Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy w poniedziałek przyjdzie mi maszyna za 6100zł czy muszę odprowadzać coś do US czy gdzieś zgłaszać? 

Opublikowano

Rolnik jeśli nie prowadzi działów specjalnych produkcji rolnej i nie jest na VAT to z reguły omija US szerokim łukiem. Kupując nowe maszyny VAT-u nie odzyskasz jako ryczałtowiec a z PCC jesteś zwolniony.

Opublikowano
2 godziny temu, Pitraszek napisał:

Witam. Ktos sie orientuje jak to trzEba siac chodzi o dynia olbrzymia warzywa w plodozmianie z uprawami ogrodniczymi. Czy mozna na polowie dynie reszta zwyklych warzyw typu marchew cebula? A w nastepnym roku to samo tylko zamienic polowki pola? Czy musi byc rok dynia a pozniej warzywa i znow dynia?  Drugie pytanie o trawy na plantacje nasienne czy trzeba zglaszac taka plantacje w piorin lub z jakas centrala nasienna umowe na odbior? Czy moge to uprawiac bez przeszkod i zuzyc np. Na wlasne potrzeby?

Czy moze taka mieszankie warzyw zrobic i zakfalifikowac to jako pozostale warzywa w plodozmianie z uprawami ogrodniczymi? Ktos sie orientuje co pod to sie kwalifikuje i jaki ten plodozmian upraw ogrodniczych co to mozna zasiac?

sadzisz wszystkie warzywa jakie Ci się przyśnią a w biznesplaniw piszesz........... "pozostałe warzywa w płodozmianie z uprawami rolnymi"  ...............................................            - jeżeli na tej działce (numerze geodezyjnym) posiałeś inne zboża - lub w płodozmianie z uprawami ogrodniczymi - jeżeli  na działce są tylko warzywa.

• Thanks 1
Opublikowano

Rozmawiałem z Panią z Agencji. To ostatni nabór i lepiej dać docelowy rok 2022 bo do sierpnia 2023 musi być wyplacona 2 rata. Mimo epidemii postarają się do 7 mieś od złożenia rozpatrzyc wniosek więc 1rata będzie najpewniej już w 2021. I od tego jest trwałość 5 lat. Pani tłumaczyła też że powierzchnię mają być podane z ewidencji a nie dopłat, tylko że jak wyjdzie mniejszą z ewidencji niż dopłat to wyjaśnienia trzeba pisać. Jakie Wy podjęcie wielkości działek?

Opublikowano

Różne szkoły w różnych częściach kraju.  Powierzchnię upraw podajemy z wniosku o dopłaty bezpośrednie a nie z ewidencji gruntów i budynków. Są przypadki, w których zdarza się, że powierzchnia z dopłat jest większa niż ta w wypisie z rejestru. Ja z reguły podczas weryfikacji zmniejszałem areał upraw i pisałem stosowne wyjaśnienie w biznesplanie. 

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Rolnik jeśli nie prowadzi działów specjalnych produkcji rolnej i nie jest na VAT to z reguły omija US szerokim łukiem. Kupując nowe maszyny VAT-u nie odzyskasz jako ryczałtowiec a z PCC jesteś zwolniony.

A więc nic z tym fantem nie trzeba robić? Żadnego podatku od wzbogacenia czy coś takiego, bo jak kupiłem ciągnik to pamiętam że coś wpłacałem do US a jak jest z kasą z dotacji to nie trzeba?

Opublikowano

Czyli podajemy z dopłat powierzchnię, ale jeżeli z egib jest mniejsza działka niż z dopłat to podać powierzchnię z ewidencji?  A jak oni będą na to patrzeć w przypadku już złożonego wniosku o dopłaty? Tj pewnie weryfikują jedno z drugim

Opublikowano (edytowane)

Ja tak w większości robiłem tak jak napisałem.  Zdarzało się, też osoba weryfikująca chciała na odwrót. To jak już trafisz potem w Agencji. 

