Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@wozak-DanielFarmer raczej prawdę pisze-ja mam koło 1,6 przy nie tak dużej ilości mleka więc On może mieć znacznie więcej...więc byłbym ostrożny w sądach :D

Opublikowano (edytowane)

kolega @DanielFarmer ma racje od września 8 gr poszło w górę u mnie wyjdzie ponad 1.6 zl przedział 5000 - 10000 L więc u niego wyjdzie na pewno 1.7 zl :D (ciekawe na jak długo eksport na razie podobno rośnie) zobaczymy jak faktura przyjdzie... więc nie rzucać się na niego z pazurami @wozak lubisz zamieszanie robić na Af :P

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

@kosacki cena robi wrażenie :) ja przy dostawie ok.25000L 1,65 brutto ale nie jestem pewien jeszcze nie widziałem faktury a co do kontroli to jednak napewno jest to męczące bo jak się ma ok,50krów i nie ma się pod oceną to ciężko jest upilnowac somatyki przy takiej ilości sztuk,a w tamtym roku to przez 7 miesięcy miałem kontrole na wiosne wyluzowali a teraz znowu się zaczyna :mellow:

Opublikowano

witam. Mam pytanie dotyczące mleczarni Ostrowia, obecnie Milkiland. Czy ktoś może tam odstawia, w jakiej są kondycji itp. Kuszą cenami i to bardzo tylko boję się jak to wygląda od środka. bardzo proszę o odp.

Opublikowano

Siemiatycze- 1,34 brutto białko 3,10, tłuszcz 4, 5500l mleka miesiecznie, oddaje do nich od pół roku i nie mam podpisanej umowy z umową 2 gr wiecej oceny też nie mam.

wcześniej oddawałem do bielmleku z bielska podlaskiego to przy tych samych paranetrach mam cene wiekszą o 25gr

Pozdrawiam :)

Opublikowano

U mnie w mlekpolu też od października biorą co odbiór próby ale żadnej wiadomości nie dostałem jak widać samowolka się zaczyna... Ale nie narzekam wręcz przeciwnie jestem zadowolony bo średnia somatycznych już spadła dużo a było już 350 ;)

Opublikowano

w Łowiczu też podwyżka 5 gr+ 1gr do kazdej jednostki (1%) białka, z tym że udziały zabierają nie 3 a 4%, podwyżka od września, tylko parametry pewnie wszystkim spadły :) co do wysokości ceny jeszcze napiszę bo czekam na fakturę

Gość Profil usunięty
Opublikowano

SM RYKI białko 3.65 tłuszcz 4.5 dostawa powyżej 8000 cena 1.75 zł dla ryczałtowca

Opublikowano (edytowane)

Nutricia krotoszyn bł. 3,50 tł. 3,90 dostawa powyżej 15 tyś. cena 1,50 brutto ryczłt gdyby nie było po sasiedzku mleczrni Łowicz to by nuitricia tak ceny nie podnosila. Coś mi sie wydaje ze w tym roku z limitem mleka beda nie zle berety

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v