Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, many12 napisał:

Panowie o co wam biega - cała Polska o tym wie, że kierownicze stanowiska w  Agencjach Rolnych 0bsadzone są po linii partyjnej czyli pisdowskiej - jak zagłosowaliście tak macie. Każdy myślący żaczek wie, że pisdziory  są glebą nieoraną w podejmowaniu samodzielnych decyzji. Z czego to wynika - ze strachu , tylko ze strachu, żeby nie podpaść przełożonemu wyższego szczebla (ay, way). Grześ zachciało Ci się   się wcześniejszej mamony ale głosowałeś na pisdziorów to wracaj do szeregu jeżeli głosowałeś inaczej to walcz o swoje bo tylko walka czyni nas wolnymi.

W domu wszyscy zdrowi Manny?

Co się zachciało wcześniejszej? Raczej w terminie, nie czytasz dokladnie człowieku.

To Samo było jak rządził Tusk i to samo albo gorzej jest teraz. Tak głosowałem na Pis, jak będzie ktoś lepszy to zagłosuję inaczej. 

Piszemy tu o patologiach ARIMR zwiazanymi z RMG itp. Konczymy tu aspekt pplityczny, a Ty jak chcesz popisać o Kaczorach i szeregach to już  Ci Kiedyś pokazałem gdzie jest do tego miejsce, dlaczego tam nie blyszczysz swoją inteligencją?

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

W domu wszyscy zdrowi Manny?

Co się zachciało wcześniejszej? Raczej w terminie, nie czytasz dokladnie człowieku.

To Samo było jak rządził Tusk i to samo albo gorzej jest teraz. Tak głosowałem na Pis, jak będzie ktoś lepszy to zagłosuję inaczej. 

Piszemy tu o patologiach ARIMR zwiazanymi z RMG itp. Konczymy tu aspekt pplityczny, a Ty jak chcesz popisać o Kaczorach i szeregach to już  Ci Kiedyś pokazałem gdzie jest do tego miejsce, dlaczego tam nie blyszczysz swoją inteligencją?

Nic dodać nic ująć brawo 

Wracając do tematu restrukturyzacja gospodarstw mam pytania 

Czy mogę kupić rozliczyć ziemię po cenie wyższej niż ta według danych GUS w danym województwie no i klasie ,- facet chce więcej albo kupuję albo nie bo te ceny to ceny średnie i pewnie ma rację on ustala zasady

Czy przy zakupie musi byś przelew facet upiera się na gotówkę i tu znów on ustala warunki 

Czy mogę rozliczyć dodać koszty notarialne ( ten temat już drążyłem ale nie mam jasnej odpowiedzi ) jeżeli tak to gdzie ująć te koszty

Z góry dzięki za pomoc 

Opublikowano

Zadawałem prawie te same pytania parę stron wcześniej. Dostałem odpowiedzi w stylu "na dwoje babka wróżyła, albo umrze albo będzie żyła" 😂🤣😅. Po części zapewne dlatego że mało kto kupuje grunty za $$$ z RMG, a po części dlatego że co Odział Regionalny to inne widzimisię. Z tego co do tej pory doczytałem to najlepiej grunty kupić za cenę średnią w danym województwie. Może spróbuj się dogadać ze sprzedającym że większość pieniędzy dasz mu oficjalnie a reszta do kieszeni. Poza tym najlepiej zapłacić przelewem bankowym z tego co tu ludzie piszą. Koszty przepisu też sprawa nie jasna, jedni wrzucali to do programu inni sądzili że się nie da. Sprawa zakupu gruntów na RMG jest w tym temacie najsłabiej opisana, Ja osobiście czekam na nowe ogłoszenie naboru i dopiero potem uderzę do kogoś kto będzie sprawę mi prowadził.

Opublikowano
51 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Zadawałem prawie te same pytania parę stron wcześniej. Dostałem odpowiedzi w stylu "na dwoje babka wróżyła, albo umrze albo będzie żyła" 😂🤣😅. Po części zapewne dlatego że mało kto kupuje grunty za $$$ z RMG, a po części dlatego że co Odział Regionalny to inne widzimisię. Z tego co do tej pory doczytałem to najlepiej grunty kupić za cenę średnią w danym województwie. Może spróbuj się dogadać ze sprzedającym że większość pieniędzy dasz mu oficjalnie a reszta do kieszeni. Poza tym najlepiej zapłacić przelewem bankowym z tego co tu ludzie piszą. Koszty przepisu też sprawa nie jasna, jedni wrzucali to do programu inni sądzili że się nie da. Sprawa zakupu gruntów na RMG jest w tym temacie najsłabiej opisana, Ja osobiście czekam na nowe ogłoszenie naboru i dopiero potem uderzę do kogoś kto będzie sprawę mi prowadził.

Super wiem tyle samo czyżby nikt nie przetarł już tematu 

Opublikowano

jest prosty sposób,

nie dzwonicie tylko piszecie zapytanie do ARIMR na odpowiedż z rególy czeka sie ok 2 tyg ,ale macie odpowiedż na piśmie a nie od wuja staszka którego sąsiad ma ślepą ciotkę 

jest prosty sposób,

nie dzwonicie tylko piszecie zapytanie do ARIMR na odpowiedż z rególy czeka sie ok 2 tyg ,ale macie odpowiedż na piśmie a nie od wuja staszka którego sąsiad ma ślepą ciotkę 

• Like 1
Opublikowano

Można złożyć zapytanie na podstawie Ustawy o Informacji Publicznej. Z tym że mogą odbić piłeczkę, bo informacja publiczna nie może być poradą prawną - obowiązujące prawo obywatel ma sobie znaleźć w ogólnie dostępnych publikacjach.

wwaldek napisał:

Super wiem tyle samo czyżby nikt nie przetarł już tematu

Kupowali tu ludzie grunty na RMG. Ale każdy miał trochę inną sytuację. Z maszynami sprawa prostsza.

Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

jest prosty sposób,

jest prosty sposób,

Ja nie jestem zadowolony. Dokładnie im opisałem co chce zrobić. Chodziło o zakup ziemi w ramach rodziny. Opisałem dokładnie wszystko. Napisali że sytuacja jest rozpatrywana indywidualnie i że decyzje każdorazowo podejmuje oddział regionalny. Straciłem tylko czas.

Opublikowano

Bo teoria a praktyka to często dwa odległe bieguny, a w polskiej administracji zwłaszcza.

czesio200 napisał:

Jak już kupujecie te grunty i sprawa kosztów notarialnych jest nie jasna to tak trudno zapłacić ze swojej kieszeni?

No nie trudno i osobiście się dziwię nad czym się tak ludzie trzepią. Mi np. zabraknie i tak z RMG czy to na grunty czy na maszyny ale i tak się cieszę że jest szansa te 60 tysi za friko dostać.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 25.10.2019 o 10:14, marluk napisał:

Ależ zgadzam się z tobą co do NSA ale już w WSA nie wygląda to tak źle. Poza tym podkreślam że zgadzam się ze nie jest to szybko i bez nerwów ale jeśli ma się rację to po prostu się wygra. To nie jest tak że urzędnik może bezkarnie łamać przepisy.

A co powiesz na to że pieniądze za materiał siewny i za susze będą płacone w kwietniu i zarasz rusza wydawanie przedłużek do siewnego. Napiszesz upomnienie na cały ARiMR i ministra finansów i rolnictwa?

Opublikowano
1 godzinę temu, marluk napisał:

Ja nie jestem zadowolony. Dokładnie im opisałem co chce zrobić. Chodziło o zakup ziemi w ramach rodziny. Opisałem dokładnie wszystko. Napisali że sytuacja jest rozpatrywana indywidualnie i że decyzje każdorazowo podejmuje oddział regionalny. Straciłem tylko czas.

Może mimo wszystko kiepsko zadałeś pytanie,my z synem w 2 róznych programach zadaliśmy 3 pytania  i na wszystkie dostaliśmy oczywistą i klarowną odpowiedż podpisaną przez dyrektora wszystkich kierowników 😉

• Like 1
Opublikowano

Trafiłeś na rzetelny organ. Mi też Wojewoda Opolski odpisuje za każdym razem na zapytanie na podstawie dostępu do informacji publicznej. Ale uwierz że tym wyjątkiem potwierdza smutną regułę, bywało że na wniosek nie dostawałem w ogóle odpowiedzi albo kompletne bzdury, najczęściej że nie jestem stroną w postępowaniu...

robert55555 napisał:

A co powiesz na to że pieniądze za materiał siewny i za susze będą płacone w kwietniu i zarasz rusza wydawanie przedłużek do siewnego. Napiszesz upomnienie na cały ARiMR i ministra finansów i rolnictwa?

Obecna władza naobiecywała i trzeba pieniądze ciągle przesuwać. A co powiesz jak w 2016 RSP w mojej wiosce dopłaty zamiast w styczniu to dostała pod koniec czerwca i firma o mało nie splajtowała?? A rozbijało się prawie o pół bańki, dla takiej firmy to być albo nie być?? Szczęściem że pracownicy zgodzili się na czasowe obniżenie wypłat i było za co wyjechać wiosną w pole.

Opublikowano
2 godziny temu, robert55555 napisał:

To ci powiem że przesunięcie wynika z wyczerpania tegorocznego limitu środków de minimis. Tu nie ma żadnego złamania prawa więc takie upomnienie byłoby nie tyle bezzasadne co nawet kuriozalne. Przecież nikt nikomu nie obiecuje ze otrzyma kasę że środków de minimis. Jest pula i kto pierwszy ten lepszy. Myślałem że wiesz jak to działa.

Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

To juz bez doplat nie sa się gospodarzyc?  Mam duzo dzierzaw gdzie doplaty nie widze i jakos zyje. 

Nie wierzę że w dzisiejszych czasach znajdzie się jeszcze ludzi którzy zgodzą się na obrabianie czyjejś ziemi jak parobek i oddadzą dopłaty które się im należą jak psu łańcuch No ale internet już nieraz mnie zaskoczył więc nic już mnie dziwi

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, czesio200 napisał:

To juz bez doplat nie sa się gospodarzyc?  Mam duzo dzierzaw gdzie doplaty nie widze i jakos zyje. 

Ty tak na serio czy dla jaj klepiesz bez zastanowienia w klawiaturę i cyk "Odpowiedz" byle coś było??

Opublikowano
2 godziny temu, czesio200 napisał:

To się zapytam z ciekawości na jaki czas masz te dzierżawy ?

Jaka klasa ziemi jest ?

jaki polon masz z tych dzierżaw ?

Zapewne jeszcze płacisz podatek rolny za dzierżawy ?

Teraz czy wapnujesz dane pola dzierżawne ?

Opublikowano
25 minut temu, czesio200 napisał:

Haha a kto ci da doplaty? Jest wlascicielem ziemito musi cos z niej miec. Jak jest umowa to placisz dzierzawe czesto wyzsza od doplat i na jedno wychodzi.

Dopóki będą tacy desperaci to i będzie takie myślenie że coś się komuś należy tylko dlatego że jest właścicielem U nas też było kilku takich miastowych cwaniaczków którzy próbowali tak żyć Efekt jest taki że ziemia lezy odłogiem , nie dostają dopłat a jeszcze podatek muszą zapłacić I tyle mają korzyści z posiadania ziemi Raz na jakiś czas znajdzie się jakiś frajer z daleka który to obrobi ale z reguły szybko to rzuca jak sobie policzy czas na dojazdy itd.

Opublikowano

Jesli chodzi o kase dla rsp to duza kasa dla kogos kto ma malo ha. Jak duzo ha to kwota nie jest astronomiczna. Dzierzawy mamprzerozne nie bede sie tu rozpisywal. Biore tylko to co mi sami dadza znajomi. Więksi gospodaze oddaja doplaty i doplacaja kase jeszcze. I tylko szukaja gdzie dorwac kawalek.

• Like 1