Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do potwierdzenia ewidencji przychodów i rozchodów oprócz wydruku trzeba kopie faktur? W naborze 2018 przy umowie wstępnej trzeba dołączyć fakturę zaliczkowa na zakup maszyn. 

Opublikowano

Czy to rzeczywiście są takie "łatwe" pieniądze? ODR-y sugerują obsiać 1 ha pola słonecznikiem? Warunek wielkości ekonomicznej spełniony dla gospodarstwa o powierzchni 1ha z kilkunastoma arami.  Ryczaltowiec nie musi okazać się fakturami. Wystarczy kwit z wjazdu na giełdę. Wy tu się zastanawiacie maszyny, środki obrotowe a osoba bez żadnych maszyn otrzyma bez trudu dotację.

Opublikowano

No masz racje ,napisz sobie wniosek i weż kasę .A potem jeszcze na mame i dziadka i na psa sąsiada-łatwizna

A i nie wiem na pewno ale chyba paczki do pudła można  wysyłać tylko raz w miesiącu i to 5 kg;-)

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, maras6019 napisał:

Czy to rzeczywiście są takie "łatwe" pieniądze? ODR-y sugerują obsiać 1 ha pola słonecznikiem? Warunek wielkości ekonomicznej spełniony dla gospodarstwa o powierzchni 1ha z kilkunastoma arami.  Ryczaltowiec nie musi okazać się fakturami. Wystarczy kwit z wjazdu na giełdę. Wy tu się zastanawiacie maszyny, środki obrotowe a osoba bez żadnych maszyn otrzyma bez trudu dotację.

Składaj - a za rok opisz czy to były trudne czy łatwe pieniądze

• Like 1
Opublikowano

Nie rozumiecie mnie. Ja nie będę się starał trochę za dużo mam hektarów i korzystałem z MGR więc automatycznie jestem wykluczony. Wiele osób idzie w słoneczniki bo tak radzi ODR. Swoje przeszedłem przy modernizacji, drugi raz bym się zastanowił czy wejść ponownie.

Opublikowano
29 minut temu, maras6019 napisał:

Nie rozumiecie mnie. Ja nie będę się starał trochę za dużo mam hektarów i korzystałem z MGR więc automatycznie jestem wykluczony. Wiele osób idzie w słoneczniki bo tak radzi ODR. Swoje przeszedłem przy modernizacji, drugi raz bym się zastanowił czy wejść ponownie.

Faktycznie Ci w ODR tak radzą ... 

Opublikowano
3 godziny temu, many12 napisał:

"Witam, mam pytanie odnośnie zmiany biznesplanu ponieważ wspomniałeś kiedyś na forum że będziesz zmieniał bp i rezygnowal z kupna bydła. Mógłbyś mi powiedzieć czy robiłeś już zmiane i jaka była odpowiedź agencji oraz czy środki na zakup bydła miałeś z obrotowych czy środków trwałych?"

SPIRYTUS - odpowiadam. Odpowież była pozytywna. Stado podstawowe zakupuje się z środków trwałych. .......................  Zrezygnowałem  przy zmianie na korzyść zakupu 2 ha łąki. .................Opasy zakupuję ze środków obrotowych.

•  

Dzięki za odpowiedź chcę zrezygnować z części stada podstawowego na rzecz obrotowych (pasze, paliwo)

Opublikowano

nie wiecie czy nawet wg tych nowych zasad https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//509/12321168/12570146/12570147/dokument381491.pdf

tu stary tekst https://www.infor.pl/akt-prawny/DZU.2015.218.0001813,rozporzadzenie-ministra-rolnictwa-i-rozwoju-wsi-w-sprawie-szczegolowych-warunkow-i-trybu-przyznawania-wyplaty-oraz-zwrotu-pomocy-finansowej-na-operacje-typu-restrukturyzacja-malych-gospodarstw-w-ramac.html

jest wymóg brania dopłat bezpośrednich na ten hektar? bo u mnie to raczej lipa  z tym

co prawda jest zapis o liczeniu dochodu z gospodarstwa oraz osobno przychodu na podstawie wart. ekonomicznej (tam nie ma nic o dopłatach)

ale na końcu zmiany w rozporządzeniu jest mowa o zaświadczeniu z gminy o podatku rolnym.. 

więc jak ktoś nie zgłosił tego, albo ktoś inny wziął na to dopłaty to lipa? 

PRZECIEZ wczesniej wystarczy dzierżawa notarialna, a bokiem dali wymóg podatku i dopłat? 

tutaj w skrócie https://prow2014-2020.pl/2019/02/22/restrukturyzacja-malych-gospodarstw-dla-nieubezpieczonych-w-krus/

Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Tak ale w Maju będzie nabór dla ZUS  .

ale dalej będzie można być na zus po uzyskaniu dotacji, jaki okres trzeba posiadać gospodarstwo? jakie warunki spełnić,

Opublikowano
1 godzinę temu, Wojtek026 napisał:

ale dalej będzie można być na zus po uzyskaniu dotacji, jaki okres trzeba posiadać gospodarstwo? jakie warunki spełnić,

przecież kilka postów wyzej masz linki do projektu rozporządzenia. Wyjściowe rozporządzenie razem z nowelizacjami jest na stronie ARiMR. Wszystko tam jest. Jaki okres, kto może itd.

Opublikowano

Czy można wystąpić z korekta do biznesplanu już po złożeniu wniosku o 1 ratę płatności? Chciałbym zrezygnować z prowadzenia planu nawozowego, nie wiedziałem, że bedę musiał czekać z nawozami aż burmistrz łaskawie zatwierdzi lub nie mój plan.

Opublikowano
32 minuty temu, F3dor napisał:

Czy można wystąpić z korekta do biznesplanu już po złożeniu wniosku o 1 ratę płatności? Chciałbym zrezygnować z prowadzenia planu nawozowego, nie wiedziałem, że bedę musiał czekać z nawozami aż burmistrz łaskawie zatwierdzi lub nie mój plan.

Możesz. Dopóki nie zrealizujesz biznesplanu i nie weźmiesz tej drugiej raty, to możesz robić korekty. 

Opublikowano
15 godzin temu, spirytus napisał:

Dzięki za odpowiedź chcę zrezygnować z części stada podstawowego na rzecz obrotowych (pasze, paliwo)

Ze środków obrotowych możesz także zakupić opasy bydła mięsnego - ale wcześnie trzeba to ująć w zmianie biznesplanu.

44 minuty temu, kapec22 napisał:

Płatności za maszyny muszą być przelewem czy można gotówką?

U mnie dialer wymagał przelewem - liczy się faktura zakupu.

• Like 2
Opublikowano

Witam, czy Oświadczenie współposiadacza gospodarstwa  o wyrażeniu zgody na ubieganie się wnioskodawcy o przyznanie pomocy, uzupełniam również z właścicielami gruntów, które mam w dzierżawie?

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Właściciele gruntów to mogą dać ci w dzierżawę na ten czas wymagany minimum 7 lat ale dzierżawy i tak tylko 30 % .

tak wiem o tym, pytałam czysto technicznie czy przy składaniu wniosku takie oświadczenie jest tylko od małżonka (współwłaściciela gruntów) czy również musi być od właścicieli dzierżawionych gruntów.

Opublikowano
1 godzinę temu, aneczka882 napisał:

tak wiem o tym, pytałam czysto technicznie czy przy składaniu wniosku takie oświadczenie jest tylko od małżonka (współwłaściciela gruntów) czy również musi być od właścicieli dzierżawionych gruntów.

Nie chcę Cię wprowadzić w błąd ale, Jak ja składałem wniosek (lipiec 2018) musiałem przedstawić zgody (oświadczenia)  współwłaścicieli .Ja nie mam dzierżaw ale dużo działek we współwłasności ,