Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem, że proszę spytać o zarządzenie odnośnie terminów, osób które prowadząc sprawy.

9 minut temu, masa24 napisał:

To co wkleiłeś , owszem odpisałeś ale z tego co odpisałeś to myśle ze sam nie wiele rozumiesz .

Znałem odpowiedz więc podałem dane, których ty nie znałeś.

11 minut temu, masa24 napisał:

W powyższej wypowiedzi wyrażasz swoje zdanie ze bez dostosowania ewniosku do egibu, bo niby ktoś tam myśli jak to robić . Tym jednym zdaniem pokazałeś swoją wiedzę , bo potrafisz wkleić jakies wycinki z instrukcji czy rozporządzenia ale myśleć nie. Niemożliwe jest dostosowanie ewniosku do egibu i jeżeli ty serio napisałeś ze ktoś ma gorze to rozważa , to wybacz ale gowno masz a nie informacje z pierwszej ręki bo dopasowanie ewniosku do ewidencji jest nierealne ! 

Mam na to dowód w postaci wezwania.  Nie rozumiesz słowa rozważa. deklaracja ewniosek 0,50ha bo takie jest mko. W KW / EGIBIE i taka jest powierzchnia całkowita, która wynosi 0,45 ha. Wiec wezwaniu proszą o dostosowanie danych w ewniosku, czyli sam zmniejszasz powierzchnie  deklarowana do 0,45 ha.  Rolnik sam sobie robi krzywdę w płatnościach bezpośrednich.

To oto chodzi. Naucz czytać ze zrozumieniem.

A co byś powiedział na taki przykład.

Działka uległa podziałowi. W księdze wieczystej jest podział. W biznesplanie wstawiona jest dzialka numer sprzed podziału ( taka sama w ewniosku). Jest wezwanie odnośnie tej działki. Pani obsługująca niechce zgłosić rozbieżności żeby komórka ARiMR zrobiła podział, tylko pisze o kopie wniosku do sądu o zmianę numeru działki już po podziale na numer dzialki sprzed podziału. Podział robiło starostwo. Jakie dokumenty ma rolnik dostarczyć do sądu żeby dokonali zmiany nr działki. Starostwo nie wyda dokumentu ze "starym numerem działki". Złożenie takiego wniosku do sądu jest śmieszne. 

Problem jest taki że niektóre osoby nie mają wiedzy odnośnie obsługi wniosków premiowych i piszą lub dzownia i twierdzą rzeczy śmieszne.

Forum jest poto żeby dzielić wiadomościami, spostrzeżeniami i sobie pomagać. Tak trudno zrozumiec?!

Opublikowano
3 godziny temu, ogarek napisał:

Chłopie będzie weto nie będzie nic i tyle.... Środki z programu spójności /PROW nie będą w prowizorium budżetowym uwzględnione i tyle... 

Co ty dupczysz ogarek czy wiesz jak my polscy rolnicy jesteśmy dołowani względem zachodnich takich jak Francja czy szwaby niemieckie. Kalinowski ten peselowski  jewroposel jak wchodziliśmy do Junii a jon był ministrem rolnictwa obiecał nam rolnikom, ze już w 2012 roku dopłaty bezpośrednie  będziemy pobierać w kwocie rolników zachodnich. Co się dzieje?............................. Kóre*-**stwo przez duże K. Nasz nierząd pisdzielski nigdy o to się nie uPOmniał - jebią nas rolników z każdej strony.

Opublikowano
2 minuty temu, many12 napisał:

Kalinowski ten peselowski  jewroposel jak wchodziliśmy do Junii a jon był ministrem rolnictwa obiecał nam rolnikom

gdyby nie On, to do tej pory ze 30% by było tego co mamy. pamiętam jak Go naciskano żeby brać to co dają, bo nas nie zechcą. zrywał rozmowy, bo chciał wyciągnąć ile się dało.

Opublikowano
2 godziny temu, robert55555 napisał:

Pisałem, że proszę spytać o zarządzenie odnośnie terminów, osób które prowadząc sprawy.

