Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Dodzierzawiając ziemię po np 1000zl/ha , nie rozwijasz się lecz kurczysz. 

Trzeba się więc z tego faktu jedynie cieszyć.

Jak by nie liczyć w obecnych warunkach jedynym zyskiem są doplaty , lub ewentualne 100 zl nadwyzki  na flaszkę i słoik sledzie , jak sprzedasz slomę.

Edytowane przez xemit
Opublikowano

Tyle że działki budowlane kupują Ci co zarabiajaą 5 tys zl i Ci co 5 mln zł.

Ważne ze nikt nie kupuje ich po to by zarabiały na siebie, a były tym gdzie można zarobionych pieniedzy się pozbyc.

Z gruntem rolnym jest zupęłnie odwrotnie, bynajmniej powinno być.

Ale Ja miałem na myśli działki pod budowę a nie na zarobek, trzeba było pobudować dom siostrze to i działka była potrzebna..

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

O tym samym pisałem. Budujesz bo posiadasz środki i chcesz lepiej mieszkac , lub nie masz gdzie mieszkać , dewelopera paśc nie będziesz , więc bierzesz kredyt i dzida.

A zapytam jeszcze - to siostrzyczka nie ma rąk , ma dwie lewe , czy coś rownie tragicznego się stało , że sama nie budowala tylko jesj budowano.

Edytowane przez xemit
Opublikowano

Kurde więc jak na dzierżawie wychądzą rolnicy u mnie, jeśli dzierżawią np po 20 ha oddają włąścicielowi dopłate a na dodatek w tym roku padły propozycje dopłąty z ich strony pieniędzy więc zer opłacalności sam myślałem oddać im swoje pole (16 ha ale serce nie pozwala i jakoś trzeba żeźbić dalej )

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Najciejkawsze  jest to ze dzierzawcy są przewaznie lepszymi rolnikami od wydzierzawiających , stosują lepsza agrotechnikę i wyższe naklady na produkcję.  Podobnie jest z kupujacymi-lepszy kupuje gorszego.

Wiec jak u licha liczyc na lepsze ceny, skoro z produkcji wypadają slabsi , a zmiana uzytkownika przynosi coraz większą podaż. towaru , który i tak ledwo sie sprzedaje.

Czyli dmuchanie bańki trwa w najlepsze.

Edytowane przez xemit
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)
Az pierdo.nie

Dam prosty przyklad , powiedzmy świnie

Sąsiad miał sobie świnie. Z ich tuczu utrzymywal siebie , swoją rodzinę a i grosza corocznie odkladał w skarpetę.

Wacek z naprzeciwka miał owce , które kipsko płaciły.

Pomyślał wybije owce , zalozę hodowlę swin.

Niestety zapomniał ze sąsiad żył z tych świń dlatego dobrze , że produkował tyle ile potrzebował rynek .

Dodatkowe świnie Wacka zburzyly delikatną równowage i obaj z sąsiadem zeszli na dziady.

Jedynym zwycięzca był Stefan , ktory również trzymał owce , tyle że teraz sprzedawal je wyraznie lepiej gdyz nie miał konkurencji w postaci Wacka.

Edytowane przez xemit
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Wypada tylko pogratulować , tak dzielnych obywateli.

A ze swojej strony mogę podesłać oferte 

POSIADAMY WOLNE MIEJSCA 

Z LEKKIM LUB UMIARKOWANYM STOPNIEM NIEPEŁNOSPRAWNOŚCI INTELEKTUALNEJ

W OŚRODKU STAŁEGO POBYTU

jak zaczną płacic 5 tys , podeślę oferte dotyczącą stanu ciezkiego .

Edytowane przez xemit
Opublikowano

W moim rejonie jest przetwórca (rolnik,firma grupa producencka i nie wiem co jeszcze ) jak rok temu potrzebował dzierżaw ( chyba żeby pokazać rozwój grupy ) to dawał 3 tysiące dzierżawy z ha.Umowy na 10 lat i niech normalny rolnik to przebije i się rozwija.Robi dwa plony rocznie groszek i fasolkę lub groszek i brokuł i niech ktoś mi powie dlaczego są nadwyżki żywności, unia daje mu miliony na rozwój a on nas niszczy za kasę z Brukseli.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Pewno pod jabłonie z przeznaczeniem na soki

ZF9641 , mam nadzieje że wydzierzawiłes wszystko co posiadałes i leżysz do góry jajami.

Edytowane przez xemit
Opublikowano

O tym samym pisałem. Budujesz bo posiadasz środki i chcesz lepiej mieszkac , lub nie masz gdzie mieszkać , dewelopera paśc nie będziesz , więc bierzesz kredyt i dzida.

A zapytam jeszcze - to siostrzyczka nie ma rąk , ma dwie lewe , czy coś rownie tragicznego się stało , że sama nie budowala tylko jesj budowano.

Ja otrzymałem 40 ha , siostra dom - więc uważam że układ OK.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

O.k. 

Choć flaszka ojcu się nalezy.

Jak byś miał takich sióstr ze 6 , cienko bys pierdział.

Zapytam, gra ktoś w WOT-a , bo szukam kompana.

Edytowane przez xemit
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Mieszkania......a kto powiedział ze w tym mieszkać nie można .

post-2074-0-92822400-1415993522.jpg

Edytowane przez xemit
Opublikowano

Ja nie wydzierżawiłem ale chętnych było tyle że na listę się wpisywali i dziedzic wybierał największe kawałki.Lata będą mijały to wszystkie te działki kupi a na koniec pójdzie to w obce ręce :ph34r:

Opublikowano

Trzeba być bardzo nierozsądnym żeby brać kredyty grubo ponad stan.... Takie gadanie nie raz już słyszałem ...

Jak żyje to u nas i w okolicy nikogo jeszcze nie zlicytowali i nic o tym nie słyszałem..

Traz koleś pobudował sobie obore na 100 krów + silosy i utwardzenie = 1  milion ,tak twierdzi ...

Może bedzie ten pierwszy, czego mu nie życze.

Milion to chyba kredyt + wkład własny Bo by bardzo tanio pobudowal !

Opublikowano

Ja nie wydzierżawiłem ale chętnych było tyle że na listę się wpisywali i dziedzic wybierał największe kawałki.Lata będą mijały to wszystkie te działki kupi a na koniec pójdzie to w obce ręce :ph34r:

No to dałeś ciała po całości.  A skąd pewność że kupi? Jak właściciel nie zechce sprzedać to nie kupi. 

Opublikowano

Kto wróci do gospodarzenia po 10 latach przerwy,przestój ciągników i maszyn albo kosztuje albo sprzęt marnieje.Ja jestem rolnikiem i się rozwijam a nie zwijam to po pierwsze , a po drugie nikt z postronnych nie widział tych umów , a plotki są różne.Ważniejsze jest to ,że konkurowanie z takim wysokodotowanym rolnikiem jest niemożliwe .

Opublikowano

Ale burze wywołałem.

Moim zdaniem ziemia nie stanieje. Będzie w podobnych cenach jak we Francji czy u Niemca.

20 lat temu jak ktoś mi powiedział że ciągnik kosztuje tyle co kilka dobrych nowych mercedesów to się w głowę stukałem. A teraz takie same kupuję.

Czas idzie coraz szybciej do przodu i trzeba nadążać bo kto stanie ten się cofa i wypada z gry.

Opublikowano

Kto wróci do gospodarzenia po 10 latach przerwy,przestój ciągników i maszyn albo kosztuje albo sprzęt marnieje.Ja jestem rolnikiem i się rozwijam a nie zwijam to po pierwsze , a po drugie nikt z postronnych nie widział tych umów , a plotki są różne.Ważniejsze jest to ,że konkurowanie z takim wysokodotowanym rolnikiem jest niemożliwe .

Skoro konkurowanie jest niemożliwe to po co przedłużać agonię 10 letnim gospodarzeniem? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v