RolnikMateusz

Motyl czy lej?

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Filipo    15

duzo muwicie tu o rozsiewaczu kłos nigdy o nim nie słyszałem czy moze ktos zamiescic jego zdjecia?????

macin87    71

Słyszałem, że kłos od motyla różni się tylko tym że tarcza obraca się w przeciwna stronę

Filipo    15

ja chciałem kupic teraz leja ale sąsiad ma leja i muwi ze on mu sieje na jdeną strone tzn. bardziej na prawo jak na lewo

czy to prawda????

Wiadomość z agroFakt.pl

Belarusik    2

U mnie sasiad wapno siał lejem to mu sie ciągle zapychało i jeden siedział na rozsiewaczu i przepychał kijem a drugi jechał ciągnikiem

Wyznaje jedna zasade taką że nie ma zasad

zetorek12    0

polecam lejka w twoim wypadku jest to bardziej korzystne rozwiązanie ponieważ:

- lejek jest bardo lekki jeśli masz niską szopę to w dwóch go spokojnie wniesiecie

- jest porostu tańszy i ma stosunkowo małe zapotrzebowanie mocy

ŻyJ SzybKo, Umrzyj Młodo..Zostaw Atrakcyjne Zwłoki :P

Dodi    457

Motyl trochę jest droższy od Lejka ale Motyl lepiej rozrzuca

Dawid777    0

A czy motyl się zapycha? Lepiej kupic kłosa czy zachodni używany? Kłos za 2400zł a zachodni za 1000zł sieje nawozy pół na pół z wapnem. Ile kłos rozrzuca metrów pół na pół nawozu i wapna? :blink:

“Sukces, to robienie tego, co chcesz robić, kiedy chcesz, gdzie chcesz, z kim chcesz, tak długo, jak tylko chcesz.” Anthony Robbins
Sprzedam: rozsiewacz rauch zs(a) komet, rozsiewacz kuhn zsa 450 hydr, rozrzutnik czarna białostocka, przyczepę 3.5t niską wywrotkę zarejestrowaną, agregat ścierniskowy kongskilde vibro-flex 9 łap, Prasę z224/1, alufelgi 18" BMW m3 styling 72

david85    3

kup sobie amazone jakiś mały używany sprowadzony z zachodu oni produkują je chyba już od 50 lat tam jest wszystko dopracowane a i stal lepsza nie jak w polskim rdza po roku a jedno tarczówka nigdy nie wysieje tak dobrze jak dwie tarcze jak jeszcze miałem leja próbowałem wysiać wapno ale się ciągle zapychał amazone 400 używany gdzieś 1500-2000 kupisz w dobrym stanie

Dodi    457

Ja jak myślałem o zmianie siewnika nawozowego to w grę wchodzi jeszcze jakiś dwu tarczowy siewnik AMAZONE ale plany się zmieniły i kupiłem inny sprzęt

Dawid777    0

Ale jak bedzie z nawozem pół na pół z wapnem nie zapcha się?

I co myślicie o kłosie dwutarczowym?

“Sukces, to robienie tego, co chcesz robić, kiedy chcesz, gdzie chcesz, z kim chcesz, tak długo, jak tylko chcesz.” Anthony Robbins
Sprzedam: rozsiewacz rauch zs(a) komet, rozsiewacz kuhn zsa 450 hydr, rozrzutnik czarna białostocka, przyczepę 3.5t niską wywrotkę zarejestrowaną, agregat ścierniskowy kongskilde vibro-flex 9 łap, Prasę z224/1, alufelgi 18" BMW m3 styling 72

Gość wolf19   
Gość wolf19

Pytasz sie "Którego wybrać?" to ja Ci odpowiadam, że ten nowy, bo nowe to nowe wiadomo, że dłuzej pochodzi, chociaz używanym w dobrym stanie tez bym nie pogardził.. ;)

matiosiny    0

Ale czy jak ma wszystko nowe z wierzchu to czy może byc zrąbany z wierzchu? Ile np. moze wychodzic taki pas skoro jest nowy i takie łożyska? Czy lepiej kupic nowego z gwarancją? ;) A może jakąś używke zachodnią?

Dawid777    0

Motyl sieje na jedną strone co zrobic? ;)

Pawel330    1

Motylem to i mokre wapno nie granulowane rozsiejesz ponieważ taśma to pcha a w lejku trzeba jeździć we 2 jeden na ciągniku a drugi w lejku siedzi i pogrzebaczem przetyka

Ursus c-330 na 10 ha wystarcza ale przydało by sie jakieś c-360 3p

michal1993    453

Ja bym wybrał motyla, ponieważ można rozsiewać nawozy pyliste, mam kosa to wiem coś tym, a jak by miał być tylko do granulowanych to lej wystarczy

Moje sprzęty:
- Władimirec T 25 A2
- MTZ 82
Jeżeli pomogłem kliknij na zieloną strzałkę w rogu mojego postu.