Znałem odpowiedz więc podałem dane, których ty nie znałeś.

Mam na to dowód w postaci wezwania.  Nie rozumiesz słowa rozważa. deklaracja ewniosek 0,50ha bo takie jest mko. W KW / EGIBIE i taka jest powierzchnia całkowita, która wynosi 0,45 ha. Wiec wezwaniu proszą o dostosowanie danych w ewniosku, czyli sam zmniejszasz powierzchnie  deklarowana do 0,45 ha.  Rolnik sam sobie robi krzywdę w płatnościach bezpośrednich.

To oto chodzi. Naucz czytać ze zrozumieniem.

A co byś powiedział na taki przykład.

Działka uległa podziałowi. W księdze wieczystej jest podział. W biznesplanie wstawiona jest dzialka numer sprzed podziału ( taka sama w ewniosku). Jest wezwanie odnośnie tej działki. Pani obsługująca niechce zgłosić rozbieżności żeby komórka ARiMR zrobiła podział, tylko pisze o kopie wniosku do sądu o zmianę numeru działki już po podziale na numer dzialki sprzed podziału. Podział robiło starostwo. Jakie dokumenty ma rolnik dostarczyć do sądu żeby dokonali zmiany nr działki. Starostwo nie wyda dokumentu ze "starym numerem działki". Złożenie takiego wniosku do sądu jest śmieszne. 

Problem jest taki że niektóre osoby nie mają wiedzy odnośnie obsługi wniosków premiowych i piszą lub dzownia i twierdzą rzeczy śmieszne.

Forum jest poto żeby dzielić wiadomościami, spostrzeżeniami i sobie pomagać. Tak trudno zrozumiec?!

Rolnik nic nie bedzie dostarczal do zadnego sadu. Skoro starostwo zrobilo podzial, w kw  jest numer dzialki po podziale to albo nalezy zostawic we wniosku numer taki jak na ewniosku i zlozyc stosowne oswiadczenie,   albo zmienic we wniosku na numer dzialki aktualnym, z wypisem z rejestru i informacja ze starostwa kiedy i jaki podzial nastapil.

Opublikowano

Brawo Ty. Do Junii wchodziliśmy   w maju 2004 roku - ( ta wiadomość dla młodych bo zapytana była premier o tym nie wiedziała) Kalinowski wynegocjował, .że w pierwszych trzech latkach będziemy mieć my Polscy rolnicy 5% dopłat w następnych aż do roku 2012 - 10% dopłat w stosunku do rolników nacji zachodniej. Mamy rok 2020, - dostajemy średnio 1000 zł do hektara. Aktualnie tym się nie zajmuję jak przed tem  ale ciekaw jestem ile szwabski rolnik w €uro dostaje na dzisiejsze czasy. Czy te POmagdelenkowe błazny z nami rolnikami w h+++ja nie lecą?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

i to nadal wina Kalinowskiego? no litości.

Nie chce mi się szukać, ale obiecane było wyrównanie dopłat z zachodem. te Twoje % to raczej z du... tyłka brane.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Gościu nie z d*py brane bo w 2012 roku z tego co wynegocjował Kalinowski nijaki szaber goy z tego wynika mieliśmy my rolnicy Polscy mieć tyle samo dopłat bezpośrednich co rolnicy zachodni - nijaki gościu informacja jest oparta na mojej pracy dyplomowej na pewnej uczelni  opartej na wiarygodnych żródłach  ocenionej na ocenę bardzo dobrą - capito.

Edytowane przez many12
Opublikowano (edytowane)

Znowu dupczysz jak ciotka w Czechach- ta nacja tu na naszych terenach nie ma wpływu na Poczynania nas Polaków - jeżeli  lokalnie się wychylą to po nich,

Edytowane przez many12
Opublikowano

Kwestia powierzchni użytków rolnych i upraw oraz ich zgodnosci z ewidencja gruntów oraz ewnioskiem to temat rzeka. Każde biuro a nawet każda osoba weryfikująca ma na to inne spojrzenie. 

