Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. To jest mój pierwszy post ale forum czytam od dawna . Mam pytanie do freetaxi a moze ktoś inny też odpowie. W 2018 korzystałem z programu ' Wsparcie produktów pszczelich'  w ramach mechanizmu WPR na zakup sprzętu pszczelarskiego, Czy mogę teraz starać się o dotację na RMG ( głównie powiekszenie pasieki )

Edytowane przez adam711
Opublikowano
1 godzinę temu, many12 napisał:

Jeżeli wniosek składałeś w 2019  roku a mamona  przy tej  wpłynęła na konto w marcu 2020 roku to rozliczyć się musisz założeń  biznesplanu 3-miesiecy wcześniej w styczniu 2023 roku - trzy letni okres od otrzymania pierwszej transzy pomniejszony o trzy miesiące na obróbkę  papirków przez gryzipiórków. Twoim rokiem docelowym będzie rok 2022 - a co za tym idzie projekt skończysz wiosną 2024 roku i składasz papirki na modernizację.

Czyli z tego rozumując, mamy 3 lata  (pomniejszone o 3 miesiące) na realizację biznesplanu i zwiększenie docelowej SO, licząc od momentu otrzymania pierwszej raty??

Opublikowano

Może źle sprecyzowalem. Jestem z naboru czerwcowego19. Decyzji jeszcze nie mam. Miałem wpisane tylko swoje grunty. Za premie mam kupić ha pola. I ten ha będzie mi się wliczał do zwiększenia wielkości ekonomicznej(będzie zwiększenie upraw) . A jak wezmę jakieś dzierżawy legalne do dopłat nawet 10 letnie to już mi się to nie będzie wyliczać. Tak.? Okres docelowy mam 2021 i tam nie mam wpisanych żadnych dzierżaw ale od tego roku będę miał dzierżawy już. To trzeba jakieś korekty robić czy jak. Czy po prostu będę je składał do dopłat a agencja nie będzie mi liczyć tych esow z tych pól do programu. Nie wiem jak to jest wlasnie

Opublikowano

Z pełnym szacunkiem, ale zapomniał wół jak cielęciem był... Ja np. rozporządzenie czytałem 3 razy, to typowo urzędniczy bełkot. Do tego było co roku zmieniane, ale nikomu się nie chciało tych zmian scalić w jeden tekst. I tak latasz od jednego do drugiego wydania pomiędzy trzema albo czterema egzemplarzami, każdy z innego roku. Tak że nie takie rekiny jak Ty kolego miały z początku problem załapać co z czym. Twój pierwszy post tutaj pamiętam...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, many12 napisał:

Jeżeli wniosek składałeś w 2019  roku a mamona  przy tej  wpłynęła na konto w marcu 2020 roku to rozliczyć się musisz założeń  biznesplanu 3-miesiecy wcześniej w styczniu 2023 roku - trzy letni okres od otrzymania pierwszej transzy pomniejszony o trzy miesiące na obróbkę  papirków przez gryzipiórków. Twoim rokiem docelowym będzie rok 2022 - a co za tym idzie projekt skończysz wiosną 2024 roku i składasz papirki na modernizację.

2 godziny temu, many12 napisał:

Dzięki a te trzy miesiące to już z życia wzięte rozumiem że zasiewy z 2022 rozliczam w styczniu 2023 w okresie do 3lat od wpłynięcia l raty a temat kończymy zasiewami z roku 2024

Edytowane przez wwaldek
Opublikowano

Dokonywaliście pisemnego uzasadnienia zakupu wszystkich maszyn i urządzeń wykazanych w biznesplanie pod kątem planowanego areału i struktury produkcji i odpowiadać parametrom wskazanym w podglądowym opracowaniu ,,Zasady doboru maszyn PROW 2014- 2020" dostępnym na stronach internetowych Agencji"???????? 

Opublikowano (edytowane)

Muszę mam to dołączyć do tabeli nr19- jeszcze mi to tłustym drukiem napisali😑

Edytowane przez Czereśnia
Opublikowano
16 minut temu, marluk napisał:

Wszystko jest w rozporządzeniu. Tam masz napisane jakie grunty wliczają się w roku bazowym a jakie w roku docelowym. Wystarczy poczytać.

No ale chyba po to jest te forum żeby dzielić się informacjami.

Piszę bo może ktoś z wcześniejszych naborow który już w tym siedzi może to wyjaśnić tak po prostu bez przytaczania cytatów z rozporządzenia. 

Opublikowano
13 minut temu, damin1 napisał:

No ale chyba po to jest te forum żeby dzielić się informacjami.

Piszę bo może ktoś z wcześniejszych naborow który już w tym siedzi może to wyjaśnić tak po prostu bez przytaczania cytatów z rozporządzenia. 

Jasne że tak ale ja zanim podjąłem decyzję o udziale w tym to przeczytałem te rozporządzenia kilka razy. To jest poważna sprawa. Nie wyobrażam sobie brania udziału bez czytania rozporządzeń. Ok niektóre zapisy są mało precyzyjne i to jest prawda.

25 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Z pełnym szacunkiem, ale zapomniał wół jak cielęciem był... Ja np. rozporządzenie czytałem 3 razy, to typowo urzędniczy bełkot. Do tego było co roku zmieniane, ale nikomu się nie chciało tych zmian scalić w jeden tekst. I tak latasz od jednego do drugiego wydania pomiędzy trzema albo czterema egzemplarzami, każdy z innego roku. Tak że nie takie rekiny jak Ty kolego miały z początku problem załapać co z czym. Twój pierwszy post tutaj pamiętam...

Podaj przykład urzędniczego bełkotu. Wg mnie jest pisane prostym językiem. Co najwyżej może być czasami mało precyzyjne i z tym mogę się zgodzić. Scalanie? Ja paragrafy które mnie interesowały sam sobie scalilem. Nie jest to jakieś kosmiczne zadanie. Uważam że jeśli ktoś nie rozumie tego co jest napisane w rozporządzeniu nie powinien brać tej dotacji bo później może nie zrozumieć też decyzji i może być płacz.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaszlak79 napisał:

Czyli z tego rozumując, mamy 3 lata  (pomniejszone o 3 miesiące) na realizację biznesplanu i zwiększenie docelowej SO, licząc od momentu otrzymania pierwszej raty??

Raczej od otrzymania decyzji o przyznaniu płatności. 

33 minuty temu, Czereśnia napisał:

Dokonywaliście pisemnego uzasadnienia zakupu wszystkich maszyn i urządzeń wykazanych w biznesplanie pod kątem planowanego areału i struktury produkcji i odpowiadać parametrom wskazanym w podglądowym opracowaniu ,,Zasady doboru maszyn PROW 2014- 2020" dostępnym na stronach internetowych Agencji"???????? 

Ja robiłem. 

Opublikowano (edytowane)

Wiem @ZYLAto nic trudnego, ale żeby się nie przyczepili znowu, to już robi się trudno. Myślę do trzech maszyn których nie ma w tym opracowaniu napiszę swoimi słowami, a do jednej odniosę się z kopiuj wklej 🙄? Można tak? 

Edytowane przez Czereśnia
Opublikowano
czesio200 napisał:

Mi do jednej maszyny przyczepili sie ze juz podobna posiadam. Jak napisalem uzasadnienie zakupu w 5 zdaniach to pani stwierdzila ze to jest rewelacyjnie napisane...

Z ciekawości, co Ci zarzucili i co im wpisałeś? bo ja też miałem mały problem z jedną maszyną, ale póki co to na rozmowie telefonicznej sie zakończyło.

Opublikowano

Dziś dostałem decyzje pozytywną. W poprawkach miałem, że to maszyna z tej samej grupy. Odpisałem swoimi słowami do czego każda z maszyn słuzy i było wszystko ok.

Teraz pytanie. Składam wniosek o pierwszą ratę. Do tego ksero ewidenci przychodów i rozchodów może to być np od początku tego roku. I dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji biznesplanu czyli co? Np fv za zakupiony nawóz z października 2019 jeśli miałem w środkach obrotowych uwzględniony zakup nawozów?

trzecia sprawa gdzie składamy ten wniosek o I ratę na logikę wychodzi, że tam gdzie był rozpatrywany wniosek o pomoc?

Opublikowano
czesio200 napisał:

Dziś dostałem decyzje pozytywną. W poprawkach miałem, że to maszyna z tej samej grupy. Odpisałem swoimi słowami do czego każda z maszyn słuzy i było wszystko ok.

Teraz pytanie. Składam wniosek o pierwszą ratę. Do tego ksero ewidenci przychodów i rozchodów może to być np od początku tego roku. I dokument potwierdzający rozpoczęcie realizacji biznesplanu czyli co? Np fv za zakupiony nawóz z października 2019 jeśli miałem w środkach obrotowych uwzględniony zakup nawozów?

trzecia sprawa gdzie składamy ten wniosek o I ratę na logikę wychodzi, że tam gdzie był rozpatrywany wniosek o pomoc?

Z jakiego województwa jesteś?

Opublikowano

mazowieckie, nabór marcowy, dzwonili z ARiMR, przelew miałbyc dziś ale jedna poprawka i pięniadze beda, 27.10.19 decyzja, początek grudnia złożony wniosek o 1. ratę, czas oczekiwania na przelew ok. miesiaca

Opublikowano

Witam, czy ktos orientuje sie czy w docelowym roku moge zamienic jedna z wlasnych dzialek na dzierzawe długoterminowa nie zmieniajac upraw ani obszaru. Jestem z naboru marcowego 2019 i wystapilem juz o 1 rate