Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, galan99 napisał:

w nowym naborze możesz mieć i 15 tyś i 20 tyś mieścisz się w limicie  do 25 tyś . +30 % zwyżki od 25 tyś .

czyli wiecej osob sie załapie. te 30% to od 25k czy "co najmniej o 30% w stosunku do wielkości wyjściowej" (tak bylo poprzednio tylko 20%)

edit: qwa pytam a sam zamiesciłem ten slajd pare stron temu XDDD

obraz.png

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Ja bym bardziej celowal w przejście na pozarolniczą działalność. Bo z tego nie wyżywię rodziny. A pchać miliony by się utrzymać podziękuję.

Ale chyba już nie bedzie naborów. Wiecie coś w tym kierunku? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ZYLA napisał:

Ja bym bardziej celowal w przejście na pozarolniczą działalność. Bo z tego nie wyżywię rodziny. A pchać miliony by się utrzymać podziękuję.

Ale chyba już nie bedzie naborów. Wiecie coś w tym kierunku? 

Wiesz ile ZUS od NR , 1420 ZŁ , policz sobie ile wybulisz przez 5 lat . Zus zjada kwotę dofinansowania z kretesem zostaną ci tylko maszyny które kupisz i ew . urobek z tej działalności ale absolutnie cię nie zniechęcam  . Piszę tak bo znajomy chciał wejść w pozarolniczą i miał zamiar kupić koparkę tylko że on myślał że dolej na Krusie będzie i dał sobie spokój . Może tartak objazdowy ? u mnie w okolicy już nikomu się nie chcę jeździć po ludziach a stawka ponad 120 zł m3 

Edytowane przez Mariusz2903
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem ile ZUS, ale mimo wszystko myślę że może warto. Zresztą będę zgłębiał bardziej temat ja będzie co. Kolego @Mariusz2903 trafiłeś w punkt z tym trakiem. U nas problem ten sam. Tylko że ja już kupilem i podremontowałem na własne potrzeby trak, bo nie było bardzo kogo ściągnąć. Tylko nadal brakuje mi maszyn stolarskich😉

Edytowane przez ZYLA
  • Like 1
Opublikowano

Na 99% naborów na pozarolniczą już nie będzie. Zbyt kłopotliwe działanie. Co do ZUSu i 1400 zł to powiem tylko tyle 😆😆😆 słuchaj dalej pierdolenia. Jak zwykle największy znawca to życzliwy somsiad zza płotu. 👍

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, ZYLA napisał:

Wiem ile ZUS, ale mimo wszystko myślę że może warto. Zresztą będę zgłębiał bardziej temat ja będzie co. Kolego @Mariusz2903 trafiłeś w punkt z tym trakiem. U nas problem ten sam. Tylko że ja już kupilem i podremontowałem na własne potrzeby trak, bo nie było bardzo kogo ściągnąć. Tylko nadal brakuje mi maszyn stolarskich😉

Maszyny za dofinansowanie kupisz gorzej z drewnem .

50 minut temu, pedro2 napisał:

Na 99% naborów na pozarolniczą już nie będzie. Zbyt kłopotliwe działanie. Co do ZUSu i 1400 zł to powiem tylko tyle 😆😆😆 słuchaj dalej pierdolenia. Jak zwykle największy znawca to życzliwy somsiad zza płotu. 👍

Piszę o pełnym zusie 1420 zł od now. roku , wiadomo są ryczałty , ulgi , pomniejszony zus .

Opublikowano
1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Żeby było  coś w temacie  rozpoczecia usług rolniczych to było by też  ok, ale z tego co wiem to ma być ale na,  ,,rozwój usług " czyli już istniejące branże rolnicze.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Wiesz ile ZUS od NR , 1420 ZŁ , policz sobie ile wybulisz przez 5 lat . Zus zjada kwotę dofinansowania z kretesem zostaną ci tylko maszyny które kupisz i ew .

👆

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Piszę o pełnym zusie 1420 zł od now. roku , wiadomo są ryczałty , ulgi , pomniejszony zus .

To co piszesz to widać właśnie wyżej. Czyli pierdoły. Dodatkowo przez pierwsze dwa lata jesteś na podwójnym kursie. Zamiast powielać dyrdymały lepiej się zorientować w temacie, a nie chłopa zniechecasz. 

Jak ma chęć zarobić to niech robi, chwała mu za to. Najwygodniej napisać "toć się nie opłaca" i siedzieć pierdziec w stołek i socjalu wyglądać

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
24 minuty temu, pedro2 napisał:

i siedzieć pierdziec w stołek i socjalu wyglądać

Jak bym wyglądał socjalu to by mnie nie było stać na prąd do laptopa , bo laptopa bym pewnie dostał z opieki .

