Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, pafnucy napisał:

to co ci z 3, 4? wydziedziczyć.

a jak żona mi dała? 🤔

Nie wydziedziczyć. Oni sami się wydziedziczą. Z punktu widzenia gospodarki lepiej by było aby takie gospodarstwa przejęły te większe. BO rzadko które gospodarstwo na 3 czy 4 ha ma ziemie w dobrej kulturze zwapnowane itd. Tam tylko ludziska się tak grzebią w tym. A i tak pracują gdzie indziej. Więc tak naprawdę jak by nie widzieli sensu to wzięli by oddali to nawet w dzierżawę tym dużym i lepiej by na tym wyszli niż z tego grzebania.

7 minut temu, deSilva napisał:

Hubciu ty byś najlepiej tą kasę wsadził do Plutycz w błoto.    :P Weź już nie szalej co?   :D

A może złożył wniosek hehe? Skąd wiesz? To dopiero będzie jazda jak się okaże, ze sobie coś tam po kupi. Aż się boje jak wy to nerwowo wtedy wytrzymacie. Skoro innym dają to co jemu się nie należy jak spełnia warunki? On by pewnie słonecznika nie musiał dopisywać aby dostać w ogóle.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Jeśli składałeś w tym roku to jak rozumiem powinieneś na wiosnę posiać aby we wniosku o dopłaty był. Bo raczej pasowało by aby uprawy wzięte do wyliczenia wielkości ekonomicznej pasowały z tym co zadeklarowano do dopłat obszarowych.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

A może złożył wniosek hehe? Skąd wiesz? To dopiero będzie jazda jak się okaże, ze sobie coś tam po kupi.

toż on nie rozwojowy. 

6 minut temu, hubertuss napisał:

Skoro innym dają to co jemu się nie należy jak spełnia warunki?

nie spełnia. za dużo ma.

Opublikowano (edytowane)

A co to za różnica dla tego programu? Z drugiej strony belarkę nową już ma. Traktor odpowiednio mocny. Opryskiwacz i agregat z siewnikiem. Jak by nie patrzeć trochę maszyn na większy areał ma.

Większość dzierżaw pewnie na gębę więc nie powiedziane.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

A co to za różnica dla tego programu?

bo za dużo to nie dostanie. samego bydła ma w ciul. swoich też sporo o ile dobrze mówili.

Opublikowano
6 minut temu, hubertuss napisał:

Jeśli składałeś w tym roku to jak rozumiem powinieneś na wiosnę posiać aby we wniosku o dopłaty był. Bo raczej pasowało by aby uprawy wzięte do wyliczenia wielkości ekonomicznej pasowały z tym co zadeklarowano do dopłat obszarowych.

Nie wiesz to nie wprowadzaj w błąd ludzi.

Opublikowano

Bydło faktycznie może mu podnieść wielkość ekonomiczną. A ziemia to jak pisałem sporo dzierżaw i to pewnie na gębę. Ale jak znajdzie kogoś kto poradzi i trochę pokombinuje to na jakiś program może się załapać. Chociaż chyba na młodego rolnika za stary o ile ma wykształcenie. Ale to nie mój problem niech on się martwi.

Opublikowano
10 minut temu, agrarmrc napisał:

A do kiedy słonecznik ma być na polu ???

Masz biznesplan tam chyba podałeś kiedy masz wzrost osiągnąć, czy nawet nie czytałeś  w co wyszedłeś? 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Nie wiesz to nie wprowadzaj w błąd ludzi.

Czyli co trzeba było posiać słonecznik w zeszłym roku? Czy można sobie we wniosek wpisać byle co nawet jak nie rosło?

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pafnucy napisał:

bo za dużo to nie dostanie. samego bydła ma w ciul. swoich też sporo o ile dobrze mówili.

Nie dostanie z samych krów już przekracza mu SO, wypowiadał się  Andrzej że do jednego programu za duży  a na modernizacje za mały.

@hubertuss gdybyś serio chciał skotzystać z programu RMG to bym Ci wytłumaczył, w tym przypadku szkoda czasu.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Nie musisz mi tłumaczyć tym bardziej, że sam nie rozumiesz co czytasz. Mi chodziło o słonecznik wpisany do wniosku by zawyżyć wielkość ekonomiczną przy składaniu wniosku. A nie przy końcu inwestycji. Ty tłumaczysz o końcu inwestycji. Więc po co piszesz, że wprowadzam kogoś w błąd. Ja myślałem, że mu chodzi o wykazanie na początku by się załapać.

