Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie za dużo roboty żeby jeździć z każdym składnikiem osobno. 

W tym roku idzie Ultra Dap Black. 

Opublikowano
PRIMO napisał:

Twierdzisz, że każdy na każde pole daje obornik i tym uzupełnia potas? zauważ , że nie każdy ma obornik. A co ma ultra Dap do ograniczenia ilości przejazdów? zawiera tylko fosfor i azot, potasu nie ma wcale. Azot i tak musisz uzupełnić w oddzielnym przejeździe, potas tak samo. Czyli 3 przejazdy tak czy siak. Ograniczyć przejazdy można przez NPK ale i tak każdy NPK ma za mało azotu i trzeba oddzielnie uzupełnić, no ale wtedy dwa przejazdy. Polecam kolego się 3 razy zastanowić a potem coś napisać, bo nie widzę żadnej logiki w Twoich wypowiedziach.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku rezygnuje calkowicie z odzywek. Przedplon to zyto. Rozrzucony obornik, poplon z rzodkwi i faceli  teraz na wiosnę znowu obornik i polidap pasowo podany przy siewie na 10 i 25 cm 120 kg/ha. Rsm 32 po siewie z 260 kg i to wszystko. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano

Fosfor qq potrzebuje najbardziej w pierwszych fazach wzrostu, za to później potas i azot.

Dzięki potasowi qq między innymi mniej się stresuje podczas niekorzystnych warunku, np. okresowy niedobór wody

Opublikowano
soltys48 napisał:

Jak dajesz npk to ok ale dużo ludzi daje K i P osobno 

Ja tam zawsze w podsiewacz dawałem fosforan. Gdzieś czytałem że nawożenie p i k zlokalizowane daje lepszy efekt i dlatego pytałem.

Opublikowano

To jaka dawka potasu powinna iść pod qq przedsiewnie?

Opublikowano (edytowane)

U mnie idzie sól potasowa 170kg/h pod włuke myślę że uda się to zrobić po niedzieli.  Mocznik 200kg/ha 2 dni przed siewem pod agregat.  I ultra dap black  W podsiewacz 150kg/ha

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)

Znajomy zrobił taki błąd kiedyś że dał w podsiewacz Polibdap 200kg ale nie dał nic obornika i zapomiał o potasie nie dał go wcale . Pod agregat dał 250 saletry . Kukurydza ledwo co wzeszła i zrobiła sie cała taka borowata jakby rdzawa nie była fioletowa ani żółta efekt taki że zatrzymała sie na wysokości pół metra . Tylko na poprzesniaku gdzie zawsze jak sie zaczyna rorzucac obornik czy lać gnojowice zasobność w Potas  jakaś była to tam złapała 2 metry to tak dla tych którzy myslą że sam Polibdap to sukces w QQ :)  U nas Stanardowo około 70-100 ton na ha obornika zalezy jak sie rozrzuci  200 poli 6 w podsiewacz i pd agregat 300+ saletry . W tym roku może zrezygnuję z odzywek wszystko wyjdzie w trakcie odmiany  zeszłoroczne Vitras Koneser Konkurent 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano (edytowane)

W zeszlym roku 2 ha nie dostało drugiej odżywki bo mialem awarie opryskiwacza a potem juz qq byla za duza. Brak roznicy w wyglądzie i planowaniu. Teraz moze umieszam jeden opryskiwacz i zrobie na kazdym kawalku przejazd dla kontroli czy będzie jakas roznica z mikro i bez mikro.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
6 godzin temu, PRIMO napisał:

Moja ziemia to glina z bardzo niskimi zasobnościami fosforu i niskimi potasu, a bardzo wysokim magnezem, gdybym dał 500-600 kg Polifoski 6 w podsiewacz kukurydza by uschła z przesolenia, a tak rozsiewam najpierw sól potasową  60% do 300 kg. Tydzień przed siewem idzie cały mocznik 46 do 300 kg, a polidap idzie cały w podsiewacz 200 kg.  O nadmiar nawozu się nie boję bo w następnym roku jest siana pszenica, która po takim nawożeniu ładnie rośnie.

A kolega daje tylko Ultra Dap Black?

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

Znajomy zrobił taki błąd kiedyś że dał w podsiewacz Polibdap 200kg ale nie dał nic obornika i zapomiał o potasie nie dał go wcale . Pod agregat dał 250 saletry . Kukurydza ledwo co wzeszła i zrobiła sie cała taka borowata jakby rdzawa nie była fioletowa ani żółta efekt taki że zatrzymała sie na wysokości pół metra . Tylko na poprzesniaku gdzie zawsze jak sie zaczyna rorzucac obornik czy lać gnojowice zasobność w Potas  jakaś była to tam złapała 2 metry to tak dla tych którzy myslą że sam Polibdap to sukces w QQ :)  U nas Stanardowo około 70-100 ton na ha obornika zalezy jak sie rozrzuci  200 poli 6 w podsiewacz i pd agregat 300+ saletry . W tym roku może zrezygnuję z odzywek wszystko wyjdzie w trakcie odmiany  zeszłoroczne Vitras Koneser Konkurent 

Zamiast saletry mocznik bo dłużej działa. Zanim kukurydza wzejdzie to saletra się rozłoży przy prawdopodobnych majowych deszczach zostanie wypłukana i w momencie zapotrzebowania na azot będzie niedobór 

• Like 1
Opublikowano

Saletrę to można dać jak jest bardzo kwaśna ziemia, albo bardzo sucha, wtedy straty azotu powinny być mniejsze niż mocznika, ale w takiej sytuacji to saletrzak lepszy bo dłużej działa niż saletra.

Opublikowano (edytowane)

my wczoraj wysialiśmy npk 8-19-34 w ilości 300kg/ha. Dwa tygodnie przed siewem pójdzie mocznik z ureazą pewnie tradycyjnie 300kg/ha i do podsiewacza też tradycyjnie polidap 100kg/ha. Tak się robi co roku.

Edytowane przez koniu
Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

A kolega daje tylko Ultra Dap Black?

Taki był pierwotny plan ale ale z tego co widzę to muszę dokupić KornKali jeszcze. 

Opublikowano

Zamiast saletry mocznik bo dłużej działa. Zanim kukurydza wzejdzie to saletra się rozłoży przy prawdopodobnych majowych deszczach zostanie wypłukana i w momencie zapotrzebowania na azot będzie niedobór 

Nie Panowie u mnie tylko saletra stosowałem i mocznik i saletrzak i kukurydza zawsze wyglądała jak by nie dostała azotu mam zimne gleby . Kukurydza mimo tego że wody nie brakowało  czesto nie miała ziarniaka do końca i po latach testów u mnie tylko saletra amonowa daje najlepsze efekty kukurydza   ma wtedy ogromny potęcjał  I nie narzekam to są metody prób i błędów każdy musi sprawdzić u siebie a ph gleby mam już wszedzie 6 i wiecej