Zdarzało się że byłem proszony o zmianę powierzchni (zmniejszenie) uprawy w ewniosku żeby zgadzało się z tym co w biznes planie, z kolei biznes plan miał być dostosowany do ewidencji, a wiadomo że zdarza się że MKO jest większe od powierzchni całkowitej działki, o ile w druga stronę nie ma problemu to właśnie by powiwrzchnia uprawy jest większa niz pow działki to nie da się jej przy porządkować do tej działki. Zmniejszenie pow. Uprawy z kolei rodzi niezgodność z e wnioskiem. Jedni chcieli zeby tak zostało, drudzy kazali zmieniać w ewniosku, trzeci kazali zwiększać powierzchnię działki w tabeli 3. Poruszyłem sprawę "u góry" To odpowiedź była taka że faktycznie nie ma jednej interpretacji i żeby robić tak jak dane biuro chce... Czyli bałagan 

Opublikowano

Ludzie sami stwarzacie sobie bałagan. Powierzchnię  działek wpisujemy z wypisu ewidencji geodezyjnej i później nikt się tego nie czepia. Problemy macie jak uprawy sa różnicowane inaczej w biznesplanie do tych danych w wniosku o dopłaty bezpośrednie  albo tuż przed wydaniem decyzji powierzchni upraw stwierdzonych na gruntach,.  ...........................Spokojniutko od chwili wdrożenia projektu do wpłaty I Raty średnio mija roczek i w tymc zasie można to poprawić.

Opublikowano
marluk napisał:

Nie wiemy. Nikt tego nie wie i nie będzie wiedział w najbliższym czasie bo jeszcze nie ma uchwalonego budżetu.

Są tylko podobno ogólne wytyczne że UE nadal nie zapomni w PROW o małych gospodarzach.

PRZMAS19821982 napisał:

Jak żuci premier weto na budżet to nic nie bedzie....... 

Nie rzuci, tu chodzi o kasę. Jarek chce tylko pokazać jaki to z niego kolejny "Wjelki" Polak.

sabuliga napisał:

2 godziny temu, marluk napisał:

Nie wiemy. Nikt tego nie wie i nie będzie wiedział w najbliższym czasie bo jeszcze nie ma uchwalonego budżetu.

A te plany na 2021 jest aktualne czy odwolali

Nic nie aktualne, bo harmonogram to tylko hipoteza.

many12 napisał:

Brawo Ty. Do Junii wchodziliśmy   w maju 2004 roku - ( ta wiadomość dla młodych bo zapytana była premier o tym nie wiedziała) Kalinowski wynegocjował, .że w pierwszych trzech latkach będziemy mieć my Polscy rolnicy 5% dopłat w następnych aż do roku 2012 - 10% dopłat w stosunku do rolników nacji zachodniej. Mamy rok 2020, - dostajemy średnio 1000 zł do hektara. Aktualnie tym się nie zajmuję jak przed tem  ale ciekaw jestem ile szwabski rolnik w €uro dostaje na dzisiejsze czasy. Czy te POmagdelenkowe błazny z nami rolnikami w h+++ja nie lecą?

Tyle ile mu więcej dopłaci szwabski rząd 😉. A ile to jest?? O tu proszę, trochę stare dane ale szukałem w mniej niż 5 minut https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/3725-doplaty-bezposrednie-polski-rolnik-dostaje-mniej-niz-belg-grek-czy-holender. Okazuje się że pomiędzy Polską a Niemcami owszem jest różnica, ale nie kolosalna. Aaa, od razu ostrzegam - nie jestem Niemcem, pedałem, czarnym ani Żydem ani nie bronię bez potrzeby żadnego z powyższych, a na Ziemie Odzyskane moi przodkowie przybyli z Kresów Wschodnich II RP 😉😉😉.