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano
Techrol napisał:

A więc nic z tym fantem nie trzeba robić? Żadnego podatku od wzbogacenia czy coś takiego, bo jak kupiłem ciągnik to pamiętam że coś wpłacałem do US a jak jest z kasą z dotacji to nie trzeba?

Jak kupujesz nową maszynę i dostajesz fv to kupiłeś w kwocie brutto i nie opdrowadzasz żadnych podatków. A ciągnik jak kupywałeś np. używany i dostałeś umowę kupna-sprzedaży to wtedy musiałeś odprowadzić podatek. Teoretycznie wszystko powyżej 1000zł jak się kupuje i sprzedający nie wystawi Ci faktury sprzedaży to powinieneś odprowadzić podatek(np. kupiłeś kombajn od sąsiada za 20000zł to powinniście napisać umowę k-s i wtedy odpowadzić od tego podatek) a w praktyce jest tak że odprowadzamy podatki tylko od tych maszyn co zawarliśmy umowę kupna sprzedaży bo taka jest potrzebna do rejestracji i wtedy jesteśmy zmuszeni zapłacić podatek. Ale mniejsza już o to, jak kupujesz nową maszynę nie opdrowadzasz osobiście podatku.

• Thanks 1
Opublikowano

Mogę startować z 26% użytków własnych z reszta z dzierżawy długoterminowej, a w docelowym zwiększyć do 58% własnościowych. Dzisiaj dostałem taką opinię doradcy, że albo wszystko dzierżawa na starcie, albo muszę mieć mniej dzierżaw niż własności w wyjściowym.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Maro05 napisał:

Rozmawiałem z Panią z Agencji. To ostatni nabór i lepiej dać docelowy rok 2022 bo do sierpnia 2023 musi być wyplacona 2 rata. Mimo epidemii postarają się do 7 mieś od złożenia rozpatrzyc wniosek więc 1rata będzie najpewniej już w 2021. I od tego jest trwałość 5 lat. Pani tłumaczyła też że powierzchnię mają być podane z ewidencji a nie dopłat, tylko że jak wyjdzie mniejszą z ewidencji niż dopłat to wyjaśnienia trzeba pisać. Jakie Wy podjęcie wielkości działek?

W zestawie dokumentów do projektu RMG musi być także wypis geodezyjny działek którym posiłkujemy się POdczas sporządzania biznesplanu. Przed wydaniem pozytywnej decyzji projektu przez Regionalną mamy kontrolę działek i stanu POgłowia na gruncie. Jeżeli  coś nie pasuje zmieniamy dane w biznesplanie  do decyzji protokołu POkontrolnego  - lub piszemy odwołanie od decyzji - tak miałem.

33 minuty temu, Maro05 napisał:

Panowie ktoś z forum zwiększał ekonomiczność królikami? 

Zwiększałem - w roku docelowym mam okazać się fakturami sprzedaży 105 królików. Nadmieniam iż wartość SO 3 królików  równa się jednego byczka - na wejściu miałem 15 samic.

Edytowane przez many12
Opublikowano

U mnie wg. doradcy z ODR wystarczyło tylko podać nr KW działek oraz ich pow. fizyczne i zgłaszane do dopłat. I niby powinno przejść.

BTW, króliki się wciąż hoduje na mięso?? Kto kupuje ?? Tak z ciekawości pytam...

Opublikowano
1 godzinę temu, gabrysiek napisał:

Mogę startować z 26% użytków własnych z reszta z dzierżawy długoterminowej, a w docelowym zwiększyć do 58% własnościowych. Dzisiaj dostałem taką opinię doradcy, że albo wszystko dzierżawa na starcie, albo muszę mieć mniej dzierżaw niż własności w wyjściowym.

