Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Mariu napisał:

Dzięki zrobię moze po świętach i tak 3 miesiące zanim te pieniądze przeleja a drogie że masakra wszystko. 

radzę już kupować co wiadomo że ma być. dasz zaliczkę i diler zaczeka z maszyną.

Opublikowano

Dwie maszyny już zaklepane mam po tych cenach co teraz, tylko ta co ta korekta pojadę jutro i też zadatek dam. Tak drogie a znojomy rok czasu i siewnik meprozeta klapa rdzewieje już by chociaż lepiej malowali jak tyle pieniędzy biorą 

Opublikowano
3 minuty temu, Mariu napisał:

Tak drogie a znojomy rok czasu i siewnik meprozeta klapa rdzewieje

niech reklamuje.

Opublikowano

Cześć Wszystkim
Temat jest bardzo obszerny, teoretycznie ciągle wałkujemy to samo ;), ale mimo chęci na prawdę trudno znaleźć w ponad 1000 stron to co człowieka interesuje :) 
Dlatego bardzo proszę o pomoc i opisanie jak najłatwiej spełnić poniższe parametry za które dostałem punkty:

1. Zobowiązanie do uczestnictwa w unijnym systemie jakości, o którym mowa w art 16 rozporządzenia nr 1305/2013

2. Udział w szkoleniach - jakie to mają być szkolenia i czy można odbyć online?

3. Prowadzenie działań w zakresie przygotowania do sprzedaży produktów rolnych (mam słonecznik i jabłka)

4. Postęp biologiczny / nowoczesne technologie produkcji

5. Przygotowanie planu nawozowego

6. Zmiana kierunku produkcji - czy zmiana proporcji upraw (dosianie słonecznika) spełni ten warunek?

z góry dzięki 

Opublikowano (edytowane)

@damiangxxx

Pkt 6.

Uprawa (np słonecznika),czyli takiej uprawy jakiej nie miałeś w roku wyjściowym. Ta uprawa zmieniła profil gospodarstwa. Tab 25(widać zmianę profilu produkcji). W tab 4 w roku wyjściowym wprowadzasz rośliny i powierzchnie, która powodują zmianę profilu. Przetestuj

Pkt.5 jak dla mnie do wyrzucenia. Nie ma sensu w to bawić. Ogólnie podajesz próbki do analizy, robisz plan nawozowy(dodatkowe koszty).

Pkt 4 Kupujesz zboże z centrali( wystarczy 100kg ) na fakturę i spełniasz.

Pkt 3. Jak masz zboża i je sprzedajesz to Mieć opis na czyszczenie, ważenie i workowania zboża.

Pkt 2 Mogą być online lub stacjonarne. Każde szkolenie warte 0.25 pkt

Pkt 1. Do poczytania na gov.pl

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
14 minut temu, robert55555 napisał:

@damiangxxx

Pkt 6.

Uprawa (np słonecznika),czyli takiej uprawy jakiej nie miałeś w roku wyjściowym. Ta uprawa zmieniła profil gospodarstwa. Tab 25(widać zmianę profilu produkcji). W tab 4 w roku wyjściowym wprowadzasz rośliny i powierzchnie, która powodują zmianę profilu. Przetestuj

Pkt.5 jak dla mnie do wyrzucenia. Nie ma sensu w to bawić. Ogólnie podajesz próbki do analizy, robisz plan nawozowy(dodatkowe koszty).

Pkt 4 Kupujesz zboże z centrali( wystarczy 100kg ) na fakturę i spełniasz.

Pkt 3. Jak masz zboża i je sprzedajesz to Mieć opis na czyszczenie, ważenie i workowania zboża.

Pkt 2 Mogą być online lub stacjonarne. Każde szkolenie warte 0.25 pkt

Pkt 1. Do poczytania na gov.pl

Robercie

2. Mogą być online lub stacjonarne. Każde szkolenie warte 0.25 pkt - gdzie szukać w internecie takich szkoleń?

4. Postęp biologiczny / nowoczesne technologie produkcji - jak ma się to do jabłek i słonecznika (moje uprawy)

3. Prowadzenie działań w zakresie przygotowania do sprzedaży produktów rolnych - tu również chciałem zapytać jakie działania udokumentować jako przygotowanie do sprzedaży jabłek i słonecznika?

I poproszę o dodatkowy komentarz do pkt nr 6.
Pisałeś "Tab 25(widać zmianę profilu produkcji). W tab 4 w roku wyjściowym wprowadzasz rośliny i powierzchnie, która powodują zmianę profilu. Przetestuj". - Gdzie szukać tabeli o których pisałeś? Bo tab to rozumiem skrót od tabela? :)

Opublikowano

Muszę to napisać. Najpierw to proszę zaznajomić z biznesplanem.  Kto wogole tobie robił biznesplan? Doradca powinien wytłumaczyć.  Tab to skrót o d słowa tabela. Szkolenia znajdziesz np na MODR.

Opublikowano

to macie pewność z tymi fakturami do księgi przychodów, nie mogę tego znaleźć na forum

czy w nazwie naszej musi być "gospodarstwo rolne"? czy może być tylko imię i nazwisko oraz adres?

czy trzeba ich informować o zmianie tych danych.. proste, prozaiczne, ale nie chcę żeby się doj..li przy byle kontroli..

Opublikowano
9 minut temu, damiangxxx napisał:

Nie wiedziałem, że chodzi o nr tabel z biznesplanu. Teraz załapałem :P

Brawo Ty

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKropka napisał:

to macie pewność z tymi fakturami do księgi przychodów, nie mogę tego znaleźć na forum

czy w nazwie naszej musi być "gospodarstwo rolne"? czy może być tylko imię i nazwisko oraz adres?

czy trzeba ich informować o zmianie tych danych.. proste, prozaiczne, ale nie chcę żeby się doj..li przy byle kontroli..

Wystarczy faktura imienna, adres

Opublikowano

Jeśli ktoś brał siewnik agromasz sr250 stopkowy, standard wersja to w jakiej cenie dostaliście? Chodzi o zakup teraz po tych decyzjach. Ja mam za 22.5k każda inna oferta już na 24k.czy ktoś ma źródło gdzie są jeszcze dostępne poniżej 22k?

Opublikowano
14 godzin temu, Music napisał:

Wystarczy faktura imienna, adres

ale właśnie na adres z biznesplanu? czy z Agencji do dopłat..  z ich systemu

chyba lepiej podać jeden na wszelki wypadek, wiem że się czepiają do tego że nie jest np. na jakąś jeszcze dodatkową firmę i jej koszty

Opublikowano

A to masz dwa różne adresy? Kasa jest przelewana na konto, które podałeś we wniosku, przeważnie to co do dopłat. Pełnomocnika masz, że masz dwa adresy bo nie bardzo rozumiem :) 

Opublikowano (edytowane)

To chyba normalne, mieć 2 adresy. Mój sąsiad ma gospodarstwo w podlaskim a normalnie mieszka i pracuje w Warszawie. I teraz, hipotetycznie,  jakby chciał wymienić pokrycie dachowe magazynu na zboże to raczej tam gdzie mieszka a nie tam gdzie ma gospodarstwo :)

Edytowane przez raven18
Opublikowano
2 godziny temu, dawid12 napisał:

Panie i Panowie mam pytanko. Trwa w rodzinie podział majątku i dostanę działkę 1,84ha. Będzie się ona liczyć do wzrostu SO? Wniosek złożony w 2020 roku. 

Wszystko co będzie własnością będzie się liczyło 

Opublikowano (edytowane)

Witam szanowne grono forumowiczów, chwilkę mnie nie było. Pytanie do najmądrzejszych głów tego tematu, stricte do ludzi którzy są doradcami i zajmują się tym zawodowo. Moja sytuacja wygląda tak: marzec 2020 - złożony wniosek, luty 2021 - pozytywna decyzja, czerwiec 2021 - pieniądze na koncie. Jedynie działanie zakup gruntów rolnych. Do kiedy mam czas spełnić zobowiązania biznesplanu?? Mój doradca usilnie twierdzi że do czerwca 2023, Pani co obsługuje moją sprawę "musi się dowiedzieć". Tu na forum czytałem jakiś czas temu że ARiMR przedłużyła ostateczny termin z obecnego PROW-u na 31 lipiec 2024 roku. Wg. mnie ja mam w takim układzie czas na realizację zobowiązań do czerwca 2024. Kto ma rację?? 🧐

Edytowane przez Kaszlak79
Literówka.
Opublikowano
32 minuty temu, raven18 napisał:

To chyba normalne, mieć 2 adresy. Mój sąsiad ma gospodarstwo w podlaskim a normalnie mieszka i pracuje w Warszawie. I teraz, hipotetycznie,  jakby chciał wymienić pokrycie dachowe magazynu na zboże to raczej tam gdzie mieszka a nie tam gdzie ma gospodarstwo :)

Nie napisał skąd wynikają dwa adresy, ale przypuszczałem, że jest tak jak napisałeś. :) Nie chciało mi się rozpisywać w tej kwestii (wariantów może być kilka :)i jedynie dopytałem o pełnomocnika. ;) 

@Kaszlak79  - ja miałem we wniosku podane kiedy planuję zakup gruntów ;)