Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Kupione 2,91ha za 135 tys.

Kl. II 0,14ha, IIIb 0,03ha, reszta Iii a

Rzutem na taśmę udało się skorzystać ze zwolnienia pcc w ramach de minimis 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Gratuluję. Tyle samo za 1 ha sobie życzy sąsiad co ma w miedzy z moim 1,9 ha, też głównie III klasa. Jak się uda wyrwać kasę na RMG to wezmę, inaczej nie ma sensu ekonomicznego - za mały gracz jestem. Obyśmy kiedyś nie żałowali pakowania pieniędzy, czasu i zdrowia w tę branżę...

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano

he, II klasa, u mnie tyle iiia jest w całej gminie co Agrest kupił...handel w zasadzie nie istnieje, brak ofert sprzedaży ale i do kupna nikt się nie rwie. jak już cos jest to działka na partyzantke albo poligon.

Opublikowano

Tu było ogłoszone od wiosny ale w całości z budynkami . Chętnych brak, ja powiedziałem że interesuje mnie działka przy moim. No i tydzień temu zadzwonił że może sprzedać część. Drogo ale ładny kawałek stanowiący całość z tym co kilka lat temu od jego siostry kupiłem. 

Opublikowano

Ty nie wiesz co znaczy drogo,tym bardziej na połączenie pól

Opublikowano
49 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Gratuluję. Tyle samo za 1 ha sobie życzy sąsiad co ma w miedzy z moim 1,9 ha, też głównie III klasa. Jak się uda wyrwać kasę na RMG to wezmę, inaczej nie ma sensu ekonomicznego - za mały gracz jestem. Obyśmy kiedyś nie żałowali pakowania pieniędzy, czasu i zdrowia w tę branżę...

co to jest rmg ? 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, warchest napisał:

co to jest rmg ? 

Tak jak przedmówca napisał, Restrukturyzacja Małych Gospodarstw. W skrócie, 60 tys. premii dla gospodarstw o określonej wartości SO (wielkość ekonomiczna gospodarstwa) płatna w dwóch ratach 80 i 20 % po spełnieniu szeregu warunków i zobowiązań. Wstępnie łapię się na ten program i na szczęście jest mniej chętnych niż pieniędzy, dlatego dostaje każdy kto spełni minimalne warunki. Jest temat o tym na AF.

Z chęcią bym wolał dostać cenę za płody taką jak w 2012 niż jakiekolwiek inne pieniądze za "biedę" od państwa...

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

gratulacje :)

tyle bym nie dał

kupiłem 3,77ha za 129700 pln

kl IIIb 0,82ha, IVa 2,56ha, IVb 0,39ha

Opublikowano

W sąsiedniej wichurze jest do sprzedania działka o powierzchni 1,14 ha za 50 tysięcy klasa IV,V,VI gdzie 1 ha ziemi chodzi około 25-35 tysi. 

Opublikowano
18 godzin temu, Agrest napisał:

A w wlkp za 4 klasę wołają po 70 tysięcy...  Pozazdrościć i klasy ziemi, i ceny, w moim gospodarstwie to byłby najlepszy kawałek. :P Ziemia pod zboże czy pod coś bardziej opłacalnego? :D  

Opublikowano

Są porzeczki na działce i część na pewno jeszcze pozostanie, a część to temat do gruntownej analizy zimą

Opublikowano
Dnia 5.11.2019 o 15:52, Agrest napisał:

pcc przy takiej kwocie za ha to jest nic 

Opublikowano

Tak? To prześlij mi na konto te 2700.  Dla mnie to 1,5miesiąca wydatków na życie rodziny

Opublikowano
7 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Zawsze się tacy znajdą. Kiedy pole w moich stronach chodziło po 15-20 tys. sąsiad chciał ode mnie... 35 tys. za jeden marny hektar. Jaki oburzony był że nie kupiłem... 😆😁😄.

no są takie chujki co obcemu sprzeda normalnie a po sąsiedzku to chciałby z ciebie zedrzeć skóre żebyś się przypadkiem nie wzbogacił za dużo

Opublikowano

bez przesady, płacąc 45 tyś za ha to te 1 tyś nie robi różnicy. Stać na pole to stać na podatek, tak samo jak niektórzy mają duże ciągniki ale nimi nie robią bo dużo palą  :) 

Dużo u Ciebie jest ziemi 2 klasy ?

Opublikowano

Raczej nie. W podatku to widać różnicę.

Ogólnie mam zastrzeżenia do klasyfikacji bo na III zapuszczę pług i żółty piach wyoruję.

Opublikowano

Między IVb a IIIb i IVa widzę różnicę. U nas zawsze mieliśmy najlepszą IVb, a jak parę lat temu kupiłem strasznie zaniedbaną IIIb i IVa, to szczególnie w suszę różnicę widać. Kukurydza po prostu się tam suszy nie boi, a też ziemia się tak nie pyliła wiosną jak u nas na tych piachach.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v