Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Paramonov napisał:

Ale przecież nie podajesz w momencie składania jakie uprawy masz w integrowanej produkcji. Tylko musisz mieć certyfikat co roku przez 5 lat przynajmniej z jednej uprawy tak ja to rozumiem . 

W planie marketingowym wskazujesz planowane działania prowadzące do wzrostu sprzedaży, m. in. przez uczestnictwo w integrowanej produkcji z konkretną uprawą. Dodatkowo wskazujesz prognozy sprzedaży. Biznesplan ma zawierać elementy wzajemnie ze sobą spójne i zgodne, i być racjonalny.

36 minut temu, Wuwo1 napisał:

Pest napisane że należy  uczestniczyć w systemie jakości i ten certifikat jest potrzebny do wypłaty 1 raty pomocy .i uczestnictwo w systemie jakości przez 5 lat czyli mieć szkolenia z IP aktualne i wpis rejestracyjny co roku nie jest nic napisane że certyfikat jest potrzebny co roku.

Jest napisane, że: Uczestnictwo w systemie jakości musi być potwierdzone ważnym certyfikatem lub świadectwem jakości. W okresie związania celem (5 lat od wypłaty pierwszej raty lub 3 lata od dnia wypłaty drugiej raty - to też dość istotne) beneficjent jest zobowiązany do uczestniczenia w systemach jakości, jeżeli zostały nadane punkty za to kryterium wyboru. Certyfikat jest wymagany od dnia złożenia wniosku o wypłatę pierwszej raty do końca trwania programu. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Oki czyli chyba jak zgłosilem tylko 60 arów kukurydzy do integrowanej a miałem w planach też ziemniaka 30 ar zgłosic do integrowanej ale doradca stwierdził że po co. To chyba skoro ziemniak u mnie jest jako wzrost wielkości to chyba szybko muszę go zgłosić ? W zeszłym roku składany wniosek a docelowy niby miał być 2025 ale chciałem jak najwcześniej składać o 1 ratę poradzicie coś 

Edytowane przez Paramonov
Opublikowano (edytowane)

Uprawę zgłaszasz 30 dni przed siewem. Jak masz 1 uprawę to nie musisz mieć drugiej koniecznie, ale szczerze dla spokojność lepiej mieć dwie uprawy w razie by jedna nie przeszła pozytywnie kontroli to jest jeszcze druga .

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Wystarczy 30 ar ziemniaka w integrowanej by zrobić wzrost? Można normalnie stosować chemiczną ochronę przeciw stonce? bo bez tego nic nie będzie, chyba że ktoś dużo dzieci ma do zbierania (stonki 😁

• Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Paramonov napisał:

Oki czyli chyba jak zgłosilem tylko 60 arów kukurydzy do integrowanej a miałem w planach też ziemniaka 30 ar zgłosic do integrowanej ale doradca stwierdził że po co. To chyba skoro ziemniak u mnie jest jako wzrost wielkości to chyba szybko muszę go zgłosić ? W zeszłym roku składany wniosek a docelowy niby miał być 2025 ale chciałem jak najwcześniej składać o 1 ratę poradzicie coś 

dlaczego zgłosiłeś tylko 0.6ha QQ, bo zakładam że masz więcej a i tak papierologia ta sama, opłata za certyfikat też a jakaś tam dopłata bezpośrednia większa

• Like 1
Opublikowano

To wiem że 30 dni przed ale  tak jak mówiłem mam zgłoszona kukurydzę a kukurydza nie zwiększa mi dochodowości bo mam tyle co w momencie składania qq na kiszonkę. A dochodowość zwiększa nowa uprawa ziemniaki o bób których nie zgłaszałem do integrowanej 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, raven18 napisał:

Wystarczy 30 ar ziemniaka w integrowanej by zrobić wzrost? Można normalnie stosować chemiczną ochronę przeciw stonce? bo bez tego nic nie będzie, chyba że ktoś dużo dzieci ma do zbierania (stonki 😁

Weź poczytaj trochę o integrowanej, nie ma tęgo dużo a naprawdę ułatwi Ci podejmowanie decyzji . Lista substancji jakie można stosować  też jest w necie. 

Co do wzrostu jaką masz bazową obliczoną i czy przeliczyłeś ile tych ziemniaków jesteś w stanie sprzedać z 30 ar  aby uzyskać odpowiednią sumę PLN do wzrostu?

Opublikowano

To akurat u rodziców na gosp i tam jest tylko 0.6 ha kukurydzy na kiszonkę w integrowanej i ziemniaki i bób na wzrost wielkości i zboża trochu . I łaki do integrowanej się liczą przy kukurydzy. No ale wracając robić tego ziemniaka w integrowanej czy dać sobie spokój bo to jednak 30 ar i pieniędzy z tego żadnych a zeszyt trzeba prowadzić i kontrol ale jak wniosek o 1 ratę miał by nie przejść to jednak muszę ?

Opublikowano

@Paramonov Nie miałeś jeszcze żadnego wezwania do uzupełnień? Według mnie integrowana w kukurydzy, a wzrost i inwestycje związane z ziemniakiem nie tworzą spójnego biznesplanu.

