Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, DANDYS napisał:

łubin mniej podnosi sso niz pszenica ? 

Wydrukuj sobie wartości współczynników SO dla działalności występujących w biznesplanie bo są różne w rejonach naszego kraju.

Dla Mazowsza i Lubelskiego - łubin  biały na ziarno posiada SO - 625/ha a na zielonkę - 535/ha

pszenica na ziarno - SO  - 752/ha.

Opublikowano
2 godziny temu, DANDYS napisał:

łubin mniej podnosi sso niz pszenica ? 

Dalej myślisz o restrukturyzacji?

Opublikowano
22 godziny temu, robert55555 napisał:

Da radę.

No chyba niekoniecznie. ☹️ 

Ja się na Tuzach przewiozłem. Są dwie pozycje w kalkulatorze SO odnośnie użytków zielonych. Nie zwróciłem na to uwagi na początku. Jedna daje coś koło 500 euro a druga daje 0 euro z hektara. 

Te TUZy do których bierze się dopłaty bezpośrednie dają 0 euro SO. 

Zresztą gdy dzwoniłem do ARiMR to sami nie wiedzieli jak to klasyfikować. 

Opublikowano
2 godziny temu, ciaastus napisał:

No chyba niekoniecznie. ☹️ 

Ja się na Tuzach przewiozłem. Są dwie pozycje w kalkulatorze SO odnośnie użytków zielonych. Nie zwróciłem na to uwagi na początku. Jedna daje coś koło 500 euro a druga daje 0 euro z hektara. 

Te TUZy do których bierze się dopłaty bezpośrednie dają 0 euro SO. 

Zresztą gdy dzwoniłem do ARiMR to sami nie wiedzieli jak to klasyfikować. 

0 dają tuzy nieużytkowane.

Można we  wniosku na dany rok dać tuz nieużytkowany a na docelowy użytkowane, i masz wzrost za free :) Choć to pewnie podpada pod sztuczne warunki, zbyt proste by było prawdziwe :)

Opublikowano
Dnia 6.12.2021 o 13:35, Jakub23 napisał:

Panowie takie pytanie, ojciec w roku wyjściowym miał 8ha, za premię kupił 3.5 ha. Czy może odpisac mi 6ha  i w roku docelowym mieć mniej ziemi niż w wyjściowym ? 

Wzrost SO robi zwierzętami

Dnia 6.12.2021 o 13:53, freetaxi napisał:

Możesz tak zrobić ale pamiętaj o wzroście wielkości ekonomicznej. 

Myślałem że trzeba czekać aż minie 5 lat jak te działki były podane do biznes planu a tu tak też można kombinować 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj dealer dzwonił i mówi, ze cena na maszynę znów się zmieniła - o 8% i za to firmowy zestaw gadżetów dostanę i kalendarz oraz jakąś zabawkę dla dziecka... Ja na to, że u mnie też zmiana, bo właśnie mi się dostawca maszyny zmienił i ma oddać zaliczkę...w słuchawce cisza jak makiem zasiał 🙂

Jeszcze trochę i z 3 maszyn zrobią się 2.🤔

Edytowane przez red83
Opublikowano
Dnia 21.12.2021 o 12:19, Mariusz2903 napisał:

Dostajecie 2 raty ? czekam 6 tygodni i nic .

Otrzymałem dzisiaj 23.12.2021 o 14.10

Minął właśnie roczek od złożenia - Wniosku o II Ratę oraz sprawozdania z realizacji biznesplanu.

11.06.2021 r. otrzymałem wezwanie do usunięcia braków formalnych w Sprawozdaniu z realizacji biznesplanu - mianowicie: zestawienie robót budowlanych oraz zakres robót, rodzaj materiałów. Zestawienie zakupu srodków obrotowych na podstawie wystawionych faktur.

" Proszę dostarczyć dokument przedstawiający zakres i ilość robót oraz poszczególnych operacji obejmujących wykonywanie robót budowlanych tj. (miałem trzy rzeczy do wykonania). Rodzaj i ilość wykorzystanych materiałów oraz etapy poszczególnych czynności powinny być zgodne z kosztorysem wykonawczym oraz potwierdzone dokumentami zakupu. Dostarczyć protokół odbioru robót budowlanych". Krótko mówiąc  - cztery strony wyliczanki co mam poprawić a miałem  140 faktur. Ponowna produkcja papierków i poprawek zajęła mi cały sierpień.

20.09.2021 rok - kontrola wykonania zobowiązań biznesplanowych:

- dokładne sprawdzenie wszystkich robót budowlanych+  faktur - zakupiony sprzęt, tabliczki znamionowe i specyfikację techniczną, 

- sprawdzono wszystkie działki rolne, - zweryfikowano zasoby gospodarstwa w/g tab. 16,17,18. - policzono i odnotowano zwierzęta.

Sprawdzono ewidencję przychodów i rozchodów gospodarstwa za poszczególne latka wykonując zdjęcia dwóch dokumentów księgowych za każdy rok obrachunkowy, - sprawdzono orginały faktur  zakupu materiału kwalifikowanego w postępie biologicznym, - sfotografowano świadectwa  ukończonych szkoleń itp.

Opublikowano

Też tak uważam ale jestem najbardziej zadowolony z 45m2 kostki betonowej przed zmodernizowaną oborą. - najlepiej wyszli Ci co zakupili tylko sprzęt - mniej roboty.

Opublikowano

Ja już wniosek o pierwszą ratę złożony prawie dwa tygodnie temu maszyny zamówione i wpłacona zaliczka to tylko czekać na przelew z agencji aby nie wiadomo jak oni się za to biorą szybko...

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, many13 napisał:

Też tak uważam ale jestem najbardziej zadowolony z 45m2 kostki betonowej przed zmodernizowaną oborą. - najlepiej wyszli Ci co zakupili tylko sprzęt - mniej roboty.

Decyzja już przyszła 2 tygodnie temu ,wniosek o płatnosć 1 raty złożony ,w biznesplanie 200 metrów kwadratowych kostki do ułożenia,ciekawe kiedy kasa wpłynie,jak rozliczałeś się z kostki brukowej,wystarczyła sama faktura,czy wołali coś więcej? 

Edytowane przez slonju77
Opublikowano
10 godzin temu, kot5211 napisał:

Ja już wniosek o pierwszą ratę złożony prawie dwa tygodnie temu maszyny zamówione i wpłacona zaliczka to tylko czekać na przelew z agencji aby nie wiadomo jak oni się za to biorą szybko...

Mają 3 miesiące na wypłatę więc nie zdziw się jak przelew będzie w ostatniej chwili :D 

Opublikowano
26 minut temu, dawid12 napisał:

Mają 3 miesiące na wypłatę więc nie zdziw się jak przelew będzie w ostatniej chwili :D 

U mnie było po 4mies i to nawet trudnego charakteru sprawy nie przysłali.

Opublikowano
6 godzin temu, slonju77 napisał:

Decyzja już przyszła 2 tygodnie temu ,wniosek o płatnosć 1 raty złożony ,w biznesplanie 200 metrów kwadratowych kostki do ułożenia,ciekawe kiedy kasa wpłynie,jak rozliczałeś się z kostki brukowej,wystarczyła sama faktura,czy wołali coś więcej? 

Jak wspomniałem wyżej miałem prawie 50 faktur związanych z budową a reszta na  środki obrotowe np: pasze treściwe z zakupu, nawozy, części zamienne do ciągnika (zakup akumulatorów) itp. Na kostkę miałem cztery faktury.

1.

Za pospółkę 30 ton 330 zł z dowozem.

2. Cement - tona 550 zł.

3. Kostka  Holand - 2500 zł

4. Krawężniki  - 200 zł 

Robiłem wymagany projekt  z rozliczeniem finansowym udowadniającym, ze wyszło dokładnie tyle cementu i piachu. Komisja mierzyła powierzchnię i ilość krawężników zgodnie z fakturą

Będę miał czas to zeskanuję projekt.