Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skutki połknięcia Ostrołęki. Raz że duża inwestycja, dwa że tamtym rolnikom trzeba było cenę wyrównać z naszą...

Teraz jakichś oszałamiajacych premii jak kiedyś- 50 gr do litra w listopadzie nie było. Zobaczymy co będzie w następnym roku

Opublikowano (edytowane)

A jak tam cena w Spomleku wychodzi? Może ktoś ma cennik z listopada? I jakie wrażenia z współpracy? Pytam bo powoli jednak przekonuję rodziców do zmiany mleczarni ostatnio byli u nas właśnie z Spomleku cenę za październik wyliczyli super ale ciekaw jestem aktualnej oraz jak płacili w poprzednich miesiącach bo nam wyliczali z cennika z październik. Z góry dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez Pablo16
Opublikowano

A mi gdybym był członkiem spółdzielni po odliczeniu udziałów wyszło by za październik 1,60 brutto po odliczeniu 0,05 gr na udziały a w polmleku za ten sam okres 1,25 brutto

Opublikowano

spomlek ok 20tys l białko 3,5 tluszcz 4,5 cena 1,80 brutto ryczałt

Dodaj kolego że to jest z premią, cały rok tak nie było...

Dają od tego roku ,od września ,,kukurydziana'' i ja trochę przeciągneli na pażdziernik i listopad,jak długo to potrwa tego nie wiem...

Uczą się od konkurencji ,bo w Rykach tak robią :) po to żeby pozyskać dostawców.Ale dobrze i kilka miesięcy...

Opublikowano

Sudowia Suwałki za wrzesień 3,1 białko 1,25 brutto pow.5000 l na rękę,pażdziernik podobne parametry 1,40,ale zaszaleli :rolleyes: ,zobaczymy jaka będzie reakcja producentów nawozów..... .

Opublikowano

Mlekpol tł 4.25 biał 3.15 przedział 5-10 tys L 1.60zł ryczałt ;) pięknie tylko przekroczenie kwoty mlecznej na 12 stycznia -_- wie ktoś jak przedstawia się sytuacja z kwotami w tym roku?? jakie są spekulacje?? Oglądałem na TVR wywiad z jakimś prezesem mówił o kwotach właśnie ale nic sensownego nie powiedział...

Opublikowano

ARR podaje, że w miesiącu wrześniu nastąpiła znacząca zmiana tendencji skupu mleka .Do podmiotów skupujących dostarczono o 2,3% więcej niż przed rokiem .

W miesiącach kwiecień -wrzesień do podmiotów skupujących dostarczono ok. 5,1 mld kg. W tym czasie ilość skupionego mleka ukształtował się na poziomie niższym o 0,20 %niż w tym samym okresie sezonu kwotowego 2012/2013 .

W sytuacji, gdy dynamika skupu mleka z ostatnich dwóch miesięcy utrzyma się na porównywalnym poziomie w następnych miesiącach ARR szacuje ,iż może nastąpić możliwość przekroczenia przez Polskę kwoty krajowej dostaw w roku kwotowym 2013 /2014 .

Taki zapis był w ostatnim numerze Tygodnik Poradnik rolniczy .

Natomiast np. w mojej mleczarni jest tendencja spadkowa w dostawach mleka ,także nie wiadomo co będzie ....Ale myślę ,że nie będzie przekroczenia ,ponieważ mimo to ,że cena mleka kusi by więcej produkować ,to jednak jakość ,a czasami nawet ilość paszy na to nie pozwala . Kukurydza w tym roku nie należała do udanych ,a pierwszy pokos trawa był koszony z opóźnieniem ,czyli w efekcie mamy pasze uboższe w energię i biało .

Opublikowano

No to mnie trochę uspokoiłaś Meg ;) bo do marca ma się wycielić 2 jałówki i 4 krowy i sam nie wiem co robić bo jak w styczniu ogłoszą że przekroczenie będzie znaczne i będą kary to kwoty mleczne z dnia na dzień pójdą o 300% w górę...

Opublikowano

Jest sms :D "W listopadzie cena mleka wzrasta o 0.30zł/litr" bodajże w sierpniu był taki sam sms tyle że o 8 gr i utrzymało się do tej pory więc to nie jest chyba podwyżka tylko na listopad ;) trzeba rozejrzeć się za dojnymi :P

Opublikowano (edytowane)

Jak tam z wymaganiami tam jest cisną mocno powtórki prób są ? Może trzeba będzie z nimi porozmawiać cena kosmos pozazdrościć

Edytowane przez mammut1
Błędy
Opublikowano (edytowane)

Przecież napisałem że identyczny sms był już "we wrześniu cena mleka wzrasta o 8 gr/litr" i utrzymało się to do tej pory... ale co tam niech jest nawet tylko na listopad oby nie w dół :P Ciekaw jestem jak Piątnica teraz płaci bo nikt nic nie pisze...

Kolego @mammut1 somatyczne do 400 tys bakterie do 100 tys aktualnie biorą co odbiór próby (październik-listopad) i wg mnie tak mogłoby zostać cały rok bo lepiej wychodzi a co za tym idzie jak wyniki dobre (ruscy zadowoleni) to i z ceną mogą poszaleć ;)

Edytowane przez pedro2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v