Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Tam masz niskie plony skoro twierdzisz ze tutaj 50% brakuje 😂

to policz ile brakuje ?-tak ujowego siew jeszcze nie widziałem po 3-5 roślin brakuje -ślepy jesteś ???

• Haha 1
Opublikowano

jeśli qq ma sypać na 5 klasie 10-11 ton to wiadomo że lepiej siać żyto hybrydowe.

U mnie jeśli qq nie przebije 10-11 ton przy tym nawożeniu to wracam do żyta 

Opublikowano
2 minuty temu, XTRO napisał(a):

jeśli qq ma sypać na 5 klasie 10-11 ton to wiadomo że lepiej siać żyto hybrydowe.

U mnie jeśli qq nie przebije 10-11 ton przy tym nawożeniu to wracam do żyta 

nie czepiam się ale albo nie wiesz co to 5 klasa albo coś tu nie halo .ale pisać można wszystko 

Opublikowano

nie ucz mnie proszę  bo ja swoje wiem i przetestowałem.  W tym roku qq posiałem głownie po to, żeby wniosło więcej masy do gleby, ale finansowo może wyjść dużo gorzej jak żyto

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, RU68 napisał(a):

to policz ile brakuje ?-tak ujowego siew jeszcze nie widziałem po 3-5 roślin brakuje -ślepy jesteś ???

Ty no ślepy jestem z zdjęcia policzyć, jedz osobiście i policz. 

Jak sieje od 65 do 90tys to  mi tam nie jest za malo jesli slaba gleba 

Opublikowano

No faktycznie co to jest 11 ton kukurydzy na 5 klasie. Człowieku tracisz tutaj wiarygodność całkowicie. Chyba jakoś inaczej pojmujemy 5 klasę. Ale w sumie o czym tu gadka. Cały rok płaczesz, że susza. Na koniec piszesz że wyszło Ci 8 ton pszenicy średnio z haka. Teraz, że 11 ton kuku z  5 klasy to mało opłacalny biznes. To tego żyta kosisz średnio 8 ton czy ile ? 

Opublikowano

też mam podobny problem  na jednym polu. Wszystkie składniki ma dane, na innych polach rośnie jak trzeba ( 1 zdjęcie),

a to jedno wygląda tak (2-3 zdjęcie) :

1000004392.jpg

1000004402.jpg

1000004403.jpg

Opublikowano
17 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Ty no ślepy jestem z zdjęcia policzyć, jedz osobiście i policz. 

Jak sieje od 65 do 90tys to  mi tam nie jest za malo jesli slaba gleba 

pytanie wiesz co jest zmniejszoną obsadą a co jest brakiem w rzędzie -jak nie wiesz to tłumaczę dla np 60000 obsady to co 22 cm roslina minus 10% na zdolność wschodów a nie 2-4 rośliny obok siebie a później 1m przerwy -średnia wyjdzie 60000 ale nie oto chodzi i kończymy ten wątek bo wszystko wyjaśniłem 

22 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

No faktycznie co to jest 11 ton kukurydzy na 5 klasie. Człowieku tracisz tutaj wiarygodność całkowicie. Chyba jakoś inaczej pojmujemy 5 klasę. Ale w sumie o czym tu gadka. Cały rok płaczesz, że susza. Na koniec piszesz że wyszło Ci 8 ton pszenicy średnio z haka. Teraz, że 11 ton kuku z  5 klasy to mało opłacalny biznes. To tego żyta kosisz średnio 8 ton czy ile ? 

u nas się cieszą na V jak 7 naleci i to jest sukces zboża 4-5 max koszą a zdarza się i 2 -chyba że te klasy są regionalnie ustalane 

Opublikowano

Ja w tym roku zrezygnowałem praktycznie z kukurydzy na 5 klasie. Jak są opady to czasem 14t mokrej jest, jak trochu zabraknie to 10, a jak susza to ledwo 5t. Raz zarobię, raz wyjdę na 0 a innym razem stracę.

6 minut temu, GABBER85 napisał(a):

@XTRO jakie odmiany na redzine/ mozaike klasa 4 i  5  , nigdy nie miałem kukurydzy , 

ktos coś pomoże?

Od iluś lat szukam dobrych odmian, ale nie znalazłem tej najlepszej. Nie polecam najtańszych np ze Smolic: Rosomak był dobry ale kilkanaście lat temu. Siałem kilka lat Pionieera, produkuje bardzo dużo masy, ale ma lekkie ziarno, które się bardzo rozdrabnia/pyli i jest dużo mąki/odpadu na suszarni. A najważniejszy powód to nie chciałem płacić 1000zł za nasiona. Z fajnych odmian to P9241. Teraz szukam niskich odmian, w dobrym potencjałem i w przyzwoitej cenie. W tym roku zasiałem Glumandę. 

Miałem też ochotę na Mas.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, RU68 napisał(a):

A więc jak obsady brakuje 3-5 szt to nie odczuwa martwicy i wygląda znakomicie jo? 🤭

Opublikowano
14 minut temu, pedro2 napisał(a):

A więc jak obsady brakuje 3-5 szt to nie odczuwa martwicy i wygląda znakomicie jo? 🤭

weź wróć do początku wątku  bo się zagubiłeś albo celowo prowokujesz bo nie wydaje mi się że jesteś tak ??? a obiecałem wyrozumiałość dla???

Opublikowano

Absolutnie. 

Mowa cały czas o martwicy wyciągniętej w qq

Tylko jak zwykle uciekasz jak ktoś obali twoją wyssaną z palca teorię.

Helikoptera do oprysku nie mam, ptaszki, jakiś drutowiec się trafi i na poprzeczniaku braki są zawsze. 

Co by nie było nijak to się ma do zabiedzonej qq przez martwicę 

Opublikowano
Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

Chyba RU znów wyłapie Bana chociaż powinien dostać od razu za multikonto @yacenty co Ty na to??? Chyba na jednym dostał na miesiąc i założył sobie kolejne...

Piotruś nie był dzisiaj w szkole, Antek zrobił dziurę w stole, Wanda obrus poplamiła, Zosia szyi nie umyła, Jurek zgubił klucz, a Wacek zjadł ze stołu cały placek. - Któż się ciebie o to pyta? - Nikt. Ja jestem skarżypyta

Zastanów się nad sobą...

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
9 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Znajomy wziął usługę to nawóz poszedł wyżej niż ziarno i fioletowe całe pole.

Co dawał w podsiewacz npk czy mocznik?

9 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Ponoć 17t odda 😉

Jak zbierze na kiszonkę razem z chwastem to bardzo możliwe.

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, Veratiz napisał(a):

Może właśnie to jest powód przy niskich zasobnościach bo takie tam są i w tym roku zimnej pogodzie kukurydze tam gdzie poszło nawożeniem w podsiewacz szybciej się odbudowały a u mnie podsiewacz odpuściłem bo trochę koszty mnie przerosły skupiłem się na azocie i myślałem że gjnowica uratuje sytauacje wapno akurat dawałem co roku od 4 lat przynajmniej 500kg kredy granulowanej 

To wiesz co miałeś na polu, co podałeś a potem pytasz tutaj co jej jest ze nie rośnie? 🤔

Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

To wiesz co miałeś na polu, co podałeś a potem pytasz tutaj co jej jest ze nie rośnie? 🤔

Jak nie miał kasy to wiesz... 

Tylko, że to są pozorne oszczędności, bo problemy się nawarstwią jak paszy trzeba będzie dokupić. 

Kolega brał ode mnie kiszonki i zboże, qq siał po majówce na oborniku, zero pk tylko mocznik w podsiewacz. Miała być najładniejsza bo mrozy ominęła, a 3 liść i fioletowa nawet na 6kl siedzi.

• Like 2
Opublikowano

Niektórzy tak mają. Szkoda 500 zł na nawozy na ha ale dokupić po 250 zł za bele to nie szkoda. Jeszcze jak bela porządna i dobry towar to cos zostanie ale jak bela po jakimś wynalazku i trawy stare to po uju interes 

Opublikowano
22 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Jak nie miał kasy to wiesz... 

Tylko, że to są pozorne oszczędności, bo problemy się nawarstwią jak paszy trzeba będzie dokupić. 

Kolega brał ode mnie kiszonki i zboże, qq siał po majówce na oborniku, zero pk tylko mocznik w podsiewacz. Miała być najładniejsza bo mrozy ominęła, a 3 liść i fioletowa nawet na 6kl siedzi.

Mocznik w podsiewacz to chyba nie najlepszy pomysł chyba co? 

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem, nie praktykuję.

4 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Niektórzy tak mają. Szkoda 500 zł na nawozy na ha ale dokupić po 250 zł za bele to nie szkoda. Jeszcze jak bela porządna i dobry towar to cos zostanie ale jak bela po jakimś wynalazku i trawy stare to po uju interes 

Dla mnie dobrze. Jest zbyt.

Tylko kasa na raty. Muszę podjechać właśnie się upomnieć bo za pierwszy pokos tegoroczny ponad 6tys wisi

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał(a):

Nie wiem, nie praktykuję.

Dla mnie dobrze. Jest zbyt.

Tylko kasa na raty. Muszę podjechać właśnie się upomnieć bo za pierwszy pokos tegoroczny ponad 6tys wisi

Dla sprzedającego zawsze dobrze :)