Przez
alexbengek
Pszenica (Triticum spp.) to grupa roślin zbożowych z rodziny zbożowych, która jest bogata w węglowodany. Pszenica jest zwykle używana do produkcji mąki pszennej, paszy dla zwierząt lub jest poddawana fermentacji w celu wytworzenia alkoholu. Ogólnie ziarno pszenicy (jądro) ma kształt opalu, długość 6–8 mm i średnicę 2–3 mm. Podobnie jak inne rodzaje zbóż, owies ma twardą konsystencję. Zarodek pszenicy składa się z trzech części, a mianowicie skórki (otrębów), bielma i instytucji (zarodek).
Ludy prehistoryczne znały właściwości pszenicy i innych zbóż jako źródła pożywienia. Na podstawie wykopalisk przeprowadzonych przez archeologów szacuje się, że pszenica pochodziła z okolic Morza Czerwonego i Morza Śródziemnego, czyli z okolic Turcji, Syrii, Iraku i Iranu. Historia Chin pokazuje, że uprawa pszenicy sięga 2700 roku pne
Pszenica jest podstawowym pożywieniem ludzi, paszą dla zwierząt i materiałami przemysłowymi, które wykorzystują węglowodany jako surowce.[2] Pszenicę można klasyfikować na podstawie tekstury ziarna (jądra), koloru okrywy nasiennej (otręby) i sezonu wegetacyjnego. Ze względu na teksturę ziarna pszenicę dzieli się na pszenicę twardą, pszenicę miękką i pszenicę durum. Tymczasem na podstawie koloru otrębów pszenicę dzieli się na pszenicę czerwoną i pszenicę białą. W sezonie wegetacyjnym pszenicę dzieli się na pszenicę ozimą i pszenicę jarą. Jednak pszenica jest ogólnie klasyfikowana jako pszenica twarda, pszenica miękka i pszenica durum.
https://demeter-full-movie-free.tumblr.com/
https://demeter-2023-streaming-at-home.tumblr.com/
https://demeter-full-movie-streaming.tumblr.com/
https://demeter-fullmovie-free-online.tumblr.com/
https://demeter-full-movie-hd.tumblr.com/
Morfologi biji
Pada umumnya kernel berbentuk ofal dengan panjang 6–8 mm dan diameter 2–3 mm. Seperti jenis serealia lainnya, gandum memiliki tekstur yang keras. Biji gandum terdiri dari tiga bagian yaitu bagian kulit (bran), bagian endosperma, dan bagian lembaga (germ). Bagian kulit dari biji gandum sebenarnya tidak mudah dipisahkan karena merupakan satu kesatuan dari biji gandum tetapi bagian kulit ini biasanya dapat dipisahkan melalui proses penggilingan.
Triticum aestivum (pszenica twarda)
Triticum aestivum jest najczęściej uprawianym gatunkiem pszenicy na świecie i jest szeroko stosowany jako surowiec do produkcji chleba, ponieważ ma wysoką zawartość białka. Pszenica ta charakteryzuje się brązową skórką zewnętrzną, twardymi nasionami i wysoką absorpcją wody. Każde ziarno składa się z dwóch do pięciu ziaren ziarna.
Triticum compactum (pszenica miękka)
Triticum compactum jest odrębnym gatunkiem i jest uprawiany tylko w niewielkim stopniu. Każde ziarno składa się z trzech do pięciu owoców o barwie białej do czerwonej, nasiona są miękkie, mają niską nasiąkliwość i niską zawartość białka. Ten rodzaj pszenicy jest zwykle używany do wyrobu herbatników, a czasami chleba.
Triticum durum (pszenica durum)
Triticum durum to specjalny rodzaj pszenicy. Cechą charakterystyczną tej pszenicy jest wnętrze (bielmo), które jest żółte, a nie białe, jak inne rodzaje pszenicy w ogóle, ma twardsze nasiona i brązową skórkę. Ten rodzaj pszenicy jest używany do produkcji produktów makaronowych, takich jak makaron, spaghetti i inne produkty makaronowe.