Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tez dostalem poprawki.

typu brak wagi i sortownika- nie wpisalem bo nie przyszlo mi do glowy taka drobnice, zrobic sobie jaja i wpisac wage kuchenna ?? bo mam 4 sztuki..sortownik od szwagra pozyczony-ktos bedzie sprawdzal czy jest ??
zadnych planow sprzedazy czy czegos takiego.

zrezygnowalem z dwoch dzialek i o to tez sie czepiaja-jedna sprzedali na drugiej nowy dom juz stoi,

do tego pan wystawil wezwanie i poszedl na zasluzony urlop-wroci po terminie..

Opublikowano
4 godziny temu, masa24 napisał:

Toruń czy któryś powiatowy np Brodnica ?? 

Teraz sprawdziłem i to jest powiatowa z Inowrocławia. Generalnie całe województwo objęte prikazem, żeby uprzykrzyć życie rolnikom. 
Czy Ty zrobiłeś ten plan sprzedaży? Pomagam znajomemu i nie chce żeby mu odrzucili przez takie coś.

Opublikowano

Nie robiłem jeszcxe . No z tego co widze to kujawsko pomorskie to ciężki oddział Arimr . 

Odrzucić nie mogą bo nie jest to załącznik formalny. Tylko zaczyna się jakies głupie uprzykrzanie życia 

• Thanks 1
Opublikowano

W projektowanych rozporządzeniach stawki dopłat bezpośrednich na 2021 zostały określone w następującej wysokości:

1.    Jednolita płatność obszarowa

487,62

zł/ha

2.    Płatność za zazielenienie

327,26

zł/ha

3.    Płatność dla młodego rolnika

308,59

zł/ha

4.    Płatność dodatkowa

184,54

zł/ha

5.    Płatność do bydła

336,73

zł/szt.

6.    Płatność do krów

426,51

zł/szt.

7.    Płatność do owiec

114,47

zł/szt.

8.    Płatność do kóz

51,56

zł/szt.

9.    Płatność do roślin strączkowych na ziarno

685,70

zł/ha

10.  Płatność do roślin pastewnych

457,46

zł/ha

11.  Płatność do chmielu

2 087,75

zł/ha

12.  Płatność do ziemniaków skrobiowych

1 210,32

zł/ha

13.  Płatność do buraków cukrowych

1 547,13

zł/ha

14.  Płatność do pomidorów

3 371,12

zł/ha

15.  Płatność do truskawek

1 313,93

zł/ha

16.  Płatność do lnu

558,70

zł/ha

17.  Płatność do konopi włóknistych

198,05

zł/ha

18.  Płatność do tytoniu - Virginia

3,18

zł/kg

19.  Płatność do tytoniu - pozostały tytoń

2,25

zł/kg

Opublikowano
Dnia 1.10.2021 o 09:48, masa24 napisał:

No nie ma nic ale chcą czy był zwrot brany 😀

To co, poprostu trzeba im decyzję pokazać o zwrocie akcyzy i tyle czy o coś więcej chodzi?

Widzę, że drążą każdy szczegół...

Opublikowano (edytowane)

Wpisać dane z decyzji w kipr.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

Nie dołączyłem to wołali żeby decyzję o zwrocie akcyzy plus decyzję o zwrot za materiał siewny nanieść na kipr. Chce zaznaczyc że nie wszyscy wolali. Jeżeli masz info z centrali to wrzic. Tak jak nie nanosilem decyzji obszarowych, nikt tego nie wolał.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano
Dnia 1.10.2021 o 10:58, masa24 napisał:

Nie robiłem jeszcxe . No z tego co widze to kujawsko pomorskie to ciężki oddział Arimr . 

Odrzucić nie mogą bo nie jest to załącznik formalny. Tylko zaczyna się jakies głupie uprzykrzanie życia 

Ja z oddziałem w Toruniu nie miałem  żadnych problemów. 

Opublikowano
Dnia 2.10.2021 o 18:08, robert55555 napisał:

W projektowanych rozporządzeniach stawki dopłat bezpośrednich na 2021 zostały określone w następującej wysokości:

1.    Jednolita płatność obszarowa

487,62

zł/ha

2.    Płatność za zazielenienie

327,26

zł/ha

3.    Płatność dla młodego rolnika

308,59

zł/ha

4.    Płatność dodatkowa

184,54

zł/ha

5.    Płatność do bydła

336,73

zł/szt.

6.    Płatność do krów

426,51

zł/szt.

7.    Płatność do owiec

114,47

zł/szt.

8.    Płatność do kóz

51,56

zł/szt.

9.    Płatność do roślin strączkowych na ziarno

685,70

zł/ha

10.  Płatność do roślin pastewnych

457,46

zł/ha

11.  Płatność do chmielu

2 087,75

zł/ha

12.  Płatność do ziemniaków skrobiowych

1 210,32

zł/ha

13.  Płatność do buraków cukrowych

1 547,13

zł/ha

14.  Płatność do pomidorów

3 371,12

zł/ha

15.  Płatność do truskawek

1 313,93

zł/ha

16.  Płatność do lnu

558,70

zł/ha

17.  Płatność do konopi włóknistych

198,05

zł/ha

18.  Płatność do tytoniu - Virginia

3,18

zł/kg

19.  Płatność do tytoniu - pozostały tytoń

2,25

zł/kg

Z czego się składa podstawowa dopłata do ha  

Jednolita płatność obszarowa + Płatność za zazielenienie i coś jeszcze bo teraz nie przysyłają żadnych pism i niewiadome co za ile 

Opublikowano

Płatność dodatkowa

Płaca od 3ha do 30 ha.

Masz 30 ha to zapłaca za 27 ha, masz 4 ha zapłacą za 1 ha.

Opublikowano

ciekawe o ile podrozeja maszyny zanim zaczna kase wyplacac ?

te 7 dni na poprawki to sa dni robocze czy normalnie licza ??

przyczepil sie facet tego ze nie mam wagi ani sortownika do ziemniakow-wagi ma 3 sortownik pozyczam od szwagra wiec wpisalem 🤣.

zakonczylem dzierzawe 2 dzialek i nie wpisalem na doplaty ani nikt inny- tez jakis problem.

Opublikowano

U nas kontrola o dziwo wykazała o 0,03 ha większą ilość działki niż jest w rzeczywistości. Facet od wniosku upiera się, że musimy to zmienić, a działki nie da się powiększyć, bo nie ma jak... każe nam zabrać kawałek gminnej drogi ... wtf 

Szczerze już sami się zastanawiamy, czy z tego nie zrezygnować. Urzędasy nie mają kompletnie pojęcia co robią. 

Opublikowano

też tak miałem że na działce 0,13ha na kontroli wyszło 0,15ha a do wniosku obszarowego nie da się więcej niż 0,13ha, tłumaczenia nic nie dały wiec grzecznie wpisałem jak chcieli a później przy zmianie biznesplanu wróciło do 0,13ha i nikt już nie pytał czemu i po co... ty nie myśl za dużo agencja ma swój tok myślenia i tak ich nie zrozumiesz😁 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jacus napisał:

ciekawe o ile podrozeja maszyny zanim zaczna kase wyplacac ?

te 7 dni na poprawki to sa dni robocze czy normalnie licza ??

przyczepil sie facet tego ze nie mam wagi ani sortownika do ziemniakow-wagi ma 3 sortownik pozyczam od szwagra wiec wpisalem 🤣.

zakonczylem dzierzawe 2 dzialek i nie wpisalem na doplaty ani nikt inny- tez jakis problem.

O proszę w innym temacie się chwali że obszarnik ziemski  a tu na dotacje dla małych się chwycił... Kura jak to w necie można świrować... 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Pany orientujecie się jak to jest,  ze teraz w 3 roku tyle ile wsieje rzepaku pszenicy grochu to taki sam areal bede musial podobno obsiewac do końca trwania umowy ? I tak samo nie mogę zrobić monokultur