Co do Andrzeja to nie tyle co jest za mały. Bo by z tego wszystkiego na MGR nazbierał. Konie, bydło. Umowy by załatwił na glebę. Ale chodzi o kasę. O wkład własny plus vat. To by stanowiło dla niego zbyt duży ciężar. Nie jest vat owcem 100 tys by dostał a swoich by musiał wyłożyć drugie 100 plus 50 vat u.

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

Masz biznesplan tam chyba podałeś kiedy masz wzrost osiągnąć, czy nawet nie czytałeś  w co wyszedłeś? 🤦‍♂️

Słonecznik to ja muszę co roku przez 5 lat. Tylko chodzi mi "długość" życia w danym roku. do końca lipca/sierpnia ...

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, hubertuss napisał:

Nie musisz mi tłumaczyć tym bardziej, że sam nie rozumiesz co czytasz. Mi chodziło o słonecznik wpisany do wniosku by zawyżyć wielkość ekonomiczną przy składaniu wniosku. A nie przy końcu inwestycji. Ty tłumaczysz o końcu inwestycji. Więc po co piszesz, że wprowadzam kogoś w błąd. Ja myślałem, że mu chodzi o wykazanie na początku by się załapać.

Co do Andrzeja to nie tyle co jest za mały. Bo by z tego wszystkiego na MGR nazbierał. Konie, bydło. Umowy by załatwił na glebę. Ale chodzi o kasę. O wkład własny plus vat. To by stanowiło dla niego zbyt duży ciężar. Nie jest vat owcem 100 tys by dostał a swoich by musiał wyłożyć drugie 100 plus 50 vat u.

A kto zawyża SO przy składaniu wniosku na RMG🤦‍♂️? Co Ty bredzisz czlowieku. Ja też odczytałem że chodzi o wzrost początkowy.

@agrarmrc Sorki źle przeczytałem.Uprawa jak się nie mylę musi być do 15 lipca, ale lepiej się upewnić i zapytać u źródła. Dlaczego masz przez 5 lat, masz wpisany wzrost w tym samym roku co skladales wniosek?

Opublikowano (edytowane)

A może do 31 lipca

Dywersyfikacja upraw? Choć ja nie muszę jej spełniać.

"Przy wyliczaniu udziału upraw w gospodarstwie uwzględnia się te uprawy, które prowadzone były w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca roku, w którym został złożony wniosek."

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/platnosci-bezposrednie-w-roku-2021/platnosci-bezposrednie-w-roku-2021-informacje/platnosc-za-zazielenienie/dywersyfikacja-upraw.html

Albo z inne beczki

"GRUNTY UGOROWANE – w ramach obowiązkowej praktyki utrzymywania obszarów proekologicznych – to grunty, na których w okresie od 1 stycznia do 31 lipca, a w przypadku ugorów z roślinami miododajnymi do 30 września w danym roku nie jest prowadzona produkcja rolna (po upływie tego terminu rolnik będzie mógł przywrócić grunty do produkcji). Na ugorach w ramach EFA obowiązuje zakaz stosowania środków ochrony roślin;"

Edytowane przez agrarmrc
Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku było  że do 15lipca miały być na polu pozostalosci po uprawie rośliny. Więc raczej nic się  nie zmieniło. Żeby mieć pewność zapytaj przez tel w ARIMR. 

Opublikowano
1 godzinę temu, agrarmrc napisał:

Słonecznik to ja muszę co roku przez 5 lat. Tylko chodzi mi "długość" życia w danym roku. do końca lipca/sierpnia ...

co Ty pier..... isz jakie 5 lat. przez 3 lata masz zwiększyć a nie 5 . 

Poza tym jak przystepujesz do wniosku to pasuje wykazać  małe SO żeby łatwo było zwiększyć.

Opublikowano

To już chyba raczej trzeba planować na przyszły rok. Pomijam już to, że wniosku już w tym roku składać nie można. Ale warto by uprawy  deklarowane do tego programu zgadzały się z tym co jest do płatności obszarowych. Więc trzeba by specjalnie obsiać pola czymś co wykaże małe SO.

A tak przy okazji jak ktoś nie spełni tego wzrostu SO to co nie dostaje drugiej raty czy musi oddać też pierwszą?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, hubertuss napisał:

Ale warto by uprawy  deklarowane do tego programu zgadzały się z tym co jest do płatności

Nie ma innej możliwości. 

Widać ze niezbyt masz pojęcie a rad udzielasz. 

Po co tak robisz?? 

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Ale dlaczego nie mam pojęcia? Bo piszę, że warto by zgadzały się uprawy deklarowane do wniosku z tymi deklarowanymi do obszarowych? Co tu jest nie tak? Sam przyznajesz, że nie ma innej możliwości. Jak z czymś nie mam racji to się nie kłócę. Przykład powyżej z minimalnym SO, gdzie myślałem, że to działa jak kiedyś gdzie chyba było min 1 ESU.  Ale @GRZES1545napisał mi, że się mylę i nie mam z tym problemu. 

Zresztą jakich ja tu mogę rad udzielać jak już termin minął? Komu, po co? A czy następny nabór będzie kto wie? Nie wiesz tego? Czyli co nie masz zbytnio pojęcia?

Powiedz gdzie w zacytowanym przez ciebie poście widać, że nie mam pojęcia? Masz po prostu kompleksy wobec mnie i nie potrafisz przepuścić okazji by dociąć. Ale jak zwykle nie wychodzi. Bo ty nie umiesz normalnie dyskutować. Jak ktoś ci pokaże, że nie masz racji to będziesz szukał na siłę zwady w innym miejscu by sobie ego podbudować.

A tak na marginesie patrząc w ten temat to widzę, że Andrzeja przeważnie małorolni wyśmiewają. Oj boli ta belarka. Ale jak się samemu składa by dali za darmo to już cacy. Ale tak typowo po polsku inny ma nie mieć nic i ma mieć gorzej.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Idźcie sobie dyskutować na temat o rolnikach z Podlasia a nie zaśmiecacie temat bzdetami dodatkowo nie rozumiejąc po co i na co jest ten słonecznik . Ten twój kolega któremu się 60 należy co Kupil ciągnik za 80 , za przeproszeniem gowno by dostał a nie restrukturyzacje mając np 5  ha bez zwierzat . Po to się słonecznik wprowadza żeby spełnić wymóg wymyślony przez ustawodawcę . I co to za segregacja społeczna ze tylko dużym się należy ? Co ma chodzić komisja i decydować temu damy a temu nie ,!? Młody rolnik tez często jest tak ze młody kupuje ziemie od rodzica a nie wie jak Plug wyglada. Tu jest podobnie . Jeden kupi sobie sprzęt i będzie robił w polu. Drugi ziemie od ojca albo Brata. To ze ktoś ma mało ha nie można mówić ze mi to niepotrzebne . Zawsze coś kupi do gospodarstwa. 60 tys życia mu nie zmieni ale spowoduje ze kupi sobie nowy sprzęt zamiast starych rupieci które ma. Widze ze większość to by najchętniej takim małym rolnikom zabrała ziemie żeby powiększyć swoje gospodarstwo , skoro uważacie ze pieniądze nie potrzebne i je zmarnują . Ale wy to super je wykorzystacie tak ?? Nie wiem , uważacie się za lepszych bo macie ze 20 ha a dla sąsiada żadna pomoc nie potrzebna bo on do pracy chodzi i ma 6 ha? 
a ty o czym mowisz ?? Porównujesz zrzutkę na belarke dla kaleki i nie roba do składania wniosku o 60 000? 
ja nie jestem malorolny a uważam ze ten Andrzej z gienkiem to nie jest rolnictwo a patologia. Pare odcinków można obejrzeć i pośmiać się śle jak się nad tym zastanowić to jest patologia i wstyd dla rolnictwa . Mieszkam na wsi , ludzie pokoleniami mieszkają w starych domach , nie maja jakiejs dużej ilosci ha ale nikt żadnej biedy nie miał , dzieci wychowali wyuczyli. Na obejściu czysto , łazienka samochody . Żyją skromnie ale żyją jak ludzie a nie jak dziady bez kibla .żadnych pieniędzy od nikogo nie zebrali nie pożyczali a czasy były trudniejsze niż teraz gdzie praca czeka na każdego . Stary za kołnierz nie wylewa , brud , żadnej łazienki kuchni . Młodemu robić się nie chce  tylko krzywi ta mordę : ale to nic nie da !! Ludzie to jest wstyd dla rolnika a nie powodu żeby mu belarke kupować . Ta z Laszek druga zrzutki organizuje na sianko . Dla mnie polski rolnik to nie dziad i lajza tylko człowiek z zasadami co żyje skromnie ale nie zebrze bo tak jest nauczony . A to to jest parodia .

Edytowane przez masa24
  • Like 5
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Ja też tego dziadostwo nie oglądam bo mnie to nie bawi jak reprezentują polską wieś. Niech zrobią program o rolnikach którzy już coś osiągnęli..... A przepraszam oni nie mają czasu  na granie idioty w TV

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
12 godzin temu, hubertuss napisał:

\Znam nie znam. Nie biorę to nie znam. Ale widzę co ludzie piszą.

Oby jak najmniej było  w tym temacie  takich ludzi a ten komentator  otaczającego go świata niech  wraca do HP.

• Like 1