Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

już przestańcie z tym udawaniem ekspertów -każdy popełnia co roku błędy tyle że na różnych polach tak samo jak to pierdolenie o 18 tonach -placowo tak ale nigdy średnia nawet na najlepszych polach jak QQ jeden w jeden koldy srednie i duże i leci 12 t to na 18 t mają pół metra czy średnica jak butelka szampana ? pierdolenie jak małe dzieci 

Opublikowano (edytowane)

Jak masz średnia na dobrych polach 12 t z dobra ilością opadów to coś robisz nie tak. W tym roku u mnie średnia 14.1 klasy od 3 do 6. Opadów od początku lipca bardzo dużo. Odmiany Mas 306 p i Wawel. Średnia z 12 ha. 

7 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Akurat na tym polu plon 18.5 t wilg 27 % Siew 85 tys. 27 kwietnia

IMG_20250108_115023.jpg

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano

po pierwsze to uprawiam wyłącznie QQ po drugie pola od III do V w jakieś tym torfowiska gdzie jak urośnie to nie idzie zebrać a zwykle nie urośnie bo za mokro i zawsze biorę średnią a większość się wielce chwali że nakosili na dobrych 18 t a dziś wyjechało ostatnie auto z QQ i przychód z ha wynosi około 9000 a dochodu jeszcze nie liczyłem mi wystarczy a ci po 18 t niech się martwią sami

• Haha 1
Opublikowano

Jeden ma lepsze gleby, inni gorsze.  U mnie są działki, gdzie jest ciężka gleba/ił i na tych działkach nie idzie więcej wyciągnąć jak 12t mokrej 30%. Próbowałem różne odmian, różne gęstości siewu, obornik co drugi rok, raz poszło 100t/ha. A przez miedzę jest drugie pole, gdzie obornika nie dawałem bo to dzierżawa, z nawozami też nie przesadzam, ale gleba lżejsza i kukurydza potrafiła oddać 15t. Fosfor niski, potas niski, magnez wysoki, a na dodatek rok wcześniej była kukurydza na kiszonkę więc prawie wszystkie resztki były zebrane.

Kukurydza tlenu potrzebuje chyba czy jak...

Opublikowano
50 minut temu, v11 napisał(a):

po pierwsze to uprawiam wyłącznie QQ po drugie pola od III do V w jakieś tym torfowiska gdzie jak urośnie to nie idzie zebrać a zwykle nie urośnie bo za mokro i zawsze biorę średnią a większość się wielce chwali że nakosili na dobrych 18 t a dziś wyjechało ostatnie auto z QQ i przychód z ha wynosi około 9000 a dochodu jeszcze nie liczyłem mi wystarczy a ci po 18 t niech się martwią sami

U mnie netto przychód 8700  beż suszenia i czarowania na piaszczystych glebach. Tylko deszcze były...

Opublikowano
Godzinę temu, v11 napisał(a):

No i dobrze liczysz,  ważny jest dochód a nie przychód. Może się okazać że ci co zbierają 18 mają wyższy przychód, ale dużo niższy dochód - wcale nie był bym zdziwiony.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, v11 napisał(a):

Najwięcej krzyczą że nakosili 18 ton Ci co mają małe działki. Potem się okazuje że działka nie ma 1 ha tylko 1.10ha. Z działki 5ha+ to już ciężko tak oszukać. 

Opublikowano
farmerss34 napisał:

6 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Akurat na tym polu plon 18.5 t wilg 27 % Siew 85 tys. 27 kwietnia

ten mas 306 taki zielony był do koszenia ? czy fota zrobiona wcześniej ?

Fotka zrobiona 8 września a była koszona 28 września a za 2 dni zasiana pszenica. Ogólnie stay green mocny ale ziarno było nie naj gorszej wilgotności. Bardzo szybko oddała wodę.

Opublikowano
18 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

No i dobrze liczysz,  ważny jest dochód a nie przychód. Może się okazać że ci co zbierają 18 mają wyższy przychód, ale dużo niższy dochód - wcale nie był bym zdziwiony.

No to się zdziwiłbys bo nie zrobił różnicy w kosztach na 6t kukurudzy. 

Może dać 12 i 18 a różnice zrobi odmiana termin siewu czy rozkład opadów. 

Przecież żaden cud 18t zrobić jak przypasuje dla kukurydzy wszystko, ma potencjał na jeszcze więcej ta roślina. 

Opublikowano
8 minut temu, Tomek90 napisał(a):

No to się zdziwiłbys bo nie zrobił różnicy w kosztach na 6t kukurudzy. 

Może dać 12 i 18 a różnice zrobi odmiana termin siewu czy rozkład opadów. 

Przecież żaden cud 18t zrobić jak przypasuje dla kukurydzy wszystko, ma potencjał na jeszcze więcej ta roślina. 

to mam nadzięję że te 18t to często wyciągasz jak żaden cud. Duża część ludzi zbiera połowę tego, a 14-15 t to są często rekordy okolicy, więc nie pisz że 20 ton zbierasz bo to śmiechu warte. Tak jak te płaczki w tematach jęczmienia, w maju susza straszna- brak opadów nie da się żyć a przychodzi lipiec i widzę aby wpis pomimo braku opadów udało się zebrać 8t z ha. To tak samo tutaj, najlepiej wziąść średnią, zresztą patrząc na średnie plony kukurydzy pisanie że 18t w kukurydzy i więcej jest czymś normalnym- to pierdolenie głupot.

• Like 2
Opublikowano

dokładnie, zrobisz nawożenie na 12 a jak będzie dobry rozkład opadów i temp to i 18 zbierzesz, tylko składniki wypadało by uzupełnić na następny rok

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

a miales do porownania mas 23 m?

ja miałem w zeszłym sezonie 23m ziemia 4,5 kl.  na samym moczniku 220 kg ,a i 100npk w podsiewacz, wody nie brakowało, siana 15.05 a koszona 12.10. dała 13t , 30%

Edytowane przez farmerss34
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mimi007 napisał(a):

dokładnie, zrobisz nawożenie na 12 a jak będzie dobry rozkład opadów i temp to i 18 zbierzesz, tylko składniki wypadało by uzupełnić na następny rok

Coraz ciekawsze teorie ...

To nad czym się zastanawiacie 

Zamiast w nawozy inwestujcie w nawadnianie 

I z samej wody 6 ton będzie 🤔

Edytowane przez pawel885
  • Root Admin
Opublikowano

Ty ciśniesz ironię, ale to jest kierunek.

Ja już wiem, ze jak pogoda przypasuje to średnia idzie 3-4t do góry, a jak pogoda nie przypasuje to idzie 3-4t w dół.

Pamietaj że nie każdy sieje kukurydze na 6 klasie, niektórzy sieją na 3 i zachodzą w głowę i szukają dziury w całym jak im średnia spada poniżej 14t

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, pawel885 napisał(a):

3 tony tak ale nie 6 

Co prawda inna uprawa, ale bób bez wody 2,5t/ha, z wodą 8t/ha ... Tyle w temacie. Kukurydzy czy zbóż nie podlewam bo nie widzę w tym sensu ekonomicznego.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

to mam nadzięję że te 18t to często wyciągasz jak żaden cud. Duża część ludzi zbiera połowę tego, a 14-15 t to są często rekordy okolicy, więc nie pisz że 20 ton zbierasz bo to śmiechu warte. Tak jak te płaczki w tematach jęczmienia, w maju susza straszna- brak opadów nie da się żyć a przychodzi lipiec i widzę aby wpis pomimo braku opadów udało się zebrać 8t z ha. To tak samo tutaj, najlepiej wziąść średnią, zresztą patrząc na średnie plony kukurydzy pisanie że 18t w kukurydzy i więcej jest czymś normalnym- to pierdolenie głupot.

A gdzie ja pisałem że mam na gospodarstwie 18t? Czytać nie umiesz czy ślepy?