Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Elekt20 napisał:

Adam8056 na CCC za późno ja bym dał modusa 0.3 -0.4 drożej ale pewnie . Ale nie wiem jak jest bardzo sucho ja bym nie skracal

Chyba jednak odpuszczę. Może jutro polecę z mocznikiem i siarczan 5 %.

Opublikowano (edytowane)

Panowie co robić? Mam owies za stodołą i z tej strony nie ma takiej presji ze skrzypionką, ale zajechalem od drugiego końca i jest masakra. Do tego jeszcze mszyce siedzą. Dziś już nie prysnę bo rośliny mokre i nie mam środka (tylko na hektar mi zostało, to może chociaż tyle dać?). Pytanie czy jest jeszcze sens po niedzieli lecieć z zabiegiem? 

Ps. Można na wilgotne rośliny (góra sucha)  i czy mogę zastosować Sumi Alpha to bym ten hektar podratował 

Screenshot_20180602-153716.png

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano

U nas zapowiadali deszcz,  a deszczu  ie ma.  Trzeba będzie chyba po weekendzie polecieć długi raz z opryskiem. Sam siarczan i mocznik bo już mi się odżywki pokonczyly. 

Opublikowano

Jak nie susza to jeszcze na dokładkę skrzypionka wczoraj patrzyłem to jak u ciebie Zyła gdzie ładniejszy jęczmień to skrzypionka, teraz pytanie jak zrobie oprysk mustang na chwasty to mogę na drugi dzień pryskać od insektów?

Opublikowano

Co sądzicie o dożywianiu dolistnym owsa?  Ja zrobiłem w tym roku mały eksperyment a mianowicie zawsze gdy pryskałem maliny odżywkami typu wapnowit, żelazo, mikrokomplex czy kristalon i  tym podobnymi zawsze rozrabiałem trochę więcej aby zostało mi na jeden przejazd w owsie. I powiem wam, że żadnej różnicy z tym nie pryskanym nie widać. 

Opublikowano
30 minut temu, thor1984 napisał:

Co sądzicie o dożywianiu dolistnym owsa?  Ja zrobiłem w tym roku mały eksperyment a mianowicie zawsze gdy pryskałem maliny odżywkami typu wapnowit, żelazo, mikrokomplex czy kristalon i  tym podobnymi zawsze rozrabiałem trochę więcej aby zostało mi na jeden przejazd w owsie. I powiem wam, że żadnej różnicy z tym nie pryskanym nie widać. 

Jak jest dość ładny i nie ma żółtych placów to ew. mocznik i siarczan.Jednak w tamtym roku ja pojawiły się żółte place zastosowałem mikro+siarczan+mocznik i efekt był widoczny w bardzo szybkim czasie :)

Opublikowano (edytowane)

na 3 klasie po kukurydzy jeszcze żyje na VI ledwie zipie.........

z odmian które mam zasiane najlepiej prezentuje się flamingsgold, breton dopiero zaczyna wiechować

Edytowane przez soltys48
Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Jak u was owsy? U mnie jedna dobra wiadomość, zaoszczędzę na kombajnie bo nie będę musiał kosić 2,5 hektara.

w tamtym tygodniu jakos pryskalem odzywkami i skracalem. Sucho, to mysle jeszcze raz dokarmie. Wpadam dzis na pole a owies juz ma wiechy. Jak sie nic nie stanie, to moze bede mial co kosic, ale nie wiem czy kombajnista  tak nisko heder opusci..

10 minut temu, masio513 napisał:

Tomek i ile wysokości ma Twój owies? Mój dostał 1 l ccc. 

ja ccc dalem w gornej dawce, bo dosc ladnie wygladal, do tego dalem mu ze 100kg N, jeszcze jakis deszcz nadawali, to mysle skroce. Dzis wpadam na pole, a owies do polowy lydki...tylko w dolkach, gdzie wieksza wilgoc, to jest do kolana. Obok sasiad ma, to duzo ladniejszy.

Pytanie 

Czy jest jakis oprysk, ktory dalby rade zabic zlocien? W oziminach nie mam z nim problemu, ale jare masakrycznie mi dobija. Jeszcze w tamtym roku mialem za***iscie gesty owies, to zlocien nie dal rady, w tym rzadziej posialem, to glupie bydle juz sie swieci na zolto. Ktos mial z nim problem? Na necie znalazlem tyle, ze jedynie plodozmianem. 

Opublikowano
2 godziny temu, masio513 napisał:

Romulus i nawigator już wypuszczają wiechę. Na lepszej glebie buja, a na VI klasie gaśnie z dnia na dzień. Klimek a co pomyliłeś opryski może ? B|

Brak opadów zrobił swoje, wypaliło z 70% obsady a tam gdzie się ostał perz to nie ma NIC. Zastanawiam się tylko czy zaorać to w sierpniu (bo jeszcze musi stać "dla oka") czy spróbować wycisnąć z tego trochę paszy objętościowej. Z naciskiem na "trochę" bo wygląda to fatalnie i nie wiem już co z tym zrobić. Przesiewać nawet gryką nie ma najmniejszego sensu bo to totalny piach i nie zapowiadają znowu żadnych opadów.