WitekW    0

Do pylistych napewno lepszy motyl. Ale jak siałem wapno które było wilgotne to nawet w motylu się zawieszało.

demotywatory o rolnictwie www.dyndole.pl

Sylwekx25    4812

Nie wiedziałem gdzie napisać to napiszę tu. Orientuję się ktoś może czy dostałbym gdzieś kosz do motyla ? najlepiej nowy.

stasiok    0

Witam,

Może coś podpowiecie gdyż jestem amatorem z małym siedliskiem po dziadkach. Mam C360 i chciałbym kupić rosiewacz nawozu do 1000. Poczytałem trochę postów i widzę że lejki jednotarczowe nie są zbyt dobrymi urządzeniami ale jak dla mnie wystarczy. W moich okolicach są dostępne lejki grasspolu, promaru. Oglądałem je dzisiaj i wiekszych róznic chyba nie ma, oba mają 4 łopaki. Na alegro znalzazłem podobny z 6 łopataki. Czy ktoś z was ma jakieś porównanie?

Maj jeszcze jedną sprawę jakiej długości wałek powinienem dobrać do takiego zestawu C360 + rozsiewacz lejek. A i jeszcze jedna sprawa wielkość lejka. Dla moich potrzeb jest wystarczajacy aby wsypać jednoroazowo np. 250 kg saletrzaku. Czy w taki lejek 300l to wejdzie czy brać coś wiekszego 350l, 400l. Tylko czy nie będzie problemu z kabiną.

Dzięki za info.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez padelec
      Chcę kupić rozsiewacz nowy polski Promar 600 l i zastaniawiam się czy będzie on chodził i sypał nawóz równo? Wiadomo cena jest dość niska i trochę odstrasza, jednakże dealer ma tylko takie i miałbym go w cenie innego sprzętu. Jak myślicie brać go? :wacko:
    • Przez dariusz86
      Cześć,
      Po ponad roku udało się w końcu upolować i co najważniejsze zakupić rozsiewacz do nawozów. W międzyczasie oczywiście było kilka egzemplarzy ładnych które chciałem wziął ale niestety inne osoby były pierwsze. Ale tym razem się udało. Zakupiłem rozsiewacz Amazone ZA-M Compact 1000. Jeszcze go co prawda nie odebrałem bo transport mam ugadany na przyszłą niedzielę ale zaliczka dana więc można powiedzieć że kupiony. Mam do Was pytanie dotyczące tego rozsiewacza. Czy orientuje ktoś z Was, w jaki sposób mogę dowiedzieć się, jaką szerokość roboczą mają talerze w tym rozsiewaczu? Czytałem że występują tarcze OS, OM ... tylko że na tych tarczach które gdzieś tam przeglądam w sieci, są te oznaczenia. Na tych które są w rozsiewaczu który kupiłem, nie ma tych oznaczeń. Przy tych łopatkach są jedynie skale, z tego co pamiętam to jedna ma od 80 do 110. Tarcze są w kolorze takim mocno pomarańczowym. Czy istnieje jakiś sposób aby sprawdzić, jaką one mają szerokość roboczą? Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez quxfrix
      Witam wszystkich
      Mam zamiar kupić nowy rozsiewacz do nawozu w cenie do 1200zł tylko nie wiem bardzo jaki byłby odpowiedni dla mnie.Myślałem nad tymi:
      1.Pierwszy rozsiewacz
      2. Rozsiewacz 400 litrów z metalową tarczą
      3.Rozsiewacz nowość
      4.Ocynkowany i jeszcze jeden używany:Rozsiewacz Amazonka Nie wiem który byłby najlepsz, więc prosze o pomoc użytkowników tych rozsiewaczy lub innych osób znających się na rozsiewaczach.Za wszelką pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam

• Przez karol
      Niedawno kupiłem rozsiewacz BOGBALLE L2 może ktoś z Was ma podobny?? co sądzicie o tych rozsiewaczach?? Kolega ma podobny tylko, że starszy jest z niego zadowolony dlatego też kupiłem a Wy co o nich sądzicie??
    • Przez rolnikgospodarny95
      Witam jest mi potrzebny siłownik do siewu granicznego Limiter do rozsiewacza akpil
      długość: 28cm na rozciągniętym
      Skok 8cm 
      Musi być dwusekcyjny
      nie moge go dostać nigdzie czy ktos ma jakies propozycje gdzie szukać ?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj