Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OSM Lowicz szary koniec z cenami a niby chwala sie jaka to duza społdzielnia. narazie nic o podwyzszce czy jakiej premii swiatecznej cisza

Masz racje szału nie ma, ja dostaje nie całe 1,5 zł przy ponad 6 tys l ,białku 3,4 i tłuszczu 3,9 , przy tych cenach ktore dostajecie w innych nawet duzo mniejszych mleczarniach to łowicz płaci słabo ,a jeśli chodzi o premię to rzeczywiscie nic nie wiadomo narazie.

Opublikowano

Najjaśniejsi z Łowicza wystąpili w dzisiejszym Agrobiznesie .Nie pokazano jaką OSM reprezentują .stwarzając obłudne wrażenie, że to oni płacą najlepiej w tym kraju za surowiec.W końcówce pokazano mapę ze średnimi cenami za mleko w skupie za Listopad i nie poparto ,że w łódzkim - 1.40 zł/l to właśnie ich zasługa.Taką prawdę funduje nam publiczna telewizja.

• Like 1
Opublikowano

No właśnie Duzy1 ,skąd??

Ja mam info,że dziś rada nadzorcza podniosła o 5gr,ale nie wiem od kiedy cena obowiązuje(wiadomość od pracownika administracji także bardzo wiarygodna...)

Opublikowano

Słyszałem że te 40 gr. podwyżki w Mlekpolu to prawda. Ale w listopadzie dając 30 gr. -dali 15 bo 15 gr. poszło na udziały więc pewnie i teraz tak będzie.

Opublikowano

Wyczytałem w necie że wchodzi w życie nowelizacjia ustawy o organizacji rynku mleka która umożliwia zakładanie organizacji producentów.

Fragment z ustawy:

"2. Prezes Agencji uznaje:

1) organizację producentów, jeżeli:

a) jest ona utworzona przez co najmniej 20 członków,

B) wytwarza i wprowadza do obrotu rocznie nie mniej niż 2 miliony kilogramów mleka lub przetworów

mlecznych wyprodukowanych w ramach tej ilości mleka,"

A tu linki do artykułu o tym i ustawy:

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/komunikat.xsp?documentId=1B94A2030F9855F9C1257C140050DDEE

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20130001272

Czyli jak dobrze rozumiem wystarczy 20 członków i 2 mln litrów mleka i można zakładać organizację i negocjować ze spółdzielnia indywidualną cenę.

Opublikowano

mlekpol:

dziś przyszła faktura i 15 groszy premii naliczuli na udział... A co mi to dało skoro potrącili, a ja miałem do tej pory wykorzystany już limit a tych pieniędzy mi nie doliczyli do udziału? Więc gdzie poszło te moje 15 groszy? Czy ktoś też ma taką sytuację?

Opublikowano

Daniel mam podobne zdanie jak Ty, pisałem o tym w temacie "przyszłość produkcji mleka w Polsce" na 23s. U mnie we wsi pewnie uzbierała by się taka grupa bo większość oddaje do mlekovity i było by tych 20 dostawców ale jak to zrobić jak jeden na drugiego krzywo patrzy ?

Opublikowano

Największym problemem jest to ze grupa musi miec jedno konto. I wyplata nastepuje raz w miesiacu na udzialowcow przy każdego zgodzie. Bez zgody nie ma wyplaty z konta grupy. Przynajmniej ja rozumiem tak zasady istnienia grup.

Ciezko znaleźć 5 a co dopiero 20

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Cięzka sprawa z tymi grupami, ale myslę ze do wypracowania, :wacko: mysle ze pociągnie to za sobą zrzeszanie się w kupnie pasz nawozów itd, chcąc niechcąc trzeba bedzie to zrobic. Ale jednego nie rozumiem, skoro mamy sie zrzeszyć w min. 20 i staniemy się jedną grupą to nie bedziemy rozliczani indywidualnie, wiec jak bedzie z jakością mleka??? :blink:

Opublikowano (edytowane)

OSM Radomsko : 55 tysięcy litrów/msc, białko 3,5, tłuszcz 4,2, 1,81zł brutto - jak patrzę na ceny w innych mleczarniach (szczególnie na podlasiu) to tyłka nie urywa ale może będzie on mniej bolał po upadku z niższej wysokości...

Edytowane przez Marcel1609
Opublikowano

Ja też właśnie dostałem sms, że wzrasta o 10 gr MLEKPOL ;) Nie wiem ile w tym prawdy, ale kierowca mówił że w styczniu cennik z października wraca, więc nieźle by było :)

Gorzej z kwotą na dniach będzie przekroczenie, a w Echo Mlekpolu piszą że będzie większe przekroczenie niż w tamtym roku...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v