Opublikowano

Dobra dobra, nie uciekaj od tematu. Nie warto powielać wszystkiego co ktoś plecie jak się najpierw nie sprawdzi albo nie zapyta. Możesz teraz znajomemu powiedzieć, że nie do końca te 1400 przez 5 lat by musiał bulić😆 ehh ludzie ludzie

Opublikowano

moze byc podwojny krus dwa lata , potem zus od dochodu 

moze byc zus preferencyjny zus przez 2 lata =+ pol roku ulga na start   potem  zus od dochodu      wiec przez 5 lat mozna na duzym zusie nie byc wogole lub tam jakies 2 miesiace w zaleznosci od sytuacji bo nie da sie z krusu odrazu wleciec na zus od dochodu

ale nie zmienia to faktu ze program troche sie pojebal, chyba przez ten zeszloroczny audyt o ktorym sie mowilo. 

tegoroczne wnioski to jest meka dla kogos kto robi te wnioski jezeli trafi na glupiego sprawdzajacego, a co dopiero pozniej ...

• Like 2
Opublikowano
masa24 napisał:

przestancie tworzyc glupoty, nie ma jeszcze konkretow odnosnie nowego programu

dokladnie tak

pedro2 napisał:

Dokładnie. Nowe rozdanie i nowe zasady, nikt nic nie wie, a jak mówi że wie to pierdaczy głupoty jak galan. Trzeba poczekać. 

swiete slowa

galan99 napisał:

Skąd mam to wiedzieć  , raz było po Agrobiznesie powiadane że ci co starowali na  60 tyś to się rozwijają . Teraz dany program jest dla średnich gospodarstw wiec jak to zrozumieć że dla tych co już brali to nie . A jak będzie aż podadzą .

Na 60 tyś było do  13 tyś . To byli mali .

Na 150 tyś i 100 tyś do 25 tyś . Teraz średnie .

no jak ty sluchasz co mowia w agrobiznesie🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ a mi doradca mowil ze Ci co brali te 60tys to beda i teraz mogli bo to jest inne rozdanie. tak samo jest i z modernizacja kto wykorzystal wszystko co mogl to teraz od nowa bedzie mogl

GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Żeby było  coś w temacie  rozpoczecia usług rolniczych to było by też  ok, ale z tego co wiem to ma być ale na,  ,,rozwój usług " czyli już istniejące branże rolnicze.

a co za uslugi mozna otworzyć u mnie w okolicy pelno od siewow pasowych bezorkowych siewu kukurydzy go zbierania kukurydzy z odwozem i skupem prosto z pola. chyba ze jakies uslugi dla wazywnictwa maly traktorek siewnik precyzyjny czy jakis zbior warzyw ale nie znam tego tematu

Opublikowano

Z rolniczymi w tych czasach ciężko. A do pasowki czy bezorki sprzętu za 200k nie kupi. Z resztą  różnicowanie chyba umarło taką samą śmiercią jaką czeka pozarolniczą. Za dużo patologii i kombinowania. 

Opublikowano
Dnia 11.12.2022 o 14:43, Mariusz2903 napisał:

Dostajesz przelew i kupujesz , masz 3 lata do dyspozycji ale jak chcesz przyśpieszyć sobie II ratę to dokładasz ze swoich i zamykasz program , jeszcze 2 lata po docelowym utrzymujesz wzrost i po problemie .

Jesteś pewny tego co piszesz? Jeśli nie to nie wprowadzaj ludzi w błąd. Lepiej nie pisać nic niż siać zamęt.  Na pewno 2 lata po docelowym utrzymujesz wzrost, a nie 5 lat od otrzymania kasy? 

Opublikowano (edytowane)

Cześć , wiadomo już coś kiedy będą decyzję z tego roku na "restrukturyzację małych gospodarstw".  W zeszłym roku kolega dostał w okolicach świąt. Na stronie armir cisza , jedyne co to artykuł .

https://www.gov.pl/web/arimr/restrukturyzacja-malych-gospodarstw--kolejnosc-przyslugiwania-pomocy-w-naborze-przeprowadzonym-w-2021-roku

Szkoda tylko że ta premia tak sie zdewaluowała....

Edytowane przez NABUCH
Opublikowano
3 godziny temu, derek2223 napisał:

Jesteś pewny tego co piszesz? Jeśli nie to nie wprowadzaj ludzi w błąd. Lepiej nie pisać nic niż siać zamęt.  Na pewno 2 lata po docelowym utrzymujesz wzrost, a nie 5 lat od otrzymania kasy? 

Jakoś przed docelowym nie robiłem wzrostu słonecznikiem , dopiero w docelowym w 4 i 5 roku , przed docelowym siałem co chciałem .

Opublikowano
1 godzinę temu, NABUCH napisał:

Cześć , wiadomo już coś kiedy będą decyzję z tego roku na "restrukturyzację małych gospodarstw".  W zeszłym roku kolega dostał w okolicach świąt. Na stronie armir cisza , jedyne co to artykuł .

https://www.gov.pl/web/arimr/restrukturyzacja-malych-gospodarstw--kolejnosc-przyslugiwania-pomocy-w-naborze-przeprowadzonym-w-2021-roku

Szkoda tylko że ta premia tak sie zdewaluowała....

A jesteś już po poprawkach biznesplanu? Czy jeszcze nic nie dostałeś