No kolejny raz muszę to napisać, ludzie olejcie tych pseudodoradców z ODR bo to głąby. Nie ma absolutnie takiego wymogu jak napisałeś. Możesz mieć w roku docelowym i dzierżawy i własne grunty w dowolnej proporcji i wszystko zostanie zaliczone do SO o ile jest w dopłatach.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, many12 napisał:

W zestawie dokumentów do projektu RMG musi być także wypis geodezyjny działek którym posiłkujemy się POdczas sporządzania biznesplanu. Przed wydaniem pozytywnej decyzji projektu przez Regionalną mamy kontrolę działek i stanu POgłowia na gruncie. Jeżeli  coś nie pasuje zmieniamy dane w biznesplanie  do decyzji protokołu POkontrolnego  - lub piszemy odwołanie od decyzji - tak miałem

Więc nawet jak coś się będzie niezgadzac, to po kontroli a przed wydaniem decyzji robi się poprawkę by się zgadzało z protokołem i jest ok?  Ekonomiczność podnoszą samice jedynie, więc jak wyliczyles ile musisz sztuk sprzedać? Można założyć 1 miot na rok po 6 szt do przykładu?  Starczy sprzedaż dzienna na króliki np sąsiadowi? Bez fv tylko ten świstek sprzedaż dzienna? 

I jeżeli wyjściowy 2020 wnioski można składać do końca maja to mało czasu mają na tą kontrolę upraw, bo co sprawdzą we wrześniu? 🙂

Edytowane przez Maro05
Opublikowano
16 godzin temu, kopin napisał:

5,5 miesiąca od złożenia wniosku o 2 ratę ,Oddział Poznań obudził się ze 100 poprawkami

A ja myślałem  że  u mnie banda, już  dawno kasę powinieneś mieć 🤨

Opublikowano
47 minut temu, Maro05 napisał:

Więc nawet jak coś się będzie niezgadzac, to po kontroli a przed wydaniem decyzji robi się poprawkę by się zgadzało z protokołem i jest ok?  Ekonomiczność podnoszą samice jedynie, więc jak wyliczyles ile musisz sztuk sprzedać? Można założyć 1 miot na rok po 6 szt do przykładu?  Starczy sprzedaż dzienna na króliki np sąsiadowi? Bez fv tylko ten świstek sprzedaż dzienna? 

I jeżeli wyjściowy 2020 wnioski można składać do końca maja to mało czasu mają na tą kontrolę upraw, bo co sprawdzą we wrześniu? 🙂

Temat był już poruszany. W mazowieckim dla osób które składały wnioski w  2019 rok wytypowanych jest 85 osób do kontroli( dla tych osób dla których zostały wydane decyzję).

Opublikowano
9 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

U mnie wg. doradcy z ODR wystarczyło tylko podać nr KW działek oraz ich pow. fizyczne i zgłaszane do dopłat. I niby powinno przejść.

BTW, króliki się wciąż hoduje na mięso?? Kto kupuje ?? Tak z ciekawości pytam...

Rynek zakupu królików w mojej okolicy nie funkcjonuje - chociaż to koszerny towar to nie wiem dlaczego brak popytu na rynku. Kupują rodzice z dysfunkcją młodego POkolenia, hodowcy, pasjonaci. Osobiście lepiej smakuje półtusza z królika niż kurczak z biedrony. 

Opublikowano
18 godzin temu, kopin napisał:

5,5 miesiąca od złożenia wniosku o 2 ratę ,Oddział Poznań obudził się ze 100 poprawkami

Dziwne albo z Dziwnowa. Czy możesz pobieżnie nam naświetlić o jakie POprawki chodzi?

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

A ja myślałem  że  u mnie banda, już  dawno kasę powinieneś mieć 🤨

Najpierw przyszło pismo że z powodu skomplikowanego....... teraz lista poprawek  ,same duperele  albo szaleństwo urzędnicze ,-np żeby przysłać im zaświadczenie że Starostwo nie wniosło sprzeciwu do zgłoszenia budowlanego,(kopię zgłoszenia im wysłałem) następny pomysł np to że mam od maszyn przysłać im oryginalne Kopie Zgodności(ale jak zadzwoniłem i wyśmiałem to że wyślę to w oryginale to panienka stwierdziła -to ja nie wiem jak to zrobić.No żesz kur...a mać teraz mają problem jak w listopadzie papiery dostali.

• Haha 1