Tak naprawdę integrowana produkcja, według założeń programu, powinna wpływać na cenę jednostkową produktu, dzięki czemu wzrasta sprzedaż. A w jaki sposób, np. zboże uprawiane metodą integrowaną wpłynie na wzrost sprzedaży? To już indywidualna ocena osoby sprawdzającej wniosek

Opublikowano

Miałem  jakiś czas temu ale to odnośnie działek i ksiąg i na razie cichosza. Boje się że poniosę koszty a nic z tego wniosku nie będzie bo już sądzę tego ziemniaka a takto bym nie sądził . Ogólnie tak mi napisali wniosek 30 ar ziemniaka i 70 bobu i jeszcze paru byczków więcej . Czyli chyba muszę wplątać ziemniaka w integrowana....

No ziemniaki możesz pryskać coragenem np w i tegrowanej a najpierw wpiszesz że zwalczales je ręcznie ale duży próg szkodliwości ... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Paramonov napisał:

Miałem  jakiś czas temu ale to odnośnie działek i ksiąg i na razie cichosza. Boje się że poniosę koszty a nic z tego wniosku nie będzie bo już sądzę tego ziemniaka a takto bym nie sądził . Ogólnie tak mi napisali wniosek 30 ar ziemniaka i 70 bobu i jeszcze paru byczków więcej . Czyli chyba muszę wplątać ziemniaka w integrowana....

No ziemniaki możesz pryskać coragenem np w i tegrowanej a najpierw wpiszesz że zwalczales je ręcznie ale duży próg szkodliwości ... 

Do każdej uprawy w integrowanej produkcji materiał siewny lub nasadzeniowy ma być kwalifikowany, także do tego ziemniaka jakaś faktura chociaż. 

W tym biocercie do dziś promocja 1 uprawa do 3ha, 1000 netto.

Te 100 tys. ni hu*a warte całego tego wniosku...

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 12.04.2024 o 19:21, raven18 napisał:

Właśnie pokazują jakieś przymrozki w tygodniu także na razie czekam co z pogodą. Kupiłem oprysk ale chyba nie będę pryskał ... bo sadzę w tym miejscu ziemniaki i chwastów zbytnio nie ma, najwyżej przejadę opiełaczem 😎 

Masz własne nasiona? trzeba je jakoś przygotować, suszyć? i czym siejesz? siewnikiem do zboża, punktowym czy narzutowo?   

Mam swoje nasiona z zeszlorocznego zbioru, posieję siewnikiem do zboża tylko chyba co druga rurkę. Jeszcze ochłodzenie ma być to się wstrzymuje bo szybko słonecznik kiełkuje. Nie stosuję oprysku bo mam ekologie

Opublikowano
6 minut temu, malaczarna napisał:

posieję siewnikiem do zboża tylko chyba co druga rurkę. Jeszcze ochłodzenie ma być to się wstrzymuje

Nawet co 5 wystarczy...no chyba że całkiem słabo Pani to wschodzi.

Siew tak jak kukurydzę sieją.

Jeszcze za wcześnie.

• Like 1
Opublikowano

Na integrowaną produkcję musisz mieć nasiona kwalifikowane z FV imienną, nic innego nie wchodzi w grę, robiłeś próbki gleby? azot w glebie? ph? to też jest obowiązkowy wymóg żeby ogarnąć plan nawożenia.

Opublikowano
15 godzin temu, toooomaszewski napisał:

Do każdej uprawy w integrowanej produkcji materiał siewny lub nasadzeniowy ma być kwalifikowany, także do tego ziemniaka jakaś faktura chociaż. 

W tym biocercie do dziś promocja 1 uprawa do 3ha, 1000 netto.

Te 100 tys. ni hu*a warte całego tego wniosku...

Jest faktura na sadzeniaka... I badanie gleby. A wniosek na ciągnik a wzrost własnie te ziemniaki bób i byczki . To ciekawe jak będzie z tą spójnością. Trochę żałuję że w ogóle to pisaliśmy a już szkoda się wycofać bo koszty poniesione

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

wrzucisz tu swoje źródło?

Jak znajdę, wczoraj w jakim artykule na Google albo na FB  wyskoczyło mi to.

46 minut temu, Paramonov napisał:

Jest faktura na sadzeniaka... I badanie gleby. A wniosek na ciągnik a wzrost własnie te ziemniaki bób i byczki . To ciekawe jak będzie z tą spójnością. Trochę żałuję że w ogóle to pisaliśmy a już szkoda się wycofać bo koszty poniesione

Najgorzej jak ktoś sam sobie skomplikuje i nawypisuje w BP cudów. A są i tacy że nawet nie wiedzą co mają w biznesplanie . Jak masz profil roślinno zwierzęcy gospodarstwa to ze zwiększeniem sprzedaży nie powinno być problemu, aby tylko papierów pilnować. 

Opublikowano
8 godzin temu, Paramonov napisał:

Ja sam pisałem wniosek, wzrost chciałbym z jagodowych, a integrowana z gryki. I jak czytam teraz to wszystko to chyba to odpuszczam, szkoda nerwów. Na razie wniosku nie wycofam, integrowaną zostawię ewenetualnie na ozime i certyfiakt za rok, gdyby u innych ta forma przechodziła.