Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Dlatego ważne jak się pisze, bo można kupić za 120 lub po 120.

Napisałeś za więc się bardzo zdziwiłem.

I kupił ktoś?

No dobrze :)

zwrócę uwagę. Nie. Bo to nie było wystawione tylko przypadkiem się dowiedziałem że może będzie na sprzedaż. 

Opublikowano

To użytkujesz do końca umowy dzierżawy lub za porozumieniem stron zerwanie umowy.

Opublikowano

Jeżeli nie masz zapisane wyraźnie w umowie to nie. Za to masz prawo dzierżawić do końca jak właściciel zemrze a spadkobiercy chcieliby sprzedać lub dać komuś innemu w dzierżawę. Wtedy Twoje na wierzchu. 

Opublikowano

A ja mam taka sytuację z jedną działką- dzierżawiłem od jednego gościa na podstawie umowy bezterminowej (potwierdzonej przez gminę) przez 8lat. W tym roku (na wiosnę) dowiedziałem się, że przepisał on tą działkę na córkę bo przeszedł na emeryturę. Ja działkę dalej dzierżawię, ale teraz doszły mnie słuchy, że jego córka chce sprzedać tą ziemię.

Mam jakieś prawo pierwokupu?

Opublikowano

Nie. Masz prawo dzierżawić do końca umowy z emerytem. 

Ona nawet jak sprzeda to musi powiadomić nowego nabywcę o dzierżawie. 

Poza tym dwa posty wyżej o tym pisałem!!!!!!!!!!!

• Like 1
Gość łorawiok
Opublikowano

Ale ma umowę na czas nieokreślony . Taką łatwiej wypowiedzieć , nawet bez zgody sołtysa 147 . 

Opublikowano

Właśnie chodzi mi o to, że ta umowa dzierżawy jest na czas nieokreślony

10 minut temu, łorawiok napisał:

Ale ma umowę na czas nieokreślony . Taką łatwiej wypowiedzieć , nawet bez zgody sołtysa 147 . 

Czyli może mi ją nowa właścicielka wypowiedzieć w każdym momencie bez żadnych warunków?

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Obowiązuje ją 12 miesięczny termin wypowiedzenia , chyba że nie wywiązujesz się z obowiązków np . nie płacisz czynszu , to wypowiedzieć ci może umowę ze skutkiem natychmiastowym . Taka umowa jest niżej w hierarchii niż na czas określony .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Ja mam w umowach zawsze warunki wypowiedzenia dzierżawy: 3 miesiace w przypadku nie uregulowania czynszu oraz 12 miesięcy za porozumieniem stron. 

Trzeba to zapisać jako "dupochron"

Edytowane przez sumek666
Pominąłem wyraz "wypowiedzenia"
  • Like 1
Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Sołtys 147 , jeśli nie zrobił dupochronu , to reguluje to kodeks  taki jak pisałem wcześniej . Sołtys 48 , jeśli właściciel chce sprzedać te grunty w czasie trwania dzierżawy to masz prawo pierwokupu .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Prawo pierwokupu to chyba jest po cenie wywoławczej? Wystawi Ci dużą cene, nie zgodzisz sie i juz idzie działka na "wolny rynek". Kiedyś kupująć z ANR tak było.

Opublikowano

Tylko co z pierwokupu jak cena z d*py wzięta.

Jedynie jeśli umowa dzierżawy jeszcze na kilka lat to może lekko szantażować właściciela i parę tysięcy ubić.

Opublikowano

Chodzi mi bardziej o to, że właściciel od którego dzierżawiłem działkę na podstawie umowy na czas nieokreślony przekazł tą działkę córce, a nie zerwał umowy ze mną. Teraz córka jeżeli będzie chciała (?) sprzedać działkę to czy nie mógłbym z tego powodu wysuwać jakichś roszczeń.

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Córka przejęła zobowiązania , i ma teraz takie same prawa jak ojciec . Tobie niestety nic do tego . Może już sprzedawać , a nowy właściciel wypowie ci umowę z zachowaniem terminu ( 12 miesięcy ) , albo pozwoli ci dalej gospodarzyć .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Czyli umowa dalej obowiązuje, czas wypowiedzenia 12 mscy - w umowie nie było to określone. 

A więc zbędne jest podpisywanie nowej umowy z córką - jeżeli nie sprzeda. Ciekawe czy gmina się nie przyczepi, czy w ogóle się zorientują - biorę na tą działkę zwrot akcyzy za ON.

Opublikowano
2 godziny temu, sumek666 napisał:

Jeżeli nie masz zapisane wyraźnie w umowie to nie. Za to masz prawo dzierżawić do końca jak właściciel zemrze a spadkobiercy chcieliby sprzedać lub dać komuś innemu w dzierżawę. Wtedy Twoje na wierzchu. 

Albo wszyscy notariusze są u mnie przewrażliwieni albo gadasz głupoty, trzy lata temu kupowałem pole gdzie zostało 2 lata dzierżawy i notariusz normalnie wysyłał pismo do dzierzawcy z prawem pierwokupu mimo iż w umowie nie było ani słowa, oczywiście cenę w akcie tak zawyzylem że musiał być głupcem żeby to kupić, ale mimo wszystko pismo dostał, bodajże 14 dni od doręczenia miał na ustosunkowanie się czy kupuje, oczywiście dzierzawil do końca trwania umowy

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, soltys147 napisał:

Czyli umowa dalej obowiązuje, czas wypowiedzenia 12 mscy - w umowie nie było to określone. 

A więc zbędne jest podpisywanie nowej umowy z córką - jeżeli nie sprzeda. Ciekawe czy gmina się nie przyczepi, czy w ogóle się zorientują - biorę na tą działkę zwrot akcyzy za ON.

Płacisz podatek i nadal go będziesz płacił .Nawet gdyby córka sprzedała , dalej  będziesz dzierżawcą więc nie mają się w gminie czego przyczepiać .

8 minut temu, sumek666 napisał:

To nie wiem. Ja mam umowy konsultowane z notariuszem i twardzieli, prawo pierwokupu jest wtedy jak jest to zapisane. Dalej tematu nie drazylem. 

Obligatoryjnie prawo pierwokupu jest  tylko w przypadku umowy na czas określony . Gdy  jest  na nieokreślony , to decydują indywidualne zapisy w umowie . 

Edytowane przez łorawiok
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v