

U nas długoterminowa pokazuje na dwa tygodnie cały czas przelotne opady. To jak teraz nie posieje, to potem będzie cyrklowanie żeby trafić akurat wolny dzień pracy i brak deszczu.

Ja całe szczęście mam akurat pod domem część pola, a druga część to jak pojadę trochę naokoło, to asfalt tylko w poprzek przecinam w jednym miejscu

Opublikowano
Dnia 23.03.2021 o 15:09, Azor07 napisał:

Ten breton lepszy od bingo ? Partia zeszłego roku ciekawe czy aktualna siła kiełkowania . Ja też mam siać bingo zeszłego roku .

A jest owies z 2021r 🙆‍♂️

Koszony 2020r i pakowany w tym samym roku.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 23.03.2021 o 14:28, thor1984 napisał:

Jednak udało się dostać 

IMG_20210323_141137.jpg

Ale tu data plombowania styczeń 2020. Owies siłą rzeczy musi być ze zbioru 2019.

Opublikowano
50 minut temu, slavvek napisał:

Ale tu data plombowania styczeń 2020. Owies siłą rzeczy musi być ze zbioru 2019.

Teraz to już i tak muszę go wsiać a gafę strzeliłem, że przy zakupie nie spojrzałem na etykietę. 

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła naliczyłem ziarna i masa mtz 40 g jakiś ciężki, czy waga źle liczy.

Nawigator z centrali miał 44g. Na jesień pszenżyto miało nie wiele więcej bo 46 :D Owies w tamtym roku ładnie nalał w ziarno.

Opublikowano

Ładny dzień,kawę dopijam i jadę przedrapie pole przed obornikiem,jutro trzeba wywieźć i przeorać bo od jutra deszcz zapowiadają. Głupota dwa razy orac ale tak się złożyło 😕

Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał:

A jest owies z 2021r 🙆‍♂️

Koszony 2020r i pakowany w tym samym roku.

Tak by było gdyby był pakowany od września do grudnia 2020 a nie w styczniu 2020 

• Like 1
Opublikowano

Najpierw jak pytałem to nie mieli bretona tylko Figaro. Za kilka dni pojechałem zamówić tego Figaro i okazało się że jednak dowieźli tego bretona. d*pa ze mnie że nie spojrzałem na etykietę. 

Opublikowano
5 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Ładny dzień,kawę dopijam i jadę przedrapie pole przed obornikiem,jutro trzeba wywieźć i przeorać bo od jutra deszcz zapowiadają. Głupota dwa razy orac ale tak się złożyło 😕

Jak masz talerzowke albo gruber to nie ma sensu orać ,tym bardziej ruszać ziemi przed obornikiem, tylko na raz zrób.