Opublikowano (edytowane)

Ty to jesteś jak se  wyjdziesz to ćię nie ma - wraz nie wiemy ile państwa zachodnie mają więcej a przecież ponoć jesteśmy pełnoprawnym członkiem. Jeżeli te zachodnie lewaki czepiają się o nasze prawne manewry żeby ukarać POstkomuchów to mamy punkt zaczepienia dlaczego do tej pory nasi Polscy rolnicy są dyskryminowani w stosunku do dopłat bezpośrednich - chyba...... że szabesgoje kiwają nas rolników zmniejszając pulę krajową bo jest tam ustalony procent .............. osobiście Ciebie zrozumiałem, że więcej dostają z puli rządowej ale to nie jest wytłumaczenie  w kontekście prawa i traktatów Junijnych?

Edytowane przez many12
Opublikowano

No cóż... Widocznie są równi i równiejsi - prawda taka że do UE weszliśmy jako ubogi krewny. Fakt, nie z naszej winy, ale mało kogo to obchodzi - polityka. Druga sprawa, widocznie sprawiedliwie nie znaczy równo - Niemcy dostają więcej od nas, ale Holendrzy więcej niż Niemcy. Są i tacy co dostają mniej. Oczywiście nie myśl sobie że nie wolałbym przytulić więcej $$$ tylko z powodu bycia rolnikiem - bo tym są w istocie dopłaty 😉.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, sony87 napisał:

Kwestia powierzchni użytków rolnych i upraw oraz ich zgodnosci z ewidencja gruntów oraz ewnioskiem to temat rzeka. Każde biuro a nawet każda osoba weryfikująca ma na to inne spojrzenie. 

Zdarzało się że byłem proszony o zmianę powierzchni (zmniejszenie) uprawy w ewniosku żeby zgadzało się z tym co w biznes planie, z kolei biznes plan miał być dostosowany do ewidencji, a wiadomo że zdarza się że MKO jest większe od powierzchni całkowitej działki, o ile w druga stronę nie ma problemu to właśnie by powiwrzchnia uprawy jest większa niz pow działki to nie da się jej przy porządkować do tej działki. Zmniejszenie pow. Uprawy z kolei rodzi niezgodność z e wnioskiem. Jedni chcieli zeby tak zostało, drudzy kazali zmieniać w ewniosku, trzeci kazali zwiększać powierzchnię działki w tabeli 3. Poruszyłem sprawę "u góry" To odpowiedź była taka że faktycznie nie ma jednej interpretacji i żeby robić tak jak dane biuro chce... Czyli bałagan 

Dokładnie tak. Nie byłeś pierwsza i nie ostatnia osoba, ktorej kazali czy prosili o zmniejszenie powierzchni w ewniosku i dostosowanie powierzchni do biznesplanu.

Opublikowano
14 godzin temu, robert55555 napisał:

Dokładnie tak. Nie byłeś pierwsza i nie ostatnia osoba, ktorej kazali czy prosili o zmniejszenie powierzchni w ewniosku i dostosowanie powierzchni do biznesplanu.

Jeżeli takie wezwanie bierzesz na poważnie to tez kiepsko świadczy 

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Jeżeli takie wezwanie bierzesz na poważnie to tez kiepsko świadczy 

Dla ciebie przytoczę KPA

Art. 50. Wzywanie osób przez organ

§ 1. Organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez pełnomocnika, na piśmie lub w formie dokumentu elektronicznego, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności urzędowych.
§ 2. Organ obowiązany jest dołożyć starań, aby zadośćuczynienie wezwaniu nie było uciążliwe.
§ 3. W przypadkach, w których osoba wezwana nie może stawić się z powodu choroby, kalectwa lub innej nie dającej się pokonać przeszkody, organ może dokonać określonej czynności lub przyjąć wyjaśnienie albo przesłuchać osobę wezwaną w miejscu jej pobytu, jeżeli pozwalają na to okoliczności, w jakich znajduje się ta osoba.

Zgodnie z KPA art 50 paragrafem 2 

Organ obowiązany jest dołożyć starań, aby zadośćuczynienie wezwaniu nie było uciążliwe. 

Nawet jak nie dołożył wszelkich starań i wezwanie jest uciążliwe dla osoby wzywanej, to nie wyklucza paragrafu 3.

Widzę że oprócz doradzania tutaj na forum stałeś się ustawodawca, który ma na celu tworzenie nowych przepisow prawnych. Gratuluje awansu i życzę Tobie tworzenia przepisów prawnych, które będą "życiowe dla społeczeństwa". 

SZ.P proszę się nie podawać w tworzeniu przepisów prawnych. Myślę że stworzony przez ciebie przepis będzie bardzo precyzyjny i będzie zawierał jedną prawidłową wykładnie. Zawód"prawnika" dzięki tobie będzie nie potrzebny.  Same pozytywy.  

Dzięki tobie nie bedzie w kpa art 50 paragraf 2. 

To co o tym myślę i inni użytkownicy tego forum również co o tym mysla,  było już wiele razy pisane. Więc wszystko w tym temacie wiadomo.

Opublikowano (edytowane)

No dobrze , brawo ze umiesz wkleić fragment nic nie znaczący . Często to robisz , wklejasz linijki tekstu które nic nie wnoszą . Jesteś nie poważny skoro bierzesz na poważnie wezwanie do dostosowania e wniosku do ewidencji . Tyle w temacie. Kto ma odrobine pojęcia to wie  ze takie wezwanie można traktować z pobłażaniem a nie brać poważnie i jeszcze zmieniać e wniosek . Od tego jesteś żeby takie głupoty piętnować a nie latać jak piesek na wezwanie urzędnika kretyna 

organ może wzywać , ale na kretyńskie wezwania są sposoby . Może masz jeszcze jakies trudne przypadki do sprawdzenia mnie jak ten ze zmiana NUMEROW działek 😅

Edytowane przez masa24
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

No dobrze , brawo ze umiesz wkleić fragment nic nie znaczący . Często to robisz , wklejasz linijki tekstu które nic nie wnoszą . Jesteś nie poważny skoro bierzesz na poważnie wezwanie do dostosowania e wniosku do ewidencji . Tyle w temacie. Kto ma odrobine pojęcia to wie  ze takie wezwanie można traktować z pobłażaniem a nie brać poważnie i jeszcze zmieniać e wniosek . Od tego jesteś żeby takie głupoty piętnować a nie latać jak piesek na wezwanie urzędnika kretyna 

organ może wzywać , ale na kretyńskie wezwania są sposoby . Może masz jeszcze jakies trudne przypadki do sprawdzenia mnie jak ten ze zmiana NUMEROW działek 😅

Wow. Piętnować. Rolnik dostaje wezwanie(nie zasadne) a ty rolnikowi karzesz piętnować urzędnika. Nowy sposób wyjaśnienia na wezwanie(nie zasadne,). Gratuluje. Napiszę krótko. Dobra rada. Waż słowa, bo piszesz na forum publicznym.  

Opublikowano (edytowane)

Ale z czym mam ważyć ? Jeżeli jakiś kretyn wymaga dostosowania e wniosku do wypisu z ewidencji to co robisz ? Grzecznie zmieniasz e wniosek czy uświadamiasz gościa ze nie możesz zmienić e wniosku bo sugerujesz się mko i niedoszacowanie powierzchni sprowadzi na ciebie karę i zmniejszenie dopłat ? Oprócz oddziałów powiatowych są jeszcze regionalne i główny . Ale po co masz się szarpać co? Najłatwiej zwalić na rolnika i robić to co cymbał urzędnik dyktuje , po co szarpać się pismami 😅

No dokładnie . Każe piętnować urzędnika. Bo to nie jest święta krowa. Jest rozporządzenie i tym się kierujemy a nie zachciankami urzędnika . Wszystko wyjaśniamy na piśmie a nie na tel . Tez miałem wezwanie gdzie miałem przedstawić faktury za sprzedany słonecznik w roki wyjściowym , faktury na nawozy itp. Jedno pismo załatwiło sprawę . Jeżeli urzędnik chce czegoś czego nie może wymagać to takiego się piętnuje . Jeżeli rolnik ma narażać siebie na zmniejszenie dopłat to nie robi się zmian w ewniosku jak baran tylko wyjaśnia i uświadamia . 

jeszcze wklej jakis fragment kodeksu postepowania administracyjnego. a moze kodeksu cywilnego? a moze jakis fragment rozporzadzenia?  bo w tym doskonale sie odnajdujesz. Albo jakis wycinek z instrukcji?:)  gorzej sprawa ma sie natomiast z mysleniem. nie raz wytykali ci tu bledy a ty dalej rzucasz informacjami niby z pierwszej reki ktore tak naprawde sa wyssane z palca:) Fachowiec w zakresie restrukturyzacji, najlatwiejszy wniosek jaki jest. Moze w innych tematach zaczniesz sie udzielac a nie czekasz na nabor restrukturyzacji jak na zbawienie :D bo mozna troche do pensji w odr dorobic

Edytowane przez masa24
Opublikowano

Stan faktyczny /zmiany na działce.... powinien być zgłoszony do starostwa i być zgodny z wypisem z ewidencji gruntów . To jest obowiązek po stronie rolnika i tyle 

Są robione aktualizacje ale to wiadomo nie wszędzie i nie na raz.... 

Opublikowano (edytowane)

Mamy nie formalna grupę która chciała wejść w borówkę w tym programie.

Dostaliśmy kilkanaście zapytan od użytkowników t go forum, odnośnie ceny .

Tak wygladalo nasze rozeznanie ceny i warunków współpracy.

Dzwonilismy po ODR stawki1300-1500. Za zrobienie. 

Pisaliśmy i dzwoniliśmy do osób które tutaj udzielają porad. 

1 osoba- 2000. Nie chętnie , opcja współpracy przez okres 5 lat. W przypadku większej ilości wniosków zero rabatów.

2 osoba 800 zl +VAT i za otrzymanie pozytywnej decyzji kolejne 800zl

Za prowadzenie księgi przychodów i rozchodów 250 zł miesięcznie. W przypadku większej ilości wniosków zero rabatów.

3 Osoba 600 zł- 1000. Kryterium ilość działek.

Prowadzenie przez okres 5 lat. 1000-1500zl. Możliwość negocjacji.

4. Osoba nie chciała podjąć zrobienia

5. Osoba też nie chciała podjąć zrobienia.

6. Osoba nam doradzała wybrać 1 osobę lub 2 lub 3 osobę.

Miało być nas 11 ale w końcu było 20 chętnych.

Decydując na ODR koszt 24000-26000.

Decydując na 1 osobę 40000zl. Do momentu wydania decyzji, potem radzisz sobie sam.

Decydując na 2 osobę cena 39600zl

Za prowadzeniem księgi przez okres 5 lat. Koszt księgi 250000zl. 

Łączny koszt 289600zl.

Plus możliwość podpisania umowy. Plus możliwość regulowania za  książke  co miesiąc. 

3 osoba.

Koszt wyniosl 18000zl.Platne 50 % za zrobienie i 50% w momencie otrzymania pozytywnej decyzji.

Za obsługę  przez okres 5 lat 20000zl. Łącznie 38000zl.

Plusy, platnosc w ratach, możliwość podpisania umowy, pełnomocnictwa notarialnego.

Koszt notariusza 2000.

Łączny koszt 40000zl.

Natomiast slynne biuro w mazowieckim podało nam taki koszt:

10%  wartości biznesplanu. Łącznie 120000zl. Umowa, upoważnienie notarialne. Płatność ratalna.

Proszę o wyciągnięcie sobie wnioskow z przykladow jakie podałem.

Żeby nie było, że podaje wymyślone stawki, wiadomościach prywatnych przechowuje treść korespondencji od tych osób.  

Edytowane przez soltys1soltys