Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 9.05.2023 o 11:52, danielhaker napisał:

Obojętnie czy sól, czy w Polifoska, ważne aby dawka wprowadzonego potasu była nieco wyższa niż zakładany plon, by podnieść zasobność gleby

Wszelkie NPK to za dużo fosforu. U nas potem zawsze go w ziemi było więcej. Z potasu zaś kukurydza zawsze ziemię wyciągnie. Szczególnie kiszonkarska. 

Opublikowano (edytowane)

Przeżyje w tym stanie zabieg 2,7 Lumax + 40g Nikosulfuron? Bo miejscami na polu łąka zaczyna się robić.

I nie wiem czy wjeżdżać z opryskiem jutro czy odpuścić i Lumax na przyszły rok zostanie...

Na zdjęciu chwastów nie ma bo na piachu robione żeby dobrze było qq widać. Ale na cięższej ziemi już mnogo ziela wyszło.

IMG_20230517_164511451.jpg

Edytowane przez Szymon94
Opublikowano
28 minut temu, Szymon94 napisał:

Przeżyje w tym stanie zabieg 2,7 Lumax + 40g Nikosulfuron? Bo miejscami na polu łąka zaczyna się robić.

I nie wiem czy wjeżdżać z opryskiem jutro czy odpuścić i Lumax na przyszły rok zostanie...

Na zdjęciu chwastów nie ma bo na piachu robione żeby dobrze było qq widać. Ale na cięższej ziemi już mnogo ziela wyszło.

u mnie ziele w cholerę, kukurydzy miejscami nie widać i czekam i tak, będzie miałą 3 liście to wjade

Opublikowano
7 godzin temu, Szymon94 napisał:

w każdej fazie a jak chwasty małe podziel dawkę na pół i dodaj olej ja dodaje mezotrion i adengo lumax i nikosulfuron - ale trzeba mieć odwagę i odpowiedzialnośc 

Opublikowano

witam panowie 2 kwestia, 1 to przebarwienia na kukurydzy w głównej mierze fioletowe, czym to teraz załatwie?

2 to chwasty, jeśli kukurydza ma 2 liście i kończy wykształcać 3 to mogę jechać już elumisem? szkoda dawać odżywkę na kolor skoro większość chwast pociągnie

Opublikowano
44 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Ja bym nic nie dawał. Zrobi się ciepło to złapie kolor. Co do chwatów to jej chcesz ale rok temu kto wcześniej pryskał to robił poprawki lub miał trochę chwastów bo po deszczach zaczęły wychodzić 

u mnie te wielkie deszcze się skończył a zarosła ładnie, jutro podrzucę parę fotek. co do koloru nie jest to jawny niedobór fosforu w glebie?

Opublikowano
5 godzin temu, Eliot napisał:

Stosował ktoś w uprawie kukurydzy preparat Rhizosun?

Też podepnę się pod pytanie bo chciałem coś spróbować podobnego w tym roku na kukurydzy ale nie wiem co jest godne polecenia.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

witam panowie 2 kwestia, 1 to przebarwienia na kukurydzy w głównej mierze fioletowe, czym to teraz załatwie?

2 to chwasty, jeśli kukurydza ma 2 liście i kończy wykształcać 3 to mogę jechać już elumisem? szkoda dawać odżywkę na kolor skoro większość chwast pociągnie

Co do odżywki to jeśli nie zrobi się ciepło to żadna odżywka nic ci nie pomoże ja w zeszłym roku miałem taki problem poznałem dość wcześnie kukurydzę na słabym ph i byla tragedia rzadki fioletowe bylo widać odżywkę dawałem 3 razy dopiero jak zrobiło się ciepło to kukurydza ruszyła szału nie było ale 8ton dała. A te przebarwienia to roślina nie pobiera fosforu i może to być wina ph, zimna, braku fosforu w glebie 

Wiem że to nie ten temat ale jest tutaj dość duża aktywność i napewno mi pomożecie mam 5ha podmokłych pól kiedyś obsiewałem to zbożem ale raczej z mizernym skutkiem w zeszłym roku posialem kukurydzę w tym też fajnie wyszła i w końcu coś zarobiłem z tego pola ale z tego co słyszałem roślina rok po roku może być tylko przez trzy lata czy to prawda a może wiece jak to obejść nie chciałbym znowu siać tam zboża i nic z tego nie mieć A jeszcze może wyjść na minus....

Edytowane przez Verati
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, katopo napisał:

Też podepnę się pod pytanie bo chciałem coś spróbować podobnego w tym roku na kukurydzy ale nie wiem co jest godne polecenia.

Przestańcie wierzyć w cuda gdyby te wynalazki chociaż się zwróciły -nie ma takiej opcji przewaliłem w życiu ciężka kasę na cuda i nigdy więcej dopóki jestem choć terochę  przy zdrowych zmysłach .Zrobić badania gleby na mikro i podać to czego brakuje -na pewno będzie efektywniejsze 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Verati napisał:

Co do odżywki to jeśli nie zrobi się ciepło to żadna odżywka nic ci nie pomoże ja w zeszłym roku miałem taki problem poznałem dość wcześnie kukurydzę na słabym ph i byla tragedia rzadki fioletowe bylo widać odżywkę dawałem 3 razy dopiero jak zrobiło się ciepło to kukurydza ruszyła szału nie było ale 8ton dała. A te przebarwienia to roślina nie pobiera fosforu i może to być wina ph, zimna, braku fosforu w glebie 

Wiem że to nie ten temat ale jest tutaj dość duża aktywność i napewno mi pomożecie mam 5ha podmokłych pól kiedyś obsiewałem to zbożem ale raczej z mizernym skutkiem w zeszłym roku posialem kukurydzę w tym też fajnie wyszła i w końcu coś zarobiłem z tego pola ale z tego co słyszałem roślina rok po roku może być tylko przez trzy lata czy to prawda a może wiece jak to obejść nie chciałbym znowu siać tam zboża i nic z tego nie mieć A jeszcze może wyjść na minus....

3 lata ale od tego roku, czyli jak posiałeś w tym roku to liczy się jako 1 dopiero.

Jak to obejść? poplon, siejesz poplon w 3 roku i po tym normalnie kukurydza idzie już jako 1. poplon zeruje te 3 lata

Opublikowano
47 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

3 lata ale od tego roku, czyli jak posiałeś w tym roku to liczy się jako 1 dopiero.

Jak to obejść? poplon, siejesz poplon w 3 roku i po tym normalnie kukurydza idzie już jako 1. poplon zeruje te 3 lata

no ale zeby popolon posiac, to musisz wysiac go do 30 wrzesnia

Opublikowano
6 godzin temu, ahten napisał:

I trzymać przez całą zimę podziękuje już wiem jak wyglądała orka na wiosnę na tym polu pług i ciągnik się zapadał nawyciagalem martwicy tylko 

6 godzin temu, ahten napisał:

Chore przepisy nie wszyscy mają idealne pola na takim bagnie to tylko kukurydza albo zielsko ziemia IVa - IVz i bądź tu mądry czyli nawet jak mam kukurydzę 2 rok to liczy się jako jeden? Dobre i to 

Opublikowano

Jest sens siać jeszcze kukurydzę? Zastanawiam się czy nie zaorać łąki i zapisać kukurydzę. Trawa uschła więc pożytku z tego nie będzie ale kukurydza powinna się udać. Tylko pytanie czy nie za późno ?

Opublikowano (edytowane)

Zostało mi jeszcze 17ha do siania, wcześniej było zimno, a od tygodnia leje. Może za tydzień uda się dokończyć sianie. Planowane FAO 270. Pare lat temu zasiałem FAO 250 ok 26 maja i 12 t suchej było, tylko wilgotność była o parę % wyższa, tzn miała 30%, a siane 2 tygodnie wcześńiej miały 27%.

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano

Posiałem kuku na nowej dzierżawie. Niestety wyniki badań gleby przyszły dopiero po siewie i okazało się, że pole jest bardzo kwaśne, w najgorszym kawałku nawet 4,8. Moje pytanie, czy można po zasianej kukurydzy dawać pogłównie wapno i czy ma to sens? Mam na stanie kredę i węglan granulowany.