Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o informacje w zakresie liczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa dla plantacji drzewek owocowych - czy wielkość ta jest tak sam liczona dla plantacji drzewek niskopiennych, jak i dla tzw sadów tradycyjnych. Sady te różnią się rozstawą, a co za tym idzie - liczbą drzewek.

Opublikowano
1 godzinę temu, rskp napisał:

Proszę o informacje w zakresie liczenia wielkości ekonomicznej gospodarstwa dla plantacji drzewek owocowych - czy wielkość ta jest tak sam liczona dla plantacji drzewek niskopiennych, jak i dla tzw sadów tradycyjnych. Sady te różnią się rozstawą, a co za tym idzie - liczbą drzewek.

Wedle kalkulatora się liczy anie ilości drzewek , w kalkulatorze są wypisane różne rodzaje ( co znaczy nisko pienne nazwa jakaś jest zapewne .

Opublikowano

maroon w roku biezacym wpisujesz  dzialki ktore byly we wniosku o doplaty. w docelowym jezeli wiesz ze raczej sprzedasz dzialke to po co masz wstawiac te 1,5 hektara? zrob tak zeby byla wymagana wartosc so

Opublikowano
Dnia 12.07.2018 o 07:51, lukeX napisał:

Kolejne pytanie odnosi się do zakupu maszyn.Chcę zakupic sadzonki wiśni i bzu czarnego do tego dokupić opryskiwacz sadowniczy ,sadzonki ,kosiarkę do międzyrzędzi ,opryskiwacz polowy .I tu  pytanie czy muszę znać dokładnie miejsce gdzie dany sprzęt zakupię?Wiem ile poszczególna maszyna będzie mnie kosztowała ale co w przypadku gdy wstawię wartość niższą niż ta którą potem wydam?I czy na sprzęt mam wydać dokładnie 60 tys? Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam

Jeśli chodzi o zakup sprzętu to do biznesplanu potrzebujesz podać podstawowe parametry techniczne (u mnie były dla bezpieczeństwa w niektórych przypadkach widełki np. Pojemność opryskiwacza 400-600 l) oraz jej cenę - możesz dołączyć oferty maszyn, ale nie jest to koniecznie, a gdzie kupisz to ich nie obchodzi, ważne, aby zgadzało się z bp. W przypadku, gdy dany sprzęt będzie kosztował więcej niż było założone w bp masz dwa wyjścia: albo dołożyć z własnej kieszeni, albo zrobić korektę bp i przesunąć środki. 60 tys. możesz w całości przeznaczyć na maszyny lub podzielić i wydać też część  na środki obrotowe. Powodzenia

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, masa24 napisał:

maroon w roku biezacym wpisujesz  dzialki ktore byly we wniosku o doplaty. w docelowym jezeli wiesz ze raczej sprzedasz dzialke to po co masz wstawiac te 1,5 hektara? zrob tak zeby byla wymagana wartosc so

Czyli na razie po prostu pomijam - nie wpisuję ugoru ani nic tylko podaję planowaną powierzchnię 

A jeśli ta działka zostanie albo coś mi dodatkowo przybędzie do 2022 roku to co wtedy - trzeba to w roku docelowym uwzględnić i potem utrzymać czy obowiązek utrzymania dotyczy tylko  tego co zadeklaruję dziś w biznesplanie i tylko z tego agencja rozlicza?

Opublikowano
3 godziny temu, Wicher821 napisał:

A wie ktoś może czy zwrot VATu wpisujemy w tę naszą rachunkowość ?

Kurde to jeszcze 2 rachunkowość chcesz prowadzić ?Masz aż tak małe gospodarstwo ze z czasem nie masz co robić?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, kopin napisał:

Kurde to jeszcze 2 rachunkowość chcesz prowadzić ?Masz aż tak małe gospodarstwo ze z czasem nie masz co robić?

Tak dokładnie 😁

To trochę skomplikowane...

Edytowane przez Wicher821
Opublikowano

Dzien dobry Dziękuję za poprzednie odpowiedzi.Czyli dobrze rozumiem?jezeli na własnośc mam 1.6ha i 4.5ha które ma dzierzawione od rodziców ba 10 lat to wartośc ekonomiczną obecną i docelową mogę obliczać z tego co mam plus z 30% wziętych własnie z tej dzierzawy?jeśli tak cały mój plan bierze w łeb :/

Opublikowano
6 minut temu, Wicher821 napisał:

Tak dokładnie 😁

To trochę skomplikowane...,  może postawię pytanie inaczej czy Agencja musi wiedzieć że jestem na Vacie i że mam jakieś tam zwroty ? 

Raczej nie musi,tylko jak chcesz faktury przedstawić w agencji ?Kupisz brutto jak ryczałtowiec?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, kopin napisał:

Raczej nie musi,tylko jak chcesz faktury przedstawić w agencji ?Kupisz brutto jak ryczałtowiec?

Przy zakupach to nie ma różnicy i tak się płaci taką sama kwotę brutto z takim samym vatem jak ryczałtowiec, tylko później jest jakiś zwrot. 

Po prostu wolałbym żeby Agencja oglądała to co ja im chce pokazać

Nie bardzo idzie mi wysłowienie się, bo jestem świadomy że Agencja będzie wiedziała że jestem na Vacie bo będą widzieli chociażby moje faktury sprzedażowe, ale chodzi mi o to, czy mogę powiedzmy, przy kontrolach przedstawiać moją rachunkowość uproszczoną czy będą chcieli mieć wgląd w to co prowadzi mi księgowa?

Edytowane przez Wicher821
Opublikowano

Powiem Ci  jak facet ,jeśli chce się dymać Agencję to trzeba UMIEĆ jeśli nie jesteś pewien to lepiej dobrze to przemyśl żeby Ci się do d*py nie dobrali jak stado pedałów bo niby sex będzie (kasa z Agencji) ale jaki potem niesmak ;-)

Fakt że nie do końca rozumiem Twoje kręcenie;-)

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie jestem pewien, ale na chłopski rozum wydaje mi się że zwrot podatku musicie wpisywać, przecież to idzie przez konto, to tak jak dostaniesz dopłaty i co nie wpiszesz w rachunkowość?

Ja dopłat nie wpisuje w rachunkowość. 

Opublikowano

A wiecie jak przyznają punkty  za postęp biologiczny w przypadku gdy kupimy materiał kwalifikowany np. łubin który wcześniej nie był siany w gospodarstwie?

Bo w instrukcji jest mowa o "wymianie" a tu  wymiany nie będzie bo łubin będzie zasiany pierwszy raz

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Nie jestem pewien, ale na chłopski rozum wydaje mi się że zwrot podatku musicie wpisywać, przecież to idzie przez konto, to tak jak dostaniesz dopłaty i co nie wpiszesz w rachunkowość?

Co ma wspólnego  RMG co idzie przez konto  mam jedno konto i wszytko tam wpływa nieraz duże sumy i co ma to wpisywać nie , wpisuje to co mam w biznes planie i tyle .

Opublikowano

Jak to co, mnie np. kasa za zboże idzie przez konto przynajmniej połowa, przelewy za maszyny robiłem przez internet, te operacje wpisuję w książce rachunkowości.każdy robi jak uważa, ja przelewy i operacje bankowe związane z prowadzeniem gospodarstwa wpisuję i tyle, wolę to mieć niż nie mieć podczas kontroli.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, lukeX napisał:

Dzien dobry Dziękuję za poprzednie odpowiedzi.Czyli dobrze rozumiem?jezeli na własnośc mam 1.6ha i 4.5ha które ma dzierzawione od rodziców ba 10 lat to wartośc ekonomiczną obecną i docelową mogę obliczać z tego co mam plus z 30% wziętych własnie z tej dzierzawy?jeśli tak cały mój plan bierze w łeb :/

Czy może się ktoś do tego ustosunkować, bo już różne wersje słyszę. Mój ojczulek podał w tym roku do dopłaty ok 11 ha, wartość ekonomiczna upraw to niespełna 9 tys, ze wzrostem 20 % nie ma problemu, po prostu powiększy swoje gospodarstwo. Wszystko pięknie tylko na własność z tego to ma niewiele ponad hektar, 4 ha umowy długo terminowe, pozostałe umowy krótkoterminowe. Słyszałem wersję, że różnie się do tej kwestii podchodzi w każdym województwie.

Opublikowano
6 godzin temu, młody17 napisał:

Słyszałem wersję, że różnie się do tej kwestii podchodzi w każdym województwie.

Skoro takie wersje słyszałeś, to dopytaj po prostu jak to traktują w Twoim województwie :P 

Wyżej pisałam już jak jest w Małopolsce, a czy u Ciebie będzie tak samo, to Ci nie zagwarantuję. 

Opublikowano
11 godzin temu, maroon napisał:

A wiecie jak przyznają punkty  za postęp biologiczny w przypadku gdy kupimy materiał kwalifikowany np. łubin który wcześniej nie był siany w gospodarstwie?

Bo w instrukcji jest mowa o "wymianie" a tu  wymiany nie będzie bo łubin będzie zasiany pierwszy raz

Słowo klucz "wymienić" traktuje, że kupisz w centrali nasiennej lub od uprawnionej osoby na rynku. Ważne, żebyś miał POtwierdzenie w postaci faktury, dokumentu zakupu że dokonałeś takiej operacji. Też to mam w swoim biznesplanie - "Wysiew nasion kwalifikowanych zbóż".

Opublikowano

Heh ja po 3 dniach siedzenia nad tymi wnioskami odpuszczam bo mnie to przerasta.Niby prosta sprawa ,mam swojego 1.6 ha 4 dzierzawione od rodzicow jedna dzialka  dzierzawa a jedna z odpisanymi udzialami wspolwlasnosci.Planowałem że za cześć odkupię ziemię od ojca a czesc przeznaczę na załozenie plantacji wieloletniej.Ale siedziałem nad tymi wnioskami i to nie dla mnie. Pani w ODRze chętnie to zrobi za $ ale jak dla mnie zbyt wysoka kwota więc pozostaję odpuścic.Dziękuję wszystkim za dotychczasowe rady i wytrwałości której mi zabrakło.

Opublikowano
2 godziny temu, lukeX napisał:

Heh ja po 3 dniach siedzenia nad tymi wnioskami odpuszczam bo mnie to przerasta.Niby prosta sprawa ,mam swojego 1.6 ha 4 dzierzawione od rodzicow jedna dzialka  dzierzawa a jedna z odpisanymi udzialami wspolwlasnosci.Planowałem że za cześć odkupię ziemię od ojca a czesc przeznaczę na załozenie plantacji wieloletniej.Ale siedziałem nad tymi wnioskami i to nie dla mnie. Pani w ODRze chętnie to zrobi za $ ale jak dla mnie zbyt wysoka kwota więc pozostaję odpuścic.Dziękuję wszystkim za dotychczasowe rady i wytrwałości której mi zabrakło.

Nie miej żalu o to co napiszę ale jeśli faktycznie jeszcze nie zacząłeś a już masz dosyć i rezygnujesz  to faktycznie ten program i jego uciążliwości nie dla Ciebie,

Może będziesz miał jeszcze na coś innego okazję się załapać ;-)