Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mając fakturę zakupu słonecznika, zawsze jest tłumaczenie że na fakturze jest np słonecznik taki i taki(taki jak potrzebowałem do programu). Taki mi sprzedali i wsialem. Nikt nie rozpozna ziaren słonecznika że jest nie taki jaki chciałem.

Opublikowano
1 godzinę temu, marluk napisał:

A co powiesz jak kontrola na miejscu stwierdzi że to nie słonecznik ozdobny tylko zwyczajny?

Pytanie, czy ktoś już miał taką kontrolę i faktycznie się tego czepiali? Różne są odmiany i jeden jest bardzo podobny do zwyczajnego. Z kwitem z pewnością byłoby łatwiej ;) 

Sami przyznacie, że jeszcze chyba nikt tutaj nie napisał, że zasiał słonecznik ozdobny tylko wiadomo jaki. Z resztą uważam, że koszt zakupu tego 1kg słonecznika nawet za 370zł to żaden koszt w porównaniu z ewentualnymi konsekwencjami. Ważne żeby być uczciwym wobec siebie i innych.

7 minut temu, gabrysiek napisał:

Z tego co pamietam to w dopłatach jeat tylko opcja słonecznik  lub słonecznik oleisty.

Tak, słonecznik na 100%

Opublikowano

Ja zasiałem odmianę kwiatową i nie zamierzam ryzykować  dla paru groszy oszczędności przy zakupie nasion konsekwencji i sankcji ze strony arimr.

Trzeba się cieszyć że jest opcja podniesienia wielkości ekonomicznej poprzez taki słonecznik niż sadzić np. ha ziemniaków

Opublikowano
1 godzinę temu, Music napisał:

Pytanie, czy ktoś już miał taką kontrolę i faktycznie się tego czepiali? Różne są odmiany i jeden jest bardzo podobny do zwyczajnego. Z kwitem z pewnością byłoby łatwiej ;) 

Sami przyznacie, że jeszcze chyba nikt tutaj nie napisał, że zasiał słonecznik ozdobny tylko wiadomo jaki. Z resztą uważam, że koszt zakupu tego 1kg słonecznika nawet za 370zł to żaden koszt w porównaniu z ewentualnymi konsekwencjami. Ważne żeby być uczciwym wobec siebie i innych.

Tak, słonecznik na 100%

To prawda ale ja na przykład kupiłem na allegro ozdobny a dostałem zwyczajny. Nie miałem czasu i ochoty walczyć o swoje ale tak też bywa.

Opublikowano
30 minut temu, karino25 napisał:

Ja zasiałem odmianę kwiatową i nie zamierzam ryzykować  dla paru groszy oszczędności przy zakupie nasion konsekwencji i sankcji ze strony arimr.

Trzeba się cieszyć że jest opcja podniesienia wielkości ekonomicznej poprzez taki słonecznik niż sadzić np. ha ziemniaków

ciekawe dlaczego tylko słonecznik ? dobry wzrost dokładnie taki jak słonecznik daje np . groszek leśny , łyszczec wiechowaty , mak wschodni , rzewień dłoniasty inne kwiaty w uprawie polowej oraz wszelakie szkółki wszystkie 25 000 Euro z ha

Opublikowano
11 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ciekawe dlaczego tylko słonecznik ? dobry wzrost dokładnie taki jak słonecznik daje np . groszek leśny , łyszczec wiechowaty , mak wschodni , rzewień dłoniasty inne kwiaty w uprawie polowej oraz wszelakie szkółki wszystkie 25 000 Euro z ha

Zgadzam się, że nie tylko słonecznik  ma tak wysoki przelicznik.

Rozmowa dotyczyła słonecznika, więc  napisałem  że ja wole mieć wszystko zgodnie z wytycznymi a inni niech robią jak chcą, każdy ma rozum.

Opublikowano

Słuchajcie młode koteczki stara gwardia wam radzi co by zbierać wszystkie faktury bo za trzy latka obudzicie się  z ręką w nocniku:

Primo: W Sprawozdaniu z realizacji  za trzy latka trzeba będzie się wyspowiadać z każdej decyzji POdjętej w waszym biznesplanie.

Secundo:  Robicie wzrost SO słonecznikiem tak jak w moim przypadku marchewką - faktura do ewidencji i do okazania kopia zgodna z orginałem w sprawozdaniu z realizacji bp.

Tercio: Zakup sprzętu, hektarów wszelakie akrobacje biznesplanowe - faktura. ......................Zakup środków obrotowych - faktura itp. itc.

Opublikowano

W naborze 2020=słonecznik*kwiaty i rośliny ozdobne* w uprawie polowe

W naborze 2019=słonecznik zwyczajny na kwiaty* w uprawie polowej. 

W 2020 pojawiły się słowa kwiaty i rośliny ozdobne. 

Tak jak @marluk nie musisz mieć słonecznika ozdobnego tylko zwyczajny ale z przeznaczeniem na kwiaty.

Opublikowano
PRZMAS19821982 napisał:

Najlepiej być uczciwym wobec ARIMR.... 😉

Wtedy spora część osób by tych pieniędzy nie wzięła. Nadmieniam że uczciwość to jedno a porządek w papierach to drugie.

many12 napisał:

Słuchajcie młode koteczki stara gwardia wam radzi co by zbierać wszystkie faktury bo za trzy latka obudzicie się  z ręką w nocniku:

Primo: W Sprawozdaniu z realizacji  za trzy latka trzeba będzie się wyspowiadać z każdej decyzji POdjętej w waszym biznesplanie.

Secundo:  Robicie wzrost SO słonecznikiem tak jak w moim przypadku marchewką - faktura do ewidencji i do okazania kopia zgodna z orginałem w sprawozdaniu z realizacji bp.

Tercio: Zakup sprzętu, hektarów wszelakie akrobacje biznesplanowe - faktura. ......................Zakup środków obrotowych - faktura itp. itc.

Z tymi hektarami to pojechałeś - tak jak by się dało grunty na gębę kupić 😜. Co do reszty - racja, lepiej o jeden kwit za dużo jak za mało.

Opublikowano

Wiadomo cenę hektarów będziesz miał w Akcie Notarialnym ale za koszty notarialne wskazane jest wziąć fakturkę - przy okazji zdziwisz się jakie kalkulacje finansowe mają te prawnicze betony.

Opublikowano

Przymas19821982 Mogę się szybciej dowiedzieć sam kim jesteś jak myślisz .Tylko interesuję mnie to tyle co zeszło roczna zima .A forum jest po to żeby ludziom pomagać a nie robić tak jak narzuca ARIMR Bo tam są nadimpretacje przepisów I Każdy dobrze o tym wie .

Opublikowano

Akurat tego ci nie powiem jak się mogę dowiedzieć Ale może sam się kapniesz jak ci powiem ściany mają uszy .Akurat to się zgodzę problemy mogą być Ale trzeba tak zrobić żeby ich nie było i każdy był szczęśliwy .JAk to mówią owca cała i wilk nasycony .

Opublikowano (edytowane)

U mnie ściany mają nawet oczy i patrzaja na ciebie....😄😉.. Hahaha 

Pewnie ze trzeba robić tak, aby było jak najłatwiej dla siebie i nie robić sobie zbytnich problemów........... 

Edytowane przez PRZMAS19821982
  • Like 1
Opublikowano
many12 napisał:

Wiadomo cenę hektarów będziesz miał w Akcie Notarialnym ale za koszty notarialne wskazane jest wziąć fakturkę - przy okazji zdziwisz się jakie kalkulacje finansowe mają te prawnicze betony.

Tą fakturę i tak zawsze notariusz dołącza do aktu. W urzędach to dla mnie nawet nie są prawnicze betony, to ludzie którzy po prostu często się na podstawowych przepisach nie znają.

thor1984 napisał:

Dobrze mówisz  @many12 ja np. Koszty notariusza wrzuciłem sobie w obrotowe

U mnie to bez znaczenia - kupuję za więcej niż cała premia RMG.

Emil39 napisał:

Przymas19821982 Mogę się szybciej dowiedzieć sam kim jesteś jak myślisz .Tylko interesuję mnie to tyle co zeszło roczna zima .A forum jest po to żeby ludziom pomagać a nie robić tak jak narzuca ARIMR Bo tam są nadimpretacje przepisów I Każdy dobrze o tym wie .

Ale jak się ARiMR bardzo uprze, to będziesz musiał zrobić tak jak będzie Agencja chciała. No chyba że jara Cię +/- rok postępowania odwoławczego od decyzji...