Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wypoziomowany do gleby jest, ramiona na tą samą długość, śrubę ograniczającą właśnie założyłem, mam wrażenie ze nie jestem w stanie ustawić pierwszej skiby żeby brała tyle co reszta, po prostu bierze mniej, a napór płozy ciężko jest mi ułożyć tak żeby płozy szły do centrum ciągnika a nie na boki, bo rozumiem se płozy w kierunku jazdy do centrum ciągnika to będzie lżej wszystko szło, dokładam profil aluminiowy do płozy żeby sprawdzić jak idzie i mino max rozkręcenia schodzi w stronę opony.

3 skiby obrotowe i 100km to powinien iść o wiele lepiej, kombinuje i zobaczę do wyjdzie, wieżyczka równo z wałkiem mam

Opublikowano

Jesli w zakresie regulacji pługa nie da się poprawnie ustawić szerokości pierwszej skiby, to znaczy, że masz za mały rozstaw kół tylnych do tego pługa, to jedyne, co mogę wywnioskować z twoich objawów.  Jak skręcisz regulację na maksa, to nadal masz za wąską piewszą skibę ?

Opublikowano (edytowane)

Pierwsza skiba powinna brać tyle co odległość  pomiędzy np czubek drugiej skiby do płozy pierwszej, to w takim razie za mało, rozmiar opon, skiby i odległość pomiędzy oponami mogę podesłać, może i masz racje

Zmienię chyba rozstaw kół bo nic innego nie wymyślę i zobaczę jak pójdzie 

Edytowane przez kender25
Opublikowano
Dnia 14.12.2007 o 17:35, fenomen1990 napisał:

to jak nie miałeś kółka to hydraulicznie regulowałeś ten pług, to musisz mieć dobry traktor ze tak bez kółka

Wiecie może jak ustawić pług brening żeby więcej brał to na średnie rzymskiej już go przesunąłem a  i tak praca robocza to 24 cm a powinny być 30 cm może któraś z tych 3 śrub blokuje żeby go bardziej przesunąć co myślicie 

B8AEC6A3-04B4-4C88-91B6-5BB15BE7305A.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Ta śruba ze zdjęcia nie reguluje szerokości orki, tylko linię ciągu. Żeby zwiększyć napór płóz i delikatnie zmienić kąt pracy, czyli poszerzyć orkę, powinieneś te śrubę wykręcić, tak, aby ramię poszło w stronę tej sprężyny na końcu

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
kender25 napisał:

Luz na bocznych odciągach spory, pływające ustawienie, łącznik górny na fasolce ale rozkręcony mocno bo zbyt głęboko przód szedł 

Jak zakładasz łącznik do otworu fasolkowego to głębokość orki przednich skib regulujesz podnośnikiem ciągnika a tył ustawiasz na kole podporowym, najlepiej jak podnośnik ma opcję regulacji pozycyjnej. Jak rozkręciłeś łącznik tak że pług się na nim oparł to tak jakbyś zapiął go na zwykły otwór. Pozbyłeś się w ten sposób najważniejszej zalety orki w otworze fasolkowym czyli dodatkowego docisku kół tylnych ciągnika.

Opublikowano
4 godziny temu, mani51 napisał:

Jak zakładasz łącznik do otworu fasolkowego to głębokość orki przednich skib regulujesz podnośnikiem ciągnika a tył ustawiasz na kole podporowym, najlepiej jak podnośnik ma opcję regulacji pozycyjnej. Jak rozkręciłeś łącznik tak że pług się na nim oparł to tak jakbyś zapiął go na zwykły otwór. Pozbyłeś się w ten sposób najważniejszej zalety orki w otworze fasolkowym czyli dodatkowego docisku kół tylnych ciągnika.

Ciągnik to ursus 1014, dźwignia przy podnośniku ustawiona całkowicie na dół, to chyba pozycyjna o ile się nie mylę, ale jak nie rozkręce łącznika to przód wejdzie na ponad 30cm, to ciągnik bez ehr wiec nie ustalę sobie głębokości tak prosto 

Opublikowano

A jak wyregulować Kvernelanda EG100 bo ściąga ciągnik w stronę orki? Pierwsza skiba jest regulowana supportem, jest jeszcze możliwość ustawienia kąta korpusów na vario (nie szerokości). Regulacja tego ostatniego przynosi jakiś efekt, ale kosztem docisku płóz bo na oko widać, że korpusy idą pod kątem i płozy się szybko zużywają wiec coś jest jeszcze nie tak. 

Opublikowano
32 minuty temu, mani51 napisał:

Chyba mylisz pozycyjną z pływającą. Ty robisz na pływającej więc szkoda zapinać na fasolkę.

28 minut temu, jahooo napisał:

Też mi się wydaje , że pracuje na pływającej, ważne jest jeszcze położenie dzwigni wyboru regulacji

Bardzo możliwe, nie ukrywam ze jestem laikiem, w takim razie na jakiej pozycji powinna być dźwignia wyboru regulacji podnośnika w ciężkiej serii Ursusa ? Albo jak powinien się zachowywać pług na pozycyjnej ?

Opublikowano (edytowane)

na pozycyjnej pług będzie na sztywno ustawiony w pozycji względem ciągnika, lepsza byłaby siłowa lub mieszana

wybiera się z tego co pamiętam dźwignią z tyłu za tą od sterowania pozycją podnośnika

powinny być opisane, a jak  nie, instrukcja jest w necie do cięzkiej serii

obraz.png

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Pytanie troche nie w temacie, ale myśle, ze znajdzie sie kilka osób które mają akpila. Potrzebuje kupić dłuta do modelu km180. Kupować oryginalne, czy jakis inne np vogla?

Opublikowano

Posiadam od tego roku overuma cx2 4 skiby z silownikiem liniowania.  I nieraz np gdy z podniesionym plugiem gdy wjadę w bruzde to coś stuknie glosnio jakby z wieżyczki, nieraz podczas obrotu nieraz podczas jazdy gdy wpadnę w jakas dziurę. Pług zaorał ok 20 ha ale od nowości jest ten stuk. Myślę że może być przez belke zaczepową ktora jest demontowana, bo ona ma luz ok 1 mm z każdej strony ale to by az tak stuklo...? W pługu nie widać ani nie czuć żadnego luzu.

Opublikowano

Dlaczego w uni Grudziądz 2 Skiba druga nie chce wchodzić w ziemię i orze do 10 cm? Próbowałem już różnych kombinacji i nic nie pomaga. Jak chcę wypłycić pierwszą Skibę to rozkręcam łącznik wtedy pierwsza Skiba idzie do góry a tylnia powinna się zagłębiać tylko jak rozkręce za dużo to znowu pług nie chce wchodzić w ziemię.Niech ktoś mi podpowie na co zwrócić uwagę?

Opublikowano

Normalka, susza robi swoje + zużyte lemiesze. Naspawaj dzioby na lemiesze, można też coś ciężkiego zarzucić na pług - ale to znowu obciąża podnośnik, lub czekać na deszcz. Tydzień temu działałem w poniedziałek jeszcze szło orać, a we wtorek już na cięźszych glebach pług wyskakuje, ja czekam na deszcz, od piątku ma coś padać ...

Opublikowano

Spróbuj troche prawe ramie podkręcić. Będzie większy kąt natarcia lemiesza i powinno być ok. Może to nie do końca "ze sztuką", bo pług nie będzie wtedy idealnie wypoziomowany, ale przynajmniej da sie orać

Opublikowano
5 godzin temu, Axd529 napisał:

Już o tym myślałem i obciążyłem ramę słupkiem betonowym i za bardzo to nie zdało egzaminu może trochę lepiej się zagłębiła ale to nie jest to co powinno być.

Tak jak kolega Ci odpisał, sucho+ podjechane lemiesze. Ja w takich warunkach lemiesze zmieniałem co 15ha bo wyskakiwał mi z ziemi , a każda próba regulacji powodowała że nie wchodził w ziemię. Jeszcze możesz spróbować pochylić go na czub lemiesza i zagłębić pierwsza Skibę głębiej, ale wtedy tylna może Ci zostawiać wąsa

Opublikowano

Z tym tyłem to zawsze był problem nawet w lata mokre, co prawda głębiej się orało ale nie tak jak powinno być zawsze ta druga skiba musiała iść wyżej względem pierwszej skiby. Próbowałem różnych ustawień pługa i nic to nie dało. Jedynie jak się rozkręci łącznik to tył wchodzi jak powinien lecz pierwsza Skiba robi za płytko i pług nie chce wchodzić w ziemię. Lemiesze założone nowe w zeszłym roku. Zastanawiam się nad zmianą pługa bo dość że nie mogę ustawić to jakość orki gdzie jest dużo resztek pożniwnych do zaorania pozostawia wiele do życzenia.