Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na wstępie Wszystkiego Najlepszego z Nowym Rokiem 😆

Mam pytanie, załóżmy z Nowym Rokiem, 2 stycznia 2020 zakupiłem grunty. W związku z wyczerpaniem pomocy de minimis Notariusz był obowiązany pobrać ode mnie podatek pcc. Jak bywało w latach poprzednich, zazwyczaj nowa pula de minimis pojawia się na przełomie styczeń/luty. Czy zakup w Nowym Roku zaliczy się do nowej puli i będę mógł starać się o zwrot zapłaconego podatku? Czy pomoc będzie tylko do gruntów zakupionych po ogłoszeniu nowej puli? Oczywiście wszystkie przesłanki do otrzymania ww pomocy spełniam. Co z zakupem np. przed Nowym Rokiem, 2019?

Akurat Pani w moim US od de minimis jest na urlopie, a jej koleżanki nie potrafią odpowiedzieć nawet na przykładzie lat ubiegłych.

Opublikowano

Za 2019 na pewno byś zwrotu nie dostał.

Za ten rok uważam że powinni zwrócić bo pula powinna być od 1 stycznia. Niemniej wolałbym, jeśli jest możliwość, przesunąć odpis w czasie aż się wyjaśni.

Sam złożyłem podanie o ulgę w podatku rolnym za zakup ziemi w listopadzie. Teoretycznie ma zostać rozpatrzone pozytywnie w tym miesiącu jak już będzie limit.

Opublikowano

Właśnie czytałem Agrest Twoje wcześniejsze posty w tym temacie, że kupowałeś pod koniec ub. roku.

Możliwość przesunięcia może by i była, ale nie ma co zwlekać jak się trafia, jutro odpis, a wszystko łącznie z decyzją sprzedającego załatwiane od poniedziałku 😉

Ulgą w podatku rolnym mniej się martwię, bo ewentualnie zawsze jest w ratach. Najgorsze pcc, notariusz musi pobrać, bo na dzień dzisiejszy nie ma jeszcze informacji o nowej puli.

Opublikowano

Daj duży zadatek to sprzedający nie odmysli się i poczekaj z przepisem

Opublikowano

Dokładnie umowa przedwstępna z wypłatą nawet i 50%, potem akt. Koszt większy raptem o 100 maks 200 złotych.

Ile kupujesz i jakiej klasy?

Nie lekceważ ulgi w podatku bo ona może być więcej warta jak Pcc. 

@toooomaszewski

Właśnie sprawdziłem, rób odpis bez obaw, notariusz ma obowiązek zwolnić cię z pcc. 

Kwota już jest. I na 2 stycznia wykorzystana w prawie 73%

https://srpp.minrol.gov.pl/

Opublikowano

Jeśli naliczyli już zaległe klęskowe i dopłaty do materiału siewnego to może i na pół roku wystarczyć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Dokładnie umowa przedwstępna z wypłatą nawet i 50%, potem akt. Koszt większy raptem o 100 maks 200 złotych.

Ile kupujesz i jakiej klasy?

Nie lekceważ ulgi w podatku bo ona może być więcej warta jak Pcc. 

@toooomaszewski

Właśnie sprawdziłem, rób odpis bez obaw, notariusz ma obowiązek zwolnić cię z pcc. 

Kwota już jest. I na 2 stycznia wykorzystana w prawie 73%

https://srpp.minrol.gov.pl/

Dziś w południe sprawdzałem, i jeszcze nie widziałem aktualizacji na stronie minrol, to musiało wejść niedawno, jestem zaskoczony, i to bardzo😀

Umowa przedwstępna i zadatek był od razu w poniedziałek 👍

3 ha, klasa 3a.

Opublikowano

To jeszcze napisz po ile i region.

Ja byłem dziś z zapytaniem o 2,5ha, bo gość się ogłosił, ale na razie nie może się zdecydować.

Opublikowano

liczyłem że kredyt suszowy w tym roku wezmę, a tu raczej kicha. Beznadziejnie to jest zrobione. Na 3 ostatnie zakupy ziemi tylko raz sie załapałem na dofinansowanie.😒

Opublikowano

Czemu kicha?

Jak weźmiesz teraz lub w momencie jak jeszcze limit będzie, to nalicza Ci wysokość dofinansowania na cały okres kredytowania  i będziesz miał zapewnione środki.

Opublikowano (edytowane)

Pójdź jutro i zapytaj o to samo. Ja jeszcze dziś rano też byłem przygotowany na zapłatę pcc z własnej kieszeni.

Tak jak mówi Agrest, dopłata do kredytu będzie zabezpieczona na cały okres finansowania. Tak jak przy zakupie pola jest 5 lat ulgi z podatku, a kwota jest zabezpieczona w momencie uzyskania pozytywnej decyzji.

Edytowane przez toooomaszewski
Opublikowano
toooomaszewski napisał:

Lubelskie, po 36 za ha.

to tanio Radawczyk Niedrzwica Duża Lubelskie u nas cena 80 tyś za 1 ha a są tacy że więcej dadzą

Opublikowano
robercikj100 napisał:

@CASd za jaką klasę ? To już chyba blisko Lublina to i pewnie budownictwo rozwinięte ?

to jest ziemia orna klasa 3 za budowlaną to 15 tyś za ar trzeba zapłacić okolice Niedrzwica to deweloper 8 za ar dają

Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.01.2020 o 16:26, CASd napisał:

to tanio Radawczyk Niedrzwica Duża Lubelskie u nas cena 80 tyś za 1 ha a są tacy że więcej dadzą

Ja mam do granicy z mazowieckim 10km, a do Lublina 70, więc całkiem inne tereny. Ale wierzę Ci, bo mam tam rodzinę, takie ceny niestety macie.

Edytowane przez toooomaszewski
Opublikowano

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce do takich pytan, ale czy ktoś z tu obecnych wie coś na temat gospodarstwa braci Romanowskich z Bartoszyc? bo pojawiły sie ostatnio ogłoszenia o licytacji komorniczej kilkuset hektarów ziemi jednego z nich, jedni piszą że już nie działają razem i że walczą ze sobą o majątek, inni piszą że ktoś się dobrał do nich za przekręty finansowe jakich dokonywali. Ktoś coś wie na ten temat???

Opublikowano

Specjalnie dla @kali2107

i @sumek666

https://licytacje.komornik.pl/Notice/Details/495853

https://licytacje.komornik.pl/Notice/Details/495849

https://przegladarka-ekw.ms.gov.pl/eukw_prz/KsiegiWieczyste/wyszukiwanieKW?komunikaty=true&kontakt=true&okienkoSerwisowe=false

Każda bańka mydlana kiedyś pęka, Ale oni za pewne są tak ustawieni że utrata tych gruntów ( o ile komornikowi się to uda i romanowskich prawnicy go nie wykiwają) i tak im nie zakłóci spokojnego i dostatniego życia na 2 pokolenia w przód.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v