Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba jednak zmienię uprawę jak się da. To co miałem w planie jest upierdliwe w produkcji o czym się już przekonałem. Chyba, że znów będzie jakieś 'ale'. 

Opublikowano

Ale to jest ciagle . Ostatnia sytuacja . Złożył syn , ojciec wydzierżawił od syna działkę , złożył wniosek o dopłatę i tez złożył na 60. Wiec 2 wnioski na 60. Klient dostaje tel z powiatowki żeby przyjechał bo coś im się nie podoba . To jedzie . A tam ze jeden wniosek to jeszcxe ale 2 to podejrzane. Ojciec to już za stary . A tu jakiś słonecznik do siania , trzeba bedxie sprzedawać , a nie wykaże pan wzrostu plonów itp bzdety . Ręce opadają 

• Like 1
Opublikowano

caly ten program to sa pierdoly😛, jeden wielki przekret i kombinatorstwo- cos jak dawna niskotowarowka, ciekawe ilu z was wie ze kazda zlotowke wydana z tego programu panstwo musialo pozniej wrocic do budzetu unijnego, zeby tylko po latach sie okazalo ze rolnicy nie beda musieli wracac tej kasy z procentami..

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, jacus napisał:

caly ten program to sa pierdoly😛, jeden wielki przekret i kombinatorstwo- cos jak dawna niskotowarowka, ciekawe ilu z was wie ze kazda zlotowke wydana z tego programu panstwo musialo pozniej wrocic do budzetu unijnego, zeby tylko po latach sie okazalo ze rolnicy nie beda musieli wracac tej kasy z procentami..

To jest modernizacja gospodarstwa za unijne pieniądze , rolnicy kupują nowe maszyny , ziemię  zmieniają pokrycia na budynkach czyli wszystko ok. 

Tobie chodzi pewnie o robienie wzrostu , tutaj to już jest kombinowane , otwarta furtka ze słonecznikiem sam go mam 0,36 ha a miały być choinki 1,02 ha posadziłem ubiegłej jesieni , po niedzieli likwiduje , już na tą wiosnę wyschło 3 200 szt . swierka srebrnego reszta 5 000 szt serbskiego i pospolitego nie rokuje ale nie żałuję bo do choinek nie ma dopłat .

Opublikowano
7 minut temu, masa24 napisał:

To nie kombinatorstwo a furtka bez której pewnie z 50 % składających wniosek nie miałoby szans spełnić warunku 10 000 so. 

Ci co mają mało hektarów to słonecznik jest zbawienny ale kto ma między 8 a 20 ha to raczej nie problem zrobić wzrost . Sam startowałem z 3 ha i miało podnieść mi choinkami bożonarodzeniowymi , warzywa sporo dają, sady owocowe jest cała paleta upraw no ale cóż większość wybrała słonecznik , zastanawia mnie kto go polecił ?

Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał:

Nie wiem kto go polecił poprostu jak dla mnie to jest najtańszy i najprostszy sposób 

Jak sam wiesz robienie wzrostu słonecznikiem mija się z celem podniesienia dochodowości ale powiem ci że cieszy oko w polu .

Opublikowano

Nie wiem , myśle ze jak ktoś poświęci 0.2-0.3 ha owsa czy zyta które siał zawsze a w to miejsce posieje słonecznik to dużo nie straci a zyska 6 0 tys. Mam klienta który chwalił sobie zysk ze sprzedaży kwiatu słonecznika i w tym roku posiał około 0.6 ha

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, masa24 napisał:

Nie wiem , myśle ze jak ktoś poświęci 0.2-0.3 ha owsa czy zyta które siał zawsze a w to miejsce posieje słonecznik to dużo nie straci a zyska 6 0 tys. Mam klienta który chwalił sobie zysk ze sprzedaży kwiatu słonecznika i w tym roku posiał około 0.6 ha

Wreszcie jakiś pozytyw dot. słonecznika na kwiaty , większość myśli o talerzówce .

Opublikowano

Nie ma co sie oszukiwac. Ten rogram to raczej takie otarcie łez tym małym by nie zazdrościli tym dużym, że tylko im dają. Wiiększość tych gospodarstw po kilka ha nawet z tą dodtacją nie ma żadnych sznas, aby utrzymac z tego rodzinę.  Oczywiście nie mówię o warzywach. Bo większość po prostu sieje zboże. To trochę takie marnowanie kasy. Lepiej by to dali gospodarstwom co jeszcze mają jakies perspektywy i nie musza naciągać wielkości ekonomicznej by to dostać i utrzymać.

Opublikowano

Ty jak zwykle na wszystkim najlepiej się znasz :P Ten program to szansa dla tych mniejszych a że nie wszystkie gospodarstwa  zainwestują to z głową  to chyba logiczne i nawet przez przypadek nie pisz że idzie o zazdrość, bo to mega wypłycenie problematyki dochodowości.

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, hubertuss napisał:

Nie ma co sie oszukiwac. Ten rogram to raczej takie otarcie łez tym małym by nie zazdrościli tym dużym, że tylko im dają. Wiiększość tych gospodarstw po kilka ha nawet z tą dodtacją nie ma żadnych sznas, aby utrzymac z tego rodzinę.  Oczywiście nie mówię o warzywach. Bo większość po prostu sieje zboże. To trochę takie marnowanie kasy. Lepiej by to dali gospodarstwom co jeszcze mają jakies perspektywy i nie musza naciągać wielkości ekonomicznej by to dostać i utrzymać.

wiesz co? czy z perspektywami, czy bez, to jak to ocenić mają Ci którzy przyznają?

po za tym, to moim zdaniem te różne fundusze są dość często naciągane żeby wpasować w jakiś program.

no ale co ja tam wiem....

Opublikowano
22 minuty temu, hubertuss napisał:

W żadnym wypadku dużym i prężnym , każdy kto ma pole powinien dostać , poniekąd masz rację że mali zazdrościli że UE daje jednym i tym samym .

Opublikowano
25 minut temu, hubertuss napisał:

Hubciu idź zobacz czy gołębie balkonu ci nie zasrały i nie wdawaj się w dyskusję z gospodarzami co?   :P

Opublikowano

dawno,dawno temu w innym swiecie,  rozkladalismy chodniki na plantacji kwiatow zeby klienci nie pobrudzili sobie butow przy zrywaniu, potem kasa do skrzynki - a teraz tak bede robil na plantacji slonecznika 😛, panie z krakowa beda przyjezdzac i zrywac za gruba kase, albo bede bral oplaty za sesje fotograficzne 😂.

tak naprawde to musialem kombinowac ze nie przekroczyc 13 tys..

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

tak naprawde to musialem kombinowac ze nie przekroczyc 13 tys..

a Ty nie rencista?

Opublikowano

Chyba lepiej by dostali ci mniejsi, na pewno więcej skorzystają, choćby ze wzrostem na słonecznik,  niż mający po naście hektarów. Ostatnio nad tym myślałem i jeśli podzielić te 60 tysi na 5 lat to całe 12k na rok, trochę mało jak za 5 letnie zobowiązanie  

Opublikowano

Znaczy że jak więcej skorzystasz? Uważasz że za 60 tyś zmienisz swoje gospodarstwo w taki sposób że zacznie być bardziej rentowe?  Ma to sens jedynie jak z sumieniem podejdziesz do biznes planu i wykonasz to w taki sposób żeby po zakończeniu programu stać w lepszej sytuacji finansowej a nie tylko wymienić park maszynowy i łudzić się że coś to zmieni.

Opublikowano
3 godziny temu, Pigmei napisał:

Ty jak zwykle na wszystkim najlepiej się znasz :P Ten program to szansa dla tych mniejszych a że nie wszystkie gospodarstwa  zainwestują to z głową  to chyba logiczne i nawet przez przypadek nie pisz że idzie o zazdrość, bo to mega wypłycenie problematyki dochodowości.

ja napisałem tylko swoje zdanie. Ale widzę dyżurne trole co to za mną "chodzą" po tym forum. Można powiedzieć "fani". Nie przepuścili okazji by wylać z siebie żal. Ja mam na ten temat takie zdanie ty możesz mieć inne. Uważasz, że za 60 tys można zmienić zapuszczone inwestycyjnie kilku hektarowe gospodarstwo i uczynić je na tyle rentownym by utrzymało rodzinę. No cóż gratuluje bujnej wyobraźni.

3 godziny temu, pafnucy napisał:

wiesz co? czy z perspektywami, czy bez, to jak to ocenić mają Ci którzy przyznają?

po za tym, to moim zdaniem te różne fundusze są dość często naciągane żeby wpasować w jakiś program.

no ale co ja tam wiem....

Tam nikt nie ocenia. Masz to wszystko wyliczone z punktów jakie dostajesz za poszczególne kryteria. Aby te kryteria spełnić ludzie robią kombinacje. A jak ktoś napisał. Za 60 tys nie uczynisz nie rentownego gospodarstwa kilku hektarowego rentownym. Po prostu chodzi o rozdanie jakiejś kasy gospodarstwom, które nawet by to dostać muszą fałszować rzeczywistość i którym i tak to nic nie pomoże.

3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

W żadnym wypadku dużym i prężnym , każdy kto ma pole powinien dostać , poniekąd masz rację że mali zazdrościli że UE daje jednym i tym samym .

Tak każdy powinien dostać. I to powinno nazywać się pomoc socjalna a nie restrukturyzacja czego kolwiek. Niektóre większe gospodarstwa by na tym skorzystały. A nie które muszą fałszować rzeczywistość by to dostać i ta forsa i tak im nie pomoże w staniu się rentownym.

3 godziny temu, deSilva napisał:

Hubciu idź zobacz czy gołębie balkonu ci nie zasrały i nie wdawaj się w dyskusję z gospodarzami co?   :P

A ty jak zawsze z kulturą na bakier. Jak to już wyżej komuś napisałem. Dyżurny trol a może "fan" co to musi każdy mój tekst skomentować. Ja mam takie zdanie a ty możesz mieć inne. Serio uważasz ludzi z 3 czy 4 hektarami, którzy by to dostać muszą wpisywać jakiś słonecznik, którego nigdy nie sieli za gospodarzy? Chyba tylko z nazwy i definicji arimr. Serio uważasz, że takie 3 czy 4 ha zwykłego pola obsianego żytem czy owsem a teraz to już słonecznikiem pozwoli przeżyć takiej rodzinie? Pewnie nie. Ależ e ja tak napisałem to ty musiałeś inaczej.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Tam nikt nie ocenia. Masz to wszystko wyliczone z punktów jakie dostajesz za poszczególne kryteria. Aby te kryteria spełnić ludzie robią kombinacje. A jak ktoś napisał. Za 60 tys nie uczynisz nie rentownego gospodarstwa kilku hektarowego rentownym. Po prostu chodzi o rozdanie jakiejś kasy gospodarstwom, które nawet by to dostać muszą fałszować rzeczywistość i którym i tak to nic nie pomoże.

no wiem. ale co z tym zrobić?

dla tych 60 nie warto cyferek poprzestawiać?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
21 minut temu, gustaww napisał:

Znaczy że jak więcej skorzystasz? Uważasz że za 60 tyś zmienisz swoje gospodarstwo w taki sposób że zacznie być bardziej rentowe?  Ma to sens jedynie jak z sumieniem podejdziesz do biznes planu i wykonasz to w taki sposób żeby po zakończeniu programu stać w lepszej sytuacji finansowej a nie tylko wymienić park maszynowy i łudzić się że coś to zmieni.

Jeśli ktoś ma kilkanaście ha to tak. Ale na ile maszyn to starczy. Jak jest stary ursus  i kilka gratów do niego to i tak nic z tej forsy nie będzie. Na ile maszyn to starczy. A co dopiero taki z kilkoma ha co musi słonecznik wpisywać by to w ogóle dostać. To jest po prostu rozdanie kasy aby ludzie mieli i tyle.

Opublikowano
24 minuty temu, gustaww napisał:

Sumienny byłem już gdy były "niskotowarowki". Nie podszedłem. Inni wzięli, nic nie zrobili i dostali. 

A ja nic. Duzi biorą raz po raz. 

I jest OK. 

Podszedłem uczciwie zrobiłem co zadeklarowałem. Nie wyszło. Włożyłem w to pieniądze, starania, siłę roboczą, nerwy i zaangażowanie. Muszę zmienić cos by nie oddawać kasy. Nie planowałem tego. 

Szczerze mówiąc oprócz gospodarstwa zarabiam zawodowo. I gdybym był świadomy tej biurokracji i wymagań nie skorzystałbym z tego programu. 

Maszyny nawet nowe bez VAT można kupić 30 %taniej. . A używane za połowę ceny.