Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy roku bez większych anomali pogodowych na pszenicy zostanie ci ok 40 tyś jeszcze ciekawe jakie ph gleby i zawartość poszczególnych składników bo jak kiepsko to umowa przynajmniej na 10 lat 

Opublikowano

Zrób sobie kalkulacje kosztów i ewentualnych zysków i bedziesz wiedział . To że ugór to czasem lepiej bo ziemia wypoczęta i jeśli właściciel odpuści troche czynszu w pierwszym  roku na doprowadzenie ziemi do stanu używalności to ok. tylko zastanawia mnie dlaczego tak atrakcyjna działka czeka 3 lata na użytkownika ,może właściciel upierdliwy ?

Opublikowano

O tym samym pomyślałem bo np w mojej okolicy to hektar ugoru ciężko znaleźć 

A i przy takich pieniądzach to umowa notarialna i płatności z potwierdzeniem zapłaty tak na wszelki mówię bo różne rzeczy już się słyszało 

Opublikowano
8 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

....To że ugór to czasem lepiej bo ziemia wypoczęta i jeśli właściciel odpuści troche czynszu w pierwszym  roku na doprowadzenie ziemi do stanu używalności to ok. tylko zastanawia mnie dlaczego tak atrakcyjna działka czeka 3 lata na użytkownika ,może właściciel upierdliwy ?

tylko jak musiał ugorować bo non stop szła pszenica w monokulturze gdzie nie zawsze się to sprawdza to ten ugór nie wiem czy będzie taki opłacalny że od razu coś urośnie. Warto byłoby przepatrzeć kwestie własności w KW żeby ktoś potem nie przyjechał tego skosić, sprawdzić drenację na mapach i w terenie, ewentualne zadłużenie, umowa notarialna no i to że trzeba mieć maszyny na to a nie dopiero myśleć o ich zakupie. Takie grunty to się bierze tylko żeby sąsiad nie wziął+przylega do moich gruntów. Zakładam że kawałek foremny. No i posprawdzaj czy zaraz tam nie będzie jakiejś budowy bo gmina np wydała warunki zabudowy. Takie coś do głowy mi przychodzi.
No i jeżeli masz zwierzęta to może i warto brać - ja bym tyle nie dał, max kwota dopłat jaką dostaje do tej pory lub ja dostanę a ja podatek jeszcze opłacę.

10 minut temu, michalcium napisał:

O tym samym pomyślałem bo np w mojej okolicy to hektar ugoru ciężko znaleźć.

U mnie leżało ponad 2 ha (w dobrej kulturze, IIIa, zmeliorowana, bez zadłużeń cudów wianków a jedynie słupki graniczne wznowiłem że z sąsiadami mieć spokój) od żniw do końca października - nikt nie chciał a i wiem że jest tak do dostania jeszcze z 3-5ha takiej Vklasy ale to piach pod kukurydzę tylko i leży odłogiem naście lat (kilka lat temu perz się nawet nie utrzymał).

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamilek1 napisał:

witam, czy warto dac 2000zł za ha dzierzawy doplaty moje klasa ziemi III w jednym kawalku 25ha, umowa wieloletnia minus taki ze 3 lata ugor

ja bym nie dał 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamilek1 napisał:

witam, czy warto dac 2000zł za ha dzierzawy doplaty moje klasa ziemi III w jednym kawalku 25ha, umowa wieloletnia minus taki ze 3 lata ugor

A 60 ha w tej kasie nie chcesz??

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Zamiast umowy długoterminowej dzierżawy w tych pieniądzach lepiej brać kredyt i to kupić. Przed podpisanie długiej umowy dzierżawy koniecznie trzeba sprawdzić co jest w księdze wieczystej.

Jak ugór 3 klasa to zwapnować solidnie, zaorać, posiać łubin, zwalczyć w nim perz graminicydem a po łubinie rzepak i potem pszenica

Edytowane przez Daro44
Opublikowano
1 godzinę temu, michalcium napisał:

Przy roku bez większych anomali pogodowych na pszenicy zostanie ci ok 40 tyś jeszcze ciekawe jakie ph gleby i zawartość poszczególnych składników bo jak kiepsko to umowa przynajmniej na 10 lat 

no przedstaw mi w jaki sposób, bo jak tgo nie widzę. 

Opublikowano

Liczę wartość samej słomy na ok 15 tys w mojej okolicy tak chodzi po ok 35 z pokosu x18 bel z ha x 25 ha to nawet ponad 15 tys liczę wg swojego gospodarstwa i +/- plon z 3 klasy na poziomie 7 ton to norma to x25 x700 ok 120 tyś +20 tys dopłaty +15 tys słoma czyli razem 155tys przychodu z kosztów liczyłem 60tys na uprawę zasiew itd nie chce mi się tego rozpisywać 50 tyś dzierżawa zostaje 45 tys Ale jeszcze podatek dochodzi więc myślę że te 40tys jak najbardziej realne przy średniej cenie i średnich plonach może coś pominalem to poprawcie;)

Opublikowano

Ja bym średnią cenę do 650 opuścił a średni plon do 5 góra 5,5t z ha. No i słomy bym nie liczył lub nie w tej cenie.

Jak nie patrzeć to realny czynsz wynosi około 1300zl z ha

Zysk z 1ha pszenicy do 2tys, to zostaje 700zł. 

Wiem że niektórym w tym roku 4 wyszło, ale w takich wyliczeniach lepiej być pesymistą i osiągnąć zysk, jak optymistą i szukać kredytu.

Opublikowano

moim zdaniem wariant mocno optymistyczny, a i III klasa III nierówna, mam jedna mozaike III-VI klasa to nawet w miejsach gdzie jest III to moja V w kulturze sypie lepiej

Opublikowano

Śmieszą mnie teksty typu ,,za tyle to ja oddam Ci swoje hektary''.Mój wujek powiedzial tak samo tzn za 2 tyś to oddaje od zaraz.Wiele nie myśląc mówię ok to kiedy robimy umowę? (Ziemia III a III b 300 m od mojego domu 7ha w kawalku lekki klin.)Padl na niego lekki strach że ja na serio i od razu się migał że jeszcze nie i sraty taty.Większość z tak mówiących nigdy nie da ziemi w dzierżawę to moje zdanie.Po co więc pier..ć??

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Ja bym średnią cenę do 650 opuścił a średni plon do 5 góra 5,5t z ha. No i słomy bym nie liczył lub nie w tej cenie.

Jak nie patrzeć to realny czynsz wynosi około 1300zl z ha

Zysk z 1ha pszenicy do 2tys, to zostaje 700zł. 

Wiem że niektórym w tym roku 4 wyszło, ale w takich wyliczeniach lepiej być pesymistą i osiągnąć zysk, jak optymistą i szukać kredytu.

to wyliczenie realne zgadza się z moimi. 

9 godzin temu, Tomas1987 napisał:

Śmieszą mnie teksty typu ,,za tyle to ja oddam Ci swoje hektary''.Mój wujek powiedzial tak samo tzn za 2 tyś to oddaje od zaraz.Wiele nie myśląc mówię ok to kiedy robimy umowę? (Ziemia III a III b 300 m od mojego domu 7ha w kawalku lekki klin.)Padl na niego lekki strach że ja na serio i od razu się migał że jeszcze nie i sraty taty.Większość z tak mówiących nigdy nie da ziemi w dzierżawę to moje zdanie.Po co więc pier..ć??

ja oddałbym na poważnie 1000 zł plus podatek czynszu i dopłaty moje. 

Ja poszedłbym do pracy, albo zajął na wieksza skale moim hobby czyli pszczółkami

Opublikowano
1 godzinę temu, Pajej napisał:

to wyliczenie realne zgadza się z moimi. 

ja oddałbym na poważnie 1000 zł plus podatek czynszu i dopłaty moje. 

Ja poszedłbym do pracy, albo zajął na wieksza skale moim hobby czyli pszczółkami

ja też się nad tym bym mocno zastanowił - dac na 5-10 lat na papierze z wszystkimi prawami o obowiązkami tylko za czynsz. 2tys za ha to dla mnie 70tys rocznie a to daje ponad 5,5tysia miesięcznie + 3,7tysia z pracy obecnej to daje fajne możliwości skupienia się na innych rzeczach (budowa, zdrowie, życie rodzinne).

Niestety - słupki graniczne zaraz będą wyrwane, nasieją traw i wpuszczą krowy i grunt rolny zniszczony bo porozwalają słupków ogrodzeniowych, drutów i to zarośnie chwastami że potem wyorywując wyciąga się dziwne rzeczy, do drenacji nikt nie zajrzy, zapłata czynszu problematyczna i weź gościa wywal z pola jak to obsieje->zostanie ciąganie się po sądach. No i u mnie nikt nie da więcej niż ja (dopłaty dla gościa a mój podatek) a jak dają to patrz wyżej - wpuszczą krówki na to co urosło i prawie ugór bo zbierają co urośnie.

• Confused 1
Opublikowano
Dnia 7.02.2019 o 17:25, michalcium napisał:

21 godzin temu, michalcium napisał:

Liczę wartość samej słomy na ok 15 tys w mojej okolicy tak chodzi po ok 35 z pokosu x18 bel z ha x 25 ha to nawet ponad 15 tys liczę wg swojego gospodarstwa i +/- plon z 3 klasy na poziomie 7 ton to norma to x25 x700 ok 120 tyś +20 tys dopłaty +15 tys słoma czyli razem 155tys przychodu z kosztów liczyłem 60tys na uprawę zasiew itd nie chce mi się tego rozpisywać 50 tyś dzierżawa zostaje 45 tys Ale jeszcze podatek dochodzi więc myślę że te 40tys jak najbardziej realne przy średniej cenie i średnich plonach może coś pominalem to poprawcie;)

Jak ty liczysz 2400 kosztów na 1 ha pszenicy i do tego chcesz kosić 7t/ha co rocznie?

Skończyłeś jakąś szkołę, uczyli tam matematyki? 

Liczysz pracę ludzi i amortyzację?

19 godzin temu, Tomas1987 napisał:

Ja ci oddaję od jutra za 2 tys/ha jeśli chcesz. Pasuje?

A śmieszą mi tacy jak ty bo wszyscy by brali pole w dzierżawy płacili by nie wiadomo ile a jak ja zaproponuję że od ręki oddaję, to zaczynają się migać że jeszcze nie i sraty taty.

Opublikowano

No raczej 4kl do wysokości dopłat to jeszcze jeszcze.

Opublikowano
21 godzin temu, Tomas1987 napisał:

Zapewniam Cię ,że nie rzucam słów na wiatr, jak chcesz zapraszam

płn wlkp ,pow złotowski obręb geodezyjny 0060,0064

8 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Biere :D

Rafał najdalej w środę jestem w Tucholi mogę zajechać z gotową umową do podpisania

Rzeknij tylko słowo i masz 60ha w PZL