Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

prezes odchodzi na emeryture ? ciekawe czy kiedykolwiek dojdzie do polaczenia mlekpolu z mlekovita o ktorym bylo slychac nie tak dawno

Prędzej czy pozniej i tak to nastąpi, dlatego ze chociaz te mleczarnie w naszym kraju są duze to na arenie europejskiej jednak nic nie znaczą. I bedzie GrajewoVita :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

Heh ja się z wami nie będe kłucił ;) Ja sobię tą cenę sam wynegocjowałem. Przyjechał do nas z SM Ciechanów i zaoferował cenę 1.80 aż nie chciało nam się wieżyć że taka cenę i była kierowniczka z MLEKS i powiedzieliśmy jej ze taką cenę nam zaoferowali i powiedzieliśmy że chcemy odejść wraz z nami odchodzi 3 gospodarzy miesięcznie ok. 70tyś litrów i dała nam po 1.75 i była teraz podwyżka i wyszło po 1.81

Opublikowano

Skoro dostarczasz do mlekovity podpisałes umowe jesli podpisałeś umowe jesteś w czarenej ..... i mozesz sobie pofikać. Ta ilość nawet was wszystkich to za mało zeby sobie cene indiwidualnie negociować w Mlekovicie w innym przypadku co drugi rolnik chciaiłby podwyzke.

Opublikowano (edytowane)

odnośnie wypowiedzi MAZOWSZAK to jest prawda .Rodzinka oddaje do ciechanowa 8000 tyś litrów i dostali za listopad 1.75 brutto.U mnie byli we wrześniu to proponowali 1.68 za 16.000 tyś litrów a na chwile obecną 1.90 brutto i zastanawiam się czy nie skorzystac.

Edytowane przez jaro30
Opublikowano

@statek ooj chyba przesłodziłeś troche. W top agrar była lista mleczarni i mlekpolu w czołowce nie było. :rolleyes: Pisało tam ze mlekpol jest wiekszy niz mlekovita, a wczoraj czytałem w innej gazecie ze to jednak mlekovita jest zdecydowanie wieksza :blink: i mozg rozj*bany

Opublikowano

Mógłby ktoś powiedzieć jak cena w Spomleku Elbląg mile widziany cennik oraz jeśli ktoś zna ceny w OSMGiżycko oddział Szczytno. Może jakieś opinie na temat tej drugiej bo już drugi raz przymierzam się do zmiany mleczarni bo ludzie w Polmleku Lidzbark Warmiński są poprostu niepoważni. Pozdrawiam

Opublikowano

Mogli by z Piątnicą fuzje zrobić i ekspansję na zachód poczynić choć tam takie molochy że nas tylko wschód ratuje.myslę jednak że wtedy by i cenę dostawcy z obu mleczarni mieli wysoką bo dobrze by się uzupełniały mleczarnie z asortymentem choć piątnica kilka razy mniejsza od naszego edkowego folwarku B)

Musiałaby Piątnica źle stać finansowo, żeby do tego doszło (chyba że góra ma inne zdanie na ten temat). Mała bo mała ale chyba nie dokonali najgorszego wyboru jeśli chodzi o produkowany asortyment, bo mają serki wiejskie (grudkowe) na któych rynek wchodzi i mlekovita i mlekpol ostatnio ale chyba z marnym skutkiem, serki do smarowania z czego te prostokątne tańsze nie mają odpowiedników a te w kubkach są tańsze od konkurencji, śmietana chyba ceniona na rynku no i nie mają serów twardych, masła, mleka w proszku które mogą dać po tyłku. Mają mleko w butelkach ale nie wiem jak jest z jego udziałem w produkcji i "bezpieczeństwem" zysku z niego. Pod względem jakości chyba nie najgorsze bo to jednak przejęte po Milandii i nie śmierdzi jak butelkowana mlekovita (nie wiem czemu, osobiście mi nie podchodziło nigdy ono). No i przede wszystkim rozwijają się i testują nowe produkty, które można w firmowym sklepie znaleźć z czego przynajmniej kefir może być hitem. Reszta to znaki zapytania...

Wg mnie asortyment mlekpolu jest bardziej wrażliwy na polityczne embargo Rosji.

Opublikowano

U mnie w górach odbiera OSM Radomsko i dzisiaj dostałem fakture to brutto mi wyszło 1,35 bez własnego zbiornika przy ilości 2100 litrów tł.4,90 a bi.3,85

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v