Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

DLA ZATRZYMANIA WODY I WYRZUCENIA CHWASTÓW Z POLA, wojtek mówisz do kogoś że ma bele z chwastami, a sam takie postrzały w kolano?

70ha pszenica i pszenżyto działki od 0.3 do 10ha. Robione zaraz za kombajnem duże paczki i zwożone ciągnikiem z lawetą na rogi pola. W ten sam dzień co koszone dane działki, wysiane nawozy pod rzepak i wymieszane gruberem. Na paru działkach deszcz poprzeszkadzał wiadomo siła wyższa.

Da się dogadać żeby zebrał szybko? 

Czyli rozumiem że jak minie 25godzin to już wody nie będzie i same chwasty. Wydawało mi się że jak dobrze utrzymane pole to i po kilku tygodniach czysto 

Opublikowano

Chyba większość w tym temacie to hodowcy, bo widzę wielkie dziwy. Zrozumcie, że jak ktoś ma tylko uprawy i z tego się utrzymuje to ile by nie stracił wody itp. to tak czy siak TRACI. Jeśli ktoś ma kilkaset ha to jest to jakaś różnica, tak jak wam by bydło czy świnie pare procent gorzej przyrastało to mając dużą ilość chyba jest różnica?

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

orientacyjnie wystarczy

orientacyjnie to tak sporo tej wody ucieknie .:ph34r:

Opublikowano
1 godzinę temu, KrowieBieszczady napisał:

Chyba większość w tym temacie to hodowcy, bo widzę wielkie dziwy. Zrozumcie, że jak ktoś ma tylko uprawy i z tego się utrzymuje to ile by nie stracił wody itp. to tak czy siak TRACI. Jeśli ktoś ma kilkaset ha to jest to jakaś różnica, tak jak wam by bydło czy świnie pare procent gorzej przyrastało to mając dużą ilość chyba jest różnica?

Tak jak dla was jest ważna każda godzina straty wilgoci tak samo dla hodowcy jest ważny zbiór dobrej słomy. Zbierając za kombajnem robi się gnój bele pleśnieją, a w najlepszym wypadku jeśli nie splesnieje to nie będzie chłonąc wilgoci. Drugie primo krowy dostaja slome do paszy, w takiej roi się od mykotoksyn. 

Opublikowano
53 minuty temu, pedro2 napisał:

Tak jak dla was jest ważna każda godzina straty wilgoci tak samo dla hodowcy jest ważny zbiór dobrej słomy. Zbierając za kombajnem robi się gnój bele pleśnieją, a w najlepszym wypadku jeśli nie splesnieje to nie będzie chłonąc wilgoci. Drugie primo krowy dostaja slome do paszy, w takiej roi się od mykotoksyn. 

Właśnie nie dla was, bo u nas skupiamy się na hodowli i nie posiadamy nawet zbóż, dlatego zgodzę się z tym co piszesz, ale staram się być obiektywny w tym temacie. Wszystkim nigdy nie dogodzisz, każdy chce jak najlepiej dla siebie, więc ogólnie tą rozpętaną burzę uważam za bezsensowną :) 

Opublikowano

A potem problem z jednoliściennymi w rapsie, albo korzeń słabo rozbudowany po matach słomy xD

18 godzin temu, KARGO napisał:

Czyli rozumiem że jak minie 25godzin to już wody nie będzie i same chwasty. Wydawało mi się że jak dobrze utrzymane pole to i po kilku tygodniach czysto 

O to samosiewy przykładowo zbóż to według ciebie nie chwast? 

Opublikowano

Dobry kombajn to prawie czyste pole z resztą po talerzuwce będziesz miał szybciej wschody zboża bo przykryjesz ziarno i wrzucisz na zewnątrz nasiona chwastów także i tak i tak chwasty będą 

Opublikowano
7 godzin temu, kr9292 napisał:

Konkretne dane widzę

Toż orientacyjnie chciałeś , a nie konkretnie 9_9 .

Opublikowano
tak speżedać i to tanio a my krowiarze ją od was obszarników kupimy 😆 ja miałem umowę z rsp na odbiór słomy z pola wciągu 5dni roboczych co wydaje się ok a prasowałem na drugi dzień ale to było pod koniec zbioru można był i zaraz za kombajnem
Opublikowano

Zgadza sie. Co do ceny to polowcy z 5 lat temu mieli u nas raj. Sporo hodowli sie rozbuchalo. Ale te czasy sie skonczyly. Swinie w 100% na rusztach u nas. Wieksze gospodarstwa z krowami tez. Sam w tym roku przerobilem krowy mimo uwieziowki na bezsciolowo i kilka innych gospodarstw co kupowalo slome po 1-2 tys bel. Kazdy zobwczyl podejrzal i teraz nawet obory po 20-30 krow na ruszta przerabiaja. Bylo juz kilku ze sloma po 50-60 zl z pola krzyczeli za 150 z pola. Jaka mieli mine ze nie kupuje bo mam na rusztach a dla jalowizny i opasow starczy mi swojej plus dokupionej gotowej teraz. Chyba ze po 15zl moge kupic. 

I tak jest z wiekszoscia u nas. Gotowych baldkek od marca do czerwca troche sciagnalem 150 po 25zl bo nikt tego nie kupywal. A po zniwach zaczynali od 90 zl je cenic.

Opublikowano

Ja sam prowadzę gospodarstwo więc w zniwa żniwuje. Kupującemu dzwonie że będę kosił i nastepnego dnia będzie zwijana. Jedynie jak żyto hybrydowe to dłużej musi poleżeć. W miarę czasu niech zabiera bo przecież też ma swoje żniwa. U mnie popyt duży to nikt balotom nie karze ddługo czekać, bo jeszcze inny klient się trafi i słomy nie będzie. W tym roku cena 50 zł za balot po walcówce dość mocno dociągnięty. Za zwijanie ja płacę. W zeszłym 40 i Ci sami klienci dzwonią więc chyba zadowoleni. Ogólnie w rejonie dużo kuku i buraków, a zboża bardzo niskie. Wylegacz nie potrzebny w tym roku ale kto wiedział.

Opublikowano

Jaki powiat? Jak nie daleko mnie to moze bym kupil tylko w belach.

20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Sam nie wiem co robić, przyorać bez sieczkarni 2 rok z rzędu czy szukać kupca z pokosu ze 12 ha bym miał, słoma duża nie hamowana chemicznie. Ile warta z pokosu?

Opublikowano
42 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Sam nie wiem co robić, przyorać bez sieczkarni 2 rok z rzędu czy szukać kupca z pokosu ze 12 ha bym miał, słoma duża nie hamowana chemicznie. Ile warta z pokosu?

Zrób kostki , zwieź pod dach . Chcesz to mogę dać nr tel do gościa który dał mi 2,5 zł za kostkę . Bierze ciężarowym z przyczepą najczęściej .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez avanttura
      Zna ktoś przyczynę owijania się słomy  szczególnie krótkiej pod pierwszy  walec w 654 , jak z tym sobie poradzić ?
      https://www.fotosik.pl/zdjecie/bd7fcee9495c4906
    • Przez wojtek93
      Witam,w tym roku po raz pierwszy będę sprzedawał wysłodki buraczane i kompletnie nie wiem o co z tym dokładnie chodzi (proszę się nie śmiać jestem nowy w tych tematach i szukam porady) Jak kształtują się ceny wysłodków? Wiem że cena w cukrowni to około 30zł ale jak to jest na wolnym rynku? I czy ktoś może wyjaśnić mi o co chodzi z tymi wysłodkami przeliczeniowymi? Jak to się przelicza? Może dla Was to podstawy ale jeszcze raz powiem że nigdy nie miałem z tym do czynienia a nie mam się kogo poradzić:/
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Kontynuacja: 

• Dodaj nową